Zobacz pełną wersję : Jakie manualne nastawy w trybie filmowym w D7000?
Jak ściemnić lub rozjaśnić obraz za pomocą przesłony w trybie filmowym?
Byłem w sklepie, chciałem coś ponagrywać na swoją kartę, sprawdzić te manualne nastawy, no i nie działa... Wyczytałem, że przesłonę ustawia się przed wejście w tryb LV... ok., robiłem tak, ale obrazek ciągle ma tą samą jasność. Byłem w dwóch sklepach i nie umieli mi tego pokazać, ustawić. Dlatego pytam tutaj, nie mam dostepu do puszki. Kręcenie czasem też nic nie dawało... Co tam trzeba przestawić, żeby widzieć zmiany (wszystkich nastawów) na ekranie.
Poza tym, niektórzy żalą się na zbyt czuły światłomierz... Bo obraz przy filmowaniu raz jaśnieje, raz ciemnieje - jak wogóle coś takiego moze być w trybie manualnym, to co to za manual filmowy??? Czy ktoś może mi to wyjaśnić?
nie wiem jak w d7000 ale w d90 jasnosc regulujesz wciskajac guzik podgladu zdjec (w d7000 ten kolo kosza) + joystickiem gora/dol. przysloną regulujesz jedynie GO a nie jasnosc. i tak, trzeba to zrobic przed wejsciem w LV
Ja mam D90, więc wiem, D90 do filmowania to porażka. Ale piszą, że w d7000 wreszcie doczekaliśmy się pełnego manualu filmowego, jak w Canonie. I to mnie interesuje.
Przysłonę ustawiasz zanim wejdziesz w LV a jasność sceny dobierasz poprzez zmianę ISO lub czasu migawki.
W trybie manualnym ustawiasz przysłonę przed filmowaniem, a w trakcie możesz zmieniać czas kółkiem.
Mając obiektyw z pierścieniem przysłon, możesz posłużyć się wybiegiem. Startujesz z pierścieniem ustawionym na max (zwykle 22) oraz przysłoną ustawioną kółkiem np na 11. Włączasz filmowanie i teraz kręcisz pierścieniem przysłon. Możesz regulować od 11 w dół. Aparat pokazuje błąd, ale nagrywa.
A najlepiej użyć starego obiektywu o bezstopniowej przysłonie.
Brassai, w pierwszej kolejności musisz włączyć tryb manualny dla funkcji filmowania -ustawienie M na pokrętle bez włączenia tej opcji niestety nic nie znaczy (nie wiem czemu Nikon zrobił to tak idiotycznie).
Kiedy to zrobisz, możesz osobiście zmieniać parametry takie jak szybkośc migawki oraz iso podczas filmowania. Przysłonę w obiektywach typu G ustawiasz przed wejściem do trybu LV.
W trybie automatycznym/półautomatycznym (np. A) warto wspomagać się blokowaniem ekspozycji z uwagi na kiepską (co sam już widziałeś) pracę światłomierza (nie ma bezwładności i natychmiast reaguje nawet na minimalne zmiany jasności sceny).
Ok. Jak w takim razie włączyć ten tryb manualny w filmowaniu??? Z menu? Czy jak?
Ok. Jak w takim razie włączyć ten tryb manualny w filmowaniu??? Z menu? Czy jak?
Menu fotografowania - Ustawienia filmu - manual ON
Ok. Dzięki. O to mi chodziło, nikt w sklepie tego nie wiedział...
Ps. Chociaz to trochę sztuczne, że przesłona nie wpływa na jasność sceny. Myślałem, że będzie wszystko tak jak w foto.
Ale poza tym obrazek filmowy jest naprawdę niezły z d7000.
Oczywiście że przysłona wpływa na jasność jeśli pozostawisz nie ruszony czas i ISO. To chyba naturalne. Jak już ktoś napisał widać to wyraźnie przy zabawie ze starymi szkiełkami z pierścieniem przysłony.
Ale ja mam szkła G. Fajnie byłoby kręcić przesłoną z korpusu... Muszę to sprawdzić wszystko następnym razem, może też z Heliosem 52mm2f.
Szkoda, że AF działa jakoś tak dziwnie, najpierw rozostrza potem dopiero ostrzy...
Szkoda, że nie ma słuchawkowego odsłuchu...
Szkoda, że nie ma 25fps przy 1080p
Czy on ma jakiś Slow Motion?
Ale ja mam szkła G. Fajnie byłoby kręcić przesłoną z korpusu... Muszę to sprawdzić wszystko następnym razem, może też z Heliosem 52mm2f.
W tej chwili tylko D3s to umożliwia. Trwają jednak prace nad hackiem oprogramowania D7000 (i nie tylko)
Szkoda, że AF działa jakoś tak dziwnie, najpierw rozostrza potem dopiero ostrzy...
Zapomnij o AF -ćwicz MF. Trochę wprawy i będzie dobrze.
Szkoda, że nie ma słuchawkowego odsłuchu...
I tak polecam zakup zew. rejestratora np. Zoom H1
Szkoda, że nie ma 25fps przy 1080p
Niestety panowie z Nikona postanowili D700 w tej kwestii ograniczyć (5100 czyli prostsza wersja ma w FullHD 25 i 30fps. Poczekaj na wspomniany hack, może D7000 dorobi się tych trybów.
Czy on ma jakiś Slow Motion?
Przy dostępnych 30fps w HDReady to raczej SloMo wyjdzie kiepskie -trzeba się posiłkować softem zewnętrznym
http://www.youtube.com/watch?v=zDEp_bdsHEw
http://www.youtube.com/watch?v=LrcMtR6tRt4
I tak polecam zakup zew. rejestratora np. Zoom H1
Ja mam kierunkowy Rode na minijack i tyczkę do tego, myślałem od razu nagrywać dźwięk. Skoro jest regulacja dźwięku, to przydałby się odsłuch...
Przy dostępnych 30fps w HDReady to raczej SloMo wyjdzie kiepskie -trzeba się posiłkować softem zewnętrznym
Jaki to soft? Jak działa, dorabia klatki pośrednie, czy jak? Całkiem fajnie to u ciebie wygląda.
Byłoby bosko, gdyby te 2 rzeczy poprawili w d7000 (przesłona z korpusu w filmowaniu, i 25fps)
Zauważyłem też w Menu, ze np. przy 1080p 24fps są 2 opcje: wysoka jakośc i niks ajakość. Wiesz coś więcej o tej różnicy?
Wszystko jest w opisie filmów na YT -słowa kluczowe w google i gotowe :-)
Wszystko sprawdziłem, manuale dziłąją super.
Mam tylko pytanie... Czas migawki najdłuższy to 1/30... Czy w Canonach da się zejść niżej?
W profesjonalnych kamerach typu Ex1, 3, jest to możliwe... Efekt rozmycia, smugi ruchu przy jasnym obrazku, bez żadnego ziarna...
Natomiast przy krótszych czasach powyżej (już nie pamiętam...) widać smużenie, pasy na obrazie przy sztucznym świetle.
1/25 o ile pamiętam w 7D (w innych raczej też) -oczywiście dla trybów 24 i 25 fps.
Pasy, o których wspominasz to problem synchro z miganiem światła (i wyłazi rolling shutter). Ustaw 1/50 i będzie ok. A swoją drogą nie wiem jak Sony sobie z tym poradziło, ale nic nie miga/lata przy czasach innych niż 1/50 (1/30, 1/40, 1/60 -i wszystko jest ok).
Nie mam jednak płynnego podglądu w najnowszym Premiere (choć używam przeznaczonej do tego sekwencji), mam lapa i5 (4 rdzenie) i dodatkowo akcelerację z kartą geforce cuda, czyżby komp był za słaby, czy to raczej wina programu. Może Avid media composer by sobie poradził?
Komp spokojnie da radę -niestety kwestia konfiguracji kodek/program to jest jakaś zmora pod Windowsem...... Z NEX-5N mam obecnie płynnie (bez 50p) z D7000 skacze (mowa oczywiście o plikach prosto z puchy).
Nie mam jednak płynnego podglądu w najnowszym Premiere (choć używam przeznaczonej do tego sekwencji), mam lapa i5 (4 rdzenie) i dodatkowo akcelerację z kartą geforce cuda, czyżby komp był za słaby, czy to raczej wina programu. Może Avid media composer by sobie poradził?
Ja na codzien uzywam I5 do edycji i nie mam problemow z podgladem. Jedynie co to zauwazylem poprawe po dodaniu ramu (z 4GB do 12GB). Pamietaj ze zawsze mozesz zmniejszyc rozdzielczosc podgladu dla wiekszej plynnosci.