PDA

Zobacz pełną wersję : czarne czy białe eneloop?

Lukasio
03-12-2011, 16:56
Szybkie pytanko:
naczytałem się o eneloopach na tym forum ale w końcu nie wiem które eneloopy wszyscy zachwalają: czarne XX czy białe?

RobertMiernik
03-12-2011, 17:09
Wszyscy zachwalają białe, czarne to 'nowość' niby wydajniejsze i poprawione.

JURAS12
03-12-2011, 17:27
Zachwalają białe , tak jak przedmówca napisał czarne są w sprzedaży od niedawna - może ktoś już je stosował i się wypowie , czy warto dopłacać za czarne .

Feadin
03-12-2011, 18:57
Mam czarne - kupiłem do Sabiny 700. Niestety, nie mam porównania do białych, bo zwyczajnie wcześniej miałem energizery, a i z czymś zupełnie innym były używane. Póki co mogę jedynie napisać, że lampa błysnęła ok. 1000 razy (na różnych mocach, więc nie podejmę się tego uśrednić; przeważnie jednak w TTL-u i sporo odbijanych od sufitu czy ściany zdjęć, ale trochę też w manualu oraz chyba połowę z tego 1000 w CLSie, zdjęta z sanek) na komplecie wyjętym z opakowania, jeszcze nie ładowanym, i na razie nic nie sygnalizuje wyczerpania. Recycle time też jest bardzo dobry - przy błysku pełnej mocy nie przekracza czasu podawanego przez producenta, zaś na niższych ograniczeniem przy robieniu zdjęć jest prędkość mojego aparatu i pojemność jego bufora, a nie "odświeżanie" lampy.

Przede wszystkim czarne są pojemniejsze o 1/5 czy tam 1/4, nie pamiętam dokładnie czy mają 2400 czy 2500 maH, więc choćby to już daje właśnie o tyle większą wydajność. Ja w każdym razie pewnie kiedyś dokupię jeszcze jeden komplet czarnych.

darko
03-12-2011, 19:26
Ja niedawno kupiłem czarne, raz naładowane i włożone do służbowego kompakta (canon S5 IS). Drugi komplet mam w sabince. W kompakcie działają mi już z miesiąc a kilka budów w tym czasie odwiedziłem, zdjęcia z lampą, filmowanie. Myślę że swoje tu robi także zwiększona pojemność do 2500 mAh

Robert S.
03-12-2011, 19:59
Z tego co doczytałem to czarne mają zwiększoną pojemność, ale wg specyfikacji technicznej wytrzymują 500 cykli ładowania... białe wytrzymują 1500 cykli, różnica znaczna.

look
03-12-2011, 20:36
używam jednych i drugich, na czarnych trochę dłużej da się pracować, natomiast wielkich fajerwerków nie zauważyłem i raczej nie będę specjalnie ich szukał czy wymieniał. Dwa zestawy tych czarnych kupiłem właśnie dla porównania z białymi.

mateo912
03-12-2011, 22:14
Pytanie czy te 500mha jest warte ponad 2x różnicy w cenie? nie lepiej kupić 2 komplety zamiast 1?

matys
03-12-2011, 22:24
zawsze lepiej 2 niż jeden. Jak wynika z dodawania to 2x więcej. Czego byś nie robił to więcej.

RobertMiernik
04-12-2011, 00:20
Następne pewnie będę kupował czarne, o ile będą dostępne w stacjonarnych sklepach w normalnej cenie...

Nawet przy 500 ładowaniach i ładowaniu dwa razy tygodniowo masz 5 lat... Czy aby przypadkiem ich nie zgubicie szybciej niż padną?

Sapphiron
04-12-2011, 11:02
Następne pewnie będę kupował czarne, o ile będą dostępne w stacjonarnych sklepach w normalnej cenie...

Nawet przy 500 ładowaniach i ładowaniu dwa razy tygodniowo masz 5 lat... Czy aby przypadkiem ich nie zgubicie szybciej niż padną?

Brawo! o to właśnie chodzi... Nawet ładowane codziennie starczyłyby na 1,5 roku...

Mam czarne i mam białe. Czarne w sb900 bardziej się grzeją ale przy mądrym używaniu starczają na więcej. Dwa komplety w batterypacku + komplet w lampie starczają na 2,5-3k zdjęć z d700 (iso1600-3200, seryjne strzały, ciemnica totalna)

Wg mnie różnica jest warta dopłacenia bo czarne są jakby stabilniejsze od białych. Na białych zauważyłem małego laga w ładowaniu lampy przy 3/4 pojemności mniej więcej, czarne siepią prawie do samego końca na pełny gwizdek :)

Ale ja tam podobno jestem dziwny, ja truskawki posypuje cukrem...

krzysiekn
04-12-2011, 11:39
średnio na temat,ale napiszę.też nie wiedziałem,które kupić.wybrałem złote.:oops:.mają 2000 mA ,1500 cykli ładowań,ale po 36 miesiącach mają 75 % pojemności.u mnie to przeważyło.żonka używa kompakcika na dwie baterie.czasami po miesiącu lub dłuższym czasie nie używania zwykłe akumulatorki są "kaput".zobaczymy jak złote będą długo żyć.ja też używam złotych( od dwóch miesięcy) w sb 600 i sb 700 i wg.mnie działają jak zwykłe białe,tzn.bardzo dobrze.czarnych nie miałem.

Feadin
04-12-2011, 11:41
A ja słyszałem, że jeżeli chodzi o użytkowanie akusów z lampą, to te o większej pojemności pozytywnie wpływają na szybkość ładowania lampy błyskowej. Nie wiem na ile to prawdziwe i uzasadnione i czy różnica jest zawuażalna, ale myślę, że coś w tym może być. Tymi 500 cyklami w stosunku do 1500 też bym się zbytnio nie przejmował - to i tak duuuużo, choć to oczywiście kwestia już wcześniej wspomnianych priorytetów. Ja na przykład, przy normalnym pstrykaniu, podejrzewam, że będę je ładował raz w miesiącu, bo przecież jest jeszcze drugi komplet, także teoretycznie mnie powinny wystarczyć na 41 lat... :D. Gdybym kupił białe, byłyby to 123 lata... także, jak widzicie, nie było to w moim przypadku decydującym czynnikiem ;).

EDIT:

A co do złotych, ewentualnie innych eneloopów w kolorach tęczy... z tego co mi wiadomo, to technologicznie jest to samo co białe. Różnią się tylko kolorem. Taka propozycja ułatwienia życia ze strony producenta, coby nie mieszać przypadkiem akusów z różnych kompletów.

Sapphiron
04-12-2011, 11:45
Ja swoje eneloopy ładuję bc900 na pełnym prądzie, potem chwile czekam żeby ostygły w ładowarce i hajda do roboty. Dwa komplety białych już są ze mną ponad roczek i nadal śmigają coś koło 1950 pojemności. Dwa komplety czarnych są od kilku miesięcy, też nie szczędzę im batów a one o dziwo odwdzięczają się dobrą stabilną pracą...

A jak się zepsują? kupuje się nowe :)

krzysiekn
04-12-2011, 11:49
może to 500 lub 1500 to "chłyt marketingowy".przy normalnym użytkowaniu w lampie( + drugi komplet rezerwowy) starczą do emerytury.białych enelopków syn używa w modelu samochodu( 8 szt).ma je od kilku lat i jeszcze nie zajechał( żyje autko i enelopki).ładowań nie liczyłem, ale 500 spokojnie przekroczyły.

RobertMiernik
04-12-2011, 12:56
Mam czarne i mam białe. Czarne w sb900 bardziej się grzeją ale przy mądrym używaniu starczają na więcej.

O widzisz, i to już może być dla _kogoś_ argument przeciwko czarnym...

Sapphiron
04-12-2011, 12:58
owszem może :) ale z doświadczenia wiem że najmniej grzejące się w lampie akusy to GpRecyko... Grzeją mniej od białych eneloopów :) Ale za to gorzej trzymają w body :)

grissley
30-03-2012, 18:34
Ja swoje eneloopy ładuję bc900 na pełnym prądzie, potem chwile czekam żeby ostygły w ładowarce i hajda do roboty.

Moje białe jak naładuję na pełnym prądzie, to dobijają do jakichś 700mAh i to jest na tyle.
Żeby zbliżyć się do deklarowanych 2000mAh, muszę ładować prądem max 200mAh (10 godzin ładowania).
A najepiej ustawić ładowarkę na max powolne rozładowanie, a potem ładowanie prądem 100mAh...

Chyba kupię czarne do testu, bo ładowanie (moich) białych doprowadza mnie do (białej) rozpaczy :(

barracuda
30-03-2012, 19:06
A jak jest z tym ładowaniem po zakupie? Czytałem, że są naładowane i gotowe do użycia zaraz po zakupie. Używać czy naładować lepiej. Pytam, bo właśnie kupiłem i tak się zastanawiam, a sprawdzić stanu naładowania nie ma jak.

Sapphiron
30-03-2012, 19:09
ja wsadziłem do lampy i używałem :) po wyładowaniu wsadziłem do ładowarki i naładowałem :) zero filozofii :)

2pompony
30-03-2012, 21:22
A jak to jest z tym rozładowywaniem? Mam taką ładowarkę SONY, niezbyt wyczynową, jest biała, ładna, ma klapkę i wyświetlacz diodowy (dlatego ją dostałem) i ma funkcję rozładowywania. Jakim prądem się to dzieje (ładowanie i rozładowanie) nie mam ani pojęcia ani wpływu.

No i pytanie (bo jedni mówią tak, inni owak): włączać to rozładowywanie przed ładowaniem, czy nie? Mam białe enloopy 2000 mAh. Na baterii nic nei pisze poza tym, żeby nigdzie sobie nie wkładać i nie połykać.

Art Erie
30-03-2012, 22:01
Chyba nieco przesadzacie z tą delikatnością w stosunku do Aku. Mam taką ładowarkę http://www.adgmarket.pl/pl/p/Ultra-szybka-ladowarka-AAAAA-Ni-MH-plus-4x1950mAh/99
Prąd ładowania 4A, czyli 1A na akumulator; w 15-30 minut w zależności od stopnia rozładowania i akumulatory są pełne, przed chwilą ładowałem stare Fiamo chyba 5-letnie, do tego 3 letnie Eneloop'y i tak 2-3 razy w tygodniu.
Aku nigdy nie rozładowywane i nie odświerzane; kilka Fiamo już się "wykruszyło", ale miały prawo :)

Sapphiron
30-03-2012, 22:13
Ja swoje teraz ładuje na pełny gaźnik czyli tak samo na 1A :) Dają radę a są gotowe szybciutko :)

grissley
30-03-2012, 22:34
Może ja mam jakieś walnięte.
Ale wszystkie 12szt tak u mnie mają :/

Sapphiron
30-03-2012, 22:44
w takim razie sprawdziłbym ładowarkę ;)

grissley
30-03-2012, 22:55
Nie mam innej, żeby porównać ;)

mateo912
30-03-2012, 23:57
Nie mam innej, żeby porównać ;)
znajomych też nie masz?;)

grissley
31-03-2012, 00:12
znajomych też nie masz?;)
Z ładowarką (i to pokazującą poziom naładowania)? Chyba nie, ale popytam ;)

sokolnik
01-04-2012, 13:43
moje białe eneloopy w lampie sb700 zrobiły 400 zdjęć (z błyskiem). lampa na sankach, okolo 30 fotek przy użyciu CLS.
ładuje bc-900 prądem 500 :P ładuje, jakieś 4h

grissley
01-04-2012, 14:33
A ja właśnie zapodałem swoim "wrażliwym" eneloopom po 2A i nabiły się do 1.7~1.8mAh.
Nawet nieźle ;)

sokolnik
01-04-2012, 14:38
moje 4 eneloopy 1.900 mAh ładują się do około 2.050 mAh :) wasze też ?

krzysztof jot
01-04-2012, 16:16
odnośnie enelopów i tym podobnych akku - nie wiem czy to dotyczy czarnych, bo "coś" w nich jest zmienione i jeszcze nie badałem tego tematu.
A więc odnośnie enelopow - i tak prostymi słowami, bo już nie pamiętam wszystkich technicznych zwrotów i danych.
Te akku świetnie spiszą się np. w gripie - gdzie i po miesiącu leżakowania uruchomimy aparat, ale nie sprawdzają się jako magazyny prądu do lamp błyskowych. Tak oczywiście, działają i myslicie ze jest OK. To pobawcie się trochę na enelopach a potem włóżcie jakieś standardowe 2200 - 2600 - zresztą wszystko jedno, bo nawet nie o pojemność tu chodzi. Zobaczycie wtedy jak działa SB800/900. Enelopy "upośledzają" te lampy a my nieświadomie nie wiemy co mamy. Budowa ogniw typu enelopy sprawia, że (tak po ludzku) oddają dość wolno prąd. Ich prąd ładowania jest znacznie mniejszy niż standardowych akku. O ile w gripie do ciągłego działania sprzętu nie ma to znaczenia, o tyle w lampie zdecydowanie spowalnia szybkość ładowania lampy, co w rezultacie znacznie ogranicza szybkość działania lampy, nie błyska ona już tak często. To ułamki sekund ale znaczące.
No a jak jeszcze lampa "wstrzymuje" nam szybkosc fps'ów w body to juz całkowicie spowalniamy dość szybki reporterski sprzet. Tak więc, białe czarne - wszystko jedno - to ogniwa do leżakowania w kompakcie żony, albo bateryjce w schowku samochodowym, nie sprawdzają się natomiast jako szybkie źródła zasilania do lamp błyskowych. Taka ich budowa i taka rola.

Sapphiron
01-04-2012, 16:18
A ja właśnie zapodałem swoim "wrażliwym" eneloopom po 2A i nabiły się do 1.7~1.8mAh.
Nawet nieźle ;)

1.8mAh? To tak trochę mało...

grissley
01-04-2012, 16:37
1.8mAh? To tak trochę mało...
1.8Ah miało być ;)

krzysztof jot - a jest jakaś alternatywa dla eneloopów, jeśli jest się niedzielnym pstrykaczem?
Zanim kupiłem eneloopy, nigdy nie miałem lampy na "spontaniczne" focenie. Bo zawsze akumulatory byłuy rozładowane...

Sapphiron
01-04-2012, 16:46
Ja korzystam jeszcze z gpRecyko. Ale nie wiem czy to jest alternatywa... Działają nieźle ale na takiej samej zasadzie co eneloopy

Art Erie
01-04-2012, 16:54
[...]Budowa ogniw typu enelopy sprawia, że (tak po ludzku) oddają dość wolno prąd. Ich prąd ładowania jest znacznie mniejszy niż standardowych akku. O ile w gripie do ciągłego działania sprzętu nie ma to znaczenia, o tyle w lampie zdecydowanie spowalnia szybkość ładowania lampy, co w rezultacie znacznie ogranicza szybkość działania lampy, nie błyska ona już tak często. To ułamki sekund ale znaczące.
No a jak jeszcze lampa "wstrzymuje" nam szybkosc fps'ów w body to juz całkowicie spowalniamy dość szybki reporterski sprzet. Tak więc, białe czarne - wszystko jedno - to ogniwa do leżakowania w kompakcie żony, albo bateryjce w schowku samochodowym, nie sprawdzają się natomiast jako szybkie źródła zasilania do lamp błyskowych. Taka ich budowa i taka rola.

Zapewne chodziło o prąd rozładowania, a nie o prąd ładowania; w każdym razie wiemy o co chodzi. Bardzo rzadko walę seriami, ale to tylko specyfika tego co się robi, nie o to chodzi.
Widzę w Twojej wypowiedzi jednak pewna sprzeczność, bo z jednej strony Eneloop'y oddaja zbyt wolno prąd a z drugiej lampa tego nie wytrzymuje i się przegrzewa lub zwalnia ( zapewne piszesz o SB 900/910 ).
Można zastosować battery pack, albo aku które potrafią szybciej oddawać energię; ale to w efekcie unieruchomi lub spowolni lampę.

krzysztof jot
02-04-2012, 18:51
1.8Ah miało być ;)

krzysztof jot - a jest jakaś alternatywa dla eneloopów, jeśli jest się niedzielnym pstrykaczem?
Zanim kupiłem eneloopy, nigdy nie miałem lampy na "spontaniczne" focenie. Bo zawsze akumulatory byłuy rozładowane...

wszyscy tak mają :) nie przejmuj się.
wiesz, lampa działa i enelopy jej nie zabijają tylko spowalniają szybkość kolejnych błysków.
Nie ma innej alternatywy, jak pamiętać, że jeśli mamy zamiar używać lampy np. w sporcie gdzie będzie błysk za błyskiem - lepiej sprawdzi się standardowe akku, do wakacyjnego pstrykania nie ma to większego znaczenia

Zink
04-04-2012, 13:00
Moje białe jak naładuję na pełnym prądzie, to dobijają do jakichś 700mAh i to jest na tyle.
Żeby zbliżyć się do deklarowanych 2000mAh, muszę ładować prądem max 200mAh (10 godzin ładowania).
A najepiej ustawić ładowarkę na max powolne rozładowanie, a potem ładowanie prądem 100mAh...

Chyba kupię czarne do testu, bo ładowanie (moich) białych doprowadza mnie do (białej) rozpaczy :(

Rozumiem, że te 700mAh zmierzyłeś funkcją "test", a nie po prostu patrząc na wyświetlacz ładowarki po naładowaniu?

odnośnie enelopów i tym podobnych akku - nie wiem czy to dotyczy czarnych, bo "coś" w nich jest zmienione i jeszcze nie badałem tego tematu.
A więc odnośnie enelopow - i tak prostymi słowami, bo już nie pamiętam wszystkich technicznych zwrotów i danych.
Te akku świetnie spiszą się np. w gripie - gdzie i po miesiącu leżakowania uruchomimy aparat, ale nie sprawdzają się jako magazyny prądu do lamp błyskowych. Tak oczywiście, działają i myslicie ze jest OK. To pobawcie się trochę na enelopach a potem włóżcie jakieś standardowe 2200 - 2600 - zresztą wszystko jedno, bo nawet nie o pojemność tu chodzi. Zobaczycie wtedy jak działa SB800/900. Enelopy "upośledzają" te lampy a my nieświadomie nie wiemy co mamy. Budowa ogniw typu enelopy sprawia, że (tak po ludzku) oddają dość wolno prąd. Ich prąd ładowania jest znacznie mniejszy niż standardowych akku. O ile w gripie do ciągłego działania sprzętu nie ma to znaczenia, o tyle w lampie zdecydowanie spowalnia szybkość ładowania lampy, co w rezultacie znacznie ogranicza szybkość działania lampy, nie błyska ona już tak często. To ułamki sekund ale znaczące.

Aby stwierdzić na pewno co jest przyczyną takiego zachowania, należałoby zmierzyć rezystancję wewnętrzną wszystkich tych akumulatorów (to właśnie rezystancja ogranicza maksymalny prąd, który można pobrać).

Ja zauważyłem niedawno odwrotną sytuację: mam przetwornicę do zasilania PDA, która ciągnie sporo prądu na początku działania. Na mało używanych eneloopach (2000) - startuje bez problemu, na dość starych i dużo używanych energizerach (2400) - nie chce wystartować. Okazało się, że energizery mają dużo większą rezystancję (trudno się dziwić, jak na ich wiek). Szybkie i niebezpieczne sprawdzenie rezystancji przez pomiar prądu zwarciowego pokazało ogromną różnicę: energizer: 2,5A, eneloop: 11A.

Nie próbujesz przypadkiem porównywać starych eneloopów z nowymi innymi akumulatorami?

grissley
04-04-2012, 14:38
Rozumiem, że te 700mAh zmierzyłeś funkcją "test", a nie po prostu patrząc na wyświetlacz ładowarki po naładowaniu?

Ależ oczywiście, że wyłącznie patrząc na wyświetlacz po naładowaniu:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.mahaenergy.com/store/catalog/mhc9000.jpg)

a_iverson
05-04-2012, 08:43
Sorry za OT, testował ktoś już Maxuss'y 3000mAh??
http://www.ebay.com/itm/Maxuss-Rechargeable-3000mAh-AA-NiMH-Battery-x4-/310282928804?pt=US_Batteries&hash=item483e4dc2a4#ht_887wt_1270
Jak kupiłem 16 sztuk z zamiarem używania z sb-900, jak narazie kłada na głowę wszystkie, które do tej pory miałem... min. eneloop, duracel i GP

Sapphiron
05-04-2012, 09:09
Ja jakoś nie ufam niczemu co jest powyżej 2800mAh oraz ma dziwaczną nazwę...

a_iverson
05-04-2012, 09:18
Też się opierałem, ale widziałem testy tych akumulatorków na youtube. Po naładowaniu wskazania oscylowały od 2860 do 2980mAh, dlatego się zdecydowałem. Po naładowaniu w domu prądem ok 300mAh wskazania były identyczne.
Do tej pory używałem w sabince czarnych eneloop, duracell 2700 oraz GP 2700.
Na Maxussach lampa szybciej się "odświeża" bardzo trudno zmusić diodę do migania...

Sapphiron
05-04-2012, 09:46
No coż, ja przesiadłem się na batterypack do sabiny więc nie powiem jak to się ma do siebie bo na batku mam zerowy wręcz moment oczekiwania na "odświeżenie"

a_iverson
05-04-2012, 11:23
Też o tym myślałem... kupiłeś zamiennik czy oryginał?

Sapphiron
05-04-2012, 11:34
Zamiennik :) na tutejszej aukcji dla Admina wylicytowałem taki na 8 baterii i śmiga niemiłosiernie dobrze :) Tylko wiadomo, trzeba uważać i nie siepać długich serii :)

a_iverson
05-04-2012, 12:01
Jakaś konkretna firma tego packa? czy nie ma to znaczenia?

Krzysiek B
05-04-2012, 14:50
To chyba będzie dobre choć jeśli się nie mylę są tańsze.

http://www.mega-pixel.pl/product-pol-206-Zasilanie-Lampy-Blyskowej-Flash-Battery-Pack-do-Nikon-SD-9-8xAA-SB-900.html

Matey3000
05-04-2012, 14:58
To chyba będzie dobre choć jeśli się nie mylę są tańsze.

http://www.mega-pixel.pl/product-pol-206-Zasilanie-Lampy-Blyskowej-Flash-Battery-Pack-do-Nikon-SD-9-8xAA-SB-900.html

Taki mam i jest dobry, ale po sezonie trzeba bylo blaszki popodginac.

a_iverson
05-04-2012, 15:02
Dokładnie taki sam mam do wzięcia za 100zł. Używany ok pół roku.

Sapphiron
05-04-2012, 15:15
http://allegro.pl/battery-pack-nikon-sb-900-zasilanie-8-baterii-i2247959067.html

Ja mam ten :) od czasu aukcji tutaj używany ostro, przy każdej sesji jako zasilanie do sabiny i zero problemów :)

Zink
12-04-2012, 15:27
Ależ oczywiście, że wyłącznie patrząc na wyświetlacz po naładowaniu:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.mahaenergy.com/store/catalog/mhc9000.jpg)
Czyli patrząc na wyświetlacz po funkcji "refresh" (jak na obrazku), a nie patrząc na wyświetlacz po (zwykłym) naładowaniu?

grissley
12-04-2012, 15:39
Zawsze jak skończy ładować, to pokazuje, do jakiego poziomu nabił.
Niezależnie od tego, czy ładuje po odświeżeniu czy nie.

adolfik9501
12-04-2012, 23:43
Zawsze jak skończy ładować, to pokazuje, do jakiego poziomu nabił.
Niezależnie od tego, czy ładuje po odświeżeniu czy nie.

Czyli pokazuje ile wbił, a nie ile ogniwo jest w stanie zmagazynować energii. Tylko rozładowanie (w BC funkcja Test, zapewne w MH również jest) pokaże ile siedzi prundu w środku.

KamilM
15-04-2012, 21:22
Dokładnie, czasami ładowarka wbije więcej, niż wynika ze specyfikacji akumulatora i ludzie się cieszą, że mają pojemniejsze aku :). A tylko poprzez test, można sprawdzić ile dana sztuka ma pojemności.

Beson
29-05-2012, 21:01
Czyli mówicie, że aby uniknąć wieszania się BC-900 lepiej używać jakichś innych akumulatorów niż białe lub czarne eneloopy?
Jeśli tak to jakie?

rafal1980
16-08-2012, 14:44
Czyli warto ładować się w czarne eneloopy czy nie warto? Jak to jest bo już zgłupiałem.

Sapphiron
16-08-2012, 14:50
wg mnie warto :)

rafal1980
16-08-2012, 15:06
Ładowarka do tego bc-700 czy coś innego? ;)

Sapphiron
16-08-2012, 15:16
ja używam bc-900na pełnym prądzie i jak narazie nie jęczą. bc700 też będzie śmigać ;)

rafal1980
16-08-2012, 15:30
No to zamawiam, dzięki za szybką pomoc ;)

Dariusz1985
16-08-2012, 21:33
Ja używam czarnych i białych a do tego bc-700 i jestem zadowolony.

Kadziu55
05-06-2013, 20:40
A do gripa które się opłaca bardziej kupić?

Sapphiron
05-06-2013, 20:45
do gripa bardziej opłaca się kupić porządną baterię dedykowaną ;)

GonzoG
05-06-2013, 20:50
To które kupić zależy od tego czego od nich chcesz. Ale polecam oryginalny aku.
Większej pojemności, ale rzadziej używane - czarne
Często używane, ale możesz sobie sprawić 2 komplety - białe.

Czarne wyraźnie szybciej się zużywają, a przy używaniu ich aż 8 szeregowo, bardzo ważne jest aby wszystkie miały bardzo zbliżone pojemności, bo jak tylko jeden zacznie odstawać od reszty, aparat będzie bardzo szybko sygnalizował rozładowanie.

Fludi
05-06-2013, 21:12
Popieram Sapphiron'a, a ewentualnie dodatkowo, do wkładu na akumulatorki ja bym włożył białe.

mikkay
05-06-2013, 21:57
Białe łatwiej znaleźć ;)

Używam od trzech lat białych z BC-700 i złego słowa nie powiem. Inne aku już padły, ostatnio wymierają po kolei 4 sztuki technoline, które były w komplecie z ładowarką.

Kadziu55
05-06-2013, 22:53
w gripie mam możliwość stosowania baterii AA, EN-EL3e i EN-EL4a.
Gdzieś tam słyszałem, że od zależności baterii lub aku wzrasta szybkość klatek na sekundę, jeśli to prawda to od jakich?

Fludi
05-06-2013, 23:26
Tak chyba było w starszych lustrzankach, Canon miał takie coś, nie wiem jak Nikon... Bynajmniej u mnie w D7000 po podłączeniu oryginalnego grip'a z akumulatorem szybkostrzelność ponad te 6kl/sek nie wzrosła.

mateo912
05-06-2013, 23:49
Tak chyba było w starszych lustrzankach, Canon miał takie coś, nie wiem jak Nikon... Bynajmniej u mnie w D7000 po podłączeniu oryginalnego grip'a z akumulatorem szybkostrzelność ponad te 6kl/sek nie wzrosła.

to zależy od puszki. w d700/d300 np jak podłączysz grip z aku z d3 lub 8x aa to fps wzrastają z 6 do 8

Sapphiron
06-06-2013, 08:54
w gripie mam możliwość stosowania baterii AA, EN-EL3e i EN-EL4a.
Gdzieś tam słyszałem, że od zależności baterii lub aku wzrasta szybkość klatek na sekundę, jeśli to prawda to od jakich?

to jak masz możliwość wsadzenia en-el4a to kup, wsadź i zapomnij że brakowało ci energii... ta atomówka daje ostrego kopa w wydajność aparatu :)

Kadziu55
06-06-2013, 14:52
to jak masz możliwość wsadzenia en-el4a to kup, wsadź i zapomnij że brakowało ci energii... ta atomówka daje ostrego kopa w wydajność aparatu :)

Nawet lepszego niż 8x AA? Powiedz mi jeszcze ile razy ma większą pojemność en-el4a od en-el3e?
Ja mam 3 baterie en-el3e i 4 białe eneloopy do lampy, chciałbym właśnie dokupić baterii AA żebym mógł je stosować zarówno w lampie jak i w gripie

Body mam D300+ oryginalny MB-D10

GonzoG
06-06-2013, 15:06
Nawet lepszego niż 8x AA? Powiedz mi jeszcze ile razy ma większą pojemność en-el4a od en-el3e?
Ja mam 3 baterie en-el3e i 4 białe eneloopy do lampy, chciałbym właśnie dokupić baterii AA żebym mógł je stosować zarówno w lampie jak i w gripie

Body mam D300+ oryginalny MB-D10

EN-EL4a jest 2.5x pojemniejsza od EN-EL3e:
EN-EL4a: 11.1V, 2500mAh = 27.75 Wh
EN-EL3e: 7.4V, 1500mAh = 11.1 Wh

Sapphiron
06-06-2013, 15:49
Alkaliczne - 12V
Eneloopy 9.6V

Z doświadczenia wiem że podczas testów AA wytrzymały lekko więcej niż Ori i spoooro mniej niż el4.

en-el3e wytrzymują u mnie w jednym reportażu 1800-2000 klatek. el4 - szczerze? przestałem liczyć jak przekroczyło 3k, nie było sensu

Kadziu55
06-06-2013, 16:19
Szczerze mówiąc to rzadko kiedy potrzebuję drugiej czy trzeciej baterii en-el3e, ale noszę je w plecaku na wypadek W, na jakieś długie wyprawy bez dostępu do prądu się nie wybieram, więc en-el4a raczej odpada, ale eneloopy AA owszem, bo przydałoby się mieć coś na wymianę do Sabinki :)

Fludi
06-06-2013, 17:31
Jak masz 3 oryginalne akumulatorki do aparatu to po co Ci jeszcze kolejne zestawy AA..? Szybciej jedną sztukę naładujesz, niż pozostałe 2 rozładujesz...
Ja mam w D7000 2x EN-EL15 + 3x zestaw AA do lampy i jeszcze nigdy nie zdarzyło się mi żebym musiał sięgać po AA z lampy, żeby korpus zasilić.

Sapphiron
06-06-2013, 17:39
może chodzi o szybkość puchy ;)

Kadziu55
06-06-2013, 17:50
Głównie chcę kupić baterie AA z tego względu że nie mam zapasowych do lampy, a kilka razy się mi zdarzyła rozładowana Sabinka, a skoro mam koszyk na baterie AA to w razie biedy będę mógł nimi zasilić aparat, a szybkość puchy też by mi się przydała ;)

Sapphiron
06-06-2013, 18:26
w takim razie kupuj AA pod lampę a nie pod gripa ;)

Fludi
06-06-2013, 18:31
Szkoda, że mój MB-D11 jest na 6 aku, a nie na 8... Używałbym wtedy go jako holstera aku do lampy zamiast PowerPax'ów. Chociaż nie powiem one też są przydatne...

Kadziu55
06-06-2013, 18:49
może chodzi o szybkość puchy ;)

A przy 8 bateriach AA szybkość wzrośnie do 8 klatek/s?

Yanis
06-06-2013, 21:38
Nie mam porównania do białych, ale czarne załadowane w gripie + oryginalny aku wystarczyły mi na dwa dni intensywnego focenia na pokazach lotniczych. Na trzeci dzień zmieniłem tylko paluszki, aku był prawie nie ruszony. A warunki były dość ostre - w sumie wypstrykane prawie 3 tys zdjęć, do tego jeszcze zasilanie VR-a od 200-400... W sumie niepotrzebnie targałem ze sobą ładowarkę :)

Kadziu55
06-06-2013, 22:18
Szkoda, że mój MB-D11 jest na 6 aku, a nie na 8...

http://allegro.pl/battery-pack-nikon-mb-d11-do-nikon-d7000-grip-i3272072638.html
Ja tu widzę, że jest na 8, chyba, że masz inny koszyczek, ale myślę, że niewiele kosztuje koszyczek na 8 baterii :)

Fludi
06-06-2013, 22:30
To jest koszyk na 6 baterii, nawet w opisie pisze ;)

zgera
07-06-2013, 09:46
http://allegro.pl/battery-pack-nikon-mb-d11-do-nikon-d7000-grip-i3272072638.html
Ja tu widzę, że jest na 8, chyba, że masz inny koszyczek, ale myślę, że niewiele kosztuje koszyczek na 8 baterii :)

6 sztuk x 1,2V = 7,2V 6 x 1,4V = 8.4V
8 sztuk x 1,2V = 9,6V 8 x 1.4V = 11,2V
Po naładowaniu akumulator może osiągnąć napięcie 1,4 V co znacznie przekroczyło by dopuszczalne napięcie zasilania aparatu.

Sapphiron
07-06-2013, 11:18
Po naładowaniu akumulator może osiągnąć napięcie 1,4 V co znacznie przekroczyło by dopuszczalne napięcie zasilania aparatu.

Hmm... dziwne, bo aparaty działają z bateriami alkalicznymi które z miejsca mają 1,5V i jakoś nie ma z tym problemu...

dem
07-06-2013, 13:48
No właśnie, a propos baterii, nie akumulatorów. Które najdłużej wytrzymują, które polecacie? Zamierzam kupić 8 sztuk i wrzucić do plecaka, na wszelki wypadek. Jest jakaś różnica między nimi, czy brać najtańsze alkaliczne?

GonzoG
07-06-2013, 15:21
To źle widzisz. Są 4 z góry i 2 z dołu, czyli 6.

1.4V na aku NiMH to napięcie szczytowe bez obciążenia. Błyskawicznie spada ono do ok 1.25-1.3V

A patrząc już na max napięcia - dobre baterie AA jak nowe potrafią osiągać 1.65-1.7V... a też wszystko działa.
Poza tym d7k jest w pełni dostosowany do zasilania 9V, a to oznacza, że i 10V, a może i nawet 11V nie zrobiło by na nim większego wrażenia.

No właśnie, a propos baterii, nie akumulatorów. Które najdłużej wytrzymują, które polecacie? Zamierzam kupić 8 sztuk i wrzucić do plecaka, na wszelki wypadek. Jest jakaś różnica między nimi, czy brać najtańsze alkaliczne?
Dobre baterie, które najlepiej trzymają:
Energizer Ultimate Lithium - cena ok 25 zł, a cena białych enloopów - 30zł... Fakt, są lżejsze i mają więcej energii, ale to baterie...

Co do najtańszych baterii - to u mnie służą jedynie do pilotów i zegarków, bo w nich sprawdzają się lepiej niż aku.
We wszystkich innych urządzeniach siedzą aku. (latarki, radio, lampa)

Fludi
07-06-2013, 18:17
Może to nie baterie, a akumulatorki, ale widzę, że nawet całkiem niezłe są TRONIC z Lidl'a do zastosowań domowych w sam raz drobne AGD czy jakiś ciśnieniomierz.

GonzoG
07-06-2013, 18:24
Może to nie baterie, a akumulatorki, ale widzę, że nawet całkiem niezłe są TRONIC z Lidl'a do zastosowań domowych w sam raz drobne AGD czy jakiś ciśnieniomierz.

Kiedyś były dobre. Teraz już nie jest tak wesoło...
Mam 3 komplety 2500mAh sprzed 2-3 lat (czarne) i działają aż miło (wg. testów BC-1000 mają po 2000-2200mAh), przy 2 ostatnich promocjach w lidlu kupiłem po jednym komplecie tych nowych (srebrne) i BC-1000 podaje 1200mAh, a samorozładowanie w nich jest na poziomie 20-30% na tydzień, więc w pełni użyteczne tylko w kilka dni po naładowaniu.

Tak więc Enloopy, które kosztują niespełna 2x tyle, mają prawie 2x taką pojemność, a trzymają energię n razy dłużej.

Kadziu55
07-06-2013, 20:20
Panowie, a może ktoś podpowie na moje pytanie? ;)

A przy 8 bateriach AA w gripie MB-D10 szybkość w D300 wzrośnie do 8 klatek/s?

mateo912
07-06-2013, 20:31
Panowie, a może ktoś podpowie na moje pytanie? ;)

A przy 8 bateriach AA w gripie MB-D10 szybkość w D300 wzrośnie do 8 klatek/s?

a zadałeś sobie trud przeczytać choćby specyfikacje swojego aparatu? pomijam fakt że kilka/kilkanaście postów temu pisałem o tym.
odpowiedź brzmi: tak

Sapphiron
07-06-2013, 20:42
Mati, w cuda wierzysz? Ktokolwiek teraz oprócz takich pomyleńców jak ja czyta instrukcje obsługi?

mateo912
07-06-2013, 21:08
Mati, w cuda wierzysz? Ktokolwiek teraz oprócz takich pomyleńców jak ja czyta instrukcje obsługi?

ale tu nawet nie chodzi o instrukcje ;) w specyfikacji producenta jest jak byk napisane:
"Zdjęcia seryjne z szybkością 6 kl./s (8 kl./s przy fotografowaniu z użyciem opcjonalnego pojemnika MB-D300 oraz akumulatora litowo-jonowego EN-EL4a lub 8 baterii typu AA)."
lub bardziej technicznie:
"Tryb zdjęć seryjnych szybkich [CH]: 8 kl./s (*1), 6 kl./s (*2)
*1. Podczas używania zasilacza EH-5a/EH-5 lub wielofunkcyjnego pojemnika na baterie MB-D10 z bateriami innymi niż akumulator litowo-jonowy EN-EL3e

*2. Podczas używania akumulatora litowo-jonowego EN-EL3e "
a w poście 69 sam o tym pisałem

to zależy od puszki. w d700/d300 np jak podłączysz grip z aku z d3 lub 8x aa to fps wzrastają z 6 do 8

Rafał_Sz
08-06-2013, 08:13
Ktokolwiek teraz oprócz takich pomyleńców jak ja czyta instrukcje obsługi?Wiele osób, niekoniecznie pomyleńców. Poznasz ich po tym, że mało kiedy o coś pytają, zwłaszcza o coś banalnego.

astramus
17-06-2013, 19:45
Wiele osób, niekoniecznie pomyleńców. Poznasz ich po tym, że mało kiedy o coś pytają, zwłaszcza o coś banalnego.

Ponieważ pyta się o cokolwiek dopiero wówczas, gdy nie można przez dłuższy czas znaleźć odpowiedzi.
Szukanie nie boli.
M.

piotru89
18-06-2013, 02:19
Albo gdy niema czasu ;)