PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] 1 zdjęcie Sawa

tot1977
29-11-2011, 09:38
Witam.
Moje drugie podejście do zdjęć z wyjazdu do Uniejowa. Modelka na pewno znana już na forum ;)
Temat dla mnie raczkujący także proszę o opinie na temat kadru i obróbki.
Jeśli droga okażę się choć trochę słuszna obiecuję następne zdjęcia.
Pozdrawiam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://tomasztyburski.pl/wp-content/uploads/2011/10/DSC_5361-Edit-3.jpg)

sethcracow
29-11-2011, 11:24
Hmm, kadrowo mi się podoba, ale za mocne światło mz na lewym policzku i ustach i chyba przeostrzyłeś oczka :)

tot1977
30-11-2011, 10:59
Panowie ;)
Tyle tu speców od portretów i nic ??.
Klatę mam większą niż średnia krajowa także przyjmę to godnie i z honorem. Kto mnie nakieruje jak nie wy ;)
Pozdrawiam

mOSAd
01-12-2011, 00:38
Panowie ;)
Tyle tu speców od portretów i nic ??.
Klatę mam większą niż średnia krajowa także przyjmę to godnie i z honorem. Kto mnie nakieruje jak nie wy ;)
Pozdrawiam
Droga niesłuszna. Próbuj dalej. Kierunek? Oglądaj uważniej mimikę oraz światło. :D

remiksson
01-12-2011, 04:43
cos sie dzieje z lewym okiem modelki (to to po prawej stronie kadru), jakby w chwili wyzwolena migawki nie bylo do konca otwarte.

tot1977
01-12-2011, 08:46
Droga niesłuszna. Próbuj dalej. Kierunek? Oglądaj uważniej mimikę oraz światło. :D

Dzięki. Oglądam uważnie zdjęcia wystawiane tu przez kolegów i nie ukrywam że poprzeczka ustawiona BARDZO wysoko, ale to bardzo dobrze ;).
Co do twojej wypowiedzi to czy nie jest tak że mimika zależy od preferencji modelki ? Wiadomo że możemy złapać fajny moment, ale generalnie jeśli modelka ma jakieś swoje preferencje to też ciężko ją chyba zmusić do czegoś innego ?. Poza tym wtedy wyszło by to raczej jako grymas i za bardzo sztucznie ?.
Druga sprawa światło ;) Walczę ale niestety na tym etapie przegrywam. Tu potrzeba praktyki i doświadczenia i mam nadzieję że i na mnie przyjdzie niebawem czas.

cos sie dzieje z lewym okiem modelki (to to po prawej stronie kadru), jakby w chwili wyzwolena migawki nie bylo do konca otwarte.

Przeanalizowałem zdjęcia z Sawą i zauważyłem że część ma taką "wadę". Zastanawiam się czy to nie efekt używania blendy ?.
Tak czy siak dzięki !.
Pozdrawiam.

mOSAd
01-12-2011, 11:17
Modelki są tylko ludźmi i podobnie jak fotografowie mają wady. Tego nie przeskoczysz, ale można dobrze selekcjonować zdjęcia oraz uważnie obserwować modelkę. Czasem wystarczy by lekko uniosła brodę, czasem samemu zmienić kąt widzenia. Pomaga wrzucanie do oceny zdjęć własnych, o których myślisz, że są udane technicznie. Mimika i odbiór emocji bywają bardzo subiektywne i można się zdziwić, co się innym spodoba, co tobie akurat nie przypadło może do gustu.

tot1977
01-12-2011, 11:51
Dzięki za opinie.
mOSad wnikliwie przeglądam twoje komentarze, mam nadzieję że będę wyciągał właściwe wnioski;)
Mam jeszcze jedno pytanie do ciebie. Bo napisałeś że droga niesłuszna. Rozumie że mimika i światło na nie. A jakas opinia na temat obróbki i samego kadru ?
A co do wrzucania zdjęć to na pewno tak będę robił, tak łatwo się mnie nie pozbędziecie ;)

Pozdrawiam

Andrzej Max
01-12-2011, 13:50
Mimika - to jedno, a punkt widzenia - drugie. Dobry fotograf portretowy daje radę z jednym i drugim.
Światło - kontra źle ustawiona, albo włosy źle ułożone (raczej oba) - więc czolo i skoroń pelne wężyków odciągających wzrok bo na dodatek niepokojąco ostrych i nieostrych .
punkt widzenia za wysoko - więc rzęsy zasłoniły oko. Skroń nieco przepalona - a obok cień oczodołu i makijaż - co fatalną plamą zagrało...
O oczywistościach technicznych nie wspominam , bo o podstawach to już tutaj mówić chyba nie wypada... (wide EXIF - 200ISO!; F7,1! 1/350s )

tot1977
01-12-2011, 14:08
Andrzej Max dzięki za opinie, dzielnie poszła na klatę.
Powiedz mi tylko bo przeanalizowałeś EXIF i dałeś wykrzyknik przy iso i przysłonie ?? Rozumie że przy przysłonie chodzi ci że mogłem bardziej otworzyć tak ? a ISO ?

Andrzej Max
01-12-2011, 15:56
W portrecie zależnie od warunków (a w studio obowiązkowo) używamy możliwie najniższego ISO - za to również niezbyt dużej GO - stąd podkreślona wartość przysłony. Zwłaszcza że jasne obiektywy najlepiej ostrzą już od 2,8-5,6. A 85 mm do takich należy. Oczywiście przy nietypowych wymaganiach portretowych można , co nie zmienia zasady. Czemu taka zasada? Bo ostrząc najczęściej żeby nie powiedzieć zawsze - na oczy - je podkreślamy , a jak mówią to zwierciadło duszy... ;-)
P.S.
Możliwe również że przy pełnej dziurze - włoski i cienie na skroni były by marginalnie widoczne.

tot1977
01-12-2011, 15:58
.... używamy możliwie najniższego ISO - za to również niezbyt dużej GO - stąd podkreślona wartość przysłony....

Wszystko OK tylko D90 ma natywne ISO 200 i nie ma mniej i nie będzie ;) Co do reszty zgadzam się z tobą w 100%
Pozdrawiam

Andrzej Max
09-12-2011, 21:18
OK. niech ma - nie zauważyłem - ale chyba można obniżyć? Często to daje niezły efekt.

tot1977
11-12-2011, 19:50
OK. niech ma - nie zauważyłem - ale chyba można obniżyć? Często to daje niezły efekt.

A jaki to ma sens ? to już odbywa się programowo. To tak jak z zoomem cyfrowym, to samo zrobisz w dowolnym programie graficznym.

Andrzej Max
12-12-2011, 18:37
Nie umiem tego wyjaśnić, ale już próbowałem rozszerzenia czułości w dół z niezłym skutkiem, piksele były jeszcze równiejsze , płynniejsze przejścia tonalne itp. przy zachowanej ostrości - co dawało jakby większy kontrast między ostrym a nieostrym , mimo że faktycznie kontrast pozostawał taki sam.

tot1977
12-12-2011, 21:50
Nie umiem tego wyjaśnić, ale już próbowałem rozszerzenia czułości w dół z niezłym skutkiem, piksele były jeszcze równiejsze , płynniejsze przejścia tonalne itp. przy zachowanej ostrości - co dawało jakby większy kontrast między ostrym a nieostrym , mimo że faktycznie kontrast pozostawał taki sam.

Wydaje mi się że to kwestia tylko i wyłącznie algorytmu softu aparatu. Myślę że nie można bazować na czymś takim na dłuższa metę ale i tez nie zaprzeczam że warto experymentować ;). W swoim body mam wszystkie softowe "ulepszenia" ustawione na off. Wole "popsuć zdjęcie w LR i mieć do siebie pretensje niż zwalać winę na body.
Pozdrawiam

Andrzej Max
12-12-2011, 21:59
Właściwie to przy RAW chyba nie ma znaczenia...

tot1977
12-12-2011, 22:07
Właściwie to przy RAW chyba nie ma znaczenia...

No właśnie nie wiem jak się mają RAW-y a w zasadzie NEF-y ;> ustawione iso w body na mniejsze niż "sprzętowe" ;)
Pewno zostaje na natywnym czyli pozostaje na moim ;)
Pozdrawiam

mOSAd
14-12-2011, 11:55
ISO mniejsze niż natywne naświetlane jest na czułości natywnej. A następnie programowo wykonywane jest ściemnienie. W wyniku tego maleje dynamika cieni, a światła są bardziej podatne na uwypuklanie przepaleń oraz niedokładności kolorów. Pogorszyć też powinna się elastyczność obróbki RAWów. W wielu wypadkach nie jest to coś, co może spędzać sen z powiek, ale generalnie lepiej unikać, kiedy tylko się da. Jeżeli nie mamy w kadrze blików, bardzo jasnych tonów oraz kontrolujemy rozpiętość tonalną i nie zależy nam na wierności przejść w cieniach - wówczas nie bałbym się niskich ISO. Tyle, że gdy mamy takie warunki, to raczej korzystamy z wyższych czułości tak, czy siak. W studio, obecni na forum praktycy, odradzają stosowanie ISO poniżej wartości natywnej. Zwykle mamy tu kontry, odblaski od materiału, skóry, subtelne przejścia tonalne na ciemnym tle, lub dokładną kontrolę jasności tła jasnego. Różnego rodzaju aureole, halo, poświaty - wszystko sugeruje, by samodzielnie podjąć decyzję, w jaki sposób obrobić zdjęcie, zamiast zlecać to korpusowi.

Pytanie padło o obróbkę i kadr. Pierwsza mi nie pasuje do takiego ujęcia portretowego. Ale kadr jest w porządku.