Zobacz pełną wersję : D80 - pytanie o opóźnienie z lampą i wyświetlanie pomiaru ekspozycji
Witam,
Chciałem poprosić o podpowiedź w dwóch kwestiach związanych z D80, który to aparat chciałbym wkrótce kupić.
Miałem okazję zapoznać się z nim przez kilkadziesiąt minut i moje jedyne pytania to:
1 - czy opóźnienie migawki, które jest zauważalne przy robieniu zdjęć z lampą wbudowaną jest wyraźnie krótsze, jeżeli założona jest lampa zewnętrzna? (niestety nie mogłem sam sprawdzić)
2 - czy odczyt ekpozycji przy pomiarze punktowym jest jedynie na skali "strzałkowej" -/+ 2EV przy kroku 1/3 oraz -/+ 3EV przy kroku 1/2, czy jest też możliwe inne ustawienie, np. odczyt wartości?
3 - i jeszcze dodatkowe pytanie, czy można zapamiętywać pomiary punktowe ekspozycji, tak że widoczne są one na skali - jeśli tak, to do ilu punktów można wprowadzić?
Z góry piękne dzięki za info i rady! pozdrawiam, fall
2 - czy odczyt ekpozycji przy pomiarze punktowym jest jedynie na skali "strzałkowej" -/+ 2EV przy kroku 1/3 oraz -/+ 3EV przy kroku 1/2, czy jest też możliwe inne ustawienie, np. odczyt wartości?
chodzi ci o pokazywanie na drabince?
tak jak piszesz to jest w przypadku posługiwania sie aparatem w trybie manualnym, gdzie zgrywasz wskaźnik do środkowej kreski.
ale nie jest istotne, czy jest wtedy punktowy, czy inny pomiar - są podane parametry, a drabinka pokazuje odchyłkę od poprawnego naswietlenia.
w przypadku przejścia na tryby automatyczne - P, S, A drabinki nie ma, bo body nastawia poprawnie (chyba, że wprowadzisz korekcje)
aries.mehehe
21-02-2007, 08:19
1 - czy opóźnienie migawki, które jest zauważalne przy robieniu zdjęć z lampą wbudowaną jest wyraźnie krótsze, jeżeli założona jest lampa zewnętrzna? (niestety nie mogłem sam sprawdzić)
Nie. Ale ustaw sobie pod guzikiem AE-L/AF-L wyzwalanie błysku pomiarowego -raz zmierzysz i w danych warunkach lecisz dalej na tym pomiarze, co przyspieszy reakcje aparatu (nie musi za każdym razem mierzyć błysku).
3 - i jeszcze dodatkowe pytanie, czy można zapamiętywać pomiary punktowe ekspozycji, tak że widoczne są one na skali - jeśli tak, to do ilu punktów można wprowadzić?
Nie wiem co oni tam w D80 wymyślili, ale w D50/70 nie ma takiej opcji. Niestety musisz sam zapamiętać. Zainteresuj się też systemem strefowym (http://www.cdrom.pl/index.php?title=Uproszczony_system_strefowy) -może on Ci pomoże w naświetlaniu z wieloma pomiarami punktowymi.
chodzi ci o pokazywanie na drabince?
tak jak piszesz to jest w przypadku posługiwania sie aparatem w trybie manualnym, gdzie zgrywasz wskaźnik do środkowej kreski.
ale nie jest istotne, czy jest wtedy punktowy, czy inny pomiar - są podane parametry, a drabinka pokazuje odchyłkę od poprawnego naswietlenia.
w przypadku przejścia na tryby automatyczne - P, S, A drabinki nie ma, bo body nastawia poprawnie (chyba, że wprowadzisz korekcje)
dzięki - tak zastanawiałem się, czy może jest gdzieś ustawienie szerszej skali, np. -/+5EV - może w ekstremalnych warunkach odrobinę łatwiej byłoby można ocenić silny kontrast sceny, ale oczywiście przy -/+3EV jest też OK, a do sposobu wyświetlania pewnie szybko człowiek się przyzwyczaja i już... ;)
Nie. Ale ustaw sobie pod guzikiem AE-L/AF-L wyzwalanie błysku pomiarowego -raz zmierzysz i w danych warunkach lecisz dalej na tym pomiarze, co przyspieszy reakcje aparatu (nie musi za każdym razem mierzyć błysku).
Nie wiem co oni tam w D80 wymyślili, ale w D50/70 nie ma takiej opcji. Niestety musisz sam zapamiętać. Zainteresuj się też systemem strefowym (http://www.cdrom.pl/index.php?title=Uproszczony_system_strefowy) -może on Ci pomoże w naświetlaniu z wieloma pomiarami punktowymi.
dzięki za info o jednym pomiarze błysku - to chyba rozwiązuje sprawę...
o zapamiętywanie punktów pytałem w zasadzie pod kątem pomiaru strefowego, wydaje mi się to całkiem wygodne do oceny oświetlenia, gdy widać kilka zmierzonych punktów i ich "siłę wypadkową", ale oczywiście łatwo jest też mieć to w głowie, albo skupić się na obszarze, do którego ustalamy pożądaną strefę.... dzięki!
aries.mehehe
22-02-2007, 19:07
Niestety jeszcze aparaty nie zapisują same kilku punktów pomiarowych, hehe... a szkoda.
Niestety jeszcze aparaty nie zapisują same kilku punktów pomiarowych, hehe... a szkoda.
same aparaty to nie... ;) w moim kompakciku C-5060 używając przycisku AEL (w trybie preselekcji co prawda), ale mogłem wybrać pomiar multi i zapamiętać chyba do 8 punktów... stąd myślałem, że może i w D80 znajdę jakąś rozbudowaną drabinkę albo i może "pół-automat strefowy"... heheh - ale oczywiście bez opcji zwalnia szarych komórek z pracy.... ;-))