Zobacz pełną wersję : Wiecej niż DTS czyli HD audio
Jako ze zmienilem aplituner na nowszy to pomyslalem ze warto by bylo sprawdzic jakie sa roznice w dzwieku pomiedzy zwyklym DTSem a nowymi formatami HD czyli DTS True HD, DTS HD High Resolution audio czy na przyklad DTS HD Master Audio. I stad pytanie - czy wiecie skad mozna i czy w ogole mozna pobrac jakies sample w tych jakosciach ? Moga być audio ale moga też być to sample filmowe... W jakich formatach moga być takie pliki? Flac? Ogg? Mkv ?
Poszukaj sobie na torrentach itp. takiego czegoś:
Hi-Definition Reference Disc
Tu masz opis co to jest:
http://www.demo-world.eu/demo-dvds/hi-definition-reference-disc.php
Tom_Killer
29-11-2011, 09:25
zazwyczaj są to pliki flac, tu coś znajdziesz flacmusic.ru
Pożycz film od kogoś, nie potrzeba płyt testowych by usłyszeć różnicę.
Imo jest wyraźna na korzyść dźwięku HD, no chyba że nie masz odtwarzacza BD.
tak tylko True HD to nie DTS
jest to odpowiednik DTS HD Master Audio tylko z innego labo aba bezstratne ;)
więc miedzy nimi nie powinno być słyszalnej różnicy... natomiast między
DTS HD Master Audio a DTS HD High Resolution audio będzie mniej więcej taka jak między MP3 a kompaktem...
a tak powaznie to nie jest takie proste bo nie będzie chodziło tutaj raczej o czuystość bo ona będzie identyczna
poprostu Master i True HD da ci więcej możliwości odseparowania dzwięku
czyli np. dwa dodatkowe głośniki mogą być ustawione w górę i tworzyć dzwięk pionowy np. efekt siadania helikoptera jaki jest na filmie " Helikopter w ogniu" więc to nie tak że włączasz film i słuchasz jakie są różnice :)
Słuchaliśmy kiedyś z ojcem koncertu bodajże Claptona, który miał oddzielne ścieżki DTS i DTS-HD MA. Różnica była słyszalna na pierwszy rzut ucha ;) Poprawia się wyrazistość, bas jest precyzyjniejszy, a przede wszystkim dużo lepsze jest pozycjonowanie źródeł, więc wszelkie efekty przestrzenne brzmią dużo lepiej. Nie jest to różnica typu "jak ja mogłem wcześniej zwykłego DTSu słuchać" tylko bardziej "o, jak fajnie". Ewolucja, nie rewolucja.
To samo tyczy się AC3 vs Dolby True HD i DTS/AC3 vs LPCM wielokanałowy.
Dodam, że używamy konfiguracji 6.1 (5.1 + dodatkowy głośnik dokładnie za kanapą). 7.1 nie ma sensu, bo nikt tak filmów nie robi :P
DTS HD Master Audio a DTS HD High Resolution audio będzie mniej więcej taka jak między MP3 a kompaktem...
Czyli nieduża do niezauważalnej (zakładam porządnej jakości MP3). ;)
Pożycz film od kogoś, nie potrzeba płyt testowych by usłyszeć różnicę.
Imo jest wyraźna na korzyść dźwięku HD, no chyba że nie masz odtwarzacza BD.
No właśnie nie mam. Gdybym miał to bym sobie jakiegoś BR zakupił a tak to muszę szukać jakiś pliczków żeby to namacalnie przetestować
ale musisz mieć ampli z możliwością wybory kodeków
bo inaczej nie porównasz
a dokładnie różnicy między topowymi kodekami nie będzie takiej drastycznej a jeśli już to tylko w niektórych scenach
męczące porównanie...
ps.
costi dokładnie to miałem na myśli ;)
różnica prawie niesłyszalna jedynie w niektórych scenach i to po odpowiednim rozłożeniem głośników
ale musisz mieć ampli z możliwością wybory kodeków
bo inaczej nie porównasz
Mój się sam przestawia w zależności od tego co wykryje (onkyo 609)
Niestety w stereo to słyszę różnicę (https://www.hdtracks.com/),
w KD to tylko jest ( jak dla mnie ) różnica w efektach ( ja słucham na 7.2 ), bardziej efekciarskie.
Mój się sam przestawia w zależności od tego co wykryje (onkyo 609)
no właśnie to klapa tym bardziej nie porównasz...
Dlaczego ? Przeciez jeśli materiał będzie w DTS HD Master na przykład to ampli się przestawi. Jak zaraz potem odpalę zwykły DTS to się przestawi na zwykły....
no tak... ale co chcesz porównać ?
musisz mieć ten sam film nagrany w tych dwóch kodekach które cię interesują... bo nie możesz wymusić na ampli zmiany... tak się prawie nie da porównać niuansów a już na pewno nie na różnych filmach ;)
Najlepiej dorwać płytę z dwoma ścieżkami i przełączać w odtwarzaczu.
Znalazłem sobie jakieś Transformersy w True HD i DTS HD. Także może coś usłyszę :)
No dobra, pytanko kolejne. Dopadłem ścieżkę audio z koncertu Milenki Farmer (2009 rok Paryż) w DTS HD Master Audio. Wow factor zauważalny od razu. Ale mam pytanko - to jest plik z rozszerzeniem .dts - można go jakoś pociąć na pojedyncze utwory ?
EDYTA - hhmmm Ampli nie pokazuje na wyświetlaczu że to HD Master tylko pokazuje zwykły DTS.... czyżby po prostu ktoś plik sobie nazwał ? Grane z kompa przez SPDiF
Sam sobie na edytę już odpowiedziałem :) :)