PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z kolorkami i kalibracją

herrek
03-12-2011, 23:27
Witam wszystkich
Mam problem - po przeprowadzeniu kalibracji X-Rite i1Display2 (jak się okazało potrzebnej kalibracji). Zdjęcia obrabiane w CS5 po wrzuceniu do internetu są BARDZIEJ nasycone niż te oglądane z dysku (niezależnie czy oglądane w PS czy zwykłej windowsowskiej przeglądarce).
Może ważne jest też to, że miniatury plików na dysku też są BARDZIEJ nasycone niż później otwarte zdjęcie.
System WIN7 64bit, firefox i IE, PS5 64bit.

PS5 pracuje jako RGB 1998 później konwertuję do sRGB.

Aha dodam jeszcze, ze przed kalibracją wszystko było ok.

Dzięki za pomoc

Tom01
04-12-2011, 13:27
To Windows po prostu... :)
Trzeba prostu użyć przeglądarki z zarządzaniem barwą. IE oczywiście odpada, lepiej FF i przełączyć z tryb 1. Przeglądarka systemowa też do kosza.

PS. Zdjęcia mają załączone profile?

herrek
04-12-2011, 22:29
Dzięki, ale co jeśli wyśle komuś (lub umieszczę na swojej stronie) te zdjęcia kto nie ma FF lub ma, ale ustawionego tak jak ja FF,
Jak przełączyć ten tryb 1 i na jaki?? i wreszcie jaka przeglądarkę do zdjęć byś polecił (szybką)?
Dzięki

P.S. Profil? no sRGB- o to chodzi, tak?

Tom01
04-12-2011, 22:39
Dzięki, ale co jeśli wyśle komuś (lub umieszczę na swojej stronie) te zdjęcia kto nie ma FF lub ma, ale ustawionego tak jak ja FF,

Jeśli pliki będą z profilami to zarówno w trybie 2 i 1 będą wyświetlane najlepiej jak się da. Tryb 1 jest bardziej "życiowy". Nie można wyprodukować zdjęć tak, aby były dobrze na każdym, nie wiadomo jak ustawionym systemie i monitorze.

Jak przełączyć ten tryb 1 i na jaki??

Trzeba otworzyć adres: about:config i wartość klucza gfx.color_management.mode zmienić z 2 na 1.

i wreszcie jaka przeglądarkę do zdjęć byś polecił (szybką)?

Jakąkolwiek, byle miała moduł zarządzania barwą.

P.S. Profil? no sRGB- o to chodzi, tak?

Chodzi o to czy profil jest załączony do pliku zdjęcia?

herrek
04-12-2011, 23:24
Znalazłem program picture viewer apple i wyświetla on kolory normalnie nasycone - super
Zmieniłem w FF tryb 2 na 1 i ogólnie przeglądarka zaczęła wyświetlać kolory mało nasycone (zwłaszcza pomarańczowy i żółty) - porównanie tych samych stron na IE i FF np orange.pl,. po tej zmianie też nowe zdjęcia wysłane na stronę www są w normalnej kolorystyce, ale te wysłane przed kalibracją są blade.
Jeśli chciałoby Ci się sprawdzić to na: www.fotoherek.pl/portret.php?view=thumbnailList&category=3&image=21 ostatnie zdjęcie (nr8) jest obrobione po kalibracji, a reszta przed kalibracją.
Pewnie trochę wstydzior, ale nie wiem jak sprawdzić czy profil jest dołączony do zdjęcia.

Tom01
04-12-2011, 23:45
Jeśli chciałoby Ci się sprawdzić (...) nie wiem jak sprawdzić czy profil jest dołączony do zdjęcia.

Zdjęcia nie mają profili. Nawiasem mówiąc, to jeden z najpowszechniejszych błędów przygotowania.

herrek
05-12-2011, 19:45
Czy mógłbyś mi powiedzieć jak zrobić, żeby miały te profile, albo chociaż jakiś link.

Tom01
05-12-2011, 20:26
Czy mógłbyś mi powiedzieć jak zrobić, żeby miały te profile, albo chociaż jakiś link.

Przy zapisie jest "ptaszek" nazywający się "załącz profil" albo coś w tym stylu.