Zobacz pełną wersję : Filtr CPL 72mm - ok. 150zl
Witajcie
Poszukuje dobrego filtra polaryzacyjnego w okolicach 150zł z gwintem 72mm. Zależy mi rownież, aby filtr mial "dwa gwinty". Czyli ten do przykrecenia do obiektywu i ten drugi, aby móc do niego coś dokręcić! :)
Co sądzicie o tym?
http://allegro.pl/filtr-hoya-hrt-cir-pl-72mm-uv-pol-21-i1947873741.html
Pz
Art Erie
29-11-2011, 20:46
Dołóż trochę do Marumi, 77mm ( i redukcja na 72mm ) to bardziej uniwersalna średnica. Ale polary, to są drogie filtry, więc 200-300 zł to takie średnie raczej.
Wiem, że są drogie...ale ja niestety takiej kasy wydać w obecnej chwili nie mogę :( A potrzebuję CPL, na pierwszy śnieg, wiec mam tylko 2 tygodnie ;)
Nie pocieszasz mnie :razz:
mhh. a ciekawe czy ktos sprzedaje uzywane w bdb stanie ;)
Art Erie
29-11-2011, 21:05
Był chyba na naszej giełdzie ostatnio B+W 77mm za 200zł (?).
Średnica nie ma w tym wypadku znaczenia, bo osłony i tak nie założysz. Co do 2 gwintów, to slimy B+W były zawsze bezgwintowe i to jest upierdliwe, bo nie można założyć zwykłego dekielka. Z tym, że slim w polarku jest bez sensu bo na szerokim kącie się go nie stosuje. Zwykłe polarki są raczej 2-gwintowe.
Edit
Przesadziłem ;) nie 200zł http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=196240 i slim, wiec chyba z jednym gwintem ( nie przyglądałem się )
W tym problem, ze ja wlaśnie wolalbym zakładać oslone p/s, gdyz filtr ma iść do kamery, wiec jak bede robil panoramowanie....to nie chce miec blikow :?
Art Erie
29-11-2011, 21:20
A jak będziesz kręcił filtrem?
Edit
I jaka ogniskowa?
szeroki kąt to 30mm w przeliczeniu na full frame'a, wiec spokojnie;)
Pytanie zasadnicze - w czasie jazdy będę kręcił :?: No raczej nie, bo wowczas to dopiero obraz zacznie "świecic tysiacem kolorow". Przynajmniej tak mi sie zdaje
Art Erie
29-11-2011, 21:32
Nie wiem jak to jest z panoramowaniem ale obawiam się, że będziesz miał kłopot z kolorystyką nieba ( będzie różna ) w zależności od kąta słońce / oś obiektywu.
PS
Ogniskowej się nie przelicza, jest zawsze stała; przelicza się kąt dla inych matryc w odniesieniu do FX
Moja kamera nie ma matrycy dslr, dlatego wlasnie na full frame'a przeliczylem dla jasnosci. W czym problem? :)
Ale przecież jakoś ludzie robią, że mimo panoramy ladne jest niebo. A poza tym, rzadko kiedy robie panorame 360stopni. Częściej 180, ale i tak najczesciej jest to do 90stopni.
Art Erie
29-11-2011, 21:37
Moja kamera nie ma matrycy dslr, dlatego wlasnie na full frame'a przeliczylem dla jasnosci. W czym problem? :)
Ale przecież jakoś ludzie robią, że mimo panoramy ladne jest niebo. A poza tym, rzadko kiedy robie panorame 360stopni. Częściej 180, ale i tak najczesciej jest to do 90stopni.
Niestety nie wiem :( Może nie używają polara tylko szarej połówki ?
Niestety nie wiem :( Może nie używają polara tylko szarej połówki ?
Przy panoramowaniu poziomym, to tak. Ale co przy panoramowaniu "niestandardowym" :razz: ? Czyli ze pion + poziom;)?
Art Erie
29-11-2011, 21:43
Przy panoramowaniu poziomym, to tak. Ale co przy panoramowaniu "niestandardowym" :razz: ? Czyli ze pion + poziom;)?
Co do panoramowania, to nie będę się wypowiadał, bo się na tym nie znam.
No okej, dzieki i tak za pomoc
Nie pozostaje mi nic innego jak czekac na pomoc innego;)