Zobacz pełną wersję : potrzebna pomoc- umowa o prace a zakres obowiązków
decmeister
01-12-2011, 14:41
Witam, mam taki problem:
Ojciec jest konserwatorem w tzw: "firmie publicznej" na 3/4 etatu, niedawno szef dorzucił mu jeszcze obowiązki palacza. A dziś wezwał go na rozmowę i zakomunikował, że sprzątaczkę przenosi na inna lokalizacje a ojciec ma przejąć jej obowiązki w tych 6 godzinach pracy. Jeżeli się nie zgodzi to go zwolni. Kazał mu napisać na własną prośbę o dołączenie mu etatu sprzątaczki(która dotychczas pracowała 8 godzin). Ojciec powiedział mu, że się nie zgadza bo to za dużo roboty na 6 godz i żeby przynajmniej dał mu cały etat. Po czym szef stwierdził, że nie i że go zwalnia z 3 miesięcznym wypowiedzeniem. Myślicie, że można coś z tym zrobić? Czy jest podstawa do zwolnienia?
Rafał_Sz
01-12-2011, 14:49
Wydaje mi się, że w tym przypadku powinno nastąpić wypowiedzenie umowy ze zmianą warunków zatrudnienia, gdzie opisane będzie o co etat zostaje rozszerzony itp.
Jednak na miejscu twojego taty, poszukałbym sobie innego pracodawcy, nie sobie obecny "mistrz spraw kadrowych" sam sprząta.
A firma publiczna, to pewnie szkoła?
@up, pewnie masz rację, ale jakaś nauczka by się gnojowi przydała.
Nie. To pracodawca powinien wręczyć pracownikowi wypowiedzenie zmieniające (zmieniające warunki umowy pracy -czas, zakres obowiązków i itp.). Dopiero w razie odmowy przyjęcia wypowiedzenia zmieniającego, może rozwiązać z pracownikiem stosunek pracy z zachowaniem warunków (okres wypowiedzenia, wysokość odprawy) uzależnionych od stażu pracy pracownika.
Nie. To pracodawca powinien wręczyć pracownikowi wypowiedzenie zmieniające (zmieniające warunki umowy pracy -czas, zakres obowiązków i itp.). Dopiero w razie odmowy przyjęcia wypowiedzenia zmieniającego, może rozwiązać z pracownikiem stosunek pracy z zachowaniem warunków (okres wypowiedzenia, wysokość odprawy) uzależnionych od stażu pracy pracownika.
z tego co pamiętam obowiązki nie mogą znacząco odbiegać od kwalifikacji pracownika. więc jeśli ojciec jest ślusarzem dajmy na to (co jest normalne na stanowisku konserwatora) - to obowiązków sprzątaczki wcisnąć mu się nie da.
z tego co pamiętam obowiązki nie mogą znacząco odbiegać od kwalifikacji pracownika. więc jeśli ojciec jest ślusarzem dajmy na to (co jest normalne na stanowisku konserwatora) - to obowiązków sprzątaczki wcisnąć mu się nie da.
Jasna sprawa, ale to już zależy zakresu obowiązków pracownika, oraz jego kwalifikacji zawodowych.
RobertMiernik
01-12-2011, 16:31
Nikt nie zabroni ślusarzowi sprzątać...
W tym przypadku pracodawca zwyczajnie rozwiązał umowę a cała reszta (rozmowa o obowiązkach) była tylko ustna - jedyne co można zrobić to iść z tym do sądu i próbować osiągnąć przywrócenie na stanowisko na dotychczasowych warunkach - może się udać, ale czy warto pracować z kimś takim?
(No chyba, że to budżetówka - wtedy warto bo po czymś takim raczej do emerytury spokój się będzie miało...)
jak ma zwolnic to i tak to zrobi, ja bym przyjął PAPIER, ewentualnie odpisał ze z miłą chęcią przyjmiesz dodatkowe obowiązki ale nie możesz zapomnieć o obecnych, a co za tym idzie należy zwiększyć czas pracy i wynagrodzenie. Z tego co mi wiadomo tak dużego zakresu nie można dokładać bez dodatkowego wynagrodzenia. To wypisanie dokumentu DOBROWOLNE o dołączenie mu obowiązków sprzątaczki pewnie na to świadczy.
decmeister
01-12-2011, 17:07
no właśnie też jest taka sprawa, że mój tata ma ponad 40 lat pracy i wołałbym być zwolniony z przyczyn ekonomicznych i przejść na przedwczesną emeryture (59lat), z tym że szef się na to nie zgadza. Na ten moment ojciec się nie zgodził na role sprzątaczki to kazali mu wpisywać w raport co robi co pół godziny... też nie wiem czy to jest w ogóle legalne, a firma to policja eeh
Najlepiej zapytaj tu (http://www.forumbhp.pl/index.php) co można w takiej sytuacji zrobić.