Zobacz pełną wersję : D700 - zniekształcone jpgi, awaria BODY?
Witam.
Mam dziwny problem. W ciągu 2 ostatnich sesji, a właściwie po oględzinach zdjęć stwierdziłem niepokojącą nieprawidłowość. Jpg'i są zniekształcone. Nie będę tego opisywał, najlepiej zobaczycie to na zdjęciach.
Dodam że w RAWie wszystko jest w porządku.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img208.imageshack.us/img208/2075/errorfc.jpg)
CO może być przyczyną? Na 200 zdjęć aż 3 się tak zniekształciły
Na moje oko to jest błąd zapisu.
Warto byłoby na początek sprawdzić aparat z inną kartą.
Ja tak miałam z moim D80. Przyczyną tego okazał się czytnik kart pamięci.
Ale może to być też błąd karty.
też coś takiego miałem w D80 i podobnie jak wyżej okazało się, że to czytnik kart ale szczegółów już nie pamiętam...
Dziękuję za informacje. Trochę się uspokoiłem. Faktycznie coś ostatnio czytnik szwankował przy dłuższym podłączeniu.
Pozdrawiam
stachmuszel
30-11-2011, 20:04
Karta albo czytnik.
Jeżeli nie kasowałeś zawartości karty spróbuj odczytać zdjęcia przez aparat.
Faktycznie. Mój błąd, że nie pomyślałem o tym wcześniej. Aparat czyta zdjęcia normalnie. Karta ma dopiero kilka miesięcy, więc to raczej będzie wina czytnika.
Może (nie musi) pomóc czyszczenie styków czytnika i karty.
Wbrew pozorom, elektronika, sama w sobie i bez czynników zewnętrznych
(w tym źle dobranych warunków pracy) psuje się bardzo rzadko.
Chyba że ma wadę produkcyjną.
Elektronika z wadą produkcyjną oczywiście może się dosyć szybko popsuć. Całe szczęście moje d700 jest już raczej mocno sprawdzone i to nie powinna być wada fabryczna. Przeczyściłem styki i na razie nie ma problemu a zgrywałem już trochę zdjęć. Zaczynam się też zastanawiać czy to może nie wina portu USB gdyż kiedyś zdarzyło mu się samoczynnie rozłączyć sprzęt
Kartofelinder
03-12-2011, 12:11
Może to być również wina komputera. Miałem takie objawy, kiedy zaczęła mi szwankować jedna kość RAMu. Są programy do diagnostyki. Łatwo wykluczyć, ale przyczyn może być wiele i to poza aparatem.
"Przeczyściłem styki i na razie nie ma problemu a zgrywałem już trochę zdjęć. Zaczynam się też zastanawiać czy to może nie wina portu USB gdyż kiedyś zdarzyło mu się samoczynnie rozłączyć sprzęt"
Portu, albo oprogramowania, ale...
Wiele razy miałem jaja przy zrzucaniu przez czytnik, a prosto z puszki
(na tych samych kartach) i z małpiszona nigdy.
Czy to nie jest ciekawe...? ;)
"Chyba że ma wadę produkcyjną."
Jeżeli ma wadę produkcyjną, to już jest popsuta ;).
U mnie przy takich objawach wina była w samej karcie cf sandiska extreme.