Zobacz pełną wersję : Czasy w D5000
Witam, ostatnio zainteresowałem się fotografowaniem nocnej drogi gwiazd po niebie. Niestety po strzeleniu każdej klatki na czasie t=30, muszę czekać kolejne 30s do momentu kiedy migawka znów będzie aktywna. Skutkuje to tym, iż po połączeniu klatek na komputerze w jedną całość zamiast ładnych świetlistych i ciągłych śladów, ślady są wykropkowane. Nie jestem pewien, co do dłuższego czasu np. 20 minut, po prostu boję się przepalenia matrycy. Proszę o rady i sugestie.
sprawdź, czy aby powodem Twojego czekania nie jest włączone odszumianie w puszce. Jeśli jest, to pozostaje wyłączyć i sprawdzić, czy po tym zabiegu efekty są satysfakcjonujące
hijax_pl
29-11-2011, 08:52
Niestety po strzeleniu każdej klatki na czasie t=30, muszę czekać kolejne 30s do momentu kiedy migawka znów będzie aktywna. Proszę o rady i sugestie.Wyłącz redukcję szumów dla długich czasów migawki. Wtedy aparat nie będzie odejmowanie tzw darka (czyli wykonywał ponownej "ekspozycji" bez otwarcia migawki.
wielkie dzięki panowie! wszystko działa jak powinno !
Nie jestem pewien, co do dłuższego czasu np. 20 minut, po prostu boję się przepalenia matrycy. Proszę o rady i sugestie.
Polecam wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=166496
I lepiej zrobić 100klatek po 30 sek niż jedną długą dla pokazania ruchu gwiazd. W wątku powyżej powinieneś znaleźć odpowiedź dlaczego.