Zobacz pełną wersję : Nowa sabina - SB-910
Konkretnie to nie da się tego wyłączyć. Wyłącznik działa bardzo późno w porównaniu do SB900 więc ryzyko jego zadziałania w normalnej pracy jest małe.
Tak przy okazji, tak się trzęsiesz, że przegrzanie zawali Ci ślub a nie boisz się, że lampa będzie miała awarię? Lampy się nie psują, tylko przegrzewają? Chcesz mieć spokój to kup sobie drugą lampę na zapas, a do głównej batterypacka. Wydaje mi się, że backup korpusu i lampy to podstawa przy płatnych zleceniach "ulotnych w czasie" (np. ślubach).
Mam dwa korpusy i 4 lampy... i nie boje się uszkodzenia lampy , bo staram się ich nie trzymac dłużej niż rok u siebie... więc nie są zatyrane , zresztą uszkodzenie to co innego niż systematyczne grzanie się lampy...
Nie robie na przysłonach f8 ! tylko f3,5 maks iso tez raczej podkręcam wysoko (FX) , odbijam światło , używam kolorowych filtrów i lampy się grzeją , używam ich normalnie - tak jak tego sytuacja wymaga , wielokrotnie lampa była zagotowana podczas przysięgi w kościele i gdyby nie wyłączone zabezpieczenie mógłbym zapomniec o lampie na 10 (ważnych) minut ! Świadome użytkowanie lampy to wykonanie 20 zdjęc w kościele?
nie łatwiej bo po co...
Z doświadczenia wiem że 900tka to jest owszem wagowe monstrum i potwór, ale przy umiejętnym użytkowaniu to jest potwór nie do zarypania... I uprzedzam pytanie, tak używałem jej do szybkiej reporterki i ani razu nie zawiodła, nie zgrzała się itp...
No ale po co uczyć się obsługi lampy i współpracy z nią skoro: "czasem są ważniejsze momenty ,a nie lampa !"
Rozśmiesza mnie takie podejście że lampa ma być wsunięta w sanki i na tym się kończy myślenie o świetle z niej... Ma walić pełną mocą, przy iso200 f8 i czasie 1/160... bo po co inaczej skoro tak jest najfajniej! I jak ta lampa śmie w ogóle miauczeć i piszczeć że jej za gorąco, jak ona śmie!
Wiele razy ja powtarzałem, wiele razy inne osoby powtarzały, przy pracy z lampą TRZEBA MYŚLEĆ a nie walić na chama a potem się dziwić że sprzęt nie wyrabia albo ma dosyć takiego traktowania...
nie wiem co masz do mnie , ale powoli zaczynasz byc niesmaczny w swoich docinkach , nie grzała Ci się to się ciesz :) powtarzam ,że zadałem konkretne pytanie , a temat poszedł w bok...( co mnie obchodzi czy Ci się grzeje czy nie ... ważne dla mnie było to o co zapytałem , a skoro zapytałem to dlatego ,że jestem świadomy tego ,że wielokrotnie z SB-900 miałem taka sytuacje )
Sapphiron
27-02-2012, 07:46
nie wiem co masz do mnie , ale powoli zaczynasz byc niesmaczny w swoich docinkach , nie grzała Ci się to się ciesz :) powtarzam ,że zadałem konkretne pytanie , a temat poszedł w bok...( co mnie obchodzi czy Ci się grzeje czy nie ... ważne dla mnie było to o co zapytałem , a skoro zapytałem to dlatego ,że jestem świadomy tego ,że wielokrotnie z SB-900 miałem taka sytuacje )
Już dostałeś odpowiedź, ile razy mają Ci jeszcze ludzie powtarzać odpowiedź na twoje pytanie?
A ze zaczynam być nie smaczny? no cóż, prawda jest gorzka :)
krolewicz
27-02-2012, 11:20
nie wiesz, że sapphiron wszystko wie najlepiej, a nawet jeśli fakty świadczą inaczej, to tym gorzej dla faktów ?:P
Sapphiron
27-02-2012, 12:33
nie wiesz, że sapphiron wszystko wie najlepiej, a nawet jeśli fakty świadczą inaczej, to tym gorzej dla faktów ?:P
czy mi się zdaje czy tak prymitywne wycieczki osobiste są karane na forum?
czy mi się zdaje czy tak prymitywne wycieczki osobiste są karane na forum?
Sapphiron, przeczytaj swoje posty z powiedzmy... 2-3 ostatnich tygodni i potem porozmawiamy :)
Sapphiron
27-02-2012, 12:45
Sapphiron, przeczytaj swoje posty z powiedzmy... 2-3 ostatnich tygodni i potem porozmawiamy :)
oooch tak, no przecież sam święty nie jestem... to oczywiście usprawiedliwienie dla wszelkich wycieczek pod moim kierunkiem ;) jakie to "polskie"...
Co wy robicie z tymi lampami że wam się grzeją, mi sb 26 ani razu nie zagrzała a robiło się na iso 100/200 i f 5.6/8.
oooch tak, no przecież sam święty nie jestem... to oczywiście usprawiedliwienie dla wszelkich wycieczek pod moim kierunkiem ;) jakie to "polskie"...
otóż to :) trafiłeś w samo sedno :)
Już dostałeś odpowiedź, ile razy mają Ci jeszcze ludzie powtarzać odpowiedź na twoje pytanie?
A ze zaczynam być nie smaczny? no cóż, prawda jest gorzka :)
dobrze , więc dziękuje za odpowiedzi... tylko po co nadal temat drązysz ?
adolfik9501
27-02-2012, 14:48
Mam dwa korpusy i 4 lampy... i nie boje się uszkodzenia lampy , bo staram się ich nie trzymac dłużej niż rok u siebie... więc nie są zatyrane , zresztą uszkodzenie to co innego niż systematyczne grzanie się lampy...
Nie robie na przysłonach f8 ! tylko f3,5 maks iso tez raczej podkręcam wysoko (FX) , odbijam światło , używam kolorowych filtrów i lampy się grzeją , używam ich normalnie - tak jak tego sytuacja wymaga , wielokrotnie lampa była zagotowana podczas przysięgi w kościele i gdyby nie wyłączone zabezpieczenie mógłbym zapomniec o lampie na 10 (ważnych) minut ! Świadome użytkowanie lampy to wykonanie 20 zdjęc w kościele?
Na zadziałanie zabezpieczenia w SB9x0 na też wpływ grzanie się baterii/akumulatorów. Wpływ ten eliminuje zastosowanie batterypacka, a do tego można dzięki niemu "szybciej śmigać". Co się zaś tyczy SB910 to producent zapewne podniósł próg zadziałania zabezpieczenia, a może również zmienił umiejscowienie czujnika, i dlatego pewny swego usunął opcję wyłączenia tegoż ustrojstwa (mimo wszystko dziwne zachowanie z jego strony).
I jeszcze jedno: SB9x0 na FX jest słabsza od SB800.
Na zadziałanie zabezpieczenia w SB9x0 na też wpływ grzanie się baterii/akumulatorów. Wpływ ten eliminuje zastosowanie batterypacka, a do tego można dzięki niemu "szybciej śmigać". Co się zaś tyczy SB910 to producent zapewne podniósł próg zadziałania zabezpieczenia, a może również zmienił umiejscowienie czujnika, i dlatego pewny swego usunął opcję wyłączenia tegoż ustrojstwa (mimo wszystko dziwne zachowanie z jego strony).
Pewnie chodzi o spalone (nadtopione) lampy na gwarancji - jak kupowałem swoją SB900 to sprzedawca w FJ powiedział, że można wyłączyć zabezpieczenie termiczne, ale jak lampa pójdzie do serwisu to trzeba zawsze włączyć, bo oni nie są w stanie ustalić przy jakim ustawieniu doszło do uszkodzenia.
Cena leci :) już można kupić za 1698 zł
FotoKuba
14-03-2012, 23:52
Cena leci diametralnie w dół, nową Sabine można już kupić za 1589zł. Myślicie że dużo jeszcze spadnie ?
Cena leci diametralnie w dół, nową Sabine można już kupić za 1589zł. Myślicie że dużo jeszcze spadnie ?
Raczej nie - najwyżej do poziomu SB900 - to było jakieś 1400-1500zł?
Jakbym miał strzelać to poniżej 1500zł nie zejdzie.
SB-900 bywały po 1199zł ;) w fotojokerze, nie u jakiegoś tipa bez faktury i gwarancji!
Do mnie już SB-910 jedzie, SB-700 okazała się za słaba na "robotę".
ograniczeniem jest przewaznie brak umiejetnosci poslugiwania sie lampa a nie jej moc...
Sapphiron
08-05-2012, 11:58
ograniczeniem jest przewaznie brak umiejetnosci poslugiwania sie lampa a nie jej moc...
Powtarzane jest to od baaaaardzo dawna ale cóż... Widziałem jakiś czas temu zdjęcia z d300s+sb-600 i są genialne a kościół był bardzo ciemny. No ale cóż, człowiek potrafił się obsłużyć tym zestawem :)
blackmetal_x
08-05-2012, 17:44
910 też się grzeje? SB-900 mam spaloną płytkę ochronną w połowie (stopiona), bo lampa na min zoom i 1/1 ze statywu dawała. Wykrakałem sobie w sklepie kupując sb910 że 900 się spali niedługo. Stało się wczoraj.
Przygodę z lampą dopiero zaczynam, więc wybaczcie to pytanie. Czy można regulować moc błysku SB-910, pracującej w trybie "remote" i odpalanej z wbudowanej lampy D700?
Tyle, że wtenczas, nie wyzwolę sabiny, lampą wbudowaną.
chcesz wyzwalać przez fotocelę czy cls?
jeśli cls to się nie wypowiadam, jeśli fotocela to błyskasz lampą wbudowaną i sabina też musi błysnąć
Dzięki, ogarnąłem. Trzeba było przełączyć sabinę w SU-4.
Sapphiron
24-05-2012, 20:17
Przygodę z lampą dopiero zaczynam, więc wybaczcie to pytanie. Czy można regulować moc błysku SB-910, pracującej w trybie "remote" i odpalanej z wbudowanej lampy D700?
Masz w d700 menu w którym ustalasz jak błyska i z jaką mocą lampa sterowana po CLS... Czytanie instrukcji się kłania...
Masz w d700 menu w którym ustalasz jak błyska i z jaką mocą lampa sterowana po CLS... Czytanie instrukcji się kłania...
Tak jest, Panie Kapitanie ;)
W trybie Remote moc błysku regulujesz w menu "Sterownik błysku" w body. Natomiast gdy ustawiasz tryb SU-4 moc regulujesz na lampie
A tak wracając do tematu: Sb-910 i guzik on-off-remote-master:
Kto to wymyślił żeby trzeba było wciskać blokadę żeby ruszyć tą dźwigienkę aby przejść pomiędzy master i remote oraz remote i off? Tego się nie da obsłużyć jednym palcem jak do tej pory w 900. Wrrr
btw. da się w tej lampce wyłączyć czujnik termiczny?
Guzik da się jednym palcem obsłużyć (ja umiem :). Czujnik termiczny na stałe włączony. Ale jeszcze mi się jej nie udało zagrzać (nawet w słońcu) o wyłączeniu nie wspomnę.
Sapphiron
07-06-2012, 20:50
Czujnik termiczny na stałe włączony. Ale jeszcze mi się jej nie udało zagrzać (nawet w słońcu) o wyłączeniu nie wspomnę.
Cóż, jak ktoś potrafi obsłużyć lampę to jej nie zagrzeje...
Cóż, jak ktoś potrafi obsłużyć lampę to jej nie zagrzeje...
Bo gdy się fotografuje to nigdy nie ma ciężkich sytacji? Sb-800tką mogłem bez problemu walić tyle ile trzeba było, jak dostałem 900tkę to zwłaszcza w gorące dni kilka błysków i koniec jazdy.
redrumdanyboy
28-06-2012, 13:31
Pytanie: dlaczego sb 910 błyska w trybie rear również na początku otwarcia migawki ? Aparat w trybie: S lub M. Kolejne pytanie, czy zmieniając tryb pracy lampy w korpusie, chodzi o ten przycisk po lewej stronie lampy wbudowanej (d700) cokolwiek powinno zmieniać się na wyświetlaczu lampy (tryby slow rear, rear) ?
D_chriss
28-06-2012, 13:48
Przed otwarciem migawki masz przedblysk pomiarowy.
Paweł Kania
02-07-2012, 15:26
W SB-910 da się wyłączyć w końcu to przegrzanie ?
Bo SB910 w odróżneinu do 900 wydłuża czas ładowania.
A jak nie chcę wydłużać ?
krzysztof_par
06-11-2012, 18:06
czy ktos ma tą lampe? duzo sie tu pisze ale czy ktos ja sprawdzal na wlasnej skorze?
W SB-910 da się wyłączyć w końcu to przegrzanie ?
Bo SB910 w odróżneinu do 900 wydłuża czas ładowania.
A jak nie chcę wydłużać ?
A Ty tak na poważnie, czy chcesz sobie pożartować ??
Bo jeśli na poważnie, to polecam wrócić do podstawówki i przyswoić podstawy fizyki z zakresu elektryczności....
A Ty tak na poważnie, czy chcesz sobie pożartować ??
Bo jeśli na poważnie, to polecam wrócić do podstawówki i przyswoić podstawy fizyki z zakresu elektryczności....
Pewnie masz racje, ale co to ma wspólnego z prawem fizyki. Jeżeli prąd ładowania jest ograniczony przez pewien układ ( opór )to ładowanie może trwać dłużej http://pl.wikipedia.org/wiki/Uk%C5%82ad_RC Ale nie mam 910, żeby porównać czy ładuje się szybciej. A i jeszcze coś. Pewnie autor postu sugeruje, że obniżając prąd ładowania zmniejszyli efekt nagrzewania się baterii. Nie wiem, nie potwierdzam, nie zaprzeczam.
Pewnie masz racje, ale co to ma wspólnego z prawem fizyki.
1) prawo fizyki - przepływ prądu przez przewodnik powoduje grzanie się przewodnika.
2) prawo fizyki - lampa wyładowcza (palnik w lampie) świeci na podstawie powstanie łuku elektrycznego - duża ilość ciepła
A autor postu pyta się czy nie można w ogóle wyłączyć grzania się lampy - NIE i wynika to tylko i wyłącznie z praw fizyki.
Ładowanie lampy ma niewiele wspólnego z grzaniem się jej. Grzeje się głównie palnik, a lampa od niego.
SB-910 ma ograniczenie mocy błysku oraz czasu między błyskami, a nie czasu ładowania. To powoduje, że palnik wydziela mniej ciepła, które lampa jest w stanie rozproszyć.
A no widzisz ludzie posiedli mowę, żeby się porozumiewać a doprowadza ta umiejętność do wielu nieporozumień ;) Ja myślałem, że odnosisz się do drugiej części wypowiedzi. Bo gdzieś tu czytałem , że w SB900 był "niefortunnie" umieszczony czujnik temperatury baterii. A jeśli chodzi o pierwszą część pytania kolegi Paweł Kania, to pewnie chodziło mu o możliwość wyłączenia zabezpieczenia "termicznego" :) Ale to już musi on sam sprecyzować pytanie ;) A-ha i jeszcze coś to co napisałeś o ograniczeniu mocy błysku oraz czasu między błyskami to informacja z pewnego źródła? Bo oznaczałoby to, że jest to gorsza (słabsza i wolniejsza) lampa niż stara 900? Pytam, bo czytałem tu już różne opinie o nowej Sabince i nie wiem kogo słuchać ;)
Sapphiron
09-11-2012, 09:31
Ładowanie lampy ma niewiele wspólnego z grzaniem się jej. Grzeje się głównie palnik, a lampa od niego
Tu się kolego nie zgodzę bo piętą Achillesową czy sb900 czy 910 nie jest palnik a magazynek baterii. Baterie w tych lampach dostają niesamowicie po tyłku i grzeją się na potęgę. Niestety to w wielu przypadkach one są głównymi sprawcami przegrzania. Wiele razy było tak że nie wyjmowałem baterii a je wręcz wyrzucałem bo nie dało się normalnie dotknąć.
Owszem palnik się grzeje, ale to właśnie nie on powoduje szaleństwa z czujnikami. Dlaczego tak uważam?
Otóż sb900 może podczepić pod siebie baterypacka i wtedy baterie wewnątrz są używane tylko do zooma, wspomagania AF i paru innych funkcji czysto życiowych. Energia do błysku jest czerpana z baterypacka. I co wtedy następuje? lampa nawet podczas walenia 1/1 nie dostaje zadyszki, baterie w środku są chłodne, termometr ani drgnie. Ale tutaj pojawia się inny problem, otóż w związku z tym że lampa dostaje energię z baterypacka pomijając czujniki itp jest możliwość stopienia samego palnika co zresztą sam producent wspomina w instrukcji obsługi(nawet producenci niezależni) ;) tyle że jak stopisz palnik z baterypackiem to termometr w lampie nawet nie drgnie ;)
Robiłem zdjęcia z SB-900, zgrzałem ją, no może nie do wyłączenia, ale termometr wskazał max, ale baterie jakoś specjalnie się nie zagotowały. Fakt, ciepłe były, ale nic czego by się nie dało wytrzymać.
Co co grzania baterii - wiem, że można zagotować, ale nie 25 pełnymi błyskami.
I wiem co się dzieje jak lampa nie ma czujnika przy batriach - w Nissin Di622 mk I musiałem prostować obudowę, bo się pogieła, dobrze że aku nie eksplodowały.
@Kali_69:
Wszystkie lampy z zabezpieczeniem termicznym - czyli dobre - w ten sposób realizują ograniczenie grzania. Jest to jedyny sposób na ochronę lampy. Zawsze może kupić lampę bez zabezpieczenia, ale jak ją ugotujesz, to nie dostaniesz nowej z tytułu gwarancji.
Robiłem zdjęcia z SB-900, zgrzałem ją, no może nie do wyłączenia, ale termometr wskazał max, ale baterie jakoś specjalnie się nie zagotowały. Fakt, ciepłe były, ale nic czego by się nie dało wytrzymać.
Co co grzania baterii - wiem, że można zagotować, ale nie 25 pełnymi błyskami.
I wiem co się dzieje jak lampa nie ma czujnika przy batriach - w Nissin Di622 mk I musiałem prostować obudowę, bo się pogieła, dobrze że aku nie eksplodowały.
@Kali_69:
Wszystkie lampy z zabezpieczeniem termicznym - czyli dobre - w ten sposób realizują ograniczenie grzania. Jest to jedyny sposób na ochronę lampy. Zawsze może kupić lampę bez zabezpieczenia, ale jak ją ugotujesz, to nie dostaniesz nowej z tytułu gwarancji.
Ładowanie lampy ma niewiele wspólnego z grzaniem się jej. Grzeje się głównie palnik, a lampa od niego.
SB-910 ma ograniczenie mocy błysku oraz czasu między błyskami, a nie czasu ładowania. To powoduje, że palnik wydziela mniej ciepła, które lampa jest w stanie rozproszyć.
Przeczytaj to zdanie. Ja zrozumiałem: "lampa SB910 w przeciwieństwie do innych ( np.SB900 ) ma ograniczenie mocy błysku itd.":) . Stąd emotikonki w moim poprzednim poście, bo ktoś się kiedyś na mnie obraził za żarty bez tychże śmiesznych znaczków zastępujących w mowie pisanej gesty i miny rozmówców ;) Wyciągnąłem też moją 900-tkę i bezmyślnie waliłem na pełnej mocy ok 18 razy. Palnik zimny mimo, że ustawiony na ogniskową 17 czyli blisko tej szybki, baterie po wyjęciu też zimne. Faktem jest, że dotykając palnika w trakcie błysku wyczuwałem ciepło i myślę, że założony dyfuzor, nasadka lub filtr mogłyby dopiero spowodować stopienie się jakiegoś plastiku.
I teraz moja SUBIEKTYWNA opinia na ten temat: moim zdaniem konstruktor zamiast uwzględnić ten czynnik wpływający na zdolność chłodzenia palnika, założył najgorszą opcje i dla niej ustawił zabezpieczenie. Mógł przecież wykorzystać czujniki przekazujące informacje o zamontowanych na lampie "ustrojstwach" do urządzenia zabezpieczającego przed przegrzaniem.
Ale jest to, jeszcze raz podkreślam, moja subiektywna opinia na ten temat;)
Sapphiron
10-11-2012, 10:49
mógł też przecież zainstalować radiator z wiatraczkiem, prawda?
Moja SB910 się nie grzeje. Trzaskałem nią sporo zdjęć na imprezach w pomieszczeniach i działa fajnie.
Mam jednak inny kłopot a nawet prośbę. Tak jak w body i samej lampie ustawione mam czasami sterowanie TTL i nieraz A. Niestety zauważyłem że na ISO 200, 400 zdjęcia na przysłonie 8,11 i dalej mniejszej foty sa nie doświetlone. Ciemniejsze. To troche dziwne przy takiej mocy lampy ? Prawda?
nie rozumiem. jak to dziwne przy takiej mocy lampy? im bardziej domykasz obiektyw tym lampa musi mocniej błyskać. ttl automatycznie dobiera coraz większą moc ale na pewnym etapie już moc jest pełna i jak domykasz jeszcze bardziej to zdjęcia są niedoświetlone. sb910 to nie lampa studyjna żeby dawać radę nią cykać w studio na f14
No a jednak . Im mniejszy otwór czyli im wieksza przysłona tym SB910 nie doświetla i obojetnie czy mam automatyke czy TTLa. Działa poprawnie do czułości ISO200 Potem zaczyna świrować Są coraz wieksze róznicze w niedoświetleniu kadru. Niby taka moc. A jednak.
Sapphiron
25-02-2013, 09:10
to dla ciebie zostaje tylko Metz 76
No a jednak . Im mniejszy otwór czyli im wieksza przysłona tym SB910 nie doświetla i obojetnie czy mam automatyke czy TTLa. Działa poprawnie do czułości ISO200 Potem zaczyna świrować Są coraz wieksze róznicze w niedoświetleniu kadru. Niby taka moc. A jednak.
A moze to nie kwestia lampy tylko tego wyzszego ISO? Ustawiasz 1600, automatyka "widzi" 1600 - tylko ze to jest np 1300, bo tak sie Nikonowi skalibrowalo marketingowo?
Bodajze na dxomark.com mozna zobaczyc jak sie ma prawdziwa czulosc matrycy zaleznie od ustawionej.
Czy mógłby ktoś wyjaśnić do czego służy ustawianie ISO w menu lampy?
Taka możliwość jest w każdej lampie z wbudowaną automatyką (nawet tych sprzed jakiś 30 lat), nie tylko w SB-900/910.
Do ustawienia ISO w lampie, aby wiedziała jakie masz w aparacie, gdy aparat nie ma i-TT/CLS.