Zobacz pełną wersję : Jaki telekonwerter do Nikkor AF 80-200D ED 2.8
Witam,
jaki telekonwerter wybrać do tego obiektywu? Miałem nadzieję, na tc20 III ale z tego co wyczytałem u Kena Rockwell'a to mój obiektyw nie jest z nim kompatybilny.
Czy istnieje jakiś telekonwerter (zależy mi na jakości zdjęć podobnej do tc20 II/III), który w połączeniu z moim szkłem da ładny obrazek, w miarę ostry i kontrastowy(jak na telekonwerter) oraz będzie możliwość korzystania z pełnej automatyki obiektywu czyli AF, pomiar światła i regulacji przysłony z body? (wszystkie te cechy, które są dostępne w obiektywie bez dołożonego jakiegokolwiek 'dodatku' do niego).
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
...no moim zdaniem taki telekonwerter nie istnieje (sam potrzebuję czegoś takiego no i niestety alternatywy dla 70-200 nie ma, w sensie zamiany na 70-200 z AF-S i do tego TC)
Poszukaj Kenko i ew. jakieś stare Soligore na śrubokręt. :)
darkmajin
28-11-2011, 13:09
nikon nie robi telekonwerterów z AF na śruborek jak już byłeś na stronie swojego guru to mogłeś wyczytać :
Nikon makes no autofocus teleconverters which will work with this lens.
The manual-focus TC-200/201 and TC-14A work, with the potential for vignetting.
The TC-14B ought to work fine, also a manual-focus converter.
Żadne moje guru, ot spec i tyle.
Znalazłem taki temat: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=43208
Czym zatem różnią się te dwa od siebie? Poza ceną i literka "X" w nazwie? I kolorem :P
http://fotozakupy.pl/konwerter/kenko-telekonwerter-2x-teleplus-pro-300-dgx-nikon,9714s
http://fotozakupy.pl/konwerter/kenko-telekonwerter-2x-teleplus-pro-300-dg-nikon,8894s
Warto w coś takiego wchodzić?
wasilewk
28-11-2011, 13:21
....
Czy istnieje jakiś telekonwerter (zależy mi na jakości zdjęć podobnej do tc20 II/III), który w połączeniu z moim szkłem da ładny obrazek, w miarę ostry i kontrastowy(jak na telekonwerter)....
Mam soligora x2 do tego szkła, ale:
- obrazek z samego obiektywu jest prześliczny,
- niestety po podłączeniu konwertera - porażka ! Na dodatek robi się "armata" !
- ani na ptaszki(mydło) ani makro(prawie 3metry) - bez sensu, choć cała automatyka działa bez problemu (AF i przysłona),
- ten Soligor nie ma w sobie elektroniki, więc aparat nawet nie wie, że jest podłączony i w Exifie nic nie ma.
Nie tędy droga: szkoda psuć obraz z tego obiektywu.
Pzdr.
http://archiwumallegro.pl/tele_converter_soligor_2x_af_d_nikon-498688594.html - czasem sie pewnie trafi na Allegro.
Kenko i wszystkie jego klony (Tamron, Soligor). Ale nie rzucałbym się na 2x, strata jakości będzie chyba za duża. Optycznie nie da się ich porównać do TC-20III.
Istnieją też starsze konwertery tylko na śrubokręt. Osobiście mam taką sigmę x1.4, która rewelacyjnie działa z 180/2.8.
A jaka jest różnica między Kenko DGX a DX?
W jak oceniacie te zdjęcia z linka, który umieściłem powyżej, gdzie kolega z forum prezentuje efekty działania Kenko powiększającego x2?
Nie da się porównać Kenko do TC20 III bo nawet nie dorasta mu do pięt?
Z tego co wiem, to najlepszy optycznie jest Kenko 1,4 (TELEPLUS PRO).
No tak, ja też nie radze używać Kenko itp 2x. Według mnie x1.4 i x1.7 wchodzą tylko w gre.
A Kenko robi w ogóle 1.7x? Najbardziej by mnie zadowalało 1,7x bo to taki kompromis mysle miedzy jakościa optyczna a zadowalajaca ogniskową. Bo jednak boje sie, że 1,4x może byc "za krótko" i, że to taki niezbyt opłacalny zakup wydawać 800zł na coś co mi doda 80mm "zaledwie".
Kiedyś robiło, teraz chyba tylko Soligor, Tamron itp.
Ten, który mogę polecić kosztuje tyle http://www.ceneo.pl/3325257
(mimo, że akurat sprzedaję Tamrona 1,4 na giełdzie).
Jak miałem Sony, to miałem Soligora x1.7. Był przyzwoity: bez elektroniki, ale przenosił wszystkie styki między korpusem a obiektywem. Niestety miał śrubokręt z przekładnią zębatą i wyłamywał zęby w obiektywach sigmy. :)
Witam,
jaki telekonwerter wybrać do tego obiektywu? Miałem nadzieję, na tc20 III ale z tego co wyczytałem u Kena Rockwell'a to mój obiektyw nie jest z nim kompatybilny.
Czy istnieje jakiś telekonwerter (zależy mi na jakości zdjęć podobnej do tc20 II/III), który w połączeniu z moim szkłem da ładny obrazek, w miarę ostry i kontrastowy(jak na telekonwerter) oraz będzie możliwość korzystania z pełnej automatyki obiektywu czyli AF, pomiar światła i regulacji przysłony z body? (wszystkie te cechy, które są dostępne w obiektywie bez dołożonego jakiegokolwiek 'dodatku' do niego).
Pozdrawiam i proszę o pomoc.
Masz niezgodny z regulaminem podpis. To nie giełda. Proponuję usunąć.
Co do konwenterów do N80-200/2,8DED:
W pełni współpracuje z TC-14B oraz TC-201 i TC-14A. W dwóch ostatnich może występować sporadyczne winietowanie.
Masz niezgodny z regulaminem podpis. To nie giełda. Proponuję usunąć.
E, gdzie tam, przyjrzyj się dobrze. ;)
E, gdzie tam, przyjrzyj się dobrze. ;)
Coś ze wzrokiem mi się porobiło ;)
Kadziu55
08-05-2013, 13:11
Ja posiadam kenko 2x teleplus pro 300, AF trochę wolno działa, ale działa :) jestem z niego zadowolony, póki co mnie nie zawiódł.
Mam pytanie odnośnie obiektywu 80-200mm F/2,8D ED, może ktoś mi powiedzieć jakie wymiary ma osłona HB-7 (wysokość i średnica w szerszym miejscu)?
Nie wiem czy jest podobna, ale HB-17 od AF-S 80-200 ma wysokość 104 mm i 118 mm w najszerszym miejscu.
Kadziu55
08-05-2013, 15:44
no właśnie ja mam tą HB-17 i jest dla mnie za duża, w torbie zajmuje za dużo miejsca, dlatego chciałbym porównać sobie wielkości :)