PDA

Zobacz pełną wersję : Podłoga na strych z OSB- prosze o porade

StachersDTR
02-12-2011, 15:25
Podejrzewam że znajdą się tutaj osoby które bawiły się w takie rzeczy. Muszę zrobic podłogę na strychu (na chwile obecną na "podłodze" są same legary- albo jętki zawsze myla mi się te dwa pojęcia). Na pewno będe to robił płyta OSB. Teraz pytanie: wiadomo ,że co fachowiec to inna teoria.
Jakiej grubości powinna być płyta? (płyta będzie na jętkach te z kolei na legarach)
Jedni mówią że 15mm inni 10mm jeszcze inni 20mm. Rozmawiałem ze sprzedawcą w sklepie i powiedział że jeśli pomieszczenie nie będzie użytkowane w takim stopniu jak mieszkanie (czyli nie będzie się po nim często chodzić, i będzie bardziej spiżarką czy po prostu klamociarnią) to wówczas wystarczy 12-14. natomiast jeśli ma tam być np sypialnia lub pokoik użytkowany codziennie codziennie wówczas przynajmniej 18. Mówił że sam na strychu ma 12 i jest ok. Ale problem w tym, że jak spojrzałem na ta 12, to nie zbyt solidnie to wygląda...

A jakie będzie przeznaczenie? Sam jeszcze nie wiem. Sypialnia może nie, ale z uwagi na to że jest to mieszkanie a nie dom, i tych metrów za wiele niema (samo mieszkanie 66) a strych po podłodze ma 30 to szkoda mi to zagracić. Co dziennie użytkowany nie będzie- przede wszystkim są tam schody włazowe. Prawdopodobnie będzie jedna duża szafa na ciuchy poza sezonowe, biurko z osobnym komputerem tylko do zdjęć. Ewentualnie jedną ścianę zagospodaruje tak żeby było miejsce do majsterkowania.

Może inaczej jakie płyty Wy macie u siebie?

<| MICHAŁ |>
02-12-2011, 15:46
Robie w tej chwili dokladnie to samo.
Plyty sa fajne, ale po prostu smierdza chemia - mam je polozone na stychu zamiast kartongipsu na skosach (wiec je czuje :)) i dlatego zdecydowalem sie na podlogowke 32mm, aby ja polozyc na podlodze...
Cenowo wychodzi chyba podobnie, bo gdybym kladl plyty to raczej 20mm, wiec w sumie tanie nie sa :)

km79
02-12-2011, 15:49
Nie ma dużej różnicy w cenie między 12mm a 18mm, więc lepiej wziąć grubszy.

Onsajt
02-12-2011, 16:11
Nie rozumiem tego zapisu:
(płyta będzie na jętkach te z kolei na legarach)
Typowy układ to raczej taki: jętki, legary, podłoga (deski, osb lub inne), tak czy owak najpierw musisz ustalić rozstaw legarów (lub tego do czego będziesz mocował podłogę), a później grubość osb - bez problemu znajdziesz tabele w internecie.
A reszta to już planowanie: policzenie rozkroju płyt (łączenie zakładasz na legarach oczywiście), weź pod uwagę też rozmiar płyt osb....czy bez problemu to w tym momencie wniesiesz na strych: brak sufitu, jedynie właz?...może będzie trzeba docinać gdzieś indziej i póżniej to wnosić?

PeterWolf
02-12-2011, 16:12
A jakie będzie przeznaczenie? Sam jeszcze nie wiem. Sypialnia może nie, ale z uwagi na to że jest to mieszkanie a nie dom, i tych metrów za wiele niema (samo mieszkanie 66) a strych po podłodze ma 30 to szkoda mi to zagracić.
Grubość płyty będzie zależna od odległości między legarami i "jętkami" - im większa, tym płyta bardziej będzie się uginać a możesz być pewien że w jakimś miejscu uginać się będzie każda z produkowanych grubości tych płyt, chyba że położy to jakiś "aptekarz" ;) Skoro już planujesz, że będzie to pomieszczenie użytkowe to kładź grubsze, minimum 18mm, ale osobiście dałbym jeszcze grubsze (nie wiem jakie obecnie najgrubsze robią: 20, 22 czy nawet 24mm).

bogdi64
02-12-2011, 16:29
mam dom z drewna, w moim przypadku przy rozstawie legarów ok 45cm, jest płyta 20 jako poddasze mieszkalne, u mojego ojca jako poddasze użytkowe (mniejsze obciążenie) ma (chyba 16), jeśli nie będziesz na płyty nic układał, to bezpiecznie je "zamalować" choć by najtańszą bezbarwną, lub położyć panele ma podkładzie elastycznym (grubym ok 7mm) będzie dużo ciszej, pamiętaj przy mocowaniu osb do podłoża używaj wkrętów, lub gwoździ (takich jak do palet), które nie będą wyłazić (osb pracuje i zwykłe gwoździe będą po czasie wyłazić)

siona
02-12-2011, 22:50
kluczowy jest rozstaw legarów, ich wymiar i obciążenie jakie tam masz zamiar położyć. ja mam legar 40x60 - na płask i płytę 18mm. odstęp między legarami to szerokość płyty (60cm). zamieszkać bym na tym nie chciał ale jako podłoga techniczna na nieużytkowym strychu jest OK.

andrstac
02-12-2011, 23:05
A ja ci podpowiem to co zastosowałem u siebie: dwie warstwy płyt 10mm na zakładkę (układane przeciwsobnie, dolna warstwa wzdłuż, górna w poprzek legarów). Oczywiście rozstaw legarów taki, żeby łączenia wychodziły na legarach.
Może to drogie rozwiązanie, ale idealnie stabilne - żadnego trzeszczenia i uginania się - można nawet płytki na tym ułożyć:)

StachersDTR
06-12-2011, 10:57
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Andrstac- to o czym piszesz też słyszałem ale mimo wszystko zakup 60 m 10mm wyjdzie chyba sporo drożej niż 30 m 18mm. Przynajmniej jak sprawdzałem ceny pół roku temu to 20mm nie wychodziła dwa razy drożej w stosunku do 10 mm

Co do wyciszenia to sie o to nie martwię bo między sufitem a podłogą stryszku planuję dać wełnę żeby przy okazji zaizolować- zimą ciepło nie będzie tak spieprzało a latem zawsze będzie trochę chłodniej.

Rafał_Sz
06-12-2011, 12:27
Przerobiłem temat i OSB się świetnie sprawdza. Polecam dodatkowo na i miedzy wszystkie łączenia i styki dawać piankę montażową - zdecydowanie lepsza stabilność i zero jakiegokolwiek trzeszczenia czy skrzypienia. Warto także używać płyt pióro - wpust, z czasem docenia się takie rozwiązanie.

zurkow
06-12-2011, 13:00
Co sądzicie o płycie P5? Tańsza, a wydaje się niewiele gorsza (jeśli w ogóle).
O ile OSB znam to z P5 nie mam doświadczenia.
Jedną niewątpliwa zaleta P5 w stosunku do OSB to równa powierzchnia (OSB ciężko jest domyć itp.)