Zobacz pełną wersję : Nikon D40 !!!
Z góry przepraszam jeśli nie umieściłam wątku w odpowiednim miejscu, ale jestem tu po raz pierwszy. Od niedawna mam problem z lustrzanką Nikonem D40, a mianowicie chodzi o to że aparat nie wyszukuje ostrości. Jestem kompletną amatorką i zupełnie nie wiem co jest w nim nie tak ;(. Gdy jest w trybie manualnym wszystko jest ok, robi zdjęcia, a gdy tylko przestawiam na automat to koniec ! Wogóle nie wyszukuje ostrości, nie robi zdjęć ... Dodam że mam już go ok. 2 lat i właśnie skończyła mi się gwarancja, jakieś pomysły ? ;/
velaskez
28-11-2011, 19:27
Nie robi zdjęć w ogóle? Czy tylko nie ostrzy?
Ani nie ostrzy ani nie robi zdjęć, a gdy ustawiam na manualny wszystko normalnie działa.
Spokojnie opisz problem. Z Twojego postu niewiele można zrozumieć.
velaskez
28-11-2011, 19:30
Obiektyw jest dokręcony "do końca"?
Sprawdź obiektyw, może padł silnik auto fokusa, lub styki obiektywu są zabrudzone, ewentualnie niedokręcony obiektyw. Jeśli na innym obiektywie problem będzie występował, to raczej body uszkodzone.
A więc chodzi o to że gdy obiektyw mam ustawiony na automat nie robi żadnych zdjęć i wogóle nie wyszukuje ostrości, a gdy przestawiam obiektyw na manualny to wszystko działa dobrze. A obiektyw jest dokręcony na 100 % sprawdzałam już chyba z 10 razy.
velaskez
28-11-2011, 19:37
Uno momento. Obiektyw w trybie manual focus, czy aparat w trybie M? Bo to ważne.
stasio88
28-11-2011, 19:38
To obiektyw masz ustawiony na manual czy aparat?:) Zastanawia mnie jeszcze jakim cudem przez 2 lata nie zauważyłaś że jest taki problem, o ile to jest problem sprzętowy.
Obiektyw w trybie manualnym. A problem zaczął się dopiero nie dawno wcześniej aparat działał normalnie.
Obiektyw w trybie manualnym. A problem zaczął się dopiero nie dawno wcześniej aparat działał normalnie.
Przestaw na AF na obiektywie i powinno pomóc :-D Jeżeli pomoże to stawiasz mi piwo ;)
Nie pamiętam czy z poziomu body możesz zmienić ustawienie ostrzenia AF-MANUAL. Jeżeli tak to to sprawdź, jeżeli nie ma takiej opcji to sprawdź na obiektywie. Jeżeli masz MANUAL i aparat działa prawidłowo - ostrzy manualnie i robi zdjęcia, a po przestawieniu na AF nie łapie ostrości i ma zablokowany przycisk migawki, to przyczyny są dwie: body lub obiektyw :) Najszybciej sprawdzisz podpinając dowolny inny sprawny obiektyw AFS. Jeżeli sytuacja będzie podobna to masz walnięte body, jeżeli będzie ok to padł obiektyw.
Chyba, że problem rozwiązał micz87 :)
Jeśli to jest tak:
Aparat na żadnym trybie pół/automatycznym nie ustawia ostrości a w konsekwencji nie robi zdjęcia (wciskasz spust i nic się nie dzieje) a jeśli przestawisz na obiektywie a AF na M aparat normalnie robi zdjęcie po manualnym ustawianiu ostrości -
To masz albo zepsuty silniczek w obiektywie albo coś nie tak z puszką.
Sprawdź body z innym obiektywem AF-s. Jeśli nie działa spróbuj podnieść lustro i przedmuchać czujnik AF który się pod nim znajduje.
Nie pamiętam czy z poziomu body możesz zmienić ustawienie ostrzenia AF-MANUAL.
Miałem kiedyś D40 i o ile dobrze pamiętam to jest taka opcja w menu aparatu AF-MANUAL.
Jest dokładnie tak jak opisał Wozlow . Na M wszystko działa w porządku a na AF w obiektywie nie łapie ostrości. Chyba ze mam obiektyw na AF i w ustawieniach zmieniam na MF w ustawieniach ostrości wtedy robi zdjęcia ale nie wyszukuje ostrości.
Dlatego zrób tak jak napisałem:
Sprawdź body z innym szkiełkiem. Działa - padnięty silnik w obiektywie. Nie działa - dmuchać gruszką pod lustro :)
No to musisz teraz zdiagnozować co jest padnięte - obiektyw czy puszka, ale stawiam na szkło. Podepnij inny obiektyw i będzie wiadomo.
Podpięłam inny obiektyw i wszystko działa normalnie, czyli jednak to obiektyw ;(
No cóż, dziękuje za pomoc .
Pozdrawiam.
Jeszcze go nie wyrzucaj, najpierw wyczyść styki na obiektywie; spirytusem, wódką, co tam masz..., od biedy wodą kolońską.
Jeśli nadal nie działa to wrzuć go na allegro za 70zł a sama kup sobie następny (może taki z VR) za 250zł
Napisz jaki to obiektyw. Zapewne jedna z wersji 18-55 lub 18-135. Usterka AF jest w nich często spotykana. Napisz jeszcze czy obiektyw zupełnie się nie kręci czy może przelatuje punkt ostrości.
Ani nie ostrzy ani nie robi zdjęć, a gdy ustawiam na manualny wszystko normalnie działa.
miałem dokładnie tak samo u mnie spalony silnik AF 200 zł naparawa ...
Obiektyw to Nikkor 18-55, i nie kręci się wogóle ;(
A wyrzucać jak na razie nie mam zamiaru, zaniosę go do serwisu by sprawdzić czy to na pewno to, ale skoro naprawa kosztuje niewiele mniej niż nowy obiektyw, chyba nie warto naprawiać.
Chyba, że kupisz uszkodzony obiektyw z dobrym silnikiem. Czasami można takie dostać na allegro.