PDA

Zobacz pełną wersję : D700 - padł pomiar światła?

D_chriss
30-11-2011, 21:09
Witajcie!

Może ktoś z Was spotkał się z takim problemem.
Dzisiaj przypadkiem zauważyłem, że mój D700 pod światło dziwnie mierzy. Dałem pomiar punktowy, kieruję czujnik AF na coś w cieniu i o dziwo jest jeszcze gorzej! Wygląda to tak, że pomiar punktowy ma gdzieś punkt, który ma światło mierzyć i ustawia na najwyższe światła jakie ma w kadrze.
Zrobiłem szybki reset aparatu.... i nic. Wrzuciłem na nowo soft... dalej to samo.
Na drugim body z tym samym szkłem wszystko ok.
Szeroki kadr. Pasaż sklepu, świetlówki na suficie. Moje body przy ISO 200 daje ekspozycje 1/2000 i 2,8 a drugie body daje 1/60 i 2,8 oczywiście druga puszka naświetla prawidłowo. Wcześniej pomiar światła działał w moim dobrze.
Jedno co zrobiłem to sprężonym powietrzem czyściłem czujniki AF pod lustrem. Może z butli poszło trochę gazu ale czy to tak by pomiar spaprało? Czujniki AF są powiązane z pomiarem punktowym jak i matrycowym. Dodam tylko, że AF działa ok i trafia jak trzeba.
Pomiar światła głupieje we wszystkich trybach pomiaru. Co ciekawe na punktowym najbardziej.
Można powiedzieć, że naświetla na najjaśniejsze partie obrazu. Wygląda na to, że elektronika zgłupiała więc kolejna wycieczka na Postępu :(

Jeśli ktoś miał coś podobnego niech opisze jaki finał był tej dziwnej przypadłości.

Pozdrawiam

wer
30-11-2011, 21:43
Czyszczenie sprężonym powietrzem nie jest dobrym pomysłem. Raz, że strumień jest silny, dwa, że sprężone powietrze w czasie rozprężania się ochładza, co może spowodować skroplenie się wody, co akurat w tymi miejscu nie jest dobre.
Próbowałeś naświetlać jednolitą powierzchnię? Jak się wtedy zachowuje?

wasilewk
30-11-2011, 21:49
Jeśli ktoś miał coś podobnego niech opisze jaki finał był tej dziwnej przypadłości.

Ja nie miałem, ale wydaje mi się, że czujnik światłomierza jest gdzieś w okolicach matówki (a nie lusterka AF). Samemu i tak nic nie zrobisz - tylko serwis. Ja wiem: wolałbyś sam wyczyścić z przekonaniem, że wszystko wróci do normy --> bo serwis to zaraz po czyszczeniu będzie robił kalibrację itd... Chyba nie ma wyjścia.

Pzdr.

adrian3202
30-11-2011, 21:58
oddaj puszkę na postępu obejrzą, zapłacisz, uśmiechniesz się pod nosem, podziękujesz. Nie sądzę że się coś zepsuło raczej zaciapałeś jakiś element w puszce.Masz odwagę to spróbuj jeszcze raz wyczyścić komorę ale ostrożnie ;-)

D_chriss
30-11-2011, 23:38
Jestem na jutro umówiony z naszym bydgoskim fachmanem Tadeuszem C.
Może tylko zachlapałem coś i da się to umyć. Jeśli chodzi o serwis to Panowie na Postępu zawsze byli dla mnie ok. Jak się umówię to może nawet od ręki ale do stolicy jechać trzeba.... tak to jest boczne punkty AF przestają dobrze działać i pucha z powietrzem wpadnie w ręce :/
Dam znać jak sprawa się rozwinęła. Dzięki za wpisy w wątku.
Niech ludziska czytają a powietrze sprężone do klawiatury zostawiają ;)

Jatin
01-12-2011, 19:00
Światłomierz jest schowany za matówką nie ma opcji pobrudzenia go psiukając powietrzem pod lustro.

D_chriss
01-12-2011, 21:29
Niestety wizyta u Tadeusza C. dała tyle, ze mam czyste czujniki AF oraz czystą matryce. Aparat zachowuje się bez zmian. Silne źródło światła w kadrze go ogłupia. Na moim przypadkowym zdjęciu były to jarzeniówki w hipermarkecie. W takim przypadku mierzy na światło bez względu na to, że pomiar punktowy wycelowany w coś co jest w cieniu.
Co ciekawe jednak to nie wina dmuchania powietrzem. Na spokojnie oglądając zdjęcia, które robiłem 14-go listopada na otwarciu Galerii Plaza w Toruniu podobne kadry znalazłem. Czyli szkło 24mm, pomiar punktowy na coś w cieniu a D700 naświetla na kule oświetleniowe pod sufitem :(
Jutro czeka mnie korespondencja z serwisem. Ciekawe co tym razem... co do wymiany i ile szmalu?
W tym roku już naprawiałem elektronikę w 70-200 (pierwsza wersja) i sanki w D700. Mam kur.. szczęście :(

deep
01-12-2011, 21:36
Może jak te sanki ci naprawiali to coś uszkodzili z czujnikiem?

D_chriss
01-12-2011, 23:27
hmmmm chyba nie..... działał na punktowym jak trzeba. Sanki wymieniali mi w lipcu. Jeszcze pod koniec października jesienne foty były ok i nagle d... blada.
Może to kolejna wada D700, która wychodzi po czasie? Moja pucha w styczniu będzie miała trzy lata.
Ech.... czy tylko D3-ki są niezawodne?

ramzey
01-12-2011, 23:42
Etam , w mojej odpadł ten plasticzek na sprzączce do paska . ;) pocieszyłem?
Tak z ciekawości jaki tryb i pola AF ?

D_chriss
02-12-2011, 00:11
Bez znaczenia jaki tryb i ile pól AF. Pomiar światła głupieje jak dostanie silne źródło światła w kadr.
Sprawdziłem wszystkie możliwe kombinacje.
Jutro napiszę czy na podstawie zdjęć (oraz EXIF-ów) serwis coś wywróżył.
Oby mój przypadek był jedyny bo jak tak dalej będzie to przyjdzie nam system zmieniać :(

wer
02-12-2011, 10:43
Z opisu wygląda jakby najwyższa wartość była przenoszona na wszystkie pola czujnika. Raczej będą musieli wymienić cały czujnik.

D_chriss
02-12-2011, 13:17
No właśnie..... i tego się obawiam. Kosztorys naprawy pewnie będzie czterocyfrowy :(

Jatin
04-12-2011, 19:24
Z tego co ja rozumiem to przy małej ilości światła pomiar jest ok?

D_chriss
05-12-2011, 13:14
Dokładnie tak. Bez silnego źródła światła w kadrze (żarówki, świetlówki, słońce) pomiar działa ok. Jak tylko coś mocno zaświeci to ustawi na światła.
Czekam na "wyrok" z sewrisu :/ to będzie pewnie coś grubszego do wymiany.

TOP67
05-12-2011, 14:49
Wygląda jakby w pryzmacie powstawały jakieś odblaski. Ale powinno to też być widoczne na matówce.

D_chriss
05-12-2011, 14:57
W wizjerze wszystko ok. Tak po cichu liczę, że to może tylko, któraś taśma się wypieła i przekazuje fałszywe informacje. Niestety przypomniałem sobie, że przed wyjściem na otwarcie tej cholernej Plazy (tam zaczął świrować) w pośpiechu plecak spadł mi z szafki o wysokości 60 cm.
Tak więc moja wina. Za pośpiech i niepotrzebne nerwy oraz za nieuwagę się płaci :/

haradrimm
05-12-2011, 15:06
Pewnie to już sprawdziłeś, ale sprawdź czy pokrętło trybu pomiaru światła naprawdę go przełącza (zmiana informacji w wizjerze). Kiedyś w D100 miałem tak, że przełącznik zaśniedział i ustawiałem pomiar punktowy, a naprawdę włączał się matrycowy.

D_chriss
05-12-2011, 15:18
Tak, tak to już sprawdziłem. To działa prawidłowo. Zarówno w wizjerze jak i na lcd (po wciśnięciu "I" oczywiście) wyświetla taki pomiar jaki jest ustawiony na przełączniku pomiarów światła.

D_chriss
09-03-2012, 17:59
Witam koleżanki i kolegów!

Wybaczcie za odgrzewanie tematu ale z pewnych przyczyn dopiero teraz mogę się podzielić tym co było z moim aparatem.
Wadliwe działania pomiaru było wynikiem upadku aparatu... oczywiście z mojej winy.

Jesli się komuś wydaje, że D700 to korpus pancerny bo z magnezu to jest w błędzie.
Siedemsetka ma pewien element, który osłoniony jest tylko kawałkiem tworzywa. Chodzi o taką małą klapke, w którą wkręcony jest okular wizjera. Ta klapka to zwykłe tworzywo a pod nią jest element z małą soczewką, która precyzyjnie podaje światło na fotodiodę światłomierza.
Ja używam na stałe okularu powiększającego DK-17M. Miałem tyle "szczęścia", że aparat pierdyknął w plecaku o podłoge właśnie wizjerem i okular lekko się wbił. Uszkodził elementy pomiaru światła.... lub je przestawił... diabli wiedzą. Serwis twierdzi, że wymienili... jaka jest prawda? Tylko technik, który naprawiał mój aparat ją zna ;)
Na wycenie mam element pomiaru światła, gumy i robocizna. Lot aparatu z wysokości 60 cm kosztował mnie 750 złociszy plus wycieczka na Łopuszańską. Technik z serwisu uznał, ze pomiar jest ok. Kompletnie zignorowali opis i zdjęcia, które zostawiłem im na karcie pamięci. Dopiero jak zrobiłem zdjęcie technikowi pod światło Pan podrapał się po głowie i stwierdził, że faktycznie coś z pomiarem jest nie ten teges :P

Tak czy inaczej D700 śmiga jak trzeba i jedno co dobre w tym całym bajzlu.... wiem gdzie jest nowa siedziba serwisu i wiem jak dojechać z centralnego. Ludzie w serwisie Ci sami :P

~lxs
09-03-2012, 21:20
Ano dojechać najszybciej kolejką WKD, niecałe 15 minut i jesteś :D Jeszcze szybciej z zachodniego
Ciekawe, pierwszy raz słyszę o takim przypadku