Zobacz pełną wersję : gdzie sprzedać
witam, gdzie mogę sprzedać swoje zdjęcia? możecie mi coś doradzić? zrobiłem kilka całkiem niezłych astro i szukam perspektyw. proszę tylko nie doradzajcie mi banków które dają 5 zł od zdjęcia bo to rabunek w biały dzień
W temacie nie pomogę ale chętnie zobaczę te foteczki:)
http://i.imgur.com/F9qUF.jpg
Abstrahujac od tematu sprzedarzy to powiem tylko tyle, ze ludzie na tym forum robią lepsze zdjecie i niejednokrotnie daliby je za darmo :) Cwicz warsztat, reszta przyjdzie z czasem.
barracuda
03-12-2011, 20:07
witam, gdzie mogę sprzedać swoje zdjęcia? możecie mi coś doradzić? zrobiłem kilka całkiem niezłych astro i szukam perspektyw. proszę tylko nie doradzajcie mi banków które dają 5 zł od zdjęcia bo to rabunek w biały dzień
A dlaczego uważasz, że te zdjęcia są całkiem niezłe i ktoś miałby je kupić? To, do którego wkleiłeś linka jest przeciętne. Po prostu stodoła i długi czas naświetlania. Jak nie chcesz wysyłać do banków zdjęć to 2,5zł mogę dać:)
Mosquito
03-12-2011, 23:08
Na 1x.com możesz sprzedawać wydruki fotografii. Mają specjalny serwis temu poświęcony.
http://1x.com/prints/
Konieczne jest wykupienie członkostwa, zapewne wymagania co do poziomu prac także będą wysokie.
Publikując prace w znanych i popularnych portalach (1x, 500px) także możesz spotkać się z propozycjami zakupu wydruków.
Życzę powodzenia i wytrwałości.
JS
misiobudrysio
03-12-2011, 23:42
daj do kazdego zdjecia po dwa lizaki w promocji i probuj na odpustach
a tak powaznie to nie ma zlotego srodka gdzie uplynnic towar
krzysztof jot
04-12-2011, 13:31
daj do kazdego zdjecia po dwa lizaki w promocji i probuj na odpustach
...
Abstrahujac od tematu sprzedarzy to powiem tylko tyle, ze ludzie na tym forum robią lepsze zdjecie i niejednokrotnie daliby je za darmo Cwicz warsztat, reszta przyjdzie z czasem.
A dlaczego uważasz, że te zdjęcia są całkiem niezłe i ktoś miałby je kupić? To, do którego wkleiłeś linka jest przeciętne. Po prostu stodoła i długi czas naświetlania. Jak nie chcesz wysyłać do banków zdjęć to 2,5zł mogę dać
:)
Polaków rozmowy - zdziwiłbym się, znajdując tu inne komentarze.
Do autora - cena zdjęc, zwłaszcza w tym kraju zupełnie nie zależy od artyzmu i poziomu wykonania. Zależy od układów, dojść do redakcji, do zainteresowanych, do działów marketingu, i tym podobnych możliwości.
Musisz żyć i współżyć "w środowisku"
Jedni mają super materiał który zalega terabajty dysków i nikogo to nie wzrusza, a są ludzie robiacy sesje po 50tys dolarów w których az takiego szaleństwa nie ma. Jak już załapiesz srodowisko i sprzedasz raz czy dwa, odpalisz komu należy co jego, wychwalisz kogo nalezy przy okazji odpowiednim osobą, wtedy - wtedy możesz robić sesje po pijaku, w środku nocy, gdzie spieprzysz połowę ustawień, a co za tym idzie całą sesję, a i tak weżmiesz za nia kasę....Inne przypadki generalnie nie istnieją poza paroma wyjatkami - bo wiadomo, ze zawsze takie odstepstwa od reguł są :). Musisz znaleźć osobę która bedzie chciała zapłacić za to zdjęcie 4tys bo będzie miała w tym interes - wtedy zapłaci bez oporów i zamówi kolejna dwa, a kolegę od 2.5zł żółć zaleje... :) tak to działa .
Boryszuk
04-12-2011, 13:37
.
Ale tu chyba nie chodzi o robienie zdjęć na zlecenie tylko o "o, fajne wyszło. Może bym sprzedał" ;) Zresztą, skoro ja sprzedawałem swoje zdjęcia to każdy może ;)
Bartek_902
04-12-2011, 16:30
Rób zdjęcia i doskonal swój warszatat , a nie licz na to że jak wydałeś kilka tysięcy na sprzęt to odrazu zaczniesz zbijać kokosy ... niestety tak myśli dużo ludzi którzy kupią swoje pierwsze lustro
no to wrzucam troche lepsze, a odpowiedzi na swoje pytanie jak nie było tak nie ma, zgadzam sie z krzysztofem jot, typowi polaczkowie ;D
http://i.imgur.com/NmxFl.jpg
barracuda
04-12-2011, 18:35
To forum fotograficzne, więc czego się miał spodziewać? Jak ktoś zaczyna wizytę na takim forum jak nasze od stwierdzenia, że zrobił " kilka całkiem niezłych astro" i że chce je sprzedać, ale żeby to była od razu duża kasa, a nie 5zł za zdjęcie, to dostanie właśnie takie odpowiedzi.
bez ciśnień panowie ... zadałem pytanie i liczyłem na konkretną odpowiedź, no ale widzę, że nasza rodzima mentalność góruje. Skoro wam sie nie udaje to innym też, no nie?
Psychotrop
04-12-2011, 20:14
po pierwsze to nie jest astrofotografia.
o której możesz poczytać tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=166496
popatrz po portalach jakie ludzie zdjęcia sprzedają i za ile, a potem opowiedz sobie ile byś dał za swoje zdjęcia i czy w ogóle byś je kupił.
(prawie)obiektywna ocena własnych prac, to bardzo dobra cecha.
bez obrazy, ale nie są to fotografie górnych lotów, więc samemu nie ma się co obrażać o takie, a nie inne komentarze.
trochu dystansu.
Art Erie
04-12-2011, 20:37
Skinner - popełniłeś błąd przedstawiając takie zdjęcia i zadając takie pytanie, szczególnie tutaj.
Należało wystawić zdjęcia na licytację "Serce Admina" i śledzić oferowane kwoty. Z racji celu na jakie zbieramy, nie będą to z pewnością ceny rynkowe, ale...
A może nie jest za póżno (?).
no to wrzucam troche lepsze, a odpowiedzi na swoje pytanie jak nie było tak nie ma,
Sensowną odpowiedź dostałeś już w drugim poście. Jak nie chcesz sprzedawać na stockach po kilka pln, to zarejestruj się na Alamy, gdzie (póki co, bo tendencja jest zniżkowa) autor za sprzedaż dostaje przeciętnie kilkadziesiąt, a dość często i po kilkaset $. Tylko nie licz na to, że mając kilka fotek zaczniesz zarabiać na swoje utrzymanie, bo statystycznie rzecz biorąc, jedno zdjęcie daje tam fotografowi jakieś 2-3$ rocznie.
Mozna sprzedawac na stockach zdjecia "znanych" budynkow, ktore kojarza sie z konkretnymi miastami?
Orientuje sie ktos jak mozna rozliczyc sie z firma (sklep internetowy), ktora mialaby sprzedawac papierowe odbitki moich zdjec, jesli nie mam firmy?
Dostarczalbym do tej firmy gotowe, wydrukowane zdjecia, ale dopiero w momencie, gdy klient owego sklepu kupilby je przez sklep i ten sklep wysylalby
gotowy produkt (wywolane/wydrukowane zdjecie) do swojego klienta. Sprzedaz plikow nie wchodzi w gre w tym przypadku.
Mam na mysli zdjecia takie jak mozna kupic w Voxie czy innym BRW cos w ten desen: KLIK1 (http://www.meble.vox.pl/artykuly-dekoracyjne/obrazy-i-rzezby/pw/-johny--ewa-lowzyl,1319/), KLIK2 (http://www.meble.vox.pl/artykuly-dekoracyjne/obrazy-i-rzezby/pw/-your-hands-----tomasz-glowacki,1451/)