Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomoc w zrobieniu obiektywu orestor 135mm

PstrykVanŻab
01-12-2011, 05:24
ni huhu nie wiem czego użyć aby otrzymać
(zrobić) sobie obiektyw do nikona z orestroa 135mm 2.8 i opisywanych tu części ?
i chociaż nie jestem głupi
tego nie pojmuje :(
za wszelka udzieloną pomoc bardzo dziekuję

http://www.flickr.com/groups/[email protected]/

gavin
01-12-2011, 15:26
Page Not Found

PstrykVanŻab
01-12-2011, 20:07
wkradł się błąd jakiś :)
prosie,.,.,.,.,.,
http://www.flickr.com/groups/365610@N21/discuss/72157627733395604/

knopers1
02-12-2011, 16:20
ni huhu nie wiem czego użyć aby otrzymać
(zrobić) sobie obiektyw do nikona z orestroa 135mm 2.8 i opisywanych tu części ?
i chociaż nie jestem głupi
tego nie pojmuje :(
za wszelka udzieloną pomoc bardzo dziekuję

http://www.flickr.com/groups/[email protected]/

a co tu nie rozumiec ???

Kupujesz Meyer Orestor 135mm 2.8 - 15sto liskowy z gwintem M42

Do tego potrzebny adapter ktory dostaniesz tu:

http://www.ebay.nl/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=320455448772&ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

Jak widac masz tam az trzy rozmiary (1 najwezszy, 2 sredni, 3 gruby) Odkrecasz orginalnny M42 od obiektywu, i zastepujesz to adapterem zakupionym na ebayu z jedynka 1, czyli tym najwezszym.... Tak jak podane to jest na zdjeciach w podanym linku.

I po sprawie :mrgreen:

kazzi
02-12-2011, 16:48
Cały "myk" polega na tym,że te pierścienie są łączone ze sobą za pomocą gwintu a nie jak powszechnie spotykane na bagnet.Prawdopodobnie przypadkowo jest to taki sam rozmiar gwintu jak na korpusie
tego obiektywu i po zamianie tego oryginalnego mocowania udaje się uzyskać ogniskowanie na nieskończoność.Dosyć interesujące rozwiązanie bo na naszym rynku jest sporo tego typu obiektywów.

PstrykVanŻab
02-12-2011, 18:28
nie mądrujcie
jakbym wiedział jak zamówić na ebay.nl do bym mówił też biegle po holendersku
szukam takiego lub podobnego adapteru w polsce
lub może ktos wie gdzie kupić, tak aby pasował na ten orestor na gwint jak się nie mylę 55mm
pozdrawiam

netis
02-12-2011, 20:03
czy ten orestor nie jest przypadkiem na m42? kupujesz zwykły adapter M42/Nikon za 35 zł i to wszystko. Mam obiektyw REVUE 135/3,5 i własnie tak zrobiłem ... miodzio sprzęt :) O adapterze z ostrzeniem na nieskończoność możesz śmiało zapomniec - to się po prostu nie nadaje i szkoda wydawać na to kasę

puciek
02-12-2011, 20:50
A to przypadkiem nie są te same pierścienie: http://allegro.pl/llnikon-pierscienie-posrednie-nakrecane-nikon-i1969282374.html

netis
02-12-2011, 21:01
a do czego komu pierścienie pośrednie ? jaki to ma cel? zrobić z tego słoika makro? a może od razu mocowanie Nikon ? nawet najmniejszy pieścień pośredni (1) to jest 12 mm ...
http://allegro.pl/polski-adapter-nikon-m42-flektogon-helios-i1899420520.html nakrecasz na M42, wkręcasz bagnet i cieszysz się szkłem ... no chyba że ja czegoś nie zrozumiałem?

PstrykVanŻab
02-12-2011, 21:18
mam taki orestor ale z jakimś czymś nie m42 a raczej jakiś t-mount niewydarzony mały
wiec chciałem odkręcić końcówkę i dokręcić tak jak wyżej aby pasowało do nikona
bo topowych jasnych szkieł mam komplet i siakieś to wszystko takie :( psu na budę
zwykły stary nikkor 105 2.5 o wartości 300zł daje lepszy obrazek niż 105 VR za 10 razy tyle
wiec kombinuje się coś innego ku wesołości :)

netis
02-12-2011, 21:32
właśnie rozebrałem 135 z mocowaniem m42 i jeden pierścień pośredni z przeniesieniem automatyki ... oczywiscie trzeba bywalić pierścienie, wnętrzności i spiłować gwint m42 prawie na zero ale da sie to zrobić - no i niestety bez dobrego kleju się nie obędzie - porobię totki i wrzucę linka ... aż tak trudno nie jest

netis
02-12-2011, 22:10
jeśli to jest T-mount to prosze ... http://allegro.pl/adapter-t2-nikon-f-t2-mount-gwint-t2-wawa-i1923178731.html

Rozebranie, cięcie, szlifowanie i klejenie 135 trwało kilka minut - oczywiście zamiast wrzucać fotki napiszę co się stało:
1) zdemontowany i obciety uchwyt mocowania M42 - już nie da się nic nakręcić
2) rozebrany na cześci pierścień pośredni (miałem z automatyką ale bywają bez) - z niego już nic nie będzie
3) rozkrecony obiektyw 135mm - wymienione śrubki które miały zerwany gwint przez co nie było osi optycznej - w tym wypadku jest to na plus
4) zamontowany bagnet nikona - fragment pierścienia pośredniego - z wymontowanym przeniesieniem optyki
5) sklejone porządnym 2-składnikowym klejem wszystko razem do kupy po dokładnym spasowaniu - mierzyłem 5 razy żeby miec pewność
6) schnie sobie teraz spokojnie - czyli za 2 godziny bede mógł sprawdzić czy działa

Przy okazji wyczyściłem i przesmarowałem smarem teflonowym pierścień przysłony - śmiga teraz milutko

Kupujac na allegro pierścień z M42 na Nikona zaoszczedzamy czas i dłubanine - jesli ktoś lubi to może sobie zrobić chcociaz ja zrobiłem to w celu sprawdzenia czy się da i czy to jest trudne?
Żaden z otworów na oryginalne śrubki nie pasuje. Oczywiście zostawiłem sobie te śrubki w celu zamontowania jednak musze zaopatrzyć się w bardzo cienkie wiertło.

Zestaw narzedzi jaki użyłem to:
- nóż monterski z ostrzem irwin - twardy i ostry
- szlifierka kątowa (nie miałem czym ściąć pierścienia)
- papier ścierny
- izopropylen (do dokładnego wyczyszczenia miejsc łączonych)
- powietrze sprężone
- smar teflonowy

Wnioski:
nie ma to najmniejszego sensu, ale sprawiło mi to trochę frajdy i pozwoliło zabic czas spędzany w pracy

PstrykVanŻab
02-12-2011, 22:20
prawdziwy hardkor :)
dziekuję za wszystkie porady - już zamówiłem pierścienie pośrednie z gwintem i znich
zrobie obiektyw
a jeżeli chodzi o tę częsć ktura odkręca się od obiektywu jest bez gwintu m42 za to w miejscu
m42 jest taki siakiś mały t-mount jakby ale 2 razy mniejszy podejrzewam że to od kamery coś
dziekuję

netis
02-12-2011, 22:36
prawdziwy hardkor :)
dziekuję za wszystkie porady - już zamówiłem pierścienie pośrednie z gwintem i znich
zrobie obiektyw
a jeżeli chodzi o tę częsć ktura odkręca się od obiektywu jest bez gwintu m42 za to w miejscu
m42 jest taki siakiś mały t-mount jakby ale 2 razy mniejszy podejrzewam że to od kamery coś
dziekuję

jeśli mocowanie jest 2 razy mniejsze to nie ma szans dopasować osi optycznej aparatu - czyli mocowania nikona do osi optycznej obiektywu z tym smiesznym mocowaniem. Poza tym każda śrubka którą odkręcasz ma dokładnie swoje miejsce i pewnie pasowały nie będa jak będziesz składał dwa różne elementy o różnych średnicach wewnetrznych

PS. próbuję sobie wyguglać albo zwizualizować ten Twój wynalazek ale jakoś mi nie idzie ... moze za trzeźwy jestem

kazzi
03-12-2011, 11:38
Co niektórzy koledzy piszą nie mając pojęcia o czym.Ten tytułowy obiektyw ma odkręcany tylny człon,nie posiadał żadnej automatyki przysłony i dlatego wymieniając ten element można było go łatwo
przystosować do pracy z aparatami na gwint m42 lub z mocowaniem do aparatów Exakta.Takie samo rozwiązanie miało jeszcze kilka innych obiektywów produkowanych przez NRD-owski kombinat
Pentacon.W tym konkretnym przypadku pozbywając się mocowania m42 i zakręcając te pierścienie można prawdopodobnie uzyskać ogniskowanie na nieskończoność bez adaptera z soczewką.
Nic tu nie trzeba piłować i kleić.Z pewnością takie mocowanie miały 135\2,8 i 200\4 Pentacon i posiadały chyba 16-to listkowe przysłony.

netis
04-12-2011, 08:48
Szkoda że już wszystko skleiłem do kupy ... Niestety żeby dobrze zamocować bagnet z nikona trzeba spiłować oryginalny gwint M42 ponieważ bez tego pozostaje dość spora luka pomiedzy mocowaniem bagnetu a oryginalna cześcia obiektywu. Do tego dochodza jeszcze śrubki mocujące uchwyt, które są dopasowane długością do wszystkich elementów i jeśli będzie 1 mm róznicy to się po prostu nie chcą wkręcić... Zrobię kilka fotek i wrzucę - niestety dokładne nie będa bo już mam to wszystko złożone od kupy.

TOP67
04-12-2011, 19:29
a do czego komu pierścienie pośrednie ? jaki to ma cel? zrobić z tego słoika makro? a może od razu mocowanie Nikon ? nawet najmniejszy pieścień pośredni (1) to jest 12 mm ...
http://allegro.pl/polski-adapter-nikon-m42-flektogon-helios-i1899420520.html nakrecasz na M42, wkręcasz bagnet i cieszysz się szkłem ... no chyba że ja czegoś nie zrozumiałem?

Nie zrozumiałeś. Ten pierścień mocuje się zamiast kawałka obiektywu, zatem nie zwiększa się odległości od matrycy.

nie mądrujcie
jakbym wiedział jak zamówić na ebay.nl do bym mówił też biegle po holendersku
szukam takiego lub podobnego adapteru w polsce
lub może ktos wie gdzie kupić, tak aby pasował na ten orestor na gwint jak się nie mylę 55mm
pozdrawiam

A w czym problem kupić to przez ebay-pl (http://www.ebay.pl/itm/320455448772?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649#ht_2813wt_950)?

netis
04-12-2011, 20:35
napisałem że rozebrałem pierścień pośredni - z niego wykorzystuje się tylko bagnet nikona i nic poza tym .. taki sam efekt da zakup adaptera na m42 ale wyszło ze to nie m42 w trakcie pisania ... różnice w cenie sa kolosalne ... a gra nie warta świeczki. Z nudów przerobiłem ale nie wnosi to niczego konkretnego - szybciej, taniej i łatwiej dostosować adapter. Po rozebraniu mocowania mojej 135 na m42 nie było możliwości przykrecić bezpośrednio mocowania nikona i trzeba było piłowac m42 ...

TOP67
04-12-2011, 20:47
A piszemy o tym samym obiektywie i pierścieniach? Cały myk polega na tym, że odrzuca się oryginalne mocowanie M42, które jest wymienne, a w jego miejsce montuje się najmniejszy z tych pierścieni. Nic nie trzeba piłować, bo pasuje i ostrzy na nieskończoność.

netis
04-12-2011, 21:20
szkoda że złożyłem i posklejałem na stałe bo bym mógł pokazać o co chodzi ... a tak to się chyba nie da ... no chyba że rozrysuje to na obecnej fotce ... co tez łatwe nie będzie

znalazłem natomiast coś takiego http://www.flickr.com/photos/avi-foto/6175098440/
wyglada na to że orestor jest fabrycznie na m42 - w okresie jego świetnosci chyba innych mocowań nie było ?

PstrykVanŻab
15-12-2011, 08:58
obiektyw udał się miodzio
po zdjęciu z orestroa 135mm 2.8 dupki od czegoś tam
(w większości przypadków od m42)
nakręciłem pierscienie pośrednie najmniejszy + 1
i f mount
teraz śmiga i ostrzy od 1,4m do nieskończoności a nawet trochę więcej :)
dziękuę za porady i za link puckowi

knopers1
18-12-2011, 21:35
obiektyw udał się miodzio
po zdjęciu z orestroa 135mm 2.8 dupki od czegoś tam
(w większości przypadków od m42)
nakręciłem pierscienie pośrednie najmniejszy + 1
i f mount
teraz śmiga i ostrzy od 1,4m do nieskończoności a nawet trochę więcej :)
dziękuę za porady i za link puckowi

witam, nabylem tego orestora 135mm

teraz mam pytanie co do pierscienia i f mount. Czy jak kupie to tutaj:
http://www.ebay.nl/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=320455448772&ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

bede w stanie poskladac to cacko do kupy? No i pytanie, czy pasuje to do d3100 ???

TOP67
18-12-2011, 21:38
Pasuje mechanicznie, ale nie będzie pomiaru światła.

knopers1
18-12-2011, 22:01
dzieki za konkretna odpowiedz, o pomiare swiatla wiedzialem. Zakupilem to tylko dla zabawy. Ciekawy jestem ile zdjec bede musial zrobic azeby uzyskac dobra fotke :)