Zobacz pełną wersję : Nikkor AF-S 24-70 vs Nikkor AF-S 28-70
Witam! Nurtuje mnie pytanie, czy wart jest ten obiektyw tj. Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8G ED takich pieniedzy czy lepiej byloby kupic Nikkor AF-S 28-70 mm f/2.8D IF-ED za polowe ceny. Jakie mieliscie doswiadczenia z tymi obiektywami (poza odklejajacymi gumami :) )?
No proszę jaki świeży i nigdy na tym forum nie poruszany temat!
Masz kase to 24-70 nie masz 28-70.
Doświadczenia miałem tylko dobre.
No proszę jaki świeży i nigdy na tym forum nie poruszany temat!.
;-)
No proszę jaki świeży i nigdy na tym forum nie poruszany temat!...
To fakt - jeszcze nie poruszany tutaj, dobrze, że wątek założony :)
... Jakie mieliscie doswiadczenia z tymi obiektywami (poza odklejajacymi gumami :) )?
Mnie się gumy nie odklejają. Wszystko jest perfekt. Szkło ostre, szybkie. Skuteczna, duża osłona. Minus to waga. Z D700 i gripem jest troszkę ciężko zwłaszcza jeżeli musisz dźwigać cały dzień. Tyle o 24-70. Szkło u mnie od początku 2009 roku, nic się nie dzieje: silnik nie piszczy, nic się nie zacina.
wasilewk
04-12-2011, 11:30
... czy wart jest ten obiektyw tj. Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8G ED takich pieniedzy czy lepiej byloby kupic Nikkor AF-S 28-70 mm f/2.8D IF-ED za polowe ceny. ...
N24-70 mam trzeci rok (minie w kwietniu). Działa idealnie !
Gdybym miał wybierać: N24-70/2.8G (w stanie, jaki mam) czy N28-70/2.8 (w takim samym stanie) za połowę ceny --> to na prawdę wybrałbym ten drugi !
Ja wiem: musiałby on przeleżeć w magazynie nie ruszany przez tyle lat - no, ale przecież teoretyzujemy !
Dlaczego wybrałbym obiektyw, którego nigdy nie miałem a opinię o nim znam tylko ze słyszenia ?
Codziennie moje nerwy przechodzą próbę wytrzymałości (żeby nie stuknąć, nie zabrudzić [filtr UV B+W cały czas założony !], niemal bym go codziennie głaskał ! Do choroby ! Obiektyw jest do robienia zdjęć ! A jak muszę z duszą na ramieniu go używać - to w nosie !
Tylko tyle - więcej nie piszę, bo o zaletach tu nie mówimy.
Pzdr.
jakie sa rożnice pomiędzy tymi obiektywami (ostrość na różnych przesłonach, celność, szybkość, niezawodność) ?
Rozumiem, że Twój problem jest dla Ciebie ważny i wyjątkowy, ale 4 miesiące temu temat był już poruszany i można do niego wrócić:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188508
No to dałam ciała nie zauważyłem :) temat chyba do zamknięcia
Witam! Nurtuje mnie pytanie, czy wart jest ten obiektyw tj. Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8G ED takich pieniedzy czy lepiej byloby kupic Nikkor AF-S 28-70 mm f/2.8D IF-ED za polowe ceny. Jakie mieliscie doswiadczenia z tymi obiektywami (poza odklejajacymi gumami :) )?
Bez znaczenia, który weźmiesz, a ponieważ bez znaczenia, to chyba dziś bym brał 28-70 za połowę ceny. Inna sprawa, że 24-70 mam na gwarancji i też nie tak drogo kupiłem, jak był w sklepach wtedy. Guma słaba, po roku musiałem wymienić. Nikon wysyła do domu za parę groszy, wymiana trwa 5 minut.
wasilewk
05-12-2011, 20:27
... Guma słaba, po roku musiałem wymienić. Nikon wysyła do domu za parę groszy, wymiana trwa 5 minut.
To Ty masz takie zdanie, ja mam inne:" żadna guma nie stwarza problemu, nie odkleja się, po 2-ch latach obiektyw wygląda jak gdyby wczoraj przywieziony ze sklepu - widocznie Nikon pozbył się problemu z gumami."
No i co ?
Każdemu wolno...
Rozumiem, że Twój problem jest dla Ciebie ważny i wyjątkowy, ale 4 miesiące temu temat był już poruszany i można do niego wrócić:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188508
Dokładnie tak. Tu zamykam, proszę sie udzielać tam.