Zobacz pełną wersję : HOYA HMC Super 67mm
Czy po założeniu tego filtra poprawi się jakość zdjęć? Czy ten filtr jest w miarę dobry? Będzie działał z z D70s i NIKKOR 18-70 DX
Czy po założeniu tego filtra poprawi się jakość zdjęć? Czy ten filtr jest w miarę dobry? Będzie działał z z D70s i NIKKOR 18-70 DX
To jest dobry filtr. Będzie działał z każdym obiektywem ze średnicą filtra 67.
Czy poprawi jakość zdjęć? Jesli się go dobrze użyje to czasem tak.
Ja mam ten filtr i sobie go chwale, przy fotkach robionych na dworzu niebo wychodzi bardziej niebieskie, a gdy go odkręcam jakoś traci na kolorze. Teraz czas zakupić jeszcze jakiegoś dobrego polara i można jechać w góry:)
Dzięki za odpowiedzi. SUPER FORUM choć chyba zmieniam d70s na canon 30d
A ja wyczytałem coś takiego na aukcji Nikkora 18-70 na allegro:
filtr UV HOYA Super HMC PRO1 SLIM (Japan) - NIE POWODUJE WINIETY!!! (do tego modelu MUSI być filtr w wersji SLIM, aby obiektyw nie winietował - minimalna cena samego tego filtra to 220 PLN!!! - tyle właśnie za niego zapłaciłem)
Możecie skomentować?
tradycyjne filtry mają nieco większą grubość pierścienia i przy 17mm i f3,5 mogą nieznacznie winietować...
polecam marumi WPC - jest tylko 1mm grubszy od slima, a ma przedni gwint i bdb powłoki...
Wyczytałem na Forum, że im więcej powłok tym lepiej.
A więc mam ciągle dylemat czy:
- FILTR UV HOYA HMC Super 67mm + 12 powłok, + cena, - 5mm grubości
- filtr UV HOYA HMC Super PRO1 67mm + 12 powłok - cena + slim
- MARUMI UV WPC Slim 67mm + slim, - cena, + powłoka water proof, - ma mniej powłok niż Hoya
co radzicie? Na podstawie opinii z forum zastanawiam się pomiędzy czarną Hoya (bez PRO) a Marumi WPC. Na ten drogi trochę szkoda kaski. Ktoś porównywał? Z tym winietowaniem dla HMC Super przy 18mm to widać różnicę w porównaniu do Marumi?
zapomniałeś dopisać na - dla hoyi fatalne czyszczenie, na + dla marumi czyszczenie bezproblemowe :)
ja osobiście albo marumi WPC, albo heliopan SH-PMC (ten, to jak mam nadmiar gotówki, albo trafię okazję :D )