Zobacz pełną wersję : Dobry kantor internetowy
Witam,
zamierzam spłacać ratę kredytu w CHF bezpośrednio w tej walucie. Czy ktoś może polecić jakiś konkretny, wiarygodny kantor internetowy, z którym miał już jakieś większe doświadczenia? Jest sporo ofert na rynku i zastanawiam się, co wybrać.
To jeszcze zależy w jakim banku bierzesz kredyt. Kantor musi mieć konto w tym samym banku inaczej zapłacisz za przelew walutowy. Na dzisiaj chyba tylko Nordea oferuje franka. Kilka miesięcy temu tylko https://internetowykantor.pl/ miał tam konto. Korzystam z ich usług i nigdy nie było problemu. Franki docierają w ciągu max. 10 minut.
Kredyt już mam od kilku lat. Chcę po prostu uniknąć spreadu. Mam już konto walutowe w Millenium, podpisałem stosowany aneks do umowy kredytowej i szukam właśnie jakiegoś wiarygodnego kantoru, w którym kurs byłby korzystny.
W tej sytuacji najpierw poszukaj kantorów, które też mają konto w Millenium. A potem porównuj ceny sprzedaży i wiarygodność. W sumie to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kupić po trochę w kilku kantorach. Dywersyfikujesz ryzyko i jednocześnie testujesz.
ja korzystam z cinkciarz.pl i nie narzekam.
W przypadku CHF i Millenium bank może naliczyć opłatę tak jak za przyjęcie przelewu zagranicznego.
Sloniacz
08-02-2012, 14:34
cinkciarz.pl korzystam od 5 miesięcy i polecam. Nie pobierają prowizja za przelew walutowy na konto w twoim banku. Jak rano tak do 10 kupisz franki to tego samego dnia masz je na koncie. Ciekawa funkcja - alarm walutowy. Jak kurs waluty osiągnie określony poziom dostajesz sms'a (pakiety smsów się kupuje). Czyli nie musisz co godzinę sprawdzać czy kurs juz spadł do 3,45 czy jeszcze nie ;)
robin102
08-02-2012, 16:26
cinkciarz.pl korzystam od 5 miesięcy i polecam.;)
Ja przepraszam za lamerskie pytanie, ale czy w takim kantorze internetowym to można jakoś kupić obca walutę .
Kupuje np 1000 dolarów, przelewam im za to 3300zł a te dolary oni przelewają na mój walutowy oddzielny rachunek ?
Czy te kantory jakiś gwarancje mają, że mi przeleją, a nie przyleją ;) ?
Tak. Tylko trzeba wybrać taki, który ma konto w tym samym banku (szczególnie walutowe).
Sloniacz
08-02-2012, 17:32
Czy te kantory jakiś gwarancje mają, że mi przeleją, a nie przyleją ;) ?
gwarancja jest mniej więcej taka sama jak przy przelewach internetowych, zakupach internetowych itp. Jest to sp. z o.o. wpisana de rejestru ma nr KRS 1mln kapitału zakładowego, pozwolenie na prowadzenie handlu walutami. Uważaj tylko na pomyłki - jak się machniesz i kupisz za dużo (jedno zero węcej np) to policzą ci 10% od wartości transakcji kary. Problematyczne może tez być, że nie weryfikują w żaden sposób tożsamości (teoretycznie można się pod kogoś podszyć i narobić mu problemów).
Pozdr.
Piotr
Polecam pomaranczarnia.pl (http://pomaranczarnia.pl) bo ma mniejszy spread niż internetowykantor.pl i otwarty jest w lepszych dla mnie godzinach. Korzystałem kilka razy - 0 problemów.
Od tego miesiąca działa jeszcze jeden kantor: inkantor.pl (http://inkantor.pl), który ma jeszcze lepsze kursy dla CHF niż pomarańczarnia.
Ale jeszcze nie wiem jak u nich z czasem realizacji zlecenia.
notofrugo
16-03-2012, 15:47
ja jeszcze mogę dodać do listy kantorów internetowych fritz exchange - szybki, tani i rzetelny, ale konto mają tylko w 2 bankach: ING i Alior, a do reszty trzeba płacić za przelewy co najmniej 5 zl
mozesz sprawdzic liderwalut.pl - sprawdzony i maja niski spread w porownaniu do innych kantorow.
Ciekawy watek. Ja mam hipoteczny w euro w BOSiu i jak zobaczylem ostatnio po jakim kursie BOS. Mi liczy to sie za glowe zlapalem. Mniej wiecej 20-30 groszy drozej niż srednie kursy że strony kantory.pl. Przy racie 330 euro to sie jednak roznica robi spora. I też ostanio myslalem jakby to zorganizowac. Taki internetowy kantor wydaje sie miec sens.
Mowicie tylko że wypada albo sprawdzic czy kantor ma konto w BOSiu albo szukac kantoru ktory nie pobiera oplaty za przelew, zgadza sie ?
sandbender
04-12-2012, 10:18
Ja poleceam, www.kantordarex.pl. Robię tam co miesiąc przelewy i nigdy nie miałem problemów. Trzeba tylko powiązać swoje konta walutowe ze swoim kontem i już, całość jest prosta, przelewy szybkie.
Od kilku miesięcy korzystam z portalu internetowykantor.pl i mogę go z czystym sumieniem polecić. Przelewy są szybkie. W razie jakichkolwiek wątpliwości jest dobry kontakt z obsługą klienta. Potwierdzenie każdej transakcji przychodzi na e-mail.
ja od kilku miesięcy korzystam z kantoria.com. Mam kredyt w millennium i korzystam.
Od jakiegoś czasu Millennium wycofało się z przelewów natychmiastowych z tym kantorem i księgowanie wpłaty jest do 13 następnego dnia, czyli całą operację trzeba wykonać do 16 dnia poprzedzającego dzień spłaty kredytu.
maciey75
11-12-2012, 22:11
Zanim wybierzecie kantor polecam http://strefawalut.pl/. Niektorzy z Was szybko zrezygnuja ze swoich w/w ;) Osobiscie korzystam z cinkciarza. Po transakcji mozna wystawic opinie o dostaje sie upust. Dobre ceny ma rowniez http://www.konik-online.pl
Panowie, a czy śledził ktoś kursy w tych wszystkich kantorach jeśli chodzi o euro ? Bo zerknąłęm dziś na porównywarkę i wychodzi że akurat teraz liderwalut jest najlepszy.
Ja korzystam z Fritz Exchange, wydaje się całkiem solidny. Jak na razie wszystko przebiegało tak jak powinno. Kursy mają bardzo korzystne, ale jak to z kursami, mogą się trochę zmieniać, więc zawsze można skorzystać z jakiejś porównywarki.
Zalozylem konto na liderwalut. 2 transakcje zrealizowane bez problemu. Takze bez uwag
foto4deg
28-03-2013, 12:35
Panowie, a pobierają jaką prowizję banki itp od tej wymiany?
Chciałem korony norweskie na pln wymienić i nie wiem, czy jest to opłacalne...
Musisz sprawdzic w banku i w kantorze. Bank raczej nie pobiera bo z jakiego tytulu ? Że do nich kasa wplywa ? Co do kantoru to juz kwestia gdzie kantor ma konta.
Ja akurat do kantoru przelewam z Aliora Sync za 0 zl a kantor mi przelewa do BOS też za 0 mimo że nie maja tam konta. Maja za to wlasnie w Aliorze a tam przelewy gratis
ja wymieniam euro w kantorze internetowym z synca walutowego poprzez kantor na synca normalnego :) A potem juz na swój regularny ROR w BOŚ :)