Zobacz pełną wersję : Problem z kolorkami i kalibracją
Witam wszystkich
Mam problem - po przeprowadzeniu kalibracji X-Rite i1Display2 (jak się okazało potrzebnej kalibracji). Zdjęcia obrabiane w CS5 po wrzuceniu do internetu są BARDZIEJ nasycone niż te oglądane z dysku (niezależnie czy oglądane w PS czy zwykłej windowsowskiej przeglądarce).
Może ważne jest też to, że miniatury plików na dysku też są BARDZIEJ nasycone niż później otwarte zdjęcie.
System WIN7 64bit, firefox i IE, PS5 64bit.
PS5 pracuje jako RGB 1998 później konwertuję do sRGB.
Aha dodam jeszcze, ze przed kalibracją wszystko było ok.
Dzięki za pomoc
To Windows po prostu... :)
Trzeba prostu użyć przeglądarki z zarządzaniem barwą. IE oczywiście odpada, lepiej FF i przełączyć z tryb 1. Przeglądarka systemowa też do kosza.
PS. Zdjęcia mają załączone profile?
Dzięki, ale co jeśli wyśle komuś (lub umieszczę na swojej stronie) te zdjęcia kto nie ma FF lub ma, ale ustawionego tak jak ja FF,
Jak przełączyć ten tryb 1 i na jaki?? i wreszcie jaka przeglądarkę do zdjęć byś polecił (szybką)?
Dzięki
P.S. Profil? no sRGB- o to chodzi, tak?
Dzięki, ale co jeśli wyśle komuś (lub umieszczę na swojej stronie) te zdjęcia kto nie ma FF lub ma, ale ustawionego tak jak ja FF,
Jeśli pliki będą z profilami to zarówno w trybie 2 i 1 będą wyświetlane najlepiej jak się da. Tryb 1 jest bardziej "życiowy". Nie można wyprodukować zdjęć tak, aby były dobrze na każdym, nie wiadomo jak ustawionym systemie i monitorze.
Jak przełączyć ten tryb 1 i na jaki??
Trzeba otworzyć adres: about:config i wartość klucza gfx.color_management.mode zmienić z 2 na 1.
i wreszcie jaka przeglądarkę do zdjęć byś polecił (szybką)?
Jakąkolwiek, byle miała moduł zarządzania barwą.
P.S. Profil? no sRGB- o to chodzi, tak?
Chodzi o to czy profil jest załączony do pliku zdjęcia?
Znalazłem program picture viewer apple i wyświetla on kolory normalnie nasycone - super
Zmieniłem w FF tryb 2 na 1 i ogólnie przeglądarka zaczęła wyświetlać kolory mało nasycone (zwłaszcza pomarańczowy i żółty) - porównanie tych samych stron na IE i FF np orange.pl,. po tej zmianie też nowe zdjęcia wysłane na stronę www są w normalnej kolorystyce, ale te wysłane przed kalibracją są blade.
Jeśli chciałoby Ci się sprawdzić to na: www.fotoherek.pl/portret.php?view=thumbnailList&category=3&image=21 ostatnie zdjęcie (nr8) jest obrobione po kalibracji, a reszta przed kalibracją.
Pewnie trochę wstydzior, ale nie wiem jak sprawdzić czy profil jest dołączony do zdjęcia.
Jeśli chciałoby Ci się sprawdzić (...) nie wiem jak sprawdzić czy profil jest dołączony do zdjęcia.
Zdjęcia nie mają profili. Nawiasem mówiąc, to jeden z najpowszechniejszych błędów przygotowania.
Czy mógłbyś mi powiedzieć jak zrobić, żeby miały te profile, albo chociaż jakiś link.
Czy mógłbyś mi powiedzieć jak zrobić, żeby miały te profile, albo chociaż jakiś link.
Przy zapisie jest "ptaszek" nazywający się "załącz profil" albo coś w tym stylu.