PDA

Zobacz pełną wersję : Jak naprawić cerę na tej fotce?

adrian
20-02-2007, 20:53
Cześć.

Da radę poprawić cerę na tej fotce? Próbowałem używać na dodatkowej warstwie efektów blur i blur more, ale efekt wychodził nieco nienaturalnie, nawet przy zmianie tuningu za pomocą opacity i fill.

Inne uwagi też mile widziane :mrgreen:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://shell.sinuspl.net/~maniak/PS/wiola_d.jpg)

Dzięki :)

adrian.

fIlek
20-02-2007, 21:02
Fota idealna do poprawek. Musisz się tylko zastanowić do jakiego stopnia przeróbka ma byc zgodna z oryginałem. Szkoły są różne. Możesz używać stempla zmieniając krycie, łatki, pędzla albo automatów do poprawy facjaty. Na pewno oprócz cery podciągnąłbym oczy i w ogóle poszedł w extreme...

madmips
20-02-2007, 21:07
jedynie kosmetyczka i druga fota z dobrym oświetleniem ;)

tak na poważnie, przecież są na forum tutki dotyczące tego tematu!

tumiwisizm
20-02-2007, 21:27
mozesz podciagnac wloski troche, troche zmniejszyc otarcie czerwone na nosie , pod oczami i ew delikatnie wygladzic skore
jesli 'piekno' gazeciane jest priorytetem - pamietaj ze mozesz zawsze zmienic proporcje twarzy, powiekszac oczy usta, pomniejszac brode itd itd

nowart
20-02-2007, 21:35
skoro chcesz coś wyblurować to może lepiej
-spot healing brush / clone stamp - usunąć niedoskonałości cery
-blur gausian i history na oryginale w celu wyblurowania cery
to chyba - jeśli chodzi o cerę pomoże w miarę dobrze

ciężko będzie rozjaśnić te ogromne cienie i sińce pod oczami...

stig
20-02-2007, 21:58
bydzie?

źródło (http://img441.imageshack.us/img441/1416/wiolad1ii9.jpg)

BTW -- jak Ci sie udalo az tak spaprac to zdjecie (chodzi mi o kolory i kontrast)?

nowart
20-02-2007, 22:12
No Stig, wiem, żeś Ty spec od PS-a/Phase One - pisząc "trudno" nie miałem na myśli człeka który bawi się tym od lat bo dla takiego to żaden trud :) Pisałem do autora , który - przynajmniej w moim mniemaniu (jeśli się mylę to przepraszam) ma dużo mniejszą wiedzę i doświadczenie od Ciebie...
ale efekt wyszedł Tobie bardzo dobry!
Teraz obywatelu mówić wszystko co wiecie jak na przesłuchaniu! krok po kroku! :)
Przyda się taki krótki tutek bardzo wielu z nas - i ja na pewno się czegoś dowiem od starego wyjadacza.

stig
20-02-2007, 22:16
No Stig, wiem, żeś Ty spec od PS-a/Phase One - pisząc "trudno" nie miałem na myśli człeka który bawi się tym od lat bo dla takiego to żaden trud :) Pisałem do autora
Ja tez pisalem do autora. :) Sorry, ale nie przeczytalem Twojego wpisu przed publikacja swojego...
A tutka juz pisalem... Znaczy zrobilem -- animowanego... Krazy gdzies tu na forum. W tym przykladzie uzylem dokladnie tej samej techniki, ktora tam pokazalem.

puchbeary
20-02-2007, 22:34
Si, potwierdzam . Padre Stig zrobił tutek. Good tutek! Gracias Padre !! :mrgreen:

nowart
20-02-2007, 22:45
A pokręciło by was... :) ślepy dzisiaj jestem chyba - przejrzałem tutki z ostatniego roku i nie widzę tutka autorstwa Padre Stiga :)
Gdzie to bo już ledwo widzę...?

adrian
20-02-2007, 23:31
bydzie?

BTW -- jak Ci sie udalo az tak spaprac to zdjecie (chodzi mi o kolory i kontrast)?

No właśnie twarz mi się wydaje trochę plastikowa po takich akcjach, mnie wyszło podobnie. Chyba po prostu będę się musiał do takiego zdjęcia porządnie przygotować. Co do kolorów i kontrastu to po prostu mam w posiadaniu tutaj tylko laptopa acera z przebadziewną matrycą. Z jakiego kąta patrzysz taka jasność, kontrast i nasycenie :/

Tak czy siak wygląda to lepiej niż moja fotka, dzięki :)

ani_qwerty
21-02-2007, 17:32
Też szukam i szukam, i ... nic :(
Jeśli można to poproszę linkę do tego tutka

adrian
21-02-2007, 18:25
(ciach)Pisałem do autora , który - przynajmniej w moim mniemaniu (jeśli się mylę to przepraszam) ma dużo mniejszą wiedzę i doświadczenie od Ciebie...(ciach)

Trafiłeś w samo sedno nowart. Jestem początkującym psują i długa droga przede mną, ale mam nadzieje, że coś się z tego urodzi prędzej czy później. Póki co próbuję i radzę się wyjadaczy :)

Dzięki wielkie za wszystkie sugestie i robotę stiga.

adrian.

Grey
21-02-2007, 22:18
to moze moja CZ&B wersja?

źródło (http://img260.imageshack.us/img260/1120/wioladit3.jpg)

male mozliwosci z tak malego zdjecia:<

jjjkkk
22-02-2007, 22:41
A może takie mniej radykalnie poprawione?

źródło (http://imageshack.us)

adrian
22-02-2007, 23:44
Ooo... coś takiego :) Najfajniejsza wersja z wszystkich ;) Jak to naprawiałeś? :mrgreen:

adrian
22-02-2007, 23:45
Wersja B&W też fajna, chociaż na tej fotce mi bardziej pasuje wersja z kolorkami ;)

bukowy dziad
23-02-2007, 01:39
ciekawe, czy pobijesz watek odiego83: doczekal sie ponad 80 wpisow i ze 20 wersji zmienionej dziewczyny:)
ja, jesli pozwolisz, od razu umieszcze 2 do wyboru:) na ponaglenie nowarta dodaje mini-tutka, po prawdzie bawie sie w to od stosunkowo niedawna i na pewno mozna to robic duzo lepiej i sprawniej, ale zeby nie bylo ze nie jestem uczynny;p
1.

źródło (http://img72.imageshack.us/img72/5938/wiolad2gu9.jpg)

w powyzszym - jak widac dosc niestarannie wyretuszowanym i miejscami skopanym zdieciu zostalo zrobione co nastepuje:) :
1. czyszczenie cery z roznych pryszczykow, wagrow itp malych niedoskonalosci. na powielonej warstwie przy uzyciu narzedzia healing brush/pedzel korygujacy. klikasz na zdrowy kawalek skory w poblizu niedoskonalosci trzymajac alt po czy malujesz i juz. jak czasme sie skopie to albo cofasz historie, albo jeszcze poprawiasz. w niektorych miejsach, gdy skaza jest wyraznia jasna lub ciemna (wagr na nosie np.) zmieniasz tryb mieszania narzedzia. dla ciemnych skaz na lighten/jasniej dla jasnych darken/ciemniej.
i juz. zadnych magicznych blurow (przynajmniej w tej fazie).
2. potem zazwyczaj gasze zbyt rozswietlone miejsca (tutaj na nosie i na policzkach, ale zapomnialem tego zrobic:). robie to tak: stempel( duzy i miekki, na nosie torche mniejszy:) ), tryb mieszania darken, krycie/opacity 30-50, probkojesz w nierozswietlonym miejscu i ze dwa razy zamalowywujesz (tylko zeby nie skopac faktury).
3. cienie pod oczami. tutaj akurat przesadzilem bo usunalem calkowicie przez co oczy wygladaja nienaturalnie. ale generalnie to tez stempelek, ustawiony na lighten, jakies 50-70% probkojesz ponizej worka i przejezdzasz. latwo jednak w ten sposob zarznac fakture skory. ja sobie radze z tym tak, ze po usunieciu cienia gladkie miejsce po retuszu zaznaczam latką/patch tool i biore probke z policzka. poniewaz zawsze cienie usuwam na osobnej warstwie, zmniejszajac na koncu jej stopien krycia moge je troche przywrocic wracajac do bardziej naturalnego wygladu (chociaz tutaj sa tak mocne ze pewnie trzeba by sie bawic z kolorem i pewnie dlatego ich u mnie nie ma w ogole:) ).
5. zaznaczylem (chyba polygonal lasso:) dosc niestarannie zaczerwieniony nos i warstwa dopasowania...hmm...chyba hue/saturation ale moglo byc pewnie tez selective color czy color balance...w kazdym razie chyba hue/saturarion zdialem troche tej czerwieni i dopasowalem kolor w miare dokladnie. jako ze zaznaczenie wczesniejsze bylo plugawie niestaranne to poprawilem troche maske warstwy dopasowania malujac po niej czarnym pedzlem.
6. usunalem troche pomaranczowe przebarwienie (jak sie okazuje dodajac inne...jakis zmeczony jestem i slepy po nocach:) )w kazdym razie podobnie jak z nosem. warstwa dopasowania (na dole palety warstw mozna znalezc) color balance i zdiac troche zoltego czy czerwonego...mozna i krzywymi, ale mniej intuicyjne.
no i chyba na tym skonczylem katowanie tego zdiecia. jak widac skutek jest taki sobie i jedyne co jest w miare ok to dosc czysta cera.

a teraz zdiecie nr2.:)

2.

źródło (http://img72.imageshack.us/img72/852/wiolad3wz1.jpg)

7. to dalszy ciag 1 zdiecia:). krzywymi rozjasnilem calosc (przesuwajac srodek RGB na polnocny zachod do polowy kwadratu mniej wiecej:)
8.zastosowalem wielostopniowe wygladzanie/zmiekczanie, ktore mam zapisane w akcji i juz dokladnie nie pamietam jak to leci (huehue, stary dobry scott kelby:) ).generalnie zabawa polega na nakladaniu kolejnych warstw z gausiann blurem o roznym promieniu, z roznym stopniem przenikania i o roznych trybach mieszania. bede mial chwile to to dodam w razie potrzeby. po takim wygladzeniu calego zdiecia trzeba wymaskowac obszary, ktore maja zostac ostre ( oczy, wlosy, brwi, dziurki nosa, usta, bizuteira itp). po prostu daje sie maske warstwy i maluje na czarno.
w tej fazie lubie sie pobawic krzywymi. generalnie punktem wyjscia sa dla mnie przewaznie ustawienia, ktore zerznalem z tutka czornyja (cosmo girl:)...pozdr czornyj:)). tutaj krzywa B nie jest tak ciagnieta na poludniowy wschod, a reszta ma przebieg dosc podobny).
9. wyostrzylem oczka. powielam warstwe (na wypadek gdybym chcial zmiejszyc krycie i zarazem sile efektu) daje unsharp mask o duzej mocy az oczy wygladaja jak chce, potem przy tym stanie historii zaznaczam kwadracik dla przedzla historii (teraz uzycie pedzla historii spowoduje malowanie tym stanem a nie pierwotnym). cofam stan historii przywracajac zdieciu naturalny wyglad. maluje pedzlem historii po oczkach. kolor wynikl z wczesniejszej zabawy krzywymi.
10. zaznaczam oczy ze sporym zapasem zaznaczaniem eliptycznym i wtapianiem kilku piksli. przerzucam na nowa warstwe i powiekszam o kilka procent przeksztacaniem swobodnym w kazdym kierunku [ctrl+T]. ten paten zerznalem ze znanego filmiku dove:)
11. a to juz moje ostatnie odkrycie sprzed 3 dni:) filtr liquify i 1 opcja na gorze(chyba wrap cos tam) no i przeksztaclasz twarz, nos usta czy cos tam wg wlasnego uznania. trudno to opisac, trzeba poprobowac - to jest moje 2 zdiecie robione przy uzyciu tego wiec jeszcze sporo przede mna, ale narzedzie zacne:) ).
12. na koniec jeszcze pousuwalem healingbrushem i stempelkiem zmarszczki i nieciekawe ukadly cieni w okolicach brody - powinienem to zrobic gdzies w okolicach popraiwania cery czyli raczej na poczatku - pozniejsze wygladzanie niezle maskuje kiksy pry tym usuwaniu).

no i to by bylo tyle mniej wiecej.
mam nadzieje ze choc troche pomocne
pozdr
adam

nowart
23-02-2007, 02:17
a ja - być może namolnie - miałbym do autorów przeróbek owego zdjęcia wszelakich prośbę.
Pytanie wątku było "JAK...?" więc może do każdego zdjęcia, które tu przedstawiacie opiszcie po krótce technikę jakiej użyliście do jego poprawienia - jaka funkcja z jakimi parametrami , w jakiej kolejności itd. itp. Z pewnością pomoże to autorowi wątku, wielu innym no i mnie z pewnością również bo dopiero poznaję tajniki korekcji w PS a Wam zabierze może ze 2 minuty więcej...
Proszę o dokładne opisywanie wykonywanych czynności gdyż na wiele zadanych na forum pytań o poradę dotyczącą konkretnej obróbki konkretnego zdjęcia nie ma konkretnych odpowiedzi, albo są takie, z których można wyczytać między wierszami "wiem, ale nie powiem..." :) W tym wątku również został wskazany "niby tutek" , którego tak naprawdę NIE MA - chyba , że ja nie potrafię go odnaleźć (ale dwóch innych forumowiczów, w tym i autor owego tutka również ma takowy problem z jego odnalezieniem ;) )
tak więc ponawiam prośbę - skoro ktoś prosi o poradę "jak poprawić cerę....?" to chyba chciałby się dowiedzieć jak to wykonać a nie zobaczyć kolejny wątek z kilkudziesięcioma przeróbkami z których nic nie wynika...

Władca Pixeli
23-02-2007, 02:22
Zamiast naprawiać zdjęcia, lepiej w przyszłości robić je lepiej.
Kup filtr zmiękczający lub wersja tańsza czyli kawałek pończochy na obiektywie. :mrgreen:

nowart
23-02-2007, 02:36
Kup filtr zmiękczający lub wersja tańsza czyli kawałek pończochy na obiektywie. :mrgreen:

Oczywiście masz rację jednak wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że nie zawsze można tak idealne ujęcie wykonać. Poza tym nie chodziło autorowi - tak mi się wydaje - o zmiękczenie zdjęcia tylko o retusz niedoskonałości cery...
Dlatego właśnie warto opisać dokładniej jak dokładnie wykonać retusz prezentowany na powyższych przeróbkach. Dla jednych mniej, dla innych bardziej plastikowo ale chodzi o samą technikę zastosowaną do każdej z tych przeróbek.
Też mógłbym umieścić swoją wersję potraktowaną przeróżnymi filtrami, maskami , warstwami i jeszce w podpisie dać "widzisz, ja umiem a Ty nie :) "... no ale co to da autorowi? Wiem, że to typowe poprowadzenie za rączkę ale czasem trzeba wskazać właściwą drogę aby gdzieś nie zbłądzić po drodze...
pozdrawiam

Erie
23-02-2007, 02:38
a co będę gorszy - też dam swoją wersję:

źródło (http://img177.imageshack.us/img177/9014/wioladma3.jpg)

opis:

1. zaznaczam obszar skóry (choćby magiczną różdżką), albo poprzez color mask - dowolnie
2. kopiuję na nową warstwę
3. rozmywam blurem o srednicy 2-3 piksele i ustawiam krycie na ~50%
4. cienie pod oczami - albo healing brush, albo poprzez przekopiowanie fragmentów skóry poniżej z rozmyciem i kryciem na poziomie 30%
4a. zmiękczenie cienia pod nosem - jak cienie pod oczami
5. usta, oczy (co już było moją fanaberią) - to różnie, albo przez kopiowanie ust i zmienę Hue, Saturation (usta), albo poprzez pojedyncze kliknięcie kolorem szmaragdowym na oczach z kryciem typu additive i 15-20%
6. pojedyncze piegi itp poprzez scatter tool (smudge) czy jak ona sie w różnych narzędziach nazywa

czas edycji (z przerwą na potrzeby naturalne) - 5 minut

edit: po wklejeniu na forum stwierdzam, że chyba mam coś z żołtym kolorem nie tak bo za bardzo żółta jest po przeróbce (ale to już małe piwo - kazdy suwakiem potrafi sobie poprzesuwać i krzywe edytować chyba)

nowart
23-02-2007, 02:42
ślicznie....
a tak na marginesie - co to wnosi do zapytania autora?
może inaczej - chciałeś pomóc czy się pochwalić...? :D

Erie
23-02-2007, 02:52
ślicznie....
a tak na marginesie - co to wnosi do zapytania autora?
może inaczej - chciałeś pomóc czy się pochwalić...? :D

nie rozumiem :confused: - napisałem przepis jak zrobiłem i napisałem ile to zajmuje, aby dać pełną informację, a Ty insynuujesz że się chwalę - cóż dziwne to wg mnie :(

wampirek
23-02-2007, 02:57

W ekstremalnych przypadkach ponczocha poczwornie lub jesli nadal malo - filc 5mm. To nie moje zdanie to cytat z jakiegos kamerzysty tvp1.
Mnie sie najbardziej podoba wersja stiga. Do tego byl do niej na forum post "step by step" - widzialem, ale nie moge odnalezc.
pzdr
irek

bukowy dziad
23-02-2007, 03:22
kurde, jak smazylem swoj przepis, Erie dodal pewnie z dokladnie tego samego powodu swoj...i spotkal sie z cokolwiek dziwna reakcją osoby, ktora sugerowala, ze moze warto by oprocz zdiec sprzedac pare patentow. nie rozumiem ludzi czasami:)
pozdr
adam

Leon13th
23-02-2007, 03:29
źródło (http://pitfuszyl.nazwa.pl/sorspl/Leon13th/wiola_daz.JPG)

stig
23-02-2007, 07:22
W tym wątku również został wskazany "niby tutek" , którego tak naprawdę NIE MA - chyba , że ja nie potrafię go odnaleźć (ale dwóch innych forumowiczów, w tym i autor owego tutka również ma takowy problem z jego odnalezieniem ;) ) Kolego, nie jestem adminem tego forum, zeby wiedziec, ktore watki wylecialy w kosmos a wraz z nimi linki do video, ktore swego czasu popelnilem. Tutorial byl nawet na stronie WWW forum (czy NKP), ale nie ja zawiaduje tymi rzeczami, zeby wiedziec, gdzie on teraz jest. Wiec na przyszlosc -- jesli cos jest napisane -- nie insynuuj, ze jest inaczej. Ludzie ten material pobierali, wiec gdzies musi byc. Ja nie wiem, bo mnie to nie interesuje.

Ciacho
23-02-2007, 08:52
Nikoniarze oraz odmieńcy.
Po co te spory jak ktoś chce to znajdzie.Szukałem i znalazłem.Post stiga o który wam chodzi nazywa się "Girl in Hawaii" lub odwrotnie i jest z lipca 2006 lub 2005r.Nie pamiętam dokładnie ale aby go znależć sprawdzcie wszystkie posty Stiga i przewertujcie na pewno lipiec.Po mojej podpowiedzi powinno to zając jakieś 5 min.
Przestańcie więc kruszyć kopie..... a tak bez urazy na koniec to przecież to prosty efekt pogłówkujcie to zamiast kopiować sami wymyślicie swoją wersję. Życzę udanych efektów

adrian
23-02-2007, 09:26
Dzięki za taki odzew. W weekend myślę, że będe miał więcej czasu na zabawy photoshopem więc popróbuję wasze techniki. Najbardziej pasuje mi wersja Erie i pierwsza wersja bukowego dziada. W drugiej nieco zaszalałeś i wyszło to nienaturalnie ;)

Władco racja, trza będzie po prostu zrobić dobrą fotkę ;)

Erie
23-02-2007, 09:47
Dzięki za taki odzew. W weekend myślę, że będe miał więcej czasu na zabawy photoshopem więc popróbuję wasze techniki. Najbardziej pasuje mi wersja Erie i pierwsza wersja bukowego dziada. W drugiej nieco zaszalałeś i wyszło to nienaturalnie ;)

Władco racja, trza będzie po prostu zrobić dobrą fotkę ;)

hehe jednak Odiego nie przebijesz ;) - on miał z 70 odpowiedzi

nowart
23-02-2007, 09:55
Erie, Stig ... dla mnie jesteście fachurami od obróbki - jak dopiero się uczę poznawać jej tajniki jak już wcześniej napisałem - dlatego postanowiłem drobnym szturchańcem pod żeberko ;) popchnąć Was (akurat w tym wątku) do opisania bardziej dokładnie czynności , które wpłynęły na końcowy efekt. Z tutka nie zawsze da się wyciągnąć odpowiednie wnioski - np jak wymodelować tak dobrze tak wielkie sińce pod oczami itp. Żartobliwe to miało być co zaakcentować chciałem :) na końcu zdania więc nie obruszajcie się tak :)
Po prostu wiem z własnego doświadczenia , że suche wklejanie zdjęć nic konstuktywnego nie da autorowi skoro nie wie JAK to zrobić...
Tutka Stiga za cholere ani ja ani kilkoro innych forumowiczów znależć nie mogło - dziwie się, że nie jest w tutorialach - zaraz poszperam za radą Ciacho (chociaż jak szukałeś i znalazłeś to mogłeś już wkleić linka do niego - byłoby wielu znacznie łatwiej)
Erie - Twoje tutki również znam i ZAWSZE szanuję pracę jaką włożono w takie projekty pomocne innym...

nie rozumiem - napisałem przepis jak zrobiłem i napisałem ile to zajmuje, aby dać pełną informację, a Ty insynuujesz że się chwalę - cóż dziwne to wg mnie

Edit - oj przepraszam kolego Erie - trochę uczciwości proszę - nie dziw się, że napisałem taką odpowiedź skoro instrukcję dokleiłeś 7 minut po moim poście - dlatego jej oczywiście nie widziałem bo nie mogłem... dopiero teraz ją zauważyłem bo zaskoczyły mnie te Wasze komentarze, że dajesz receptę a ja się czepiam... oj, oj... :)

wampirek
23-02-2007, 10:04
To? (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=109102&postcount=24)

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=8271

nowart
23-02-2007, 10:14
nie wiem czy to bo pierwsze to widzę ale dziękuję Tobie bardzo :)
a Stigowi za pracę w niego włożoną.

Erie
23-02-2007, 10:17
Erie, Stig ... dla mnie jesteście fachurami od obróbki - jak dopiero się uczę poznawać jej tajniki jak już wcześniej napisałem - dlatego postanowiłem drobnym szturchańcem pod żeberko ;) popchnąć Was (akurat w tym wątku) do opisania bardziej dokładnie czynności , które wpłynęły na końcowy efekt. Z tutka nie zawsze da się wyciągnąć odpowiednie wnioski - np jak wymodelować tak dobrze tak wielkie sińce pod oczami itp. Żartobliwe to miało być co zaakcentować chciałem :) na końcu zdania więc nie obruszajcie się tak :)
Po prostu wiem z własnego doświadczenia , że suche wklejanie zdjęć nic konstuktywnego nie da autorowi skoro nie wie JAK to zrobić...
Tutka Stiga za cholere ani ja ani kilkoro innych forumowiczów znależć nie mogło - dziwie się, że nie jest w tutorialach - zaraz poszperam za radą Ciacho (chociaż jak szukałeś i znalazłeś to mogłeś już wkleić linka do niego - byłoby wielu znacznie łatwiej)
Erie - Twoje tutki również znam i ZAWSZE szanuję pracę jaką włożono w takie projekty pomocne innym...

Edit - oj przepraszam kolego Erie - trochę uczciwości proszę - nie dziw się, że napisałem taką odpowiedź skoro instrukcję dokleiłeś 7 minut po moim poście - dlatego jej oczywiście nie widziałem bo nie mogłem... dopiero teraz ją zauważyłem bo zaskoczyły mnie te Wasze komentarze, że dajesz receptę a ja się czepiam... oj, oj... :)

lol dziekuję za przyrównanie mnie do Stiga, ale mi jeszcze daleko do niego, choć podejrzewam, że wiedzę teoretyczną na temat algorytmów przetwarzania obrazów mogę mieć nawet większą to praktyki mi duuuuuuuuużo brakuje

tutek Stiga wędruje po tym forum dłużej niz moja obecność, więc raczej nie powinno być problemu z jego znalezieniem (mi go co prawda przyslał ktoś na priv albo jakoś tak)

Pozdrawiam
Erie

PS instrukcja była pisana wcześniej niż Twój post, potem tylko ją edytowałem pod względem poprawności językowej (czeskie błędy) oraz później dodałem informację o tym żółtym zabarwieniu, nie jest to jednak istotne - przyjmuję krytykę, bo faktycznie edytowałem post i coś się mogło nabroić w związku z tym - mea culpa

Erie
23-02-2007, 11:10
za zgodą Stiga udostępniam jego tutorial w formie animowanej - z której można się bardzo wiele nauczyć:
http://erie-design.x-net.gliwice.pl/~stig/stig_tutorial1.zip

przepraszam, że wolny serwer ale to mój PC a innego jakoś nie mam teraz dostępnego (wszędzie wredne limity transferu :( )

pozdrawiam
Erie

Karrlos
23-02-2007, 11:19
wrzuć to na www.wyslijto.pl

Erie
23-02-2007, 11:25
wrzuć to na www.wyslijto.pl

no już bez przegięć, aktualnie pobiera to ode mnie 7 osób i jeszze mam to wysyłać :D, może ktoś z pobierających to wyśle :p
ok -> stig_tutorial1.zip (http://s000.wyslijto.pl/index.php?file_id=40880160896230254748)

nowart
23-02-2007, 11:58
oj dzięki bo od Ciebie Erie ciągnę to już 1.5 godziny i mam 45%... a transfer już spadł do 1.5kb/s.... :(
o a ten się zassał podczas pisania tej odpowiedzi :)
dzieki

Erie
23-02-2007, 12:00
oj dzięki bo od Ciebie Erie ciągnę to już 1.5 godziny i mam 45%... a transfer już spadł do 1.5kb/s.... :(
o a ten się zassał podczas pisania tej odpowiedzi :)
dzieki

bo mam podłączone 23 osoby - znaczy 23 osoby pobierają ten plik (sic!) - masakra :D

adrian
23-02-2007, 12:13
Wrzucam to na szybkie łącze. Jak się wyssa to rzucę urlem tutaj.

adrian
23-02-2007, 12:16
hehe jednak Odiego nie przebijesz ;) - on miał z 70 odpowiedzi

Hehe, nie przegram z Odim, bo się nie bedę ścigał ;) Ale ponad połowa z tej 70tki się już uzbierała ;)

Erie
23-02-2007, 12:17
Wrzucam to na szybkie łącze. Jak się wyssa to rzucę urlem tutaj.

już jest na szybkim :) na stig_tutorial1.zip (http://s000.wyslijto.pl/index.php?file_id=40880160896230254748)

Hehe, nie przegram z Odim, bo się nie bedę ścigał ;) Ale ponad połowa z tej 70tki się już uzbierała ;)

Odie miał 82 odpowiedzi :D, ale więcej propozycji edycji od forumowiczów

nowart
23-02-2007, 12:23
NO TO JEST TUTORIAL !!! Widzisz Ciacho, nie tak łatwo było to znaleźć - tutek "girl in Hawai" to jakaś popierdułka w porównaniu do tego :)
Stig - świetna , naprawdę świetna robota. Takie tutoriale pokazują prosto i dokładnie co i jak zrobić przy czym wiele można się z niego nauczyć.
Jeszcze gdyby ktoś zrobił takiego tutka o przeróbkach portretów/pejzaży a'la Draganizer to byłoby naprawdę extra :D

andrzej500
23-02-2007, 12:25
Niestety jpeg się rozłazi przy głębszej ingerencji.

źródło (http://img85.imageshack.us/img85/7537/poprawkajpegmz5.jpg)

źródło (http://img201.imageshack.us/img201/292/poprawka2jpeglv3.jpg)

Erie
23-02-2007, 12:27
NO TO JEST TUTORIAL !!! Widzisz Ciacho, nie tak łatwo było to znaleźć - tutek "girl in Hawai" to jakaś popierdułka w porównaniu do tego :)
Stig - świetna , naprawdę świetna robota. Takie tutoriale pokazują prosto i dokładnie co i jak zrobić przy czym wiele można się z niego nauczyć.
Jeszcze gdyby ktoś zrobił takiego tutka o przeróbkach portretów/pejzaży a'la Draganizer to byłoby naprawdę extra :D

masz pole do popisu zatem :)

Erie
23-02-2007, 12:30
[FONT=Verdana]Niestety jpeg się rozłazi przy głębszej ingerencji

ślicznie pod nosem, ale ogólnie strasznie jasno - Andrzeju zmień sobie trochę jasność monitora

adrian
23-02-2007, 13:09
Ok, zessało się. Można to ściągnąć stąd (http://shell.sinuspl.net/~maniak/stig/stig_tutorial1.zip).

:)

andrzej500
23-02-2007, 19:45
Erie
Dwa górne paski w ramce powinny być prawie nierozróżnialne.
Ja tak mam.
Jeśli ktoś rozróżnia to ma monitor zbyt jasno ustawiony.

źródło (http://img20.imageshack.us/img20/2364/kontjasvj1.jpg)

Erie
23-02-2007, 19:51
Erie
Ja tak mam.
Jeśli ktoś rozróżnia to ma monitor zbyt jasno ustawiony.

źródło (http://img20.imageshack.us/img20/2364/kontjasvj1.jpg)

no to w takim układzie zbyt rozjaśniłeś zdjęcia gammą czy jaką tam metodę sobie wybrałeś, bo najwyraźniej monitor masz sensownie ustawiony

pozdrawiam
Erie

stig
23-02-2007, 19:53
Ja nie rozrozniam... Zreszta -- nie dziwie sie. Mam monitor skalibrowany pod robote ze zdjeciami. No i takze widze koszmarne mleko na zdjeciach, ktore wystawiles.

bukowy dziad
23-02-2007, 20:16
u mnie jak u poprzednikow:)

kapselkk
23-02-2007, 20:30
witam wszystkich jeśli chodzi o klaibracje monitora to są takie specjalne użądzenia, tylko powieccie mi po co jak i tak każdy z was wywołuje bądź drukuje gdzie indziej, a jeśli chodzi o fote to mnie najbardziej podoba się orginał...pozatym w tym pędzie komputeryzacji czy jajk go tam zwał jakoś wszyscy już zapomnieli o sztuce fotografii.....pierw myślę co chce mieć na zdjęciu - potem zastanawiam się jak to osiągnąć - następnie robie zdjęcie i już nie muszeę nic poprawiać....to chyba od tego typu założenia powinniśmy wychodzić robiąc zdjęcie...jeślui foto jest zwyczajnie nieudana to się robi następną i tyle!!!! chodź ta mnie akurat się podoba ale w orginale! pozdrawiam wszystkich

Erie
23-02-2007, 22:44
witam wszystkich jeśli chodzi o klaibracje monitora to są takie specjalne użądzenia, tylko powieccie mi po co jak i tak każdy z was wywołuje bądź drukuje gdzie indziej, a jeśli chodzi o fote to mnie najbardziej podoba się orginał...pozatym w tym pędzie komputeryzacji czy jajk go tam zwał jakoś wszyscy już zapomnieli o sztuce fotografii.....pierw myślę co chce mieć na zdjęciu - potem zastanawiam się jak to osiągnąć - następnie robie zdjęcie i już nie muszeę nic poprawiać....to chyba od tego typu założenia powinniśmy wychodzić robiąc zdjęcie...jeślui foto jest zwyczajnie nieudana to się robi następną i tyle!!!! chodź ta mnie akurat się podoba ale w orginale! pozdrawiam wszystkich

kolejny z grona maniaków - owszem zdjęcie ma być jak najlepsze wychodząc z aparatu, ale czasem się po prostu NIE DA osiągnęć tego efektu o jaki twórcy chodziło, i tak jak kiedyś bawiono się w poprawę na poziomie chemii tak teraz jest zabawa na poziomie PSa i tyle

a co do kalibracji to jednak da się w pewnym zakresie dopasować swój monitor do np. drukarni z której usług korzystamy, lub np. do profili labu z którym mamy styczność itd., więc to nie do końca tak z tą kalibracją jak mówisz, a te urządzenia są naprawdę bardzo przydatne jak ktoś musi mieć zchowane minimalne odchyłki od wzorca, a są również takie zastosowania - uwierz mi, jakoś w końcu jest wykorzystywane mnóstwo wiedzy o odwzorowaniu barw, o przestrzeniach barwnych itd. i tak jak uważasz fotografię za sztukę, tak prosiłbym o przynajmniej uznanie czyjejś pracy w tym zakresie, między innymi wielu doktorów i profesorów z którymi miałem okazję mieć styczność bawiąc się w tej dziedzinie

pozdrawiam
Erie

nim
23-02-2007, 23:24
Stig, szacuneczek, ja nie potrafię, lecę po tutoriale. Widzę, że sporo nauki przede mną.

bukowy dziad
23-02-2007, 23:35

Witam wszystkich.
Jeśli chodzi o język polski, to są takie specjalne słowniki. Tylko powiedzcie mi po co...
Wpierw myślę co chcę mieć na zdięciu, potem zastanawiam się jak to osiągnąć i jeśli stwierdzam, że do osiągnięcia efektu potrzebuję wspomóc się PSem, to po cyknięciu fotki, kontunuuję pracę w PS, by osiągnąć zamierzony efekt. Czyż nie?
Jeśli fotografia jest nieudana, to się robi następną...jak rozumiem w przypadku tej modelki planujemy sesję na wiosnę, jak prawdopodobnie trochę poprawi się jej cera?:)
również pozdrawiam:)
adam

ps. nie bój się ps, gimpa czy innego softu - nie gryzą - wystarczy sprawdzić:)

andrzej500
24-02-2007, 22:18
Adrian
Layer - duplicate layer
Image – adjustmens – equalize ( wyrówna pixele ale bedzie bardzo jasno)
Nastepnie paleta warstw
Layers i opacity (suwakiem zmieniasz krycie warstwy chcesz jaśniej czy ciemniej bez problemu) powiedzmy na 50%
Ponownie duplicate layer
Filter – noise – median ( 40 )
Ponownie
Filter – blur – gausian blur ( 8 )
Nastepnie paleta warstw i mieszanie warstw z normal na overlay. ( po drodze można wypróbować wszystkie rodzaje mieszania)

źródło (http://img65.imageshack.us/img65/7724/and12378cp2.jpg)

źródło (http://img58.imageshack.us/img58/1700/wiolaand2xsu2.jpg)

Czornyj
24-02-2007, 22:24
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/retuszyn.jpg)

Jakon
25-02-2007, 00:00
to i ja zamieszczę moje zabawy z ps :)

źródło (http://img267.imageshack.us/img267/3488/fotoshopowanie01ua7.jpg)

misialo
13-03-2007, 02:15
... o kurde.. poprawiacie fotografie w takich "dziadowskich" rozmiarach..? hard core jak dla mnie... =D...

pozdrawiam

m

misialo
13-03-2007, 02:28
źródło (http://img300.imageshack.us/img300/1130/faceek0.jpg)

adrian
13-03-2007, 09:51
Dzięki wielkie raz jeszcze. Tak sobie przeglądam te posty i was podziwiam, że tego .jpg męczycie tak wytrwale :) Widać długa droga przede mną, ale chyba robię postępy :)

Jakon możesz wrzucić krótki opis czego użyłeś? Tak z grubsza, dam sobie radę potem ;)
Czornyj łomatko, coś Ty jej z ustami zrobił? ;)

Shelter
23-11-2007, 23:59
To i ja spróbowałem swoich sił, poprawiłem wiecej niż tylko cere, ale czy to jeszcze prawda?

źródło (http://imageshack.us)

PS: Tak w ogóle, to witam wszystkich, bo to mój początek z tym forum. Pozdrawiam autora :)
(wiem, mój początek z forum a zaczynam od odgrzewania ponad półrocznego kotleta, ale mam nadzieje, że nie podpadne, bo po prostu nie mogłem się powstrzymać, jak zobaczyłem to zdjęcie)

fireboy
27-11-2007, 22:54
Czornyj zafundował koleżance solarium i zastrzyk z botoxu ;)

Generalnie to co robi STIG rozkłada mnie na kolana... Próbowałem dawno temu z paroma zdjęciami lecąc zgodnie z tutorialem i efekty były mizerne...
Na forum widzę wiele osób które fajnie radzą sobie w PSie i takich tutków mogłoby być więcej... Czy to retusz twarzy, czy podrasowanie krajobrazu... czy inne tego typu działania mające na celu polepszenie zdjęcia...

cinek85
02-12-2007, 21:21
To może i ja wrzucę coś od siebie:

źródło (http://img88.imageshack.us/img88/1268/wiolad1uw7.jpg)