Zobacz pełną wersję : Nigerijski przekręt. UWAGA!
Ku przestrodze, gdyby ktoś nagle dostał maila z oferta zakupu sprzętu i wysłania go do Nigerii :)
Dostałem maila niby ze stanów w języku angielskim z zapytaniem o sprzęt, który sprzedaję na allegro, nikon D300. Odpowiedziałem, i dostałem takie info:
Hello,
OK Thanks..I am From United State.Am very much okay with the price and condition of the item and i can pay to your bank account..So all i want you to do now is get me the shipment cost of the package by POCZTEX EMS / POLAND POST to the receiver My Sister in Nigeria and also send me your full bank details so that i can be able to commence with the payments to your account okay.Below is the receivers address so you can calculate the shipment cost plus item cost and also send me your full bank details for payment.
Here is My Sister shipping address below:
Address: 101, Kayode Street Onipanu
City: Shomolu
State: Lagos
zip Code: 23401
Country: Nigeria
Also provide me the following details for payment:
Name :
Address :
Account Number :
BIC/S.W.I.F.T :
Bank Name :
Phone number :
Total Estimate to be sent to your account including shipping cost :
http://www.pocztex.pl/ems_cennik_uslug.php
I await your soonest reply.
Regards.
Okazuje się że to jakieś przekręty, akurat zadzwoniłem do znajomej, która u mnie w mieście prowadzi takie sprawy (pracuje na policji) bo sprawa wydawała mi się dziwna.
Potwierdza i mówi, że potem nikogo nie da się zlokalizować :) a kasa z konta szybko znika, na dodatek posługują się potem w jakiś sposób rachunkiem bankowym. Wole nie wiedzieć jak :)
Także uwaga!
Pozdrawiam.
Welcome in 21st century! ;)
hijax_pl
03-12-2011, 17:02
Odpisz, żeby przesłali kasę WU na hasło a jak ją już odbierzesz to wyślesz aparat ;)
Paweł Kania
03-12-2011, 17:07
Nigeryjsji przekręt jest tak stary, że aż już niemal niespotykany.
Kasę na WU??
No i na czym polega ten słynny nigeryjski przekręt - tak konkretnie, bo niby ja mam najpierw kasę mieć na koncie, ale ciekawy jestem co się dalej dzieje :) w sensie nie chcę sam tego sprawdzać, tylko poczytać :)
KaleidoStar
03-12-2011, 17:15
To jakaś odmiana tego afrykańskiego testamentu?
hijax_pl
03-12-2011, 17:16
No i na czym polega ten słynny nigeryjski przekręt - tak konkretnie, bo niby ja mam najpierw kasę mieć na koncie, ale ciekawy jestem co się dalej dzieje :) w sensie nie chcę sam tego sprawdzać, tylko poczytać :)Spytaj google.. Takie przekręty to już od n+1 lat dotykają co poniektórych... Na sieci dyskusji o tym co niemiara...
szymonvader
03-12-2011, 17:18
Nigeryjsji przekręt jest tak stary, że aż już niemal niespotykany.
no co Ty, tydz temu sprzedawałem iphona na allegro miałem 3 różne @ od marynarza, studenta, żołnierza na misji:)
Okazuje się że to jakieś przekręty, akurat zadzwoniłem do znajomej, która u mnie w mieście prowadzi takie sprawy (pracuje na policji) bo sprawa wydawała mi się dziwna.
I dobrze Ci się wydało, a sprawa (jak już poprzednicy napisali) jest staaaraaaaaaa jak świat.
To gang, szukają naiwnych i nie jest to takie rzadkie. Miałem ofertę na zakup Zenita 4 z Rubinem - 1 2,8/37-80 z wysyłką do Nigerii. Wielu ludzi nacięli na różnych aukcjach i ogłoszeniach .
Google mówią tylko o przelewach i wciąganiu pośredników do tych przelewów, nie ma nic że kupują towar, robią przelew na konto sprzedającego itd... w sieci wszyscy piszą, że o mało się nie nacieli, ale nikt nie opisuje sytuacji, wpłacili mi kasę, lub podałem numer konta i moja kasa zniknęła, tylko to mnie ciekawi, co się dzieje później, ludzie twierdzą, że kasa którą zobaczyli na koncie później znika, co według mnie nie jest możliwe, jeśli to prywatne konto to może zniknąć jedynie za moim pośrednictwem :) wikipedia zna hasło nigeryjski przekręt, ale to nie jest dokładnie to samo, tutaj kasa rzekomo wpływa na konto.
hijax_pl
03-12-2011, 18:08
Masz szanse zaspokoić ciekawość i sprawdzić organoleptycznie ;)
miron19j
03-12-2011, 19:19
Kasa nie wpływa na konto. W ostatniej chwili dostajesz maila z informacją, że były/są problemy z systemem w banku nadawcy. Ale już jest wszystko OK, pieniądze zostały przelane. Ale u Ciebie pojawią się za jakiś czas. A ponieważ kupującemu się spieszy, bo ma to być prezent urodzinowy dla wujka/cioci/żony/przyjaciela, a termin się zbliża, więc on Ci wysyła potwierdzenie przelewu, a Ty mu wyślij sprzęt. Oczywiście potwierdzenie jest fałszywe, a pieniądze nigdy nie wpłyną na Twoje konto.
Szczegóły mogą być inne, ale idea jest zawsze taka sama.
lukrobax
03-12-2011, 19:48
Dodać mogę tylko, że nie są to żadne gangi, tylko dzieciaki. Ogólnie jest to popularna w Nigerii metoda zdobywania pieniędzy, opisy jak to zrobić zalały u nich internet i mnóstwo młodych ludzi właśnie tym się zajmuje - spamują tymi mailami wszystkie portale aukcyjne... Statystycznie raz na jakiś czas trafi się jakiś "frajer"...
hijax_pl
03-12-2011, 20:05
Tak popularna, że by zapobiegać temu zjawisku formalnie mają na to w swojej konstytucji stosowny artykuł 419 (http://www.nigeria-law.org/Criminal%20Code%20Act-Part%20VI%20%20to%20the%20end.htm)
Taaak, do mnie piszą za każdy, razem, kiedy wystawiam sprzęt na Allegro. Kiedyś przy sprzedaży body, ostatnio przy obiektywie. Dlatego tez wolę forumową giełdę :D
Za pierwszym razem prawie dałem się wyrolować. Wyglądało to tak, że Nigeryjczycy "wykonali przelew" na jakieś subkonto w Bank of America, który to bank generalnie miał być pośrednikiem przy zakupie. Oni wpłacają kasę na specjalne subkonto, a jak sprzęt dotrze do nich, to bank z tego subkonta przelewa kasę na moje konto. Dostałem nawet kilka potwierdzeń z owego banku, oczywiście też fałszywych. Trzeba bardzo uważać na adres email, bo w gmailu w polu "Od:" zamiast adresu pojawia się nazwa użytkownika - w tym przypadku nazwą był oficjalny, prawdziwy adres e-mail Bank of America!! Dopiero po rozwinięciu szczegółów widać, z jakiego adresu e-mail został wysłany (w tym przypadku z jakiegoś darmowego konta gdzieś w internecie). Bardzo cwany motyw, bardzo łatwo można się naciąć, bo kto z nas otwiera szczegóły maila w gmailu?
Teraz często na eBayu spotykam się z dopiskiem, że sprzedawca nie wysyła towaru do Nigerii. O czymś to świadczy. ;)
Ja pierdykole, jak to czytam to rece opadaja. Naprawde wyslalibyscie komus chociazby dekielek, gdyby ktos napisal "kase przelalem, ale sa problemy" lub "jak wyslesz, to my zrobimy przelew". Jestescie az tak naiwni?! Ruszcie glowa i nie zachowujcie sie jak jacys uposledzeni. Codziennie dostaje maile, ze wygralem, ze dostane ipada, rolexa itd. Nawet jak sprzedaje na allegro durna ksiazke, to zawsze wysylam dopiero jak kasa znajdzie sie fizycznie na moim koncie. Gosc moze mi nawet przyslac potwierdzenie w pdfie i screenashota. Nie ma kasy, nie wysylam.
miron19j
04-12-2011, 00:28
Ja pierdykole, jak to czytam to rece opadaja. Naprawde wyslalibyscie komus chociazby dekielek, gdyby ktos napisal "kase przelalem, ale sa problemy" lub "jak wyslesz, to my zrobimy przelew". Jestescie az tak naiwni?!
a czytać ze zrozumieniem umiesz? I po co ta agresja? Ktoś napisał, że wysłał? Tylko, że dostajemy takie propozycje.
Też dostałem kiedyś takiego maila gdy wystawiałem obiektyw na Allegro. W necie jest pełno informacji na temat tych oszustów.
Temat tak stary, że nawet alledrogo zablokowało zakładanie kont z IP nigeryjskich.
Naprawde wyslalibyscie komus chociazby dekielek, gdyby ktos napisal "kase przelalem, ale sa problemy" lub "jak wyslesz, to my zrobimy przelew".
Nie. Po co ta agresja?
BTW, kasa fizycznie na koncie? Od kiedy? Przecież to sa tylko cyferki.
Spokojnie Panowie, to dział cafe :) wymieniamy poglądy :)
Osobiście zdarzyło mi się coś wysłać, zanim miałem kasę na koncie, oczywiście drobnice, nic drogiego, trochę więcej zaufania do ludzi.
Kiedyś znajomy kupował działkę (ziemie, grunt) od kobiety i nieoficjalnie płacił jej w 3 ratach mimo iż na umowie notarialnej było wpisane zapłacono gotówka wszystko :) mógł ją olać umowa była spisana.
W dzisiejszych czasach nie lubimy biurokracji, ale sami ją napędziliśmy przez oszustwa i brak zaufania :)
Nie. Po co ta agresja?
BTW, kasa fizycznie na koncie? Od kiedy? Przecież to sa tylko cyferki.
To nie agresja. To reakcja na teksty "uffff, dobrze ze napisaliscie, bo prawie im wyslalem".
Co to "fizycznosci" to jesli chcesz mozemy zrobic eksperyment:
1. Ja powiem Ci, ze przelalem kase, a w miedzyczasie zawiesi mi sie komp
2. Ty mi przelejesz kase, a ona znajdzie sie u mnie na koncie
I jak? Przeciez to tylko cyferki? ;)
ps. Oczywiscie zrozumialem Twoja uwage.
grudzinsky
04-12-2011, 12:16
co do tego przekretu nigeryjskiego to kiedys tez mnie to spotkalo. dostalem info na maila, ze pieniadze sa juz przeslane, ale dostane je dopiero po potwierdzeniu wyslania pazki. chodzilo o zdjecie potwierdzenia nadania. poszedlem na poczte, do kartonika wlozylem ceglowke i nadalem :) zrobilem zdjecie, przeslalem mailem i sie okazalo, ze niestety byl jakis problem i pieniadze zostana przelane w przeciagu 72h ;) do ceglowki dolozylem liscik "ha ha" i na tym sie to skonczylo. jak do tej pory nic z konta mi nie zniknelo, a jakis Nigeryjczyk ma ceglowke :D
No nie wiedzieli z kim zadzierają :)
co do tego przekretu nigeryjskiego to kiedys tez mnie to spotkalo. Dostalem info na maila, ze pieniadze sa juz przeslane, ale dostane je dopiero po potwierdzeniu wyslania pazki. Chodzilo o zdjecie potwierdzenia nadania. Poszedlem na poczte, do kartonika wlozylem ceglowke i nadalem :) zrobilem zdjecie, przeslalem mailem i sie okazalo, ze niestety byl jakis problem i pieniadze zostana przelane w przeciagu 72h ;) do ceglowki dolozylem liscik "ha ha" i na tym sie to skonczylo. Jak do tej pory nic z konta mi nie zniknelo, a jakis nigeryjczyk ma ceglowke :d
dobre!
Tyle że koszt wysyłki cegły (do 1 kg) do Nigerii to 57 zł.
Lol, to im pokazał ;)
grudzinsky
04-12-2011, 14:02
no i do tego koszt cegly ;)
RobertMiernik
04-12-2011, 14:09
Przynajmniej jakaś wioska mogła sobie dzięki niemu wybudować szkołę i kawałek świetlicy...
grudzinsky
04-12-2011, 14:25
Przynajmniej jakaś wioska mogła sobie dzięki niemu wybudować szkołę i kawałek świetlicy...
:mrgreen:
W końcu jest Świętym Mikołajem :D:D:D
kiedys dla niegrzecznych rozge sie dawalo pod choinke, a teraz widze ze ceglowke ;)
Gdyby jeszcze ktoś nie wiedział jak to działa: Tak jak napisano w pierwszym poście, a później: Odsyłasz takiemu człowiekowi wszystkie swoje dane, razem z numerem konta i nazwą banku. Gość sprawdza jaki to bank i na podstawie jego strony (kolorystyka, układ, czcionki), tworzy fałszywe potwierdzenie przelewu, które później dostajesz na maila z równie fałszywego adresu zawierającego nazwę Twojego banku. Podobnie jest z PayPalem - fałszywe potwierdzenie. Wydaje Ci się, że masz kasę na koncie i wysyłasz towar. Dlatego najważniejsze, aby potwierdzić jakikolwiek przelew przez internet, trzeba zalogować się do swojego banku, a ponadto nie poprzez linki z e-maila.
szarakdorsz
05-12-2011, 10:53
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/12/gallery_1_195_65489-1.jpg
źródło (http://www.hk94.com/hk/uploadgal/gallery/album_195/gallery_1_195_65489.jpg)