PDA

Zobacz pełną wersję : WB może nudny ale proszę o pomoc

haszczyk
20-02-2007, 22:24
Witam forumowiczów.
Jestem zupełnym nowicjuszem na tym forum właśnie co je odkryłem:-D . Próbowałem znależć odpowiedź na pytanie w archiwum ale tego nie znalazłem.
Otóż od miesiąca jestem posiadaczem D70, narazie cały czas sie uczę jego obsługi:). Chodzi o WB w opcjach automatycznych. Moim zdaniem aparat w tych opcjach wprowadza lekką niebieską dominantę, powodując chłodny odcień na zdjęciach. W programach P,M,S,A oczywiście są możliwe korekcje. Ale czy można skorygować jakoś odgórnie ustawienia w fynkcjach automatycznych? najlepsze wyniki uzyskuję przez dopasowanie ikonki do rodzaju oświetlenia ,+/- jeszcze drobna korekta. Ustawienia PRE też są chłodne. Dlaczego ?????
Proszę o pomoc
Janusz

zwolak
21-02-2007, 09:21
Ale widzisz to na ekraniku aparatu, na monitorze czy może na odbitce bez wprowadzania korekt przez lab?

Khan
21-02-2007, 09:49
W swojej D70 jak ją jeszce miałem było tak samo ,na zieonym programie biel była lekko niebieska.Ten typ pewnie tak ma bo trzech moich znajomych z D70 miało tak samo. Ja ustawiwłem WB w większości przypadków na "chmurkę" ,jak fota z lampką to na "błyskawiczkę" :) . Opcja PRE WB raczej nie - za mało czasu na zabawe .
No i wrzeszcie ostatnie - niebieskość bieli widać było na podglądzie w aparacie ,monitorze w domu i na odbitkach.
Reasumując ,automat w D70 kompletnie do bani lepiej się podobno sprawuje D50 w tej materii.

Lolas
21-02-2007, 09:56
Reasumując ,automat w D70 kompletnie do bani lepiej się podobno sprawuje D50 w tej materii.

Fotograf tez do bani, skoro kupuje D70 po to, zeby robic na zielonym programie ;-)

Khan
21-02-2007, 10:04
Fotograf tez do bani, skoro kupuje D70 po to, zeby robic na zielonym programie ;-)

Nie pisałem o tym przez grzeczność swą wrodzoną :)

Locter
21-02-2007, 11:42
Z tego co sie orientuje to w D70s masz możliwość ingerencji w wygląd jpgów, saturacja, kontrast, wyostrzanie itp.Więc nie wiem w czym problem, przecież tryb auto jest kompletnie nieużyteczny, ustawia ostrość na najbliższym obiekcie i nie pozwala sterować głębią ostrości. Lepiej robić na A.

bipi87
21-02-2007, 17:38
Tez mialem na poczatku problemy z ustawieniem prawidlowego balansu bieli, automatyka sie nie bardzo sprawdza.
Potwierdzam to, co napisal Khan ustawienie WB na cloudy weather (chmurka :wink:) w wiekszosci przypadkow zalatwia sprawe, przy lampie robie w wiekszosci na auto.
Co do kolorow na zdjeciach warto jeszcze poeksperymentowac z ustawieniem przestrzeni barw, saturacja, kontrastem, ostroscia - to wszystko mozna ustawic z poziomu aparatu :]

MYSZ
21-02-2007, 19:02
Od dwóch tygodni :) wiem, że późno,ale lepiej jak wcale:) robię zdjęcia tylko w NEF i WB na auto, co załatwia sprawę, podbarwienie na niebiesko jest bo taka "uroda" tego aparatu,można skorygować na słońcu korzystając z "chmurka", albo "cień" z korekcją +3, ale śniegu białego tak nigdy nie uzyskałem a teraz? NEF WB auto i snieg jest biały:)

bipi87
21-02-2007, 23:59
Oczywiscie NEF rozwiazuje sprawe WB, ale czasem potrzeba szybko zrobic pare zdjec, nie ma czasu na obrobke wtedy jest sie skazanym na jpgi, dlatego trzeba sobie jakos radzic z ustawieniem WB w aparacie, zeby zdjecia nadawaly sie do czegokolwiek bez dalszej obrobki :)