Zobacz pełną wersję : Wykorzystanie (kradzież) bez zgody autora - wzór pisma
Czy ktos z Was posiada i zechce sie podzielic wzorem pisma wysylanego do goscia/firmy, ktora ukradla mi zdjecia? Nie chodzi nawet o to, ze zarobie na tym na nowego D3s, ale o sam fakt. Chce, aby ta firma uswiadomila sobie czytajac takie pismo, ze moze miec przez to problemy.
Bede wdzieczny.
Ale pytanie czy chcesz ścigać na podstawie prawa autorskiego czy przepisów ogólnych kodeksu cywilnego?
Hmmm, w zasadzie nie wiem. Sytuacja jest taka: gazeta wykorzystala moje zdjecia bez zgody lub chociazby rozmowy ze mna. Chcialbym do nich wyslac pismo z zadaniem zaplacenia lub jakies innej formy zadoscuczynienia. Nie chodzi nawet o sama wygrana, ale fakt. Niech najedza sie strachu. Tak dla zasady, bo mi korona z glowy nie spadla, a zdjecia nie poszly na okladke ogolnopolskiej gazety, tylko do lokalnej prasy.
Nikt nic? Chodzi o jakies standardowe pismo, podparcie sie paragrafami itd. ;)
Sory, bo wyjdzie ze podbijam, ale zapomnialem dodać, ze za pomoc stawiam piwo, a nawet kilka :)
Wyślij mi na PW opis sytuacji, przygotuję coś. Ale dokładnie, jakie zdjęcie, gdzie umieszczone, nakład gazety.
Nie trzeba wzorów pisma , napisz im o co Ci chodzi. Next przedstaw dowód że, posłużyli się twoim zdjęciem i negocjuj . Możesz zaproponować im sprostowywanie niech podadzą info kto jest autorem zdjęć, a jak chcesz kasę to podaj rozsądna kwotę.W ostateczności sąd no ale musisz mieć kasę i cierpliwość a finał niewiadomy. art. 115 ustawy o prawie autorskim
Akurat można wyciągnąć więcej niż trzykrotność zwyczajowej stawki. Trzeba się odwołać wtedy do przepisów dotyczących praw osobistych, a nie majątkowych.
Odezwe sie do kolegi wer na priv
krolewicz
20-04-2012, 21:47
i wymyśliliście coś?
też mnie spotkał ten zaszczyt i móżdże maila teraz :D