PDA

Zobacz pełną wersję : Kostka synchro - z iTTL czy bez

baxx0
29-11-2011, 13:52
Potrzebuję kostkę synchro i zastanawiam się czy jest sens kupić do prostego domowego studia z iTTL czy bez.

Potrzebny iTTL w studiu? Właściwie i tak działa się w 99% na trybie manulanym.

Z góry dziękuję za poradę.

RobertMiernik
29-11-2011, 14:31
A różnica w cenie na tyle znacząca, żeby brać bez?

baxx0
29-11-2011, 14:45
Różnica w cenie nie ma znaczenia. Ale ciekawość, czy iTTL przydaje się w studiu ???

wer
29-11-2011, 14:47
Lampy studyjne są manualne. iTTL ma sens przy lampach systemowych.

RobertMiernik
29-11-2011, 15:01
...które też można używać w studiu...

...jeśli masz możliwość zaciemnienia studia, tak żeby nic poza lampami nie świeciło (albo świeciło pomijalnie małą mocą) to ttl'a nigdy potrzebował nie będziesz. Jeśli zabierzesz swoje studio (lampy obsługujące ttl) w plener to _mooożeee_

Kundzior
29-11-2011, 15:27
CLS jest, po co kabel??

RobertMiernik
29-11-2011, 15:30
Po jasne światło uniemożliwiające widzenie się lamp?

Jacek_Z
29-11-2011, 16:30
A ja bym prosił o doprecyzowanie pytania. Bo koledzy odpowiadają po częsci tak jakby chodziło o kupno kostki obsługującej i-TTL albo bez tego.
Tymczasem są w ogóle kostki obsługujące i-TTL ? Nie słyszałem.
Są kostki pomijające przedbłyski (mało skuteczne), czyli one ignorują i-TTL, a nie obsługują go.

Jesli w ogóle kombinujesz czy uzywać i-TTL w studiu - mozna, ale w studiu lubi się powtarzalność, wiec unika sie automatyki i pracuje w manualach. Czyli nie pracuje się (generalnie) w TTL. Natomiast to coś, co obsługuje i-TTL obsługuje także system CLS, a w tym systemie nie trzeba pracowac na TTL, można sterować lampami każąc im pracować w manualu. Czyli można pracowac w studiu z CLS ustawiając lampy na okresloną stałą moc. Z tym, że nie z wszystkimi lampami w ten sposób podziałasz. Nie napisałes jakie masz lampy.
Ty w ogóle myslisz o systemówkach czy o lampach studyjnych?
Na lakoniczne pytanie możesz dostać bardzo rózne odpowiedzi, ba, każda z odpowiedzi może być prawidłowa :) tylko można mieć inny zestaw sprzetu na myśli :)
Doprecyzuj co chcesz łączyć i co chcesz osiągnąć.

RobertMiernik
29-11-2011, 16:37
Są takie, używanie wprawdzie imo niezbyt wygodne (jak wszystko co na kabelkach) ale są:
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1150_Kostka-synchro-TTL-Nikon-z-PC-FreePower.html

Jacek_Z
29-11-2011, 16:49
To nie jest kostka do TTL, tylko kostka z wyjściem na kabel PC przeznaczona do body, którego takiego gniazda nie ma.
Tej kostki nie da sie stosować do rozdzielania sygnału na kolejną lampę w i-TTL.
Jest podobna kostka, AS-10 i ona da się stosować, ale do ... analogowego TTL. Niestety jest róznica w obu systemach. W cyfrakach (upraszczam, są stare cyfrowe body np D2x co obsługują stary system) nie da się budować TTL opartego na sieci kablowej.
W cyfrze można najwyżej mieć jedną lampę na kablu. No jesli kolega nie będzie miał podpiętych do kabli innych lamp, a na końcu kabla (np sc19) zamontuje kostkę AS-10, to będzie działać. Ale wątpię by on mówił o pracy z jedną lampą.

W innym wątku autor pyta o radiówki Phottix Aster, Terra i Yongnuo. Czyli odpuszcza iTTL. Dlatego nie wiem po co mu taka kostka.

RobertMiernik
29-11-2011, 18:43
Jak podepnę kabel do tego i do body to nie zadziała?

Jeśli tak, to przepraszam za zamieszanie, zasugerowała mnie nazwa i komplet pinów...

Edit: Oczywiście miałem na myśli pracę z _jedną_ lampą wyzwalaną z dala od body...

Jacek_Z
29-11-2011, 19:37
Lampa podpięta kablem PC odpali. Ale co to ma wspólnego z i-TTL w studiu?
Te kostke którą dałeś w linku nasuwa się na body.

Jeśli miałeś zamiar tej kostki użyć poza aparatem to jak do niej dostarczysz sygnał z body na każdy ze styków? Kabel sc-17 sam ma sanki i nie potrzeba tej kostki. Kabel sc-19 ma dziwną końcówke i nie podepniesz tej kostki, tylko AS-10.

baxx0
30-11-2011, 10:58
Chciałem tylko wiedzieć czy w ogóle używa TTL w studio?

Kupiłem kostkę bez przeniesienia iTTL'a z gorącą stopką i trzema gniazdami PC.
Chcę tym odpalać 2 x Sunpak PZ42X, 2 x Yongnuo i kilka żarówek błyskowych.
W sumie to kostka może służyć również jako sunchronizator lamp odpalany przez Astera.

I tyle. Dziękuję!

Jacek_Z
30-11-2011, 12:32
Chciałem tylko wiedzieć czy w ogóle używa TTL w studio?
W studiu używa się generalnie lamp studyjnych, a na nich nie można pracować w TTL. Nawet w studiu opartym na lampkach systemowych też pracuje się w trybie manualnym raczej.
Jak ktos sie uprze, to może pracować na TTL w studiu z lampami systemowymi, ale tego się nie zaleca - brak powtarzalności, mniejsza kontrola nad światłem.