Zobacz pełną wersję : Instrukcja obsługi D80, a D90
Młody_SS
01-12-2011, 00:42
Witam.
Od pewnego czasu jestem posiadaczem D80 i jest kilka funkcji, które jeszcze nie całkiem ogarniam ...
Na allegro od kilku tygodni nie mogę trafić instrukcji do D80.
Moje pytanie brzmi;
Czy duża jest różnica między instrukcją od D90 przy zastosowaniu w D80?
Może ktoś posiada na zbyciu instrukcję, bo na allegro są od D40 do D3x ale tylko D80 nie ma ...
Art Erie
01-12-2011, 00:46
http://os.lozage.polkowice.pl/pobierz-nikon-d80-instrukcja.php
Na stronie Nikona też powinna być.
Młody_SS
01-12-2011, 01:01
Elektroniczne są dostępne ale chciałbym 'dopaść' w wersji papierowej ;)
Poza domem się przyda.
Skoro chciałbyś kupić, to czemu nie pobierzesz darmowej i potem sobie nie wydrukujesz?
Skoro chciałbyś kupić, to czemu nie pobierzesz darmowej i potem sobie nie wydrukujesz?
bo się bez manipulacji się tak prosto nie da - instrukcje od Nikona są przygotowane z wyłączoną opcją druku, bo wychodzi to kosztowo dużo drożej, bo dodatkowo trzeba to potem zszyć/ zbindować/ etc i nie jest tak wygodne jak oryginalna książeczka
może daj ogłoszenie w dziale "Kupię", a nuż ktoś się zgłosi z zapomnianą na dnie szafy oryginalną instrukcją obsługi.
A tak poważ nie to bycze lenistwo cię ogarnęło skoro nawet nie chce ci się wydrukować z pliku tego czego potrzebujesz. Przy takim leniu może zastanów się czy będzie ci się chciało w plener wychodzić. Jeśli nie będzie ci się chciało to po co ci instrukcja papierowa... :P
Marudzisz. Wystarczy pójść do punktu małej poligrafii i poprosić o wydrukowanie 2 stron na jednaj stronie, dwustronnie. Może być trochę drożej z powodu dodatkowych operacji. Potem poprosić o udostępnienie gilotyny, pociąć i poprosić o zbindowanie. Szacunkowy koszt 30 zł (przy założeniu 278 stron, jak przy d90). Jeszcze prościej, to zainstalować sobie sterownik jakiejś drukarki, która umożliwia drukowanie do pliku opcją druku dwustronnego i 2 stron na jednej. Wydrukować i zabrać plik do punktu poligrafii. Dalej analogicznie do poprzedniego sposobu.
Jak najbardziej się da, trzeba tylko chcieć.
siwyozzman
01-12-2011, 17:29
Podpowiem...nie drukuj z Adobe Acrobat tylko z innej przeglądarki plików pdf...Na pewno z Foxit Readera się da bo sam drukowałem :)
Kundzior
01-12-2011, 19:32
Zabrania, sie kopiowania, powielania, cytowania Nikonowskich instrukcji bez zgody NP. Skoro o piractwie gadać tu nie wolno to o tym też. To jawne piractwo.
samson09
01-12-2011, 19:37
Skoro nikon sam udostępnia do ściągnięcia instrukcje obsługi na swojej stronie to ja wiem czy to piractwo? W końcu chyba każdy sobie może wydrukować do użytku własnego.
Skoro nikon sam udostępnia do ściągnięcia instrukcje obsługi na swojej stronie to ja wiem czy to piractwo? W końcu chyba każdy sobie może wydrukować do użytku własnego.
Skoro Nikon udostępnia w określonej formie (z wyłączoną opcją druku) to znaczy, że w takiej formie to jest udostępniane - taka jest licencja. Jezeli wystawiasz na swojej stronie zdjęcie to wcale nie oznacza, że udzielasz oglądającemu licencji na wykorzystywanie Twojego zdjęcia, prawda?
BTW dla odpowiadających mi (ale chyba nie czytających) - ja tylko wymieniłem powody, które mogą (ale nie muszą) kierować autorem wątku - nie potrzebuję instrukcji Nikona do D80 bo mam gdzies w plecaku czy torbie. A co do drukowania w małej poligrafii, bindowania/ składania itd - to jakoś nie dziwię się autorowi, że chce oryginalną książeczkę. Wygoda jest warta trochę ;) A skoro na allegro te książeczki były po kilkanaście-kilkadziesiąt złotych to po co się męczyć.
samson09
01-12-2011, 21:02
wlasnie z ciekawosci zalogowalem sie na stronie nikona, otworzylem instrukcje do d80 i bez problemu mozna wydrukowac :)
Po pierwsze: nie mogą odebrać prawa cytatu. Po drugie, przynajmniej na moim egzemplarzu drukowanej instrukcji do d90, jak i kopii elektronicznej jest inaczej: "Wszelkie powielanie niniejszej instrukcji, w całości lub w części (poza krótkimi cytatami w recenzjach lub omówieniach), jest zabronione, jeżeli nie uzyskano pisemnego zezwolenia firmy NIKON CORPORATION."
Czytających, czytających. Ty podajesz powody, dla dla których tego nie robić (drukować), a my - że czasem jednak można i jak. Kwestia porównania kosztów zakupu na allegro i przesyłki z ceną wydrukowania i zbindowania.
Młody_SS
02-12-2011, 01:19
Ja żyję w XXI wieku i wiem, że mogę sobie wydrukować, odpalić PDF'a na upartego wrzucę to na tableta i będzie ok.
Ale instrukcje do D90np są po 9zł na allegro, a ich wielkość to kartka A5, którą wsadzę w torbę foto czy plecak.
Nie mogę zamieść ogłoszenia w dziale 'kupię' ponieważ mam za małą liczbę komentarzy.
Jeśli ktoś miałby instrukcję do D80 papierową - PW.
Pozdrawiam.
krzysiekn
02-12-2011, 08:04
a ceny produktów pana Nikona to nie piractwo?:mrgreen:
"a ceny produktów pana Nikona to nie piractwo?"
Owszem, ale opodatkowane.
Kundzior
03-12-2011, 17:42
"a ceny produktów pana Nikona to nie piractwo?"
Owszem, ale opodatkowane.
niach, niach, niach :P