PDA

Zobacz pełną wersję : gdzie sprzedać

Skinner
03-12-2011, 18:59
witam, gdzie mogę sprzedać swoje zdjęcia? możecie mi coś doradzić? zrobiłem kilka całkiem niezłych astro i szukam perspektyw. proszę tylko nie doradzajcie mi banków które dają 5 zł od zdjęcia bo to rabunek w biały dzień

credka
03-12-2011, 19:07
Alamy też jest bee?

Dyziek
03-12-2011, 19:30
W temacie nie pomogę ale chętnie zobaczę te foteczki:)

Skinner
03-12-2011, 19:35
http://i.imgur.com/F9qUF.jpg

bahuone
03-12-2011, 20:00
Abstrahujac od tematu sprzedarzy to powiem tylko tyle, ze ludzie na tym forum robią lepsze zdjecie i niejednokrotnie daliby je za darmo :) Cwicz warsztat, reszta przyjdzie z czasem.

barracuda
03-12-2011, 20:07
witam, gdzie mogę sprzedać swoje zdjęcia? możecie mi coś doradzić? zrobiłem kilka całkiem niezłych astro i szukam perspektyw. proszę tylko nie doradzajcie mi banków które dają 5 zł od zdjęcia bo to rabunek w biały dzień

A dlaczego uważasz, że te zdjęcia są całkiem niezłe i ktoś miałby je kupić? To, do którego wkleiłeś linka jest przeciętne. Po prostu stodoła i długi czas naświetlania. Jak nie chcesz wysyłać do banków zdjęć to 2,5zł mogę dać:)

maki
03-12-2011, 20:22
wow...przebojowo

Mosquito
03-12-2011, 23:08
Na 1x.com możesz sprzedawać wydruki fotografii. Mają specjalny serwis temu poświęcony.

http://1x.com/prints/

Konieczne jest wykupienie członkostwa, zapewne wymagania co do poziomu prac także będą wysokie.

Publikując prace w znanych i popularnych portalach (1x, 500px) także możesz spotkać się z propozycjami zakupu wydruków.

Życzę powodzenia i wytrwałości.

JS

misiobudrysio
03-12-2011, 23:42
daj do kazdego zdjecia po dwa lizaki w promocji i probuj na odpustach
a tak powaznie to nie ma zlotego srodka gdzie uplynnic towar

krzysztof jot
04-12-2011, 13:31
daj do kazdego zdjecia po dwa lizaki w promocji i probuj na odpustach
...

Abstrahujac od tematu sprzedarzy to powiem tylko tyle, ze ludzie na tym forum robią lepsze zdjecie i niejednokrotnie daliby je za darmo Cwicz warsztat, reszta przyjdzie z czasem.

A dlaczego uważasz, że te zdjęcia są całkiem niezłe i ktoś miałby je kupić? To, do którego wkleiłeś linka jest przeciętne. Po prostu stodoła i długi czas naświetlania. Jak nie chcesz wysyłać do banków zdjęć to 2,5zł mogę dać

:)
Polaków rozmowy - zdziwiłbym się, znajdując tu inne komentarze.

Do autora - cena zdjęc, zwłaszcza w tym kraju zupełnie nie zależy od artyzmu i poziomu wykonania. Zależy od układów, dojść do redakcji, do zainteresowanych, do działów marketingu, i tym podobnych możliwości.
Musisz żyć i współżyć "w środowisku"
Jedni mają super materiał który zalega terabajty dysków i nikogo to nie wzrusza, a są ludzie robiacy sesje po 50tys dolarów w których az takiego szaleństwa nie ma. Jak już załapiesz srodowisko i sprzedasz raz czy dwa, odpalisz komu należy co jego, wychwalisz kogo nalezy przy okazji odpowiednim osobą, wtedy - wtedy możesz robić sesje po pijaku, w środku nocy, gdzie spieprzysz połowę ustawień, a co za tym idzie całą sesję, a i tak weżmiesz za nia kasę....Inne przypadki generalnie nie istnieją poza paroma wyjatkami - bo wiadomo, ze zawsze takie odstepstwa od reguł są :). Musisz znaleźć osobę która bedzie chciała zapłacić za to zdjęcie 4tys bo będzie miała w tym interes - wtedy zapłaci bez oporów i zamówi kolejna dwa, a kolegę od 2.5zł żółć zaleje... :) tak to działa .

Boryszuk
04-12-2011, 13:37
.

Ale tu chyba nie chodzi o robienie zdjęć na zlecenie tylko o "o, fajne wyszło. Może bym sprzedał" ;) Zresztą, skoro ja sprzedawałem swoje zdjęcia to każdy może ;)

Bartek_902
04-12-2011, 16:30
Rób zdjęcia i doskonal swój warszatat , a nie licz na to że jak wydałeś kilka tysięcy na sprzęt to odrazu zaczniesz zbijać kokosy ... niestety tak myśli dużo ludzi którzy kupią swoje pierwsze lustro

Skinner
04-12-2011, 16:35
no to wrzucam troche lepsze, a odpowiedzi na swoje pytanie jak nie było tak nie ma, zgadzam sie z krzysztofem jot, typowi polaczkowie ;D
http://i.imgur.com/NmxFl.jpg

barracuda
04-12-2011, 18:35

To forum fotograficzne, więc czego się miał spodziewać? Jak ktoś zaczyna wizytę na takim forum jak nasze od stwierdzenia, że zrobił " kilka całkiem niezłych astro" i że chce je sprzedać, ale żeby to była od razu duża kasa, a nie 5zł za zdjęcie, to dostanie właśnie takie odpowiedzi.

Skinner
04-12-2011, 19:51
bez ciśnień panowie ... zadałem pytanie i liczyłem na konkretną odpowiedź, no ale widzę, że nasza rodzima mentalność góruje. Skoro wam sie nie udaje to innym też, no nie?

Psychotrop
04-12-2011, 20:14
po pierwsze to nie jest astrofotografia.
o której możesz poczytać tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=166496

popatrz po portalach jakie ludzie zdjęcia sprzedają i za ile, a potem opowiedz sobie ile byś dał za swoje zdjęcia i czy w ogóle byś je kupił.
(prawie)obiektywna ocena własnych prac, to bardzo dobra cecha.

bez obrazy, ale nie są to fotografie górnych lotów, więc samemu nie ma się co obrażać o takie, a nie inne komentarze.
trochu dystansu.

Art Erie
04-12-2011, 20:37
Skinner - popełniłeś błąd przedstawiając takie zdjęcia i zadając takie pytanie, szczególnie tutaj.
Należało wystawić zdjęcia na licytację "Serce Admina" i śledzić oferowane kwoty. Z racji celu na jakie zbieramy, nie będą to z pewnością ceny rynkowe, ale...
A może nie jest za póżno (?).

Skinner
04-12-2011, 21:11
może macie racje

ajt
05-12-2011, 09:03
no to wrzucam troche lepsze, a odpowiedzi na swoje pytanie jak nie było tak nie ma,

Sensowną odpowiedź dostałeś już w drugim poście. Jak nie chcesz sprzedawać na stockach po kilka pln, to zarejestruj się na Alamy, gdzie (póki co, bo tendencja jest zniżkowa) autor za sprzedaż dostaje przeciętnie kilkadziesiąt, a dość często i po kilkaset $. Tylko nie licz na to, że mając kilka fotek zaczniesz zarabiać na swoje utrzymanie, bo statystycznie rzecz biorąc, jedno zdjęcie daje tam fotografowi jakieś 2-3$ rocznie.

sote
05-12-2011, 10:52
Mozna sprzedawac na stockach zdjecia "znanych" budynkow, ktore kojarza sie z konkretnymi miastami?
Orientuje sie ktos jak mozna rozliczyc sie z firma (sklep internetowy), ktora mialaby sprzedawac papierowe odbitki moich zdjec, jesli nie mam firmy?
Dostarczalbym do tej firmy gotowe, wydrukowane zdjecia, ale dopiero w momencie, gdy klient owego sklepu kupilby je przez sklep i ten sklep wysylalby
gotowy produkt (wywolane/wydrukowane zdjecie) do swojego klienta. Sprzedaz plikow nie wchodzi w gre w tym przypadku.
Mam na mysli zdjecia takie jak mozna kupic w Voxie czy innym BRW cos w ten desen: KLIK1 (http://www.meble.vox.pl/artykuly-dekoracyjne/obrazy-i-rzezby/pw/-johny--ewa-lowzyl,1319/), KLIK2 (http://www.meble.vox.pl/artykuly-dekoracyjne/obrazy-i-rzezby/pw/-your-hands-----tomasz-glowacki,1451/)