PDA

Zobacz pełną wersję : Analog + lampy studyjne + D90

thePiter
30-11-2011, 14:12
Witam serdecznie. Pytanie z serii tych laickich, ale nie mogłem znaleźć nigdzie odpowiedzi.

Otóż muszę strzelić parę zdjęć w warunkach (powiedzmy) studyjnych aparatem Minolta 404si. Niestety nie ma ona wbudowanego światłomierza, a to w ogóle będzie mój pierwszy raz z fotografią "na kliszę" (do tej pory ciężko mi się pogodzić z tym, że nie będzie podglądu ;) ).

Teraz tak: mam dwie lampy studyjne Quantuum PT200 (razem ze statywami, parasolkami itp), które zawsze podpinałem do kostki synchro siedzącej na moim D90. Teraz jednak potrzebuję studyjne światło dla analoga, a Minolta ma inną gorącą stopkę niż Nikon - także kostka synchro odpada. Do tej Minolty posiadam także dosyć wiekową lampę Sunpak, i mój pomysł jest taki - obie lampy ustawię na fotocelę, sunpakiem skierowanym w sufit i ustawionym na najmniejszą moc będę je wyzwalał. Pytanie: czy jeśli w D90 ustawię sobie przysłonę na czasie migawki 125 (zawsze z takiego korzystam przy tych lampach) optymalnie, to jak potem ustawię sobie taką samą przysłonę w minolcie (oczywiście na tej samej ogniskowej i ISO) zdjęcia te wyjdą podobnie? (Chodzi mi w zasadzie o użycie D90 jako światłomierza.) No i czy przy takich ustawieniach ten Sunpak nie da mi jakiegoś wyraźnego, niepotrzebnego światła?

Bardzo mi zależy na tym, żeby zdjęcia wyszły dobrze naświetlone za pierwszym razem, bo potrzebuję je wywołane na piątek. Z góry bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi ;)

Jacek_Z
30-11-2011, 14:26
Powinno być OK. Sunpak nie wpłynie na sumaryczną ekspozycje.
Nie będziesz fotografował żadnych połyskliwych rzeczy? Bo jak tak, to może być po prostu odbicie sufitu w tym co fotografujesz.
Zreszta - jak masz D90 to spróbuj to zrobić z lampą systemową i zobaczysz co będzie z oswietleniem (tzn z ewentualnymi odblaskami). Istotne jak robisz chromowany czajnik, ale bez znaczenia przy zdjęciach modelki.

Sunpak z Minoltą nie daje żadnych przedbłysków? To raczej jeszcze nie epoka redukcji czerwonych oczu itp.

ramzey
30-11-2011, 14:27
Nie bardzo. Cyfry są inaczej kalibrowane niż analogi . Będzie różnica jeśli szukasz idealnej ekspozycji.

Jacek_Z
30-11-2011, 14:29
Tak, ale zmieści się w zakresie tolerancji filmu negatywowego (wb i kolor).
Jesli masz zamiar pracować na slajdach to doradzałbym bracketing.

zdyboo
30-11-2011, 14:32
Pytanie: czy jeśli w D90 ustawię sobie przysłonę na czasie migawki 125 (zawsze z takiego korzystam przy tych lampach) optymalnie, to jak potem ustawię sobie taką samą przysłonę w minolcie (oczywiście na tej samej ogniskowej i ISO) zdjęcia te wyjdą podobnie? (Chodzi mi w zasadzie o użycie D90 jako światłomierza.) No i czy przy takich ustawieniach ten Sunpak nie da mi jakiegoś wyraźnego, niepotrzebnego światła?

Tak, kiedyś się używało polaroida, do ustawienia światła, a zdjęcie właściwe się robiło na przykład średnim formatem.
Jak ta minolta ma gniazdo PC, to można je użyć zamiast lampy wbudowanej.

thePiter
30-11-2011, 15:01
Dzięki za odpowiedzi ;)

Fotografować będę modelkę, także z odbłyskami nie powinno być problemu. Z lampą systemową z D90 to raczej nie będzie zbyt miarodajne, bo nie da się jej skierować do góry (mogę co prawda popróbować z folią aluminiową ale to już jest kombinatorstwo wyższego stopnia ;) ). Nie jestem pewien co do przedbłysków w Sunpaku, ale nie wydaje mi się żeby jakieś były. Minolta gniazda PC niestety nie ma - natomiast zdjęcia będą wywoływane w formacie tradycyjnym, także fantastycznie idealnie być nie musi - chociaż naprawdę zależy mi, żeby efekt był co najmniej zbliżony do tego, co wyjdzie na lcd d90. Nie mogę sobie pozwolić niestety na serię niedoświetlonych zdjęć ;)

bogdi64
30-11-2011, 15:02
minolta 404 nie ma PC, w ustawieniu manual nie powinna wysyłać przed błysków, jeśli dobrze pamiętam w którejś w minolt przy ustawieniu np f8 i "zoomowaniu" następowała zmiana przysłony (aparat nie trzyma stałego parametru) sprawdź to, pamiętaj też aby ustawić w testowym d90 wartość iso tą samą jaką posiadasz film, lampę błyskową nie ustawiam w sufit ale kieruję w kierunku fotoceli jednej z lamp (zazwyczaj to mniejsza odległość i można użyć mniejszej mocy lampy, aby fotocela działała poprawnie), przy tej samej ogniskowej w d90 i minolcie będziesz musiał stać bliżej (pamiętaj o takim ustawieniu lamp na testach z D90 abyś sam sobie nie cieniował, w minolcie masz pole widzenia tylko 90% więc na filmie będzie miał więcej niż w wizjerze, dodatkowo minolta ma czas synchronizacji 1/90 sek, więc to samo ustaw w d90 i pamiętaj, przed otworzeniem tylnej ścianki PRZEWIŃ FILM ;)