PDA

Zobacz pełną wersję : D90 czy D7000 - konkretne pytanie

marta.s
27-11-2011, 21:47
Witam wszystkich:)
To pierwszy post na forum zatem chcialabym sie z Wami przywitac:).

Niebawem kupuje lustrzanke. Na pelna klatke mnie nie stac, bedzie DX.
Szkla juz mam wybrane - 3 jasne stalki, z zoomow nie bede korzystala.

Tutaj pytanie do Was.
Czy lepiej byloby mi na poczatek przygody z fotografia kupic D90, zeby pozniej, jesli wciagne sie, przejsc na FX?
Czy moze kupic D7000 z takim samym zamiarem jak powyzej? Roznica w cenie ponad 1000 PLN - do zaakceptowania, aczkolwiek ze wzgledow finansowych wolalabym opcje D90.

Czy majac ogolne pojecie o fotografii D90 bedzie mnie ograniczac?
Poradzcie.
Bede fotografowac glownie "obrazy codzienne", portrety oraz od czasu do czasu krajobrazy (w przyszlosci pomysle o 10-20).

Obrobka zdjec zajmuje sie juz jakis czas, wiec i to nie bedzie dla mnie novum.
Chcialabym CHYBA kupic D90, ale nie chcialabym potem czuc sie rozczarowana, ze nie dolozylam do D7000, bo np. widac slabsza jakosc zdjec, przez co moge zaczac sie zniechecac.
Nie wiem czy jest sens doplacac do pierwszego aparatu, ktory i tak pewnie bedzie predzej czy pozniej wymieniony na lepszy, pelnoklatkowy, kwoty ponad 1000 zlotych, ktory moglabym poswiecic na wyposazenie: blenda, softboxy, statyw, uzywana lampa, etc...

Dziekuje za sugestie!

arturmsi
27-11-2011, 21:56
Jeśli chcesz fotografować portrety, jakieś krajobrazy jak piszesz, tzn. że, nie bardzo potrzeba Ci mniej szumiącej matrycy jaką daje d7000, jego szybkostrzelności względem d90 czy te rozmiaru do kobiecej ręki, szkła masz wybrane, 10-20 manualem pewnie nie bedzie wiec pomiar z nimi tez Ci sie nie bardzo przyda, więc ja na Twoim miejscu kupiłbym d90 i do tego lampe, która przyda się do portretu i "obrazów codziennych" ;)

wyrwiflak
27-11-2011, 21:57
D90 absolutnie nie będzie Cie z niczym ograniczać! (chyba że mowa o zabawie z obiektywami manualnymi). Jakość zdjęć którą daje D90 nie odstaje od tej z D7000, różnica może być widoczna jedynie na najwyższych ISO, powyżej 1600, bo sama różnica w rozdzielczości jest w gruncie rzeczy niewielka.

Pafik
27-11-2011, 21:58
Najlepiej trochę poczytać, wszystkiego na ten temat można się dowiedzieć. Na początek D90 spokojnie powinien Cie zadowolić a resztę kasy lepiej zainwestować w lepsze szkiełka.

Daniel_Foto
27-11-2011, 21:58
Poczytaj testy, porównania i tp. Ja doradzam ci D90 bo mam i 100% spełnia moje oczekiwania (nie chlapie olejem na matrycę ;d). O D7000 czytałem tyle samo złego co dobrego. (no może więcej złego ale nie ważne) D90 to przede wszystkim sprawdzona pucha, bardzo chwalona i ceniona. Daje super obrazek, AF sobie radzi. D7000 to nowsza matryca więcej MPX, większy zakres ISO z tego co wiem to 100-6300 (mogę się mylić) większa szybkość zdjęć seryjnych. Ale tak jak mówię, D90 nie powinien cię ograniczać. Pozdrawiam.

Jatin
27-11-2011, 21:59
Konkretna odpowiedź D7000.
D90 to dobra puszka ale do D7000 to już inna technologia porównałem zdjęcia z jednej i z drugiej w tych samych warunkach to jest po prostu przepaść.
W D90 1600 iso to maks w D7000 3200 to normalna używalna czułość 6400 jest spokojnie akceptowalne.
Ta matryca zupełnie inaczej pracuje ma zdecydowanie lepszy zakres tonalny i jak dla mnie ładniejsze kolory.

micz87
27-11-2011, 22:00
IMHO jeżeli o obróbce wiesz co nie co i myślisz o przejściu kiedyś na FX to lepiej D90. Miałem podobny dylemat i nie żałuje. Dużo z D90 można wycisnąć jeżeli robisz foto w NEF (RAW). Lepiej dokup sobie sprzęt do studio bo tego lepsza matryca D7000 Ci nie zastąpi ;-) Ja tak zrobiłem jestem zadowolony przy czym u mnie dzięki zaoszczędzonej kasce dokupiłem obiektyw :-) Powiedzmy ze teraz już mam szkiełka, lampy, softy i inne śmieci ale o zmianie body nie myślę. Za rok i D700 będzie postrzegany jako "przestarzały" - tak się teraz patry na D90 mimo że swojego czasu ten aparat był wzorem :-)

Poza tym - AF w D7000 i jasne stałki - hehehe :-) No może trafisz udaną sztukę.

wer
27-11-2011, 22:07
Różnic jest trochę, ale część rzeczy jest niedostrzegalna jak się nie ma odpowiednich potrzeb. Główną różnicą jest matryca i nie tylko wysokie ISO, ale też natywne ISO 100. Niektórzy mają problemy z AF w D7000, ale ja widzę kolosalną różnicę na plus. AF w D7000 działa szybciej i lepiej. Jeśli ktoś robi dużo zdjęć reportażowych to sloty na dwie karty też są dużym plusem, lepszy wizjer. Jest sporo takich niby drobiazgów, które tworzą nową jakość. Nie znaczy to, że D90 jest złym aparatem, korzystałem z niego długo i sprawdzał się. Swoją drogą w D90 jest trochę lepiej wyprofilowany grip i trzyma się go wygodniej.

LordRamzes
27-11-2011, 22:17
d90 chyba ,że chcesz sobie skrócić trochę życia przez nerwy :) tzn źle działający AF itd itd :) niestety d7000 może i technologicznie lepszy ale moim zdaniem to największy niewypał nikona , Konkretnie jak ktoś wspomniał d90 wystarcza gdyż na wysokich czułościach raczej nie będziesz działał klatek /sek też nie potrzebujesz :)

marta.s
27-11-2011, 22:46
Ehh, tego sie obawialam.
Nigdy nie mialam wczesniej tak trudnego wyboru - w zadnej kwestii, nawet tych zyciowych :)
Z jednej strony wypowiedzi zwolennikow D90, z drugiej strony kategoryczne potwierdzanie, ze D7000 jest po prostu lepszy.

Najbardziej boje sie tego, ze porownujac zdjecia wykonane tymi samymi obiektywami w takich samych warunkach, D90 bedzie "wypluwal" duzo gorsze jakosciowo fotki :(
Rozumiem, ze Ci, ktorzy to pisza, mieli porownanie z D90 i widza owe roznice...

Mam pytanie do Was - Was, ktorzy zaproponowaliscie mi jednak zakup D90. Czy naocznie widzieliscie roznice w stosunku do D7000? Czy swoja opinie na temat tego, ze robi podobne zdjecia opieracie na podstawie testow dostepnych w sieci?

Wybaczcie za dociekliwosc, ale naprawde ta sprawa strasznie mnie meczy :))))
Pozdrowionka

wer
27-11-2011, 22:52
Mam D90 i D7000. Jak bardzo chcesz to mogę zrobić jakieś zdjęcia testowe, to samo szkło, takie samo oświetlenie.

piterdm
27-11-2011, 22:54
Może ta (http://pl.pixel-peeper.com/) strona też coś pomoże.

bogdi64
27-11-2011, 23:03
Mam D90 i D7000. Jak bardzo chcesz to mogę zrobić jakieś zdjęcia testowe, to samo szkło, takie samo oświetlenie.

przypuszczam, że na takie porównanie czeka więcej osób, więc ...... po prostu bierz się do roboty ;)

Jatin
27-11-2011, 23:04
Właśnie chciałem zadać to samo pytanie, czy koledzy pracowali z D7000?
Jak już napisałem zdjęcia są bez porównania z gigantyczną przewagą D7000! Ja osobiście nie doświadczyłem żadnego problemu z tą puszką, miałem ją do testów przez 10 dni i naprawdę intensywnie ją eksploatowałem. Będąc zupełnie obiektywnym to wymagała mikro kalibracji z jednym szkłem.

jm
27-11-2011, 23:13
Chcialabym CHYBA kupic D90, ale nie chcialabym potem czuc sie rozczarowana, ze nie dolozylam do D7000

Jeśli rozważasz te dwa modele obowiązkowo powinnaś przeczytać te dwa wątki:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=163729

oraz

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=176224

Od dechy do dechy. Wiem, że to długa lektura, ale zanim się przebijesz przez oba, to jest spora szansa, że nienormalnie teraz wysokie ceny Nikona spadną do normalnych wartości - nie ma tego złego...;)

juha
27-11-2011, 23:21
Moim zdaniem D90 wystarczy poczytać forum aby przekonać się, że d7000 to coś w rodzaju rosyjskiej ruletki. Możesz rozważyć też d300s kosztuje mnie więcej tyle co d7000 (mówię o sprzęcie delikatnie używanym). Moim zdaniem w ogóle bez sensu jest kupowanie sprzętu fabrycznie nowego. Na allegro znajdziesz mnóstwo body z przebiegiem w granicach 5000 zdjęć, a tyle zdjęć mozna zrobić w ciągu kliku godzin pobytu na AirShow. Rożnicę w cenie pomiędzy nowym a używanym body przeznacz na sb-600 czy Nikkora 35/1,8.

bogdi64
27-11-2011, 23:27
..... Moim zdaniem w ogóle bez sensu jest kupowanie sprzętu fabrycznie nowego.....

zwłaszcza jak chce się kupić na raty lub korzystać z pełnej gwarancji, albo odliczyć VAT

marta.s
27-11-2011, 23:30
Bylabym wdzieczna.
Oczywiscie - zalezaloby mi na mozliwie najbardziej zblizonych pomiarach, tj. taka sama ekspozycja, obiektyw, etc.

Watki dot. D7000 przeczytalam (nie)stety od deski do deski.
Niestety - nic mi nie pomoglo.
mozna z nich wywnioskowac, ze pierwsza seria byla wadliwa, natomiast aktualnie nie ma juz problemow ze sprzetem.

Nie ulatwia mi to jednak wyboru :(
Tak, jak wspomnialam. Ta puszka nie ma byc puszka docelowa.
Zalezy mi tylko na tym, aby jakosc zdjec byla na dosc wysokim jak na sredniobudzetowym aparacie amatorskim/pol-profi DX i zebym nie zalowala, jesli kupie D90, ze na D7000 zdjecie byloby 10x lepsze :)))))

Dziekuje Wam raz jeszcze.
Dobrej nocy :))))

jm
27-11-2011, 23:40
Watki dot. D7000 przeczytalam (nie)stety od deski do deski.
Niestety - nic mi nie pomoglo.
mozna z nich wywnioskowac, ze pierwsza seria byla wadliwa, natomiast aktualnie nie ma juz problemow ze sprzetem.

Serio?
Nie czytałaś dokładnie.

marta.s
27-11-2011, 23:45
Serio?
Nie czytałaś dokładnie.
Co dokladnie, Twoim zdaniem, pominelam?

zapoznalam sie wnikliwie z relacja Fatmana dot. Jego D7000.
Z opiniami rowniez sie zapoznalam, z tym, ze ostatni wpis mial miejsce w IV, czyli z tego co wiem, dotyczy starszej wersji sprzetu, anizeli te, ktore obecnie sa w sprzedazy.

jm, gdybym sie Ciebie spytala o porade - co bys mi polecil? Osobiscie, od siebie?
D7000 + 2 jasne stalki czy D90 + 2 jasne stalki + akcesoria (lampa, filtry, etc.)?

Dziekuje.. :)

jm
27-11-2011, 23:59
Krótkie streszczenie zatem - Fatman doprowadzony do ostateczności wybrał "święty spokój" i d7000 sprzedał.
Jest pewna grupa użytkowników, którym ten d7000 działał na początku w miarę OK, po kilku miesiącach się rozkalibrował i .... ludzie wykonują ćwiczenia z wysyłki do serwisu, serwis niby naprawia, a po pewnym czasie usterka wraca. Znów wysyłają, wielu podejmuje decyzję o odsprzedaży. Co więcej okazuje się, że nie tylko egzemplarze z polskiej dystrybucji miewają wadę.

Piszesz, że ten aparat NIE ma być Twoim DOCELOWYM, czyli jak rozumiem, zakładasz, że Cię to wciągnie, że albo wymienisz za jakiś czas na inny model, albo dokupisz coś jeszcze. Skoro tak, to ja wolałabym jednak pewniejsze d90. Nie wiem jednak czym fotografowałaś do tej pory...?

Chcąc zachować pełny obiektywizm, muszę podać też ten wątek do lektury - d90 też miewa humory, jednak w porównaniu z tym co potrafi wyczyniać d7000, to d90 to jest super grzeczny i wychowany aparat:) - zresztą nawet sam wątek jest duuużo krótszy;)

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=81378

Jakie konkretnie stałki chcesz kupić?

d90
28-11-2011, 00:21
przyklad dla autora watku:
Nikon 17-55 f2.8 i dwie puszki oddalone o lata swietlne, czyli D40X i D90. Oba smigaja na tym szkle az milo. Oba daja fajny obrazek.
Jesli zapne to szklo do D90 i D7000 tez bedzie tak samo.
Ja nie znajduje w D90 zadnych wad, ktore przeszkodza Ci zrobic wspaniale zdjecie.
Mam tez D700, ale tylko dlatego, ze ISO jest nieporownywalnie bardziej uzyteczne.
Jesli bedziesz focic koscioly, nieoswietlone ulice po nocy z reki, tez iso powinno Cie zainteresowac. Ale wtedy dochodza stalki z f1.4.
Jesli nie, kupuj D90 i wal foty.
Na dobra sprawe, film -jakikolwiek- zalozony na moje starocie (F-301 oraz F-401) z iso 400,
tez robi swietne foty. Tyle ze wspolnie ze swietnym szkielkiem np MF 50mm1.8.
Dla checy robilem nimi nawet studyjnie. Efekty zadowalajace.

Nie doplacaj do D7000 i nie ryzykuj.
Starsze nie znaczy gorsze.
Takie jest moje zdanie.

robert.michal
28-11-2011, 01:54
Witam, ja również stoję przed wyborem aparatu. W zasadzie pożąda go moja córka chodząca na zajęcia fotografii, ale aby mieć z nią wspólne tematy też postanowiłem w sobie rozwinąć tę pasję. Po zastanowieniu zdecydowałem się na D7000. Nie oszukujmy się D 90 to jednak poprzednia generacja (matryca i procesor) słabsze ISO , szybkość itp. nawet przestali go produkować.... Ma za to olbrzymią zaletę CENĘ i działa. Czytałem, na tym forum o usterkach d7000 ale gotów byłem zaryzykować....
Niestety cena d7000 w ciągu 1,5 miesiąca wzrosła prawie o 1000 zł a w dodatku przestał być dostępny w dużych sklepach, gdzie chciałem go kupić na nieoprocentowane raty. Jestem w kropce - d90 na pewno sprawi wiele radości, ale chciałem uniknąć sytuacji, że za rok ,dwa dowiem się od córki, że potrzebny jest nowy sprzęt bo ten ją ogranicza....

Pozdrawiam, mam nadzieję, że nie wciąłem się zbytnio w wątek.

krzysiozboj
28-11-2011, 02:24
Jestem na tyle stary że pamiętam jeszcze kawałek komuny i brak nachalnej konsumpcji, taką tendencję do kupowania rzeczy na ileś lat. Dobry marketing chyba nadal na tym bazuje starając się nam mocno wciskać sprzęt "przyszłościowy" na naście lat w sytuacji kiedy za 2-3 lata będzie on już i tak przestarzały nieco. D7k nie będzie puszką topową przez najbliższe 10 lat, obawiam się ze nawet nie przez najbliższe 2-3 lata.

Czy D90 ogranicza w stosunku do D7k? Miałem ochotę na tego drugiego ale wystraszyły mnie kłopoty Fatmana i nie mam porównania i niejako nie wiem co tracę. Niemniej moim zdaniem D90 jest na tyle fajny że pozwala sporo w kwestii kontroli nad puszką jak i w kwestii deniniowania go pod siebie, spoooro czasu upływa nim zacznie tego brakować. Gdybym miał wybierać jeszzce raz to wybrałbym tak samo chyba że ... używka D300 ale to tylko i wyłącznie na chęć posiadania celniejszego AF. A do nauki i ciut ambitniejszej zabawy to jakieś fajne jasne szkło, myslę że to będzie o wiele ciekawsza "inwestycja w przyszłość"

wer
28-11-2011, 02:30
To teraz pytanie, jakie testy mam zrobić? Czy ktoś ma jakieś specjalne życzenia? ISO? Oświetlenie? Co ma być na zdjęciu? Ew. niedoświetlenia dla porównania szumu? Te testy wymagają jakiegoś przygotowania w miarę. Co do zdjęć plenerowych to dopiero w następny weekend będzie możliwość, bo po 16:00 wychodzę z pracy i pozostają tylko zdjęcia nocne o tej porze. W domu mogę bez problemu zrobić jakieś produktowe w namiocie bezcieniowym albo oświetlone studyjnie.

d90
28-11-2011, 02:39
ludzie...do dzis mam zenith-a ET. Mam stare analogi. Mam tez ff. Czy wy wszyscy myslicie ze nowa technologia was zbawi ? Czy ktos z was szukajacych modelu potrafi zrobic zdjecie w trybie M ?

wer
28-11-2011, 03:20
ludzie...do dzis mam zenith-a ET. Mam stare analogi. Mam tez ff. Czy wy wszyscy myslicie ze nowa technologia was zbawi ? Czy ktos z was szukajacych modelu potrafi zrobic zdjecie w trybie M ?

Każdy ma swoje potrzeby. Niektórzy potrzebują wyższego ISO, dla niektórych ważne będą uszczelnienia. W D90 brakowało mi kilku rzeczy, które teraz mam w D7000. Jak ktoś chce mieć 6 klatek na sekundę zamiast 4,5 to musi zaraz włączać tryb M?

d90
28-11-2011, 05:05
nie musi...ale skoro nie musi/nie umie....moze niech zacznie od poczatku...?

wer
28-11-2011, 05:27
A może lepiej jak ktoś sięga po jakąś funkcję/tryb w aparacie gdy jest mu to potrzebne?

login_87
28-11-2011, 07:32
Witam, ja również stoję przed wyborem aparatu. W zasadzie pożąda go moja córka chodząca na zajęcia fotografii, ale aby mieć z nią wspólne tematy też postanowiłem w sobie rozwinąć tę pasję. Po zastanowieniu zdecydowałem się na D7000. Nie oszukujmy się D 90 to jednak poprzednia generacja (matryca i procesor) słabsze ISO , szybkość itp. nawet przestali go produkować.... Ma za to olbrzymią zaletę CENĘ i działa. Czytałem, na tym forum o usterkach d7000 ale gotów byłem zaryzykować....
Niestety cena d7000 w ciągu 1,5 miesiąca wzrosła prawie o 1000 zł a w dodatku przestał być dostępny w dużych sklepach, gdzie chciałem go kupić na nieoprocentowane raty. Jestem w kropce - d90 na pewno sprawi wiele radości, ale chciałem uniknąć sytuacji, że za rok ,dwa dowiem się od córki, że potrzebny jest nowy sprzęt bo ten ją ogranicza....

Pozdrawiam, mam nadzieję, że nie wciąłem się zbytnio w wątek.

za 2-3 lata d7000 tez bedzie ograniczal a na rynku bedzie juz d9000 z iso 512000 36Mpix itp...wiec lepiej teraz kupic d90 a zaoszczedzona kase przeznaczyc na jakies szklo/lampe.

Lulek39
28-11-2011, 09:47
Lepiej zainwestować w lepszą optycznie szklarnię, spać spokojnie w nocy i cieszyć się z udanych zdjęć, niż ciągle zamartwiać czy przy kolejnym strzale nie posypie się AF. Jak w takiej sytuacji czerpać radość z fotografowania? Dla mnie wątpliwa sprawa. Jeśli wydajesz niemały grosz, to wydaj go rozsądnie, aby jak najlepiej wykorzystać te pieniądze, w sumie to pewien rodzaj inwestycji, a zdecydowanie się na d7000 to inwestycja obarczona dużym stopniem ryzyka, a nie dająca nieporównywalnie większych zysków nad d90. Zdecydowanie lepszy efekt osiągniesz zaopatrując się nic nie ograniczającą Cię a sprawdzoną puchę d90 oraz w lepsze szkła.

Mazzi
28-11-2011, 09:49
Ja też na samym początku chciałem D7k ale komentarze mnie po prostu zniechęciły! Później brałem pod uwagę jeszcze D5100 aż w końcu padło na D90 :)

Nie ma co się zastanawiać - znasz ryzyko, jeśli w Twoim odczuciu jest akceptowalne to bierze D7k, jeśli nie to zostaje D90 i cieszyć się robieniem zdjęć!

robert.michal
28-11-2011, 14:49

W dziedzinie fotografi jestem cienki. Ale tryb M to nie tylko lustrzanki. Mam go w ośmioletniej Minolcie Dimage,
jest tam bracketing, korekcja naswietlania, histogram , jest nawet górny wyświetlacz i dosyc jasne szkło z soczewkami asferycznymi i AD. najniższe iso to 64 !!! - można robić zdjęcia, ale opóźnienie migawki , szybkość zdjęć seryjnych i wielkość matrycy oraz prądożerność bardzo ograniczają.

Jasne , że prawdziwy spec pudełkiem od butów zrobi rewelacyjne zdjęcia, ale reszcie ta nowa technologia bardzo pomoże w osiągnięciu lepszych rezultatów.

KamilM
28-11-2011, 15:56
Powiem tak, stać Was na D7000 - kupuj, jeśli nie, to wybierz dużo tańszego D90 i zakup fajne szkła. A pod jakim względem D90 ma ograniczać w stosunku do D7000? O ile nie będziesz miał problemów z AF, to na pewno jest on lepszy w stosunku do D90. Przejdź się po sklepach, weź w rękę każdego i zobacz, czy Ci pasuje.

Ja, jeśli teraz bym miał brać drugą puszkę, to wybrałbym D300s.

Tyle w temacie.

qba87
28-11-2011, 17:49
Powiem tak, stać Was na D7000 - kupuj, jeśli nie, to wybierz dużo tańszego D90 i zakup fajne szkła. A pod jakim względem D90 ma ograniczać w stosunku do D7000? O ile nie będziesz miał problemów z AF, to na pewno jest on lepszy w stosunku do D90. Przejdź się po sklepach, weź w rękę każdego i zobacz, czy Ci pasuje.

Ja, jeśli teraz bym miał brać drugą puszkę, to wybrałbym D300s.

Tyle w temacie.

I ja za kolegami. Co więcej ja miałem D7000 i powiem że gdyby nie AF i problemy z olejem na matrycy to byłaby moja puszka marzeń ale....co z tego. Dosyć miałem straconych nerwów z D7k i zabawy z serwisem. Oddałem i dopaciłem do D300s - i na pewno nie żałuje. Nie chce mi się wierzyć żeby coś mnie w nim ograniczało za rok czy za 5 lat. Tak samo było by z D90 ( to przecież ta sama matryca ) tylko mi zależało na świetnym AF - takie zboczenie po użytkowaniu D7000 :)

dziurol
28-11-2011, 20:47
To teraz pytanie, jakie testy mam zrobić? Czy ktoś ma jakieś specjalne życzenia? ISO? Oświetlenie? Co ma być na zdjęciu? Ew. niedoświetlenia dla porównania szumu? Te testy wymagają jakiegoś przygotowania w miarę. Co do zdjęć plenerowych to dopiero w następny weekend będzie możliwość, bo po 16:00 wychodzę z pracy i pozostają tylko zdjęcia nocne o tej porze. W domu mogę bez problemu zrobić jakieś produktowe w namiocie bezcieniowym albo oświetlone studyjnie.

jak można prosić to zdjecia jakiegoś konkretnego przedmiotu przy sztucznym oświetleniu przy iso 1600 - tło niekoniecznie doświetlone oczywiście bez obróbki:) dzieki

marta.s
28-11-2011, 21:09
Dobrze, czyli zblizyliscie mnie do wyboru D90.
Powiedzcie mi prosze - na moim miejscu poczekalibyscie z kupnem puszki? Z tego co widze, ceny ostatnimi czasy sporo podskoczyly w gore - teraz nie wiem czy kupowac w tym momencie czy tez poczekac, bo pewnie ceny spadna? A moze w ogole lepsza opcja bedzie import spoza Polski? Moze mozecie cos polecic?

igg
28-11-2011, 21:24
Ceny spadną po Świętach, w najbliższych kilku tygodniach raczej nie...

wer
28-11-2011, 21:25
W tej chwili to nie wiadomo co będzie. Nikon w tej chwili nie produkuje amatorskich body z powodu zalania fabryki w Tajlandii. Ceny mogą jeszcze wariować i mogą być problemy z dostępnością. Dolar też skacze jak łódź w czasie sztormu, z tym, że idzie raczej do góry niż na dno. Za 2 dni andrzejki, więc wtedy można sobie wywróżyć jak będą kształtowały się ceny.

micz87
28-11-2011, 22:49
Za 2 dni andrzejki, więc wtedy można sobie wywróżyć jak będą kształtowały się ceny.

Haha :) Moze jakas wrozbe o naprawieniu AF w D7000 zrobimy wspolnie na forum ;)

Rybnik
29-11-2011, 00:12
a ja powiem krótko olej body rób zdjęcia...
D90 to jest body które otwiera świat Nikona, wszystko "lepsze" powinno być lepsze,
ale niestety body za ciebie nie zrobi zdjęcia, szumy iso af wszystko ładnie i pięknie ale musisz o tym pamiętać jak robisz zdjęcie...

ważna rzecz w D90 można robić zdjęcia śmiało na iso 3200 tylko zawsze pamiętaj żeby dobrze doświetlić,
rób Raw-y to zawsze masz możliwość ustawienia prawidłowego balansu bieli, i zmianę innych ustawień....

Co do zakupu nowy czy używany
zawsze jest ryzyko, i moja rada testuj sprzęt ile się da u sprzedawcy , ja niestety nie znam się (tzn. już niektóre sztuczki poznałem) i teraz tak musisz sprawdzić czy w body + jasne szkła nie ma czegoś jak back focus, front focus, jeśli po za kupie stwierdzisz że coś ci nie gra to zawsze tracisz czas, a jak sprzęt używany to pewnie bez gwarancji i musisz jeszcze stracić pieniądze....

robert.michal
29-11-2011, 02:01
No i co Marta czekasz na test Wer ?

Ja za długo czekałem -dziś zrobiłem rundkę po sklepach i d7000 nawet nie zobaczyłem (może wycofali po cichu z dużych sklepów?) nie wiadomo kiedy będą (a przecież święta za pasem).
Jeden koleś mówił że może w marcu??? . Zniechęciła mnie galopująca cena na ten aparat i negatywne wypowiedzi tutaj o 7000 - dojrzewam do d90 - sprawdziłem d5100 podobno matryca ta sama co w d7000 i super zdjęcia - ale moim zdaniem słaba jakość obudowy kiepski dostęp do ustawień. Ja zaplanowałem zakup za gotówkę do 4 tyś . (ale to w ostateczności) na nieoprocentowane raty do 5tyś. D 90 doskonale się w tym mieści + jakieś opcje - z tym, że zacznę od standardowego 18-105 i o reszcie potem pomyślimy). O pełnej klatce nawet nie myślę - u córki talent jeszcze nie eksplodował :) , Ale to jednak staroć z jednym czujnikiem krzyżowym ,
bez iso 100 górnym też cienkim jak na dzisiejsze standardy , słabszą matrycą i procesorem poprzedniej generacji .

Ale ty skoro masz już tak sprecyzowane plany ( główna pasja życiowa, lub źródło dochodu ) i wiesz czego potrzebujesz to czemu nie zaczniesz docelowo od d700
teksty , że "trzeba zaczynać od początku" , martyrologia typu mam Zenitha tam to był manual i dawałem radę, wygląda na myślenie, " ja się męczyłem, a inni chcieli by iść na skróty" - Tak na marginesie manual to był np w Zorki 4 a w Zenicie migały lampki i dla mnie wtedy to była "pełna automatyka w wydaniu radzieckim".

Moim zdaniem lepszy aparat to po prostu lepsze zdjęcia i większa tolerancja na błędy nowicjusza.

Przemyśl tak jak ja wariant raty np.40 razy zero % w EUROAGD czy Media markt - dziś się o to dowiadywałem, dają te raty na każdy towar - przy dzisiejszej inflacji masz od razu sprzęt i przez trzy lata spłacasz raty, które realnie są mniej warte . a tak odkładała byś pieniądze które traciły by na wartości osobna sprawa to nie dać sobie wcisnąć ubezpieczenia kredytu , a potem karty kredytowej.

Odnośnie ergonomii to dziś sprawdziłem : nikon90 przeciętnie, sony alfa65 (chyba ) rewelacja - pięknie dopasowana do dłoni i taka okładzina, że "klei "sie do dłoni,

Pentax K5 też ma fajne wcięcie na środkowy palec - ale o parę długości wyprzedza Nikona jeśli chodzi o rozmieszczenie przycisków można trzymać go w jednej ręce i ma się dostęp w zasadzie do wszystkich funkcji (sprawdziłem ro z zamkniętymi oczami - wpadają pod palce). Drugiej ręki trzeba użyć tylko do ręcznego zuma,zmiany pokrętła trybów i podniesienia flesza. Te przednie pokrętło jest jakoś lepiej pod kątem 45 stopni. A pokrętło na kciuk bliżej środka aparatu , nie tak jak w d90 gdzie trzeba nienaturalnie odginać kciuk i mniej pewnie się trzyma aparat.

Gdy zobaczyłem że dają gwarancję 3 lata , a sprzedawca zapewniał, że będzie działał nawet po oblaniu wodą bo ma jakąś kosmiczną ilość uszczelek i mocną obudowę olśniło mnie, że d90 może być aparatem jednorazowym, bo znaczną część wakacji spędzamy żeglując, po drugie mam dwie córki i aparat jednej nie przeżył ulewy, mimo, że był schowany w plecaku , drugi posiada rozszerzoną gwarancję na użytkowanie przez dzieci, już dwa razy był w naprawie, a reklamacja o zbyt dużym poborze prądu została ooddalona i czekamy kiedy wymyslą akumulatorki o odpowiedniej pojemności.

W każdym razie ten K5 dał mi do myślenia .

KamilM
29-11-2011, 02:48
robert.michal -> K5 to świetne wyjście z sytuacji. Nie musisz bać się, że kupisz starego już D90, lub w nowym D7000 zacznie się coś dziać z AF. Polecam.

Fatman
29-11-2011, 08:28
iso 1600, 3200, 6400 -porównanie D300 i D7000

http://img593.imageshack.us/img593/2347/ison.jpg

d90
29-11-2011, 10:37
jesli potrzebujesz uszczelek, bierz pentaxa. Ja na wszystkie klamoty mam ubezpieczenie od zalania itp. Moj d90 przeszedl nie jedno. Deszcze, sniegi,...dziala. Bez problemow i serwisu. Ale uszczelek nie ma. Kupuj uszczelnione body i szkla jesli bedziesz focil na wodzie.

KamilM
29-11-2011, 10:44

Dzięki za porównanie. Jak dla mnie, dopiero przy 6400 widać ogromną różnicę w jakości obrazka. Przy 3200 zaczyna się robić przewaga D7k, zaś 1600, w większości przypadków można spokojnie "zdzierżyć" ziarnistość D300s :). Przydałoby się identyczne porównanie do K5.

karolt
29-11-2011, 11:44
Dobrze, czyli zblizyliscie mnie do wyboru D90.
Powiedzcie mi prosze - na moim miejscu poczekalibyscie z kupnem puszki? Z tego co widze, ceny ostatnimi czasy sporo podskoczyly w gore - teraz nie wiem czy kupowac w tym momencie czy tez poczekac, bo pewnie ceny spadna? A moze w ogole lepsza opcja bedzie import spoza Polski? Moze mozecie cos polecic?

Wybór jest dość prosty: chcesz mieć bardzo fajne i wygodne filmowanie - bierz D7000.
Chcesz tylko robić zdjęcia? Bez znaczenia, który wybierzesz, pozostaje sugerować się ceną.
Właśnie sprzedałem swojego D7000 i bardzo mi będzie brakowało filmowania właśnie, chociaż moja nowa zabawka też filmuje, ale kulawe to filmowanie. W D7000 filmowanie to przyjemność. Oczywiście jeśli kogoś bawi filmowanie.

Co do spadku cen: to zawsze jest loteria i dlatego nie zastanawiaj się, tylko po prostu kupuj, jeśli coś Ci jest potrzebne.

verdical
29-11-2011, 13:41
Jak pojawił się D7000, to pomyślałem, żeby sprzedać D90 i kupić ten nowy aparacik. Po paru tygodniach stwierdziłem jednak, żę różnica w jakości i funcjonalności jest zbyt mała aby to robić. To była dobra decyzja. D90 używam już prawie 3 lata (to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka) i teraz pieniądze wydaję raczej na szkła :-). Nowe body musi poczekać. Może FX! Kupując obecnie nowe body najpierw wybrałbym system, fx czy dx (lub jakoś inaczej), podstawowe szkło/szkła i na końcu body (sprawdzone/ nie koniecznie najnowsze).

robert.michal
30-11-2011, 02:34
Dzięki za fajne podpowiedzi, poczytałem o pentaxie i pewnie już jutro się na niego zdecyduję - wg testów fotki wypluwa nawet lepsze jak d7000 . O dziwo cena ma tendencję spadkową , natomiast Nikon kompletnie odleciał - nawet d90 sporo podrożał a powinien jako mijający model być na wyprzedaży. Minusem u P jest krótszy zoom w standardzie, (jeszcze nie mam aparatu, a juz mi brakuje długiego zooma :))-to zwiększy docelowo koszty -chociaż wyczytałem, że można adaptować obiektywy innych marek .To mam zooma 70-150 /4 i stałkę 300/4,5 ale o wadze kowadła). I nie wiem, czy właśnie AF nie byłby tam najbardziej przydatny .

Powiedzcie mi, bo to mnie niepokoi w d7000 jest jakieś 2000 pól pomiarowych (pixeli) a w Pentaxie podają 77 (segmentów) - różnica jest przytłaczająca -czy jakiś genialny algorytm zastępuje te 1900 brakujących punktów?) czy to ma również wpływ na AF -jak tak to czarno to widzę.

marta.s
30-11-2011, 12:34
Pentax jest OK, ale jest to sprzet niszowy.
Ciezko dobrac do niego akcesoria - z czym problemow nie ma np. w przypadku C czy N.

Mam pytanie zwiazane z tematem, ktory zalozylam.
Przeczytalem watki na tym forum i sie przerazilam.
Czy to prawda, ze sa tak duze klopoty w korzystaniu z jasnych stalek w polaczeniu z Nikonem D90?
........

Szczerze - nie zamierzam kupowac aparatu po to, by korzystac z kitowego 18-105...
A jesli na stalkach mam miec caly czas FF/BF to chyba trzeba sie zdecydowac na inna puszke :(:(

wer
30-11-2011, 12:46
Z Pentaksem jest jeden problem, wbrew temu co często krzyczą pentalibowie ciężej kupić obiektywy, producenci niezależni wypuszczają szkła do P w ostatniej kolejności odśnieżania. Wystarczy porównać ofertę na allegro czy w dowolnym sklepie internetowym. W dodatku nowy właściciel Pentaksa nie zdeklarował się co dalej. Od jesieni Ricoh przejął w pełni dział foto i nie wiadomo co planują.

jm
30-11-2011, 12:48
Ciezko dobrac do niego akcesoria - z czym problemow nie ma np. w przypadku C czy N.

Pytanie tylko - jakie akcesoria są Ci potrzebne? Pentax na pewno jest mniej popularny od C i N - jednak ma to też swoje jasne strony - np znacznie lepiej dba o swoich klientów, a i firmy niezależne też produkują osprzęt z mocowaniem do P.

Jeśli zależy Ci na bezproblemowym AF i koniecznie chcesz zostać u Nikona zacznij się rozglądać za d300s - niewiele jest modeli Nikona tak mało problemowych (bezproblemowych) jak wspomniana eska.
Potem to już FX.

qba87
30-11-2011, 12:49

Czy to prawda, ze sa tak duze klopoty w korzystaniu z jasnych stalek w polaczeniu z Nikonem D90?
........

Szczerze - nie zamierzam kupowac aparatu po to, by korzystac z kitowego 18-105...
A jesli na stalkach mam miec caly czas FF/BF to chyba trzeba sie zdecydowac na inna puszke :(:(

Jak tak to już z pewnością nie kupuj D7000....

KamilM
01-12-2011, 01:13
........

Kurde, o jakich problemach z jasnymi stałkami + D90 mówisz? Mam takie body i dwa obiektywy stałogoniskowe od prawie roku. Podaj linki, chcę porobić testy, czy u mnie jest OK...

Co do Pentaxa, cały osprzęt jest ogólnodostępny i naprawdę nie problem dokupić do nich dodatki, jak filtry, lampy, czy obiektywy. W sklepach jest tego mniej, ale jakościowo (zarówno body, jak i szkła) nie odbiegają od tego, co ma N czy C.

marta.s
01-12-2011, 12:37
Kurde, o jakich problemach z jasnymi stałkami + D90 mówisz? Mam takie body i dwa obiektywy stałogoniskowe od prawie roku. Podaj linki, chcę porobić testy, czy u mnie jest OK...

Co do Pentaxa, cały osprzęt jest ogólnodostępny i naprawdę nie problem dokupić do nich dodatki, jak filtry, lampy, czy obiektywy. W sklepach jest tego mniej, ale jakościowo (zarówno body, jak i szkła) nie odbiegają od tego, co ma N czy C.

Chociazby w watku tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=120041
Dlatego mnie wizja ciaglego BF/FF przeraza, a z zoomow korzystac nie zamierzam...

KamilM
01-12-2011, 18:48
W takim razie, już powinnaś znać odpowiedź, jakiego body nie wybierać. FF/BF może dotyczyć chyba każdego systemu (C, N, P), body czy szkieł. Po prostu przed zakupem lepiej porobić testy, niż później żałować. Albo kupować online, gdzie masz 10 dni na zwrot sprzętu.

Zresztą, ja po tych wszystkich wpisach, już dawno bym wiedział, co kupić (D300s), albo inny system oparty o K5 wraz z limitedami :).

robert.michal
02-12-2011, 10:35
"Pentak" bo taką dostał ksywę jest już u mnie w domu, pożegnałem się z myślą o d7000 - chociaż na stronie nikona jest informacja, że wypompowali w końcu wodę Od 30 listopada ruszają kanały dystrybucyjne tego co montowali pokątnie, chcą w styczniu uruchomić fabrykę , a w marcu produkcja lustrzanek ma osiągnąć poziom zeszłoroczny. Ha i jeszcze Tamron wydłużył gwarancję do 5 lat -żyć nie umierać. Wracając do Pentaka to rozłożyli mi płatność na 30 rat (nieoprocentowanych) pierwszą spłacę za miesiąc, więc na razie pstrykam za darmo, Obliczyłem, że jeśli 6 razy w miesiącu pojadę do pracy rowerem to zaoszczędzę te 123 zł na ratę. Gdy przyniosłem go do domu to była mała awantura , Córka się nie ucieszyła bo miał być nikon, Żonie koleżanka doradziła d90 lub d5100 - ale jak zaczęła wynajdować jakieś kosmiczne okazje (nawet paser miałby drożej) lub snuć plany że starsza pani , która ma jej przywieźć jej jakieś lekarstwo z USA , przywiezie również aparat to zadziałałem z zaskoczenia. W k
ażdym razie dostałem za brak "konsultacji społecznych" , wypomniane mi zostały wszystkie "nieprzemyślane " zakupy.... Nie chce tu zaśmiecać wątku, a muszę się z kimś podzielić się swoimi spostrzeżeniami a sytuacja w domu nie jest sprzyjająca ,spadam na inny wątek. Tutaj :http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...20#post2630820

Słowem koledzy dobra robota, kolejny zadowolony klient.

jo44
02-12-2011, 10:49
Nie chce tu zaśmiecać wątku, (...)
Akurat. :)

Chogori
02-12-2011, 11:50
Ten się przynajmniej przyznał, że wypowiada się na forum nikoniarzy jako przedstawiciel innego producenta. Ale podoba mi się jego sposób myślenia. Ja gdybym codziennie do pracy jeździł rowerem to co miesiąc mam nowy aparat lub szkło.

shaolin1
03-12-2011, 01:24
Witam wszystkich, jako że jest to mój pierwszy post na forum.

Też mam podobny dylemat ale u mnie dodatkowo jeszcze jest D300s do kompletu razem z D90 i D7000.
Zastanawiałem się nad D90 i D7000 ale patrzę że ciekawe okazje można zobaczyć na ebay'u odnośnie D300s.
D90 nie ma kilku funkcji jak wstępne podnoszenie lustra i mikroregulacja AF z tego co kojarzę, ale czytając o problemach z D7000 to myślę że D300 to będzie jedna z lepszych alternatyw dla D90 (o ile w ogóle można to nazwać alternatywą).

Ja co do startowego szkła nie mam wątpliwości bo chciałbym aby to był Nikkor 18-200 VR II (znany chyba wszystkim).
Jako że jestem amatorem więc na początek przygody myślę że wystarczy.

Czy może mi ktoś powiedzieć czy jest coś co może mnie skłonić jednak ku D90 albo D7000, tj. coś czego bardzo brakuje w D300s.

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Seeker
03-12-2011, 03:27
"czy jest coś co może mnie skłonić jednak ku D90 albo D7000, tj. coś czego bardzo brakuje w D300s"

Pixelki, waga i może obrazowanie w ciemnościach, ale się nie upieram. Niewiele tego.
Jeśli finanse wyrobią, to chyba jednak D300s.
N 18-200 na pierwsze szkło nadaje się jak najbardziej, a i później jako turystyczne.

soja
03-12-2011, 09:57
z 90 i 300-ka nie bedziesz poznawal ludzi w serwisie Nikona :D
ja juz prawie po imieniu, wczoraj odebralem D7K z trzeciej wizyty.
A jednak nadal lubie ten aparat i jak teraz bedzie OK to go nie wymienie. Ma zalety o ktorych juz tu pisano, nie bede powtarzal.

jo44
03-12-2011, 10:51
Z tego co słychać to w GB serwis Nikona bardzo miły... :)

shaolin1
03-12-2011, 21:13
Niestety ceny D90 i D300s w UK wcale nie są zachęcające. Zresztą w Polsce podobnie.

Jeszcze pytanie bardziej do użytkowników D90: Jak dajecie sobie radę bez funkcji wstępnego podnoszenia lustra nocą? Podobno jakieś opóźnienie ekspozycji jest zamiast tego, ale czy to dobrze zastępuje wstępne podnoszenie lustra?
No i D90 nie ma mikroregulacji AF? Jeśli trafi się obiektyw który nie będzie powodował BF/FF to ok ale co jak się taki trafi? Za każdym razem jestem skazany na podłączanie szkła i sprawdzanie? Słyszałem że w serwisach da się to też w ostateczności regulować.

jo44, co do serwisów w GB to wolałbym mimo wszystko nie korzystać z nich. Słyszałem też taką opinię, że tylko pierwszy wypust D7000 był z wadami (chlapanie olejem, itd) a obecne już nie mają wad. No ale wolę się nie przekonywać o tym na własnej skórze ;)

soja, ludzi poznawać można bez względu na to czy sprzęt będzie w serwisie czy w użyciu ;)

soja
04-12-2011, 22:37
Z tego co słychać to w GB serwis Nikona bardzo miły... :)

Na nasz tez nie moge narzekac, za kazdym razem byli mili. Tylko dlaczego az trzy razy musialem to sprawdzac?

krzysiozboj
05-12-2011, 00:06
ja juz prawie po imieniu, wczoraj odebralem D7K z trzeciej wizyty.
A jednak nadal lubie ten aparat i jak teraz bedzie OK to go nie wymienie. Ma zalety o ktorych juz tu pisano, nie bede powtarzal.

No nie bądź taki, prawdziwa miłość nie zawsze bywa łatwa ;) A ciekawe znajomości czasem bywają bezcenne ;)

Kurde, gdyby nie te jazdy z olejem i AF to byłby z tej puszki większy hicior niż ze wszystkich Dxx.

MilekS
05-12-2011, 16:24
Jak dajecie sobie radę bez funkcji wstępnego podnoszenia lustra nocą? Podobno jakieś opóźnienie ekspozycji jest zamiast tego, ale czy to dobrze zastępuje wstępne podnoszenie lustra?
No i D90 nie ma mikroregulacji AF? Jeśli trafi się obiektyw który nie będzie powodował BF/FF to ok ale co jak się taki trafi? Za każdym razem jestem skazany na podłączanie szkła i sprawdzanie? Słyszałem że w serwisach da się to też w ostateczności regulować.
W menu opcja d10) - Tryb opóźnienia ekspozycji. Opóźnia wyzwolenie migawki o jakieś 2 sekundy. Używam przy fotografowaniu Księżyca ze statywu fotograficznego przy ogniskowej 1000 mm, jest OK. Trochę to dziwnie działa, jak używa się trybu LV, ale można się przyzwyczaić. Śmieszniej jest, jak po nocnych zdjęciach zostawię ten tryb włączony i później fotografuję fruwające mewki...
Co do AF - owszem, jeden z moich obiektywów ma FF i nie ma na to rady. Nieduża różnica, ale przy 200 mm i 2.8 - istotna. Może w serwisie można to skorygować ale nie próbowałem.

soja
05-12-2011, 17:25
Kurde, gdyby nie te jazdy z olejem i AF to byłby z tej puszki większy hicior niż ze wszystkich Dxx.[/QUOTE]

gdyby nie te jazdy, to bylaby to taka sobie zwykla puszka, a tak jest to slawna/nieslawna puszka i z pewnoscia szybko nie bedzie zapomniana.

Kali_69
05-12-2011, 19:20

Jak na mój gust szum adekwatny do rozmiaru (megapikseli) matrycy. Niepokojący jest spadek, a nawet brak kolorów na wyższym ISO w D300 ( chodzi mi o te kolorowe ławki po lewej i prawej stronie fontanny). D300s ma taką sama matryce? Bo to mój faworyt gdy sytuacja z dostępnością i cenami się uspokoi. A to porównanie znowu zagmatwało mi w głowie ;-)

Pawel Pawlak
11-12-2011, 13:55
D300 ma słabszy DR - zarówno na niskich jak i na wzsokich iso. Im wyższe iso tym bardziej to może przeszkadzać - zwłaszcza przy scenach ze sporymi kontrastami. Do tego dochodzą trochę większe szumy o bardziej natarczywej charakterystyce. Wiadomo to nie od dziś :) Poza tym przy JPGach z puszki, albo przy pracy z softem nikona, zupełnie inaczej są traktowane cienie z D300 i d7000. W d300 nawet przy NR OFF następuje redukcja szumu chrominanchji ale kosztem saturacji cieni - cienie stają się bardziej monochromatyczne, natomiast przy otwieraniu RAWów d7000 czegoś takiego nie ma - cienie "trzymają" kolor, nawet kosztem tego że więcej w nich kolorowego szumu.
Generalnie ma to mniejsze znaczenie na papierze niż na 100% powiększeniach monitorowych. Wydaje mi się, że takie odszumianie cieni jak w d300 (i większości DSLRów nikona) bardizej przypominan na papierze odbitkę "filmową", natomiast nie jest zbyt ciekawe jeśli nie doświetlimy i musimy "wyciągać" cienie.

TOP67
11-12-2011, 19:21
Jak na mój gust szum adekwatny do rozmiaru (megapikseli) matrycy. Niepokojący jest spadek, a nawet brak kolorów na wyższym ISO w D300 ( chodzi mi o te kolorowe ławki po lewej i prawej stronie fontanny). D300s ma taką sama matryce? Bo to mój faworyt gdy sytuacja z dostępnością i cenami się uspokoi. A to porównanie znowu zagmatwało mi w głowie ;-)

D300s ma taką samą matrycę jak D90, zatem normalne, że wypada gorzej od D7000.
Zapewne jest to crop 1:1. Po przeskalowaniu obrazka do tych samych wymiarów przewaga D7000 jeszcze wzrośnie.