Zobacz pełną wersję : D200 na D300s/D700 + szkła
CubaClub
29-11-2011, 22:59
Witam.
Jako że jestem tutaj nowy, chciał bym się przedstawić. Mam na imię Dawid, na co dzień mieszkam w Oslo. Mam od pewnego czasu spory dylemat. Moje D200 powoli kończy swój żywot. Ma na "liczniku" ponad 400tyś. Chciałbym kupić nowe body, a do tego nikkorowski standard. Zastanawiam się nad dwoma modelami.
Nikon D300s + N17-55 2,8
Nikon D700 + N24-70 2,8
Nie mam parcia na FX (bo nigdy na nim nie pracowałem) ale nie wiem czy przy obecnych cenach, które są bardzo do siebie zbliżone jeśli chodzi o te dwa zestawy nie warto by pokusić się o D700. Podrawiam serdecznie :)
No, wiesz, trochę dziwne pytanie.
Jeśli kasa nie jest problemem, to wybór jest dość oczywisty - D700.
Pytanie tylko, jak często używasz i jak bardzo lubisz swojego Nikkora 10-24,
bo nie będzie Ci łatwo (tanio) go zastąpić.
IMO jeśli nie pracujesz zawodowo, to po co się pchać w drogie szkła pod FXa. D300s jest bardzo dobrą puszką, odkrywającą swoje sekrety na każdym poziomie fotograficznego wtajemniczenia, a za dodatkowe pieniążki dokupić fajnej szklarni czy innych "zbędnych" gadżetów i cieszyć się z fotografowania :)
krokodyl-lodz
30-11-2011, 00:56
To zależy co fotografujesz. Zdradź nam więcej detali.
IMO jeśli nie pracujesz zawodowo, to po co się pchać w drogie szkła pod FXa. D300s jest bardzo dobrą puszką, odkrywającą swoje sekrety na każdym poziomie fotograficznego wtajemniczenia, a za dodatkowe pieniążki dokupić fajnej szklarni czy innych "zbędnych" gadżetów i cieszyć się z fotografowania :)
Patrząc na stopkę autora wątku, to nie ma tylko UWA, reszta już jest.
A jakie to są te drogie szkła pod FX, poza UWA?
CubaClub
30-11-2011, 12:33
A więc, fotografuję głównie portrety, ale i czasem pejzaże, od tak rekreacyjnie. Chodzi mi też czy jest różnica w pracy z kilkoma lampami systemowymi (3x SB900) w D300s a D700. Jeśli chodzi o to czy lubię N10-24 to faktycznie jest mi on dość mocno potrzebny. A przepraszam co to UWA? Bo chyba nie w temacie jestem :)
Los_Pablos
30-11-2011, 13:02
A... A przepraszam co to UWA? Bo chyba nie w temacie jestem :)
To chyba będzie Ultra Wide Angle czyli określenie szerokokątnego obiektywu.
Nikon D300s + N17-55 2,8
Nikon D700 + N24-70 2,8
W zasadzie bez znaczenia, który wybierzesz, głównie będą się różniły ceną, wagą i rozmiarami.
Najlepiej jakbyś mógł wziąć do ręki oba zestawy i porównać. D700 ma przewagę w wysokim ISO, ale czy ta przewaga jest aż tak wielka, żeby dopłacać i więcej dźwigać, to musisz sam zdecydować.
Skoro wymieniasz trzy lampy to pewnie portrety robisz przy ich świetle. Stąd też brak parcia na D700. Współpracować powinien tak samo z lampami - nic mi nie wiadomo o różnicach. Jedyną zaletą D700 byłaby możliwość uzyskania mniejszej głębi ostrości i trochę innej plastyki w portretach. Plus możliwość wykonania o wiele większej ilości świetnych zdjęć w różnorakim świetle zastanym. Wzrastają też możliwości edycyjne w temacie krajobrazu - matryca rejestruje o wiele większą rozpiętość tonalną sceny.
Natomiast ogromnym minusem jest koszt dobrego zestawu do krajobrazów. Mniejszym, ale może wciąż istotnym: większa masa.
Jeżeli jednak nic aktualnie nie brakuje, to chyba nie ma co kombinować?
Nie za bardzo rozumiem stopkę - masz D300 już i potrzebujesz mieć puszkę zapasową? Rozważyłbym jeszcze jedną możliwość - Fuji S5 Pro, ale to tylko wówczas, gdy jednocześnie korzystasz z D300. Te dwa aparaty powinny się ładnie uzupełniać w różnych dziedzinach. Nie mam pojęcia jak z obsługą błysku w Fuji natomiast - konstrukcja jest chyba oparta na korpusie D200 i pewnie ma zbliżoną współpracę z peryferiami.
Rozważyłbym również Sigmę 17-50/2.8, ale tylko wówczas gdy masz dostęp do wypożyczalni sprzętu. Przetestować na spokojnie, a nuż przypadnie do gustu bardziej niż Nikkor 17-55?