PDA

Zobacz pełną wersję : Czy warto zmienić SB-800 na Metz 76 MZ-5 digital

Michal1982wwe
20-02-2007, 17:59
Proszę o porady, mam Nikona D200 dla uwagi. Pozdrawiam - Michał

Kolekcjoner
22-02-2007, 00:36
Proszę o porady, mam Nikona D200 dla uwagi. Pozdrawiam - Michał

Nie wiem czy wiesz ale warto zdać sobie sprawę, że lampy takie jak wymieniłeś (młotkowe) oprócz oczywistych zalet (które pewnie znasz) mają też dość istotne wady.
1. Wielkość. Razem z body tworzą już mega-zestaw.
2. Bardzo zwracają uwagę otoczenia :). To poniekąd łączy się z pkt. 1.
3. Przy pracy na pełnej mocy z bliska (bez odchylenia głowicy) bardzo oślepiają ludzi.
4. Do zmiany ognikowej w obiektywie przydałaby się trzecia ręka :). Dlatego najlepiej mieć stałkę.
5. Bateria zapasowa do tego wynalazku kosztuje 350 zł i nie ma zamienników :(. Do tego ta co jest w zestawie wcale nie starcza na bardzo długi czas.

To tyle co zdążyłem na szybko sobie przypomnieć.
Natomiast reszta to już same zalety :D.

kaes
22-02-2007, 21:25
Pozwilę sobie ustosunkować się do wad lamp młotkowych wymienionych przez Kolekcjonera:
1. Wielkość. Razem z body tworzą już mega-zestaw--Jeżeli chcesz dobrze wykonać poważną robotę musisz mieć dobry i poważny sprzęt.
2. Bardzo zwracają uwagę otoczenia .--Czasami to nie jest złe, a nawet bardzo pomaga, inni widzą kto tu jest NR 1.
3. Przy pracy na pełnej mocy z bliska (bez odchylenia głowicy) bardzo oślepiają ludzi.-- To chyba jakaś pomyłka , każda lampa w trybie TTL itp błyska tyle ile potrzeba do naświetlenia zdjęcia.
4. Do zmiany ognikowej w obiektywie przydałaby się trzecia ręka . Dlatego najlepiej mieć stałkę.--Kwestia przyzwyczajenia.
5.Bateria zapasowa do tego wynalazku kosztuje 350 zł i nie ma zamienników . Do tego ta co jest w zestawie wcale nie starcza na bardzo długi czas.--Jakość musi kosztować. Za to czas wymiany akumulatorów jest bezkonkurencyjny. Robisz to jedną ręką, błyskawicznie , nie musisz dłubać się z pojedyńczymi paluszkami.

O jakości lamp młotkowych nie trzeba przekonywać - wystarczy popatrzeć co używa Arturo Mari. Moim zdaniem lampy zakładane na sanki aparatu są dobre dla paparatzi.

Przez wiele lat do aparatów analogowych używałem lampy METZ 45 CL-4. Obecnie noszę się z zamiarem zakupu lampy tego typu do D70. Niestety, bardzo trudno znaleźć jakieś informacje na temat współpracy takiego zestawu. Dlatego, jeżeli ktoś używa takiej lampy z lustrzanką cyfrową Nikona bardzo bym prosił o jakieś informacje.

szymony
22-02-2007, 21:57
Przez wiele lat do aparatów analogowych używałem lampy METZ 45 CL-4. Obecnie noszę się z zamiarem zakupu lampy tego typu do D70. Niestety, bardzo trudno znaleźć jakieś informacje na temat współpracy takiego zestawu. Dlatego, jeżeli ktoś używa takiej lampy z lustrzanką cyfrową Nikona bardzo bym prosił o jakieś informacje.

O TTL zapomnij. Praca tylko w automatyce własnej lampy.
Osobiście zestawem z młotkiem lepiej mi sie pracowało niż lampą na sankach. Arturo coraz częściej zakłada SB-800.

Kolekcjoner
22-02-2007, 22:14
Pozwilę sobie ustosunkować się do wad lamp młotkowych wymienionych przez Kolekcjonera:
1. Wielkość. Razem z body tworzą już mega-zestaw--Jeżeli chcesz dobrze wykonać poważną robotę musisz mieć dobry i poważny sprzęt.
Tyle że to nie ma nic wspólnego z tym, że po prostu dla mnie jest to bardzo ciężki zestaw i na długiej imprezie ręce mi chcą odpaść.

2. Bardzo zwracają uwagę otoczenia .--Czasami to nie jest złe, a nawet bardzo pomaga, inni widzą kto tu jest NR 1.
Czasem może. Dla mnie to wada.

3. Przy pracy na pełnej mocy z bliska (bez odchylenia głowicy) bardzo oślepiają ludzi.-- To chyba jakaś pomyłka , każda lampa w trybie TTL itp błyska tyle ile potrzeba do naświetlenia zdjęcia. Nie przeczę ale sporo osób mi marudzi. Przy zwykłej tej na aparacie tego nie miałem.

4. Do zmiany ognikowej w obiektywie przydałaby się trzecia ręka . Dlatego najlepiej mieć stałkę.--Kwestia przyzwyczajenia. Bardzo rozsądnie tyle że w wielu sytuacjach stałka jest zbyt mało uniwersalna.

5.Bateria zapasowa do tego wynalazku kosztuje 350 zł i nie ma zamienników . Do tego ta co jest w zestawie wcale nie starcza na bardzo długi czas.--Jakość musi kosztować. Za to czas wymiany akumulatorów jest bezkonkurencyjny. Robisz to jedną ręką, błyskawicznie , nie musisz dłubać się z pojedyńczymi paluszkami. To że zmienia się krótko to ja wiem. Tyle że ja nie pisałem o zaletach tylko o wadach. Ta cena to nie kwestia jakości tylko tego że nie ma konkurencji.

O jakości lamp młotkowych nie trzeba przekonywać - wystarczy popatrzeć co używa Arturo Mari. Moim zdaniem lampy zakładane na sanki aparatu są dobre dla paparatzi.

Dlatego kupiłem :). Więc o zaletach nie trzeba mnie przekonywać.

Obecnie noszę się z zamiarem zakupu lampy tego typu do D70. Niestety, bardzo trudno znaleźć jakieś informacje na temat współpracy takiego zestawu. Dlatego, jeżeli ktoś używa takiej lampy z lustrzanką cyfrową Nikona bardzo bym prosił o jakieś informacje.

Arturo Mari Używa z Nikonami także raczej myślę że wie co robi :).

kaes
22-02-2007, 22:54
Szymony napisał:

"O TTL zapomnij. Praca tylko w automatyce własnej lampy."

Ostatnio kontaktowałem się w tej sprawie z firmą FOTO-TECNIKA z Gdańska- dystrybutorem lamp METZ i co mi napisali, cytuję:

"Aby lampa (45 CL-4) współpracowała z D70 potzrebuje Pan SCA 301, kabel SCA 300A.
Obsługiwane będą tylko tryby: auto i manual.

Alternatywą jest lampa 45 CL-4 digital
Wymagana jest SCA 3402 M6 oraz kabel SCA 3045.
Nie będzie obsługiwana synchronizacja na drugą kurtynę, kontrola Power-zoom,
wskazanie zasięgu błysku, funkcja pobudka. i-TTL, i-TTL-BL, korekcja
ekspozycji na aparacie, redukcja czerwonych oczy są obsługiwane.

Drugą lampa jest 76 MZ-5 digital
Te funkcje są obsługiwane:
Wymagana jest kostka SCA 3402 M6.
Wskazanie gotowości błysku na aparacie
Korekta ekspozycji na aparacie
i-TTL
i-TTL-BL
redukcja czerwonych oczu
synchronizacja na druga kurtynę
Power zoom control
Wskazanie zasięgu błysku"
Koniec cytatu.

Pozdrawiam

Kolekcjoner
22-02-2007, 23:03
Szymony napisał:

Ostatnio kontaktowałem się w tej sprawie z firmą FOTO-TECNIKA z Gdańska- dystrybutorem lamp METZ i co mi napisali, cytuję:
(...)

Z tym że ja bym się próbował na Twoim miejscu jeszcze dowiedzieć coś z innych źródeł. Bo np. informacja jaką otrzymałem z tej firmy o 76-tce i jej współpracy z ETTLII była nie do końca zgodna z rzeczywistością.

kaes
22-02-2007, 23:17
No właśnie próbuję się dowiedzieć m/innymi i na tym forum. Jednak jest mało informacji na ten temat.
Czy wiecie może od jak dawna METZ produkuje lampy typu młotek w wersji digital?

Pozdrawiam

szymony
22-02-2007, 23:18
Szymony napisał:

"Aby lampa (45 CL-4) współpracowała z D70 potzrebuje Pan SCA 301, kabel SCA 300A.
Obsługiwane będą tylko tryby: auto i manual.

He. he. Reklama dźwignią handlu jest i basta. Kabel PC do tej lampy pewnikem masz. Kostkę na sanki może też, a jak nie to kupisz na pewno taniej niż SCA. Efekt działania identyczny.

Kolekcjoner
23-02-2007, 00:00
No właśnie próbuję się dowiedzieć m/innymi i na tym forum. Jednak jest mało informacji na ten temat.
Czy wiecie może od jak dawna METZ produkuje lampy typu młotek w wersji digital?

Pozdrawiam

Stosunkowo nie tak długo. Gdzieś chyba od roku ale nie mam pewności. U nas mało kto używa tych lamp. Ja bym próbował coś znaleźć na forach zagranicznych. Niestety moje doświadczenia Ci wiele w tej materii nie pomogą, bo ja jej używam z canonami :).

ALF
23-02-2007, 13:38
digitale młotkowe to kwestia ostatniego roku...rosło zainteresowanie 54MZ4i, więc w konsekwencji poszli w 76 :)