PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 24-70 f/2.8G ED AF-S

jahu4
27-11-2011, 17:04
Na co zwrócić uwagę przy zakupie używanego Nikkora 24-70 f/2.8G ED AF-S

ramzey
27-11-2011, 17:44
Czy pierścień zooma chodzi bez oporów.

kondziu
27-11-2011, 18:25
Rozejrzałbym się za nowym w dobrej cenie plus raty, jeżeli masz działalność odliczysz vat, różnica w cenie mała a ryzyko wielkie, nie kupiłbym obiektywu tej klasy i o takiej opinii używanego, większość na rynku wtórnym jest po przejściach itp a ceny są za wysokie.

Ps. opłaca się choćby dla 2l gwarancji.

njght_84
27-11-2011, 18:57
ostatnio nabyłem za 3450..

ramzey
27-11-2011, 19:29
A w ramach powrotu tematu sprawdziłbym SN, czy przypadkiem nie kradzione.

GoOrange
27-11-2011, 19:30
Heeh, pamiętam jak jeszcze byłem w Nikonie, za 4700 brutto nówkę kupiłem. W przypadku tego szkła ja rownież optowałbym za nowym egzemplarzem lub chociaż z jakąś gwarancją. To dość delikatne szkło, przynajmniej tak było kiedy jeszcze się tym interesowałem.

Zwróciłbym uwagę min. na płynność pracy pierścienia ostrości.

njght_84
27-11-2011, 20:51
Heeh, pamiętam jak jeszcze byłem w Nikonie, za 4700 brutto nówkę kupiłem. W przypadku tego szkła ja rownież optowałbym za nowym egzemplarzem lub chociaż z jakąś gwarancją. To dość delikatne szkło, przynajmniej tak było kiedy jeszcze się tym interesowałem.

Zwróciłbym uwagę min. na płynność pracy pierścienia ostrości.

zawsze się zwraca uwagę na pierścienie, ale jak będzie "nie płynna" to all ci nie zwróci kasy.. Zresztą kto dzisiaj ostrzy ręcznym..?

cena za super stan z papierami i gwar to 4000, inne działające to ok 3500 więcej bym nie dał na tą chwilę. Szkło miodzio w canonie widziałem tylko jedną sztukę taką dobrą jak tu każdy nikon reprezentuje.

haradrimm
27-11-2011, 21:05
Sprawdź czy AF nie piszczy.

GoOrange
27-11-2011, 23:06
zawsze się zwraca uwagę na pierścienie, ale jak będzie "nie płynna" to all ci nie zwróci kasy.. Zresztą kto dzisiaj ostrzy ręcznym..?

cena za super stan z papierami i gwar to 4000, inne działające to ok 3500 więcej bym nie dał na tą chwilę. Szkło miodzio w canonie widziałem tylko jedną sztukę taką dobrą jak tu każdy nikon reprezentuje.

Tyle że w tym szkle znany problem (nie wiem czy rozwiązany i czy dot. wszystkich serii) dotyczy płytki wew. szkła, która kolidowała z mechanizmem podczas kręcenia pierścieniem ostrości.

Miałem Nikkora, mam Canona, nie patrzę na jakość optyczną szkieł bo w postprodukcji ginie ta różnica (o ile w ogóle nie jest marginalna nawet przed). Z resztą D700 też lepszy od 5DMK2 i co z tego... Stara jak świat historia o lepszych aparatach i lepszych zdjęciach... ;-) Ale to temat na inny wątek...

karolt
29-11-2011, 10:29
Tyle że w tym szkle znany problem

Znany chyba tylko tym, którzy o nim czytali, a opisywany przez tych, którzy szkła w ręku nigdy nie mieli :-)
Podaj źródło. Zawsze.
24-70 mógłby być lepszy, i pewnie będzie kiedyś. Na dziś jest to wymiatacz totalny, mimo paru wad, na które można by narzekać.
Też dałem 4700 za nówkę, ale to była mega okazja, w tym samym czasie wszędzie indziej trzeba było dać minimum 5200.

jahu4
02-12-2011, 09:58
Panowie dzięki za rady , szczególnie deep-owi, kupiłem NEW.

wasilewk
02-12-2011, 10:08
Panowie dzięki za rady ,..., kupiłem NEW.

Jeśli mogę:
- użytkuję go już 2 lata - codzienne wycieczki rowerowe,
- jest prawie na stałe przypięty do D700, ale TLZ-2 wisi na ramieniu a nie na rowerze,
- jeżdżę z nim 'jak z jajkiem' - nigdy jeszcze o nic nie stuknąłem,
- sprawuje się świetnie: szybki, ostry, nie piszczy, nie chrobocze - wypas !
- pewnie akurat taki mi się trafił, albo Sławek wybrał dobrą sztukę
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif),
- tylko podziwiać, choć dwa razy przez lewe ramię...

Napisałem Ci to dlatego, że jeśli zadbasz o niego, to żadne awarie Ci nie groźne.

Pzdr.

jahu4
02-12-2011, 10:38
Thx wasilewk, mam przygodę z Nikonem już ok 20 lat, i jakieś doświadczenie, dbam o sprzęt. Sprzedałem kilka sztuk analoga np. F 5 i ... (chyba nawet komuś z tego forum) w bardzo dobrym stanie. F4S i F2 Fotomic,a zostawiłem, to sztuki nie do zaniechania, (jak dbasz tak masz) mysle że 2.8/24-70 też mnie polubi.

deep
02-12-2011, 11:09
Napisałem Ci to dlatego, że jeśli zadbasz o niego, to żadne awarie Ci nie groźne.

Pzdr.

Znam kilka osób osobiście które tak samo twierdziły a jednak po pewnym czasie szkło i tak pokazało swoje wady, czyli szorujący zoom i zacinający się AF. Dla mnie to nie problem bo bym sobie go rozebrał i poprawił wady produkcyjne lub przesmarował, ale niesmak pozostaje. Dlatego to szkło u mnie nie zagości. Inaczej bym gadał gdybym robił kotlety jak śluby itp, bo wtedy to szkło naprawdę świetnie się sprawuje, na szczęście nie muszę się tym martwić.

juggler
02-12-2011, 11:09
Ja też dbam bardzo o sprzęt ale po 10 mies. z 24-70 odkleiła się guma całkowicie.:) Co nie zmienia faktu że szkło jest wybitne pod względem optycznym. Gratuluje zakupu :)

dziubol
02-12-2011, 15:38
czy nie piszczy AF. bo to nic dobrego nie wróży w przyszłości. ja wybrałem 1 z 3 w sklepie. jest the best :) mega dobre szkło

Krycha
04-12-2011, 10:47
24-70 to delikatne szkło???? chyba żart - to pancerny czołg, delikatny to jest podobnego zakresu tamron i sigma :) bo też takowe miałem.

wasilewk
04-12-2011, 10:57
24-70 to delikatne szkło???? chyba żart - to pancerny czołg, delikatny to jest podobnego zakresu tamron i sigma :) bo też takowe miałem.

Niestety, tak: baardzo deelikatne ! Wystarczy jedno 'niechcący' stuknięcie o stół, czy parapet: na obiektywie nie ma śladu ---> a za parę tygodni: serwis i wymiana układu optycznego za ponad 3500zł + robocizna.

Z wyglądu (i ciężaru) czołg !

Pzdr.

Krycha
04-12-2011, 11:37
Serwis za cenę używanego szkła? wow, musiałeś mieć pecha.

Rymek007
04-12-2011, 12:04

To nie pech, tylko przypadłość tych szkieł.

Krycha
04-12-2011, 12:18
To u mnie jakaś pechowa sztuka, bo znosi bardzo dużo :) i ciągle działa, znajomy tłucze się po weselach i też nie narzeka. A kiedyś tak przywalił, że pękła osłona przeciwsłoneczna i filtr zabezpieczający :) dlatego sądzę, że to plotki.

krolewicz
04-12-2011, 13:32
a ja znam osoby, które mają już 2 albo 3 24-70

jak zatnie się ten pierścień, to serwis wymienia cały blok optyczny, stąd cena ponad 3k za naprawe

Toma
04-12-2011, 14:15
24-70 świetne szkło, może nie tyle delikatne co drogie w naprawie, mój spadł na beton, w serwisie krzyknęli za zacinający się pierścień zooma 3900, naprawił Adam Bieniek za 500zł, pomimo świetnego, nieomylnego AF, dla mnie to szkło miało zasadnicze 2 wady - ciężkie i duże, dlatego obecnie targam ze sobą 35 i 85

karolt
04-12-2011, 21:43
a ja znam osoby, które mają już 2 albo 3 24-70

jak zatnie się ten pierścień, to serwis wymienia cały blok optyczny, stąd cena ponad 3k za naprawe

Jak ktoś nie ma co robić z taką kasą, to niech oddaje do takiej "naprawy"... Polecam zmienić serwis.

krolewicz
04-12-2011, 21:55
taka wycene daje serwis nikon polska

karolt
04-12-2011, 23:26
taka wycene daje serwis nikon polska

I z tego co wiem, tylko Nikon Polska. Dlatego wiele osób naprawia albo w Niemczech lub UK (www.fixationuk.com), albo w Polsce w niezależnych serwisach. Sprawa doczekała się nawet swojego wątku na naszym forum, wyszukaj i poczytaj :-) Jeśli ktoś zapłacił polskiemu serwisowi za taką naprawę tyle kasy, to... cóż. Miał pecha. Polski serwis nie chce/nie umie tego naprawić, dlatego wymienia cały blok optyczny. Nie wiem jaka jest sytuacja teraz, ale jeszcze parę lat temu chyba była właśnie taka, że jak się skończyła gwarancja, to lepiej/taniej było wysyłać sprzęt za granicę.
Jeden mój znajomy dwa razy naprawiał zakleszczonego 24-70 (dwa razy mu spadł, skubaniec), w sumie nie wydał chyba więcej jak 1000-1500 za obie naprawy razem, albo i mniej, jeśli czegoś nie przekręcam. Naprawiał w Polsce, ale w niezależnym serwisie.

mateo912
06-12-2011, 11:07
I z tego co wiem, tylko Nikon Polska. Dlatego wiele osób naprawia albo w Niemczech lub UK (www.fixationuk.com), albo w Polsce w niezależnych serwisach. Sprawa doczekała się nawet swojego wątku na naszym forum, wyszukaj i poczytaj :-) Jeśli ktoś zapłacił polskiemu serwisowi za taką naprawę tyle kasy, to... cóż. Miał pecha. Polski serwis nie chce/nie umie tego naprawić, dlatego wymienia cały blok optyczny. Nie wiem jaka jest sytuacja teraz, ale jeszcze parę lat temu chyba była właśnie taka, że jak się skończyła gwarancja, to lepiej/taniej było wysyłać sprzęt za granicę.
Jeden mój znajomy dwa razy naprawiał zakleszczonego 24-70 (dwa razy mu spadł, skubaniec), w sumie nie wydał chyba więcej jak 1000-1500 za obie naprawy razem, albo i mniej, jeśli czegoś nie przekręcam. Naprawiał w Polsce, ale w niezależnym serwisie.

Tego zachwalanego fixation to też bym już uważał. gdy padł mi d700 (szary wyświetlacz) poprosiłem 2 znajomych z Anglii żeby napisali maila do nich z zapytaniem o cenę naprawy itp. do dziś nic nie odpisali (ponad 2 miesiące)

zdyboo
06-12-2011, 11:21
Tego zachwalanego fixation to też bym już uważał. gdy padł mi d700 (szary wyświetlacz) poprosiłem 2 znajomych z Anglii żeby napisali maila do nich z zapytaniem o cenę naprawy itp. do dziś nic nie odpisali (ponad 2 miesiące)

A na dobry adres napisali? Jak kiedyś napisałem na adres sklepu w sprawie serwisowej, to odpowiedzi nie mam do dzisiaj. Jak wysłałem zapytanie na adres serwisu, odpowiedź przyszła od razu.

mateo912
06-12-2011, 11:22
A na dobry adres napisali? Jak kiedyś napisałem na adres sklepu w sprawie serwisowej, to odpowiedzi nie mam do dzisiaj. Jak wysłałem zapytanie na adres serwisu, odpowiedź przyszła od razu.

na adres podany na stronie, więc raczej dobry ;)

zdyboo
06-12-2011, 11:30
na adres podany na stronie, więc raczej dobry ;)

Na stronie jest kilka adresów, fixation to dosyć spora firma, w sprawach serwisowych trzeba pisać na [email protected].
Tam można(było) pisać po polsku. Mieli chyba dwóch Polaków w załodze.

mateo912
06-12-2011, 11:31
Na stronie jest kilka adresów, fixation to dosyć spora firma, w sprawach serwisowych trzeba pisać na [email protected].
Tam można(było) pisać po polsku. Mieli chyba dwóch Polaków w załodze.

i na ten mail pisali. I odpowiedzi brak.

Matey3000
06-12-2011, 12:08
Oj, chyba to ci znajomi nawalili, bo z Fixationuk mialem kilka razy kontakt, i bez problemow. Odpowiedz w kilka minute/godzin.

Gdybym chciał napisać im po polsku to sam bym napisał ;)
Nastepnym razem tak zrob, albo zmien znajomych, ew. ustawienia ich poczty.
Po polsku mozna napisac do:
Alina Peczek
[email protected]

Zolty
06-12-2011, 20:46
Zostawialem sprzet do regulacji w FixationUK osobiscie, odbior za pomoca kuriera do Polski. Wszystko ustalone, platnosc karta itp, po czym kiedy juz mieli wysylac okazalo sie ze moja karta (kredytowa Visa) jest be, bo nie pochodzi z angielskiego (czy raczej brytyjskiego) banku. Fantastyczna sytuacja - ja w Nigerii, sprzet w UK a moj bank w PL.
Dla ulatwienia dodam ze ta karta placilem u nich 3 tygodnie wczesniej za 70-200/2.8 VRII i statyw Gitzo i bylo OK. Ten argument chyba pomogl, bo w koncu po kilku mailach i rozmowach m.in. z pania Alina wyslali szklo obciazajac karte.

A tak przy okazji - mam wrazenie ze po regulacji to szklo jest gorsze niz przed (wczesniej byl poprawiany BF - w Dusseldorfie i dostalem "zylete").
Jedyny problem jaki mialem z Dusseldorfem to ... paproch na matrycy po powrocie puszki, przedmuchany odlecial. No i za transport do D z ubezpieczeniem puszki i szkla DHL skroil mnie jak za zboze. Przed koncem gwarancji mam zamiar wyslac puszke i szklo do przegladu/czyszczenia/regulacji wlasnie do Dusseldorfu.

Matey3000
08-12-2011, 12:05
Zostawialem sprzet do regulacji w FixationUK osobiscie, odbior za pomoca kuriera do Polski. Wszystko ustalone, platnosc karta itp, po czym kiedy juz mieli wysylac okazalo sie ze moja karta (kredytowa Visa) jest be, bo nie pochodzi z angielskiego (czy raczej brytyjskiego) banku. Fantastyczna sytuacja - ja w Nigerii, sprzet w UK a moj bank w PL.
20% transakcji miedzynarodowych z UK konczy sie odmowa banku-platnika(przekrety)/na podstawie info zony, zajmujacej sie wlasnie takimi transakcjami/.

Dla ulatwienia dodam ze ta karta placilem u nich 3 tygodnie wczesniej za 70-200/2.8 VRII i statyw Gitzo i bylo OK.
To kompletnie inna transakcja, uslugi to inna bajka i kredyt na nie jest w wielu bankach niemozliwy lub traktowany jak wyplata gotowki.

Ten argument chyba pomogl, bo w koncu po kilku mailach i rozmowach m.in. z pania Alina wyslali szklo obciazajac karte.
Fixation wzial na siebie ryzyko, a Ty masz do nich pretensje?

Moj 24-70 padl po 1,5 miesiaca, 2 dni przed zleceniem/slubem.
Tel do sklepu, wyslali mine do Fixation.
W servisie powiedzialem co i jak, mila pani spytala kolege, ktory-przekrecajac moje nazwisko- powiedzial, ze:
Sklep dzwonil i technik juz czeka, diagnoza bedzie w ciagu 20 min.
Jezeli nie beda mogli naprawic w 24 godziny, to czeka na mnie zastepczy obiektyw z wypozyczalni/nie odplatnie/.
Obiektyw odebralem nastepnego dnia, choc byl gotowy po poludniu.

2 stycznosc z Fixation to polowa tegorocznego sezonu.
Problemy komunikacji miedzy D700 i SB-900.
We wtorek zostawilem caly sprzet, odebralem w piatek.
Fixation zdazylo:
D700 : wymiana gum, czyszczenie z sensorem wlacznie, kalibracja, wymiana stopki lamp/powod problemow/, wymiana piersciena bayonet:-o.
sb-900 czyszczenie i regolacja zoom'a
14-24 kalibracja, czyszczenie i wymiana gum /choc nie prosilem o to/
24-70 j.w. /gumy byly luzne/
70-200 j.w. /choc o gumy nie prosilem/
Kalibracje zrobiona zostala z powodu wymiany pierscienia bayonet, pomysl fixation, bo "po 2 latach lepiej wymienic, a to i tak wszystko jest na gwarancji"

Wiec moje doswiadczenia z fixation sa bardzo dobre.

Zolty
08-12-2011, 20:36
Szkoda, ze kiedy ustalalem szczegoly i dla ich wygody chcialem zaplacic z gory (nawet gotowka) to powiedziano mi ze nie ma problemu, platnosc karta po usludze. (Wolalem karte a nie przelew z racji nizszych kosztow i braku problemow w brytyjskimi numerami kont ktore nie zawsze maja 26 cyfr).
Koniec koncow skonczylo sie dobrze - m.in. dzieki pani Alinie. Moze osoba przyjmujaca sprzet nie byla swiadoma problemow z platnoscia polska karta za brytyjska usluge? Poniewaz nie mialem tych problemow z platnoscia za serwis w Niemczech, dlatego z tej dwojki wole Dusseldorf. ("Nie moge byc jednoczesnie tworzywem i tworzacym - mam w koncu prawo wyboru" ;) )
Obsluga, podejscie do klienta w FixationUK rewelacja - spedzilem troche czasu na pogaduchach podczas zakupow.

BTW Nigdzie nie napisalem ze mam pretensje do FixationUK - opisalem sytuacje ktora miala miejsce.

michalf84
11-12-2011, 01:15
''20% transakcji miedzynarodowych z UK konczy sie odmowa banku-platnika(przekrety)/na podstawie info zony, zajmujacej sie wlasnie takimi transakcjami/.''

Co to znaczy odmowa banku platnika ? wydaje mi sie ze chodzi tu o odrzucenie autoryzacji? w takim wypadku wystarczy zadzwonic do swojego banku zeby zaakceptowali ta tranzakcje. Szczerze mowiac jesli bank blokuje tranzakcje powinien zadzwnonic do wlasciciela karty z informacja ze podejrzana tranzakcja zostala zablokowana itd....

''To kompletnie inna transakcja, uslugi to inna bajka i kredyt na nie jest w wielu bankach niemozliwy lub traktowany jak wyplata gotowki.''

nie ma zadnej roznicy czy to usluga czy nie, tranzakcja pochodzi od tego samego sprzedawcy i jest traktowana tak samo w autoryzacji czy tzw. clearingu nie ma roznicy miedzy tymi dwoma jesli chodzi o tzw. scoring ryzyka..

albertnowicki
22-12-2011, 12:30

Tak - w skrajnych przypadkach i tak bywało: że serwis wołał za wymianę układu optycznego ok. 3-3,5tys.zł, w zależności jak się komu zablokowało....

Wasilewk ma rację: to delikatne szkło, niestety Nikon "dał ciała" mocując płytkę elektroniki znajdującą się pod pierścieniem zooma na jedną śrubkę! Lekkie puknięcie lub uderzenie może w niektórych egzemplarzach powodować poluzowanie się tej płytki i zablokowanie pierścienia zooma. I nie jest to pojedynczy przypadek. Ja osobiście miałem to szkło i było ono już leczone na ta przypadłość przez angielski serwis.
Był temat rzeka na o tym problemie tutaj na forum jak i mozna poszukać na wielu innych zagranicznych forach. To nie jest tylko kwestia Polski! Tego typu problemy z tym szkłem wystepują na całym świecie!
Dla niedowiarków polecam zerknąc pod poniższy link: http://www.flickr.com/groups/nikkor_24_70/discuss/72157615300077438/

A i na naszym forum jest multum o tym.

Prawda jest taka, że Nikon dobrze wie, że "dał ciała" ale nie chce się do tego oficjalnie przyznać. Optycznie szkło jest extra, ale co z tego jak strach je używać????

Ciekaw jestem tylko czy uleczyli już nowsze modele tego szkła, wystarczyłoby dodać po prostu jeszcze jedną śrubkę mocującą i po kłopocie.

wasilewk
22-12-2011, 20:27
Ciekaw jestem tylko czy uleczyli już nowsze modele tego szkła, wystarczyłoby dodać po prostu jeszcze jedną śrubkę mocującą i po kłopocie.

Ta śrubka to tylko jeden rodzaj uszkodzeń: to szkło jest w ogóle delikatniusie.

Pzdr.

E&R
31-01-2012, 18:38
Pierwszy nasz post i od razu z problemem... :-(
Kilka dni temu wysłaliśmy komplet sprzętu na Łopuszańską. W d700tkach wymiany gum ;-) , sanek - bo coraz częściej zdarzały nam się niekontrolowane błyski lub ich brak. Wycenili nam to po 350 zeta na puszkę (oczywiście za sanki - wymiana gum za free). Ok do przeżycia. Lampy 800 - wymieniają palniki, dyfuzory - średnio wyszło po 350 zeta za lampę - mają już z pięć latek...
No i szkieł: 24-70. Jakieś dwa lata temu był już u nich z tym samym tematem - czyli "przycinający się pierścień ogniskowej". Wtedy był jeszcze na gwarancji więc nie kosztowało nas to nic.
Dzisiaj dostaliśmy diagnozę: "Informujemy, że na podstawie ekspertyzy stwierdziliśmy, iż sprzęt został uszkodzony przez siły zewnętrzne (uderzenie lub nadmierny ucisk). Wymiana uszkodzonych pierścieni, czyszczenie, test komputerowy, robocizna" do zapłaty 763,32 zł.
Chwilę temu zadzwoniłem do serwisu w Krakowie przy ul. Czapskich - rozmawiałem z p. Bartkiem który tylko potwierdził wypowiedzi moich przedmówców o problemach tego obiektywu. Jak się okazuje - są przypuszczalnie w stanie naprawić ten mechanizm w cenie 300-400 zł.
Poradźcie proszę, serwis nikon czy naprawa poza? W sumie to różnica 400 zeta...

pozdrawiamy
E&R

rafulec
31-01-2012, 18:47
poszedłbym na czapskich, dla zasady

E&R
31-01-2012, 18:52
dzięki rafulec :-) tylko chyba nie dopisałem, że Łopuszańska wymienia pierścienie na nowe a oni je jakby regenerują. Ahaaaaaa nie dopytałem jak na Czapskich ale nikon daje te 6 m-cy gwarancji :-/

R
31-01-2012, 18:55
serwis, chyba ze chcesz placic 2x...

E&R
31-01-2012, 19:08
No właśnie... Ale z tego co tutaj czytam to ogólny koszt mojej naprawy chyba i tak nie jest wygórowany w stosunku do doświadczeń innych :p

wasilewk
31-01-2012, 20:10
Ja wierzę w serwis Nikona - tym bardziej, że sprzęt coraz starszy a oni regulują jak nowy --> ale już nie bawem i części i serwisowanie ma podrożeć.

rafulec
31-01-2012, 20:18
polecam serwis w berlinie
konkretni i terminowi

w serwisie nikona nic sie nie zmieniło - poza adresem

E&R
31-01-2012, 21:23
Szczęśliwie znaleźliśmy się w kategorii NPS więc ocena i (mam nadzieję - naprawa) odbywa się rzeczywiście szybko. Dostali sprzęt w piątek - dzisiaj mamy już pełną specyfikację. Co prawda powinni to zrobić w ciągu jednego dnia roboczego od momentu otrzymania gratów ale dobra tam... ;-)

Toma
01-02-2012, 02:16
serwisy niezależne z tego co się orientuję, też udzielają gwarancji np. Adam Bieniek - 6msc

E&R
01-02-2012, 15:01
No i po ptokach. Przed chwilą klepnąłem im specyfikacje, teraz zobaczymy jak z terminami :)

sheepi
19-07-2013, 09:26
Czy ma ktoś może wiedzę na temat ewentualnych zmian w budowie obiektywu tzn. czy były wprowadzane jakieś poprawki mające na celu wyeliminowanie wymienianych w wątku wad?
Rozważam jego zakup i chciałem uzupełnić wiedzę jeszcze przed kupnem ;-)

TOP67
19-07-2013, 09:49
Jest tylko jedna wersja. Na pewno nie zmieniali nic w optyce. Zapewne nie ruszyli też feralnego mocowania płytki.

ANTYMOD
19-07-2013, 11:34
Niedługo pewnie będzie nowa wersja, 40% droższa, z lekko poprawionym mocowaniem :D

goores
06-08-2013, 15:09
Ja jestem swiezo po kupnie n24-70... wprawdzie mam to puki co podpiete do d7000 ale jestem w szoku! ostry tak ze pokaleczyc sie mozna, mam stalki 35mm i 50 mm obie ze swiatlem 1.8 i moze to moje subiektywne odczucie ale nawet przymykajac je do 2.8 czyli maks na co nam pozwala 24-70 nie sa tak ostre. Chyba ze to wina kapryśnego AF w d7000. Jestem wiecej niz zadowolony na obecna chwile, 17 sierpnia przetestuje w warunkach bojowych, ślub + weselicho

Loniu74
19-08-2013, 18:29
Ja wlasnie dzisiaj zamowilem, mam nadzieje ze nie bede zalowal. Dla tego szkla sprzedalem 24-120/4.

wlods
20-08-2013, 09:59
Dla chwalących wybitność i ostrosć 24-70 polecam porobić zdjęć 70-200 vrII albo 14-24 a najlepiej 35/1.8 pomijająć winietę na ff to szkiełko za 720zł przewyższa optycznie tego zooma.

Don_Sulco
20-08-2013, 16:51
Dla chwalących wybitność i ostrosć 24-70 polecam porobić zdjęć 70-200 vrII albo 14-24 a najlepiej 35/1.8 pomijająć winietę na ff to szkiełko za 720zł przewyższa optycznie tego zooma.

Zapomniałeś o porównaniu do N200/2:)
Dla mnie N24-70 to prawdziwy masakrator, tylko trzeba dbać o niego.
Pozdr.

wasilewk
20-08-2013, 18:58
Pełna zgoda !

Pzdr.

Zolty
20-08-2013, 20:28

A wszystko zalezy od egzemplarza i jego wspolpracy z puszka. U mnie z trojcy najlepszy jest 70-200, pozniej 24-70 a potem 14-24 (oj chyba mocno kopnieta sztuka).

remos
21-08-2013, 12:20

Ale. że co autor miał na myśli wypowiadając tą kwestię bo nie potrafię zrozumieć?
Czy, że lepiej kupić pozostałe dwa różne zoomy równie drogie (moim zdaniem warte swojej ceny) czy wręcz odwrotnie olać wszystko bo stałka DX "załatwia" temat?

Panerai
21-08-2013, 13:01
N 24-70 daje radę pod mocne słońce ... to lubię :)

źródło (http://img826.imageshack.us/img826/2272/24s2.jpg)

Tomasz Dudrak
21-08-2013, 13:37
N 24-70 daje radę pod mocne słońce ... to lubię :)

Szkoda, że matryca nie dała rady...

remos
21-08-2013, 13:47
Szkoda, że matryca nie dała rady...

Ouu, poważnie, a w którym miejscu nie dała rady?
Bo jeżeli zdjęcie ma prezentować to co faktycznie jest pokazane przed oczami to moim zdaniem doskonale sobie tam matryca poradziła.

Tomasz Dudrak
21-08-2013, 13:50
Ouu, poważnie, a w którym miejscu nie dała rady?
Bo jeżeli zdjęcie ma prezentować to co faktycznie jest pokazane przed oczami to moim zdaniem doskonale sobie tam matryca poradziła.

Ta biała plama słońca też Ci się podoba?

remos
21-08-2013, 13:58

Nie no oczywiście, masz rację, matryca do wywalenia nie dała rady, pewnie jakaś zepsuta :P

TOP67
21-08-2013, 14:00

A jak ma wyglądać słońce? Mają byś widoczne plamy?

Nie umiecie cytować?

Tomasz Dudrak
21-08-2013, 14:23
A jak ma wyglądać słońce? Mają byś widoczne plamy?

Nie umiecie cytować?

Umiemy, ale robimy Ci na złość, żebyś miał, co robić...

Moim zdaniem matryca bardzo ładnie poradziła sobie z cieniami, ale wysypała się w światłach.
Ja bym sobie dał spokój z tym słońcem i kadrował 1/3 niżej.

Zresztą nie o tym temat, 24-70mm świetnie sobie poradził z ostrym światłem.

Panerai
21-08-2013, 15:25
Oczywiście. Matryca w moim Nikonie D800 nie dała rady. Jest mi bardzo przykro :(

PS. Fotografia zmniejszona z 50 MB do 1,5 MB później zwiększona 2,5 MB ... rozdziałka zmniejszona z ponad 7000 x nie pamiętam na 2600 ... w tym zmielona przez ImageShack. Napiszę do nich skargę :)
... Właśnie chodziło o światło słoneczne, które waliło w obiektyw ... nawet nie tykałem zdjęcia pod kątem jakiejś słitaśnej obróbki ...

himi
21-08-2013, 15:57
Ten zoom bardzo dobrze pracuje ze światłem, autor zdjęcia ma świętą rację. Ehhhh znów mi się zachciało go mieć:)

Panerai
21-08-2013, 17:53
Nikkor 24-70 f 2.8 to bardzo zacne szkło. Niestety drogie i ciężkie. Zaobserwowałem jednak, że wiele osób, które miało ten obiektyw po zmaganiach z różnymi słoikami wraca do niego i raczej obiektyw ten zostaje na emeryturze do końca swoich dni. Tutaj jeszcze jedna fotka zrobiona niedawno w Cieplicach /z założonym polarem/. Plik zmniejszony z NEF 41 MB na JPG 2,97MB i potraktowany ImageShackiem dla monitorów 800x800. Nie ruszałem żadnych suwaków. Obiektyw polecam każdemu. Rozumiem rozterki przy jego bardzo, bardzo, bardzo wysokiej cenie ... oraz przytaczam częste opinie użytkowników cyt. "wart każdej wydanej złotówki". (pamiętam jakiego kopa dostały moje fotki gdy używałem takiego samego do Nikona D 90).

źródło (http://img51.imageshack.us/img51/8082/jr0a.jpg)

MariuszJ
21-08-2013, 18:14
Ten zoom bardzo dobrze pracuje ze światłem

Przymuszony coś tam zaflaruje, ale najprędzej będą to odbicia od filtra.

źródło (http://img11.imageshack.us/img11/6885/24pw.jpg)

P.R.P.
21-08-2013, 18:15
Ja sobie obiecałem, że jesli kiedyś odkupię to szkło (a bardzo je lubiłem, gdyby nie blokada zooma..) to w jego odświeżonej i a nóż jeszcze lepszej wersji. A że pewnie to nastąpi za X lat to już inna sprawa... ;)

Loniu74
21-08-2013, 20:03
Ja właśnie dzisiaj odebrałem moją nówkę sztukę. Jak na nią czekałem to przeczytałem wszystkie wątki o problemach tego szkła i powiem szczerze, że źle mi się spało. Dzisiaj założyłem na puchę walnąłem kilka bezsensownych fot i podoba mi się to co widzę. Oprócz wagi nie podoba mi się pierścień zooma- jest zbyt blisko puszki no i z d600 jakoś karykaturalnie to wygląda. No i po przejściu z 24-120 dopiero widzę, że ten kawałek zuma powyżej 70 to sporo było. Trzeba będzie trochę więcej biegać :-)

Weekend upłynie mi pod znakiem ćwiczeń na biceps...

Panerai
21-08-2013, 21:08
Będziesz Pan zadowolony /Loniu74/. Boskie ogniskowe 24, 28, 35, 50, 70 są ?? Są !! :)
Następny będzie jeszcze lepszy N 70-200 f 2.8 i mówisz Pan "Jestem Bogiem" :)

PS. Taki żarcik - gdyby ktoś chciał się niepotrzebnie spinać :)

Flyfishing
22-08-2013, 07:21
Czytam posty które wrzucacie i trzeci raz pojadę pasować go z body N8. Strasznie przeszkadza mi jego ergonomia, test w sklepie FJ też nie powalił mnie na kolana. może sztuka było nie teges... Mam nówki starannie przebrane N 14-24, 70-200 II i tutaj jest ok, wręcz cudownie. Coś mi szepce do ucha by cierpliwie czekać na następcę ale ileż można...

Cezary
25-08-2013, 12:55
Wczoraj tj. 24.08.br zakupiłem nowy 24-70 w niemieckim Media Markt w Schwedt za 1100 Euro co przy kantorowym przeliczniku 4,24 zł PLN za Euro daje kwotę 4664 PLN. Zakupu nie planowałem, ale cena jak dla mnie wydała się bardzo atrakcyjna. Miałem możliwość dopięcia do body, co też uczyniłem i porównania obiektywu z dwoma innymi w sklepie oraz z takim samym obiektywem kumpla (mieszkam 15 km od Schwedt). Zgodnie z wcześniejszymi przypuszczeniami różnicy nie widziałem. Proszę się nie obrażać, ale jak dla mnie dokonywanie w sklepie indywidualnych ocen i porównań nowych obiektywów klasy 70-200 jest pozbawione sensu. Inaczej ujmując, nie wierze w aż tak duże różnice na sztukach, które można byłoby stwierdzić robiąc kilka fotek w sklepie. Wcześniej kupowałem w Niemczech na różnych okazjach D200 i D300 i było OK. Nie ukrywam również, że spokojniej kupuje w Niemczech bo jak by coś nie tak, to ufam ich serwisowi.
W dobrych cenach był też D600 z jakimś kitem, Sb900 i dwie stałki, bodajże 60 i 85 mm. D600 przede mną kupił jakiś Niemiec. Sprzedawczyni wyjęła sprzęt z pudełka włożyła baterię do body, włączyła i pokazała klientowi, że działa. Następnie aparat powędrował z powrotem do pudełka. Całe sprawdzenie trwało ok 30 sekund. Klient zapłacił i wyszedł ze sklepu.

Flyfishing
26-08-2013, 08:46
Proszę się nie obrażać, ale jak dla mnie dokonywanie w sklepie indywidualnych ocen i porównań nowych obiektywów klasy 70-200 jest pozbawione sensu. Inaczej ujmując, nie wierze w aż tak duże różnice na sztukach, które można byłoby stwierdzić robiąc kilka fotek w sklepie.

Z tymi nówkami bywa różnie, dopiero 3-4 obiektyw N 70-200/2,8 które testowałem przed zakupem były nowymi, prosto z produkcji, numery seryjne jeden po drugim. Pozostałe które mi udostępniono miały wyraźne ślady użycia (możliwe, że w sklepach), jeden z nich był ewidentnie nieostry. Całość rozłożyła się w okresie 2-3 tygodni na dwie firmy w tym jedna sieciówka, tam też dokonałem zakupu. W moim odczuciu było warto cierpliwie czekać sprawdzając oferowane sztuki. To samo miałem z N 14-24/2,8, trafiony za drugim podejściem. Pozdrawiam;).

pgaik
26-08-2013, 09:02
Tak niestety jest. Skąd się biorą ślady używania na nowych obiektywach? Od gości, którzy zamiast kupić wolą "potestować" (Ty też się do tego przyczyniasz). Wiadomo, że sprzedawca chce sprzedać w pierwszej kolejności te, które były najbardziej macane. Tu jest jak z mięsnym. Pani z widoczną niechęcią (często nawet odmawia) ukroi Ci 20 deko szyneczki babuni z nowego kawałka. Najpierw musi skroić te kawałki z zeszłego miesiąca. :)

Flyfishing
26-08-2013, 16:44
Tak niestety jest. Skąd się biorą ślady używania na nowych obiektywach? Od gości, którzy zamiast kupić wolą "potestować" (Ty też się do tego przyczyniasz). Wiadomo, że sprzedawca chce sprzedać w pierwszej kolejności te, które były najbardziej macane. Tu jest jak z mięsnym. Pani z widoczną niechęcią (często nawet odmawia) ukroi Ci 20 deko szyneczki babuni z nowego kawałka. Najpierw musi skroić te kawałki z zeszłego miesiąca. :)

To się Kolega myli... Obiektyw zapinam z myślą kupna, jednak mając wybór pomiędzy pełnowartościowym sprzętem a takim co ma rysę na mocowaniu gwintu pod statyw, kilka niezłych pyłków pomiędzy soczewkami lub błądzi jak "ślepy" nie mogąc trafić w źrenicę siłą rzeczy rezygnuję. Sądzę, że większość tak robi zanim wyda swoje kilka złotych w tym przypadku dosyć sporo. Personel sklepu sam mnie do tego zachęca, nie tworzymy w ten sposób niepotrzebnych problemów na przyszłość. Kasa i tak u nich została za ten i wiele innych ciekawych sprzętów, wszyscy zadowoleni i o to chodzi. Na sztuki poserwisowe, ekspozycyjne (gdybam) powinny być inne ceny... Pozdrawiam.

bryk77
26-08-2013, 18:05
24-70 znowu zagościł w mojej torbie. A tak się zarzekałem.. To drugi obiektyw po 50mm, do którego wróciłem. Pasek naramienny sling skutecznie niweluje ciężar body + 24-70.

LukasFM
26-08-2013, 20:29
Witajcie. Mam pytanie odnośnie tematu. Zakupiłem w zeszłym tygodniu używkę 24-70, jednak mam co do niej pewne wątpliwości. To mój pierwszy zoom nikorra (do tej pory same stałki) i nie jestem pewien czy system AF powinien działać tak jak filmiku poniżej. Film prezentuje ostrzenie w systemie AF-C, ale na AF-S jest podobnie, tylko chciałem zaprezentować dźwięk w trybie ciągłym.
Zostały mi jeszcze 3 dni na oddanie do sprzedawcy. Proszę poradźcie, czy tak u Was też jest, czy to już może końcówka mechanizmu AF...

Link do filmu:
http://youtu.be/RMk-bz6xRxE

TOP67
26-08-2013, 20:49
Dałem głos na max i nic nie słyszę. Machałeś ręką przed obiektywem? Czemu tak lata?
Nałóż dekielek, to przeleci całą skalę.

LukasFM
26-08-2013, 21:23
Dziwne, bo ja jak dam na pełny głos to słyszę w drugim pokoju... Nagrałem drugim telefonem, obraz słabszy, ale to nieistotne - najważniejszy dźwięk (u mnie znowu słychać).
http://youtu.be/kD3YBTOezck

Acha i nie chodzi o przejście całej skali, tylko o nazwijmy to "doostrzanie" jak obiektyw już złapie ostrość na jakimś punkcie i próbuje jeszcze bardziej wyostrzyć.

TOP67
26-08-2013, 21:31
To by wskazywało na uszkodzony GMR.

korkillus
26-08-2013, 21:32
pochwale się Wam że kupiłem przez allegro n 24-70 , dzięki bogu w sklepie o ok 50km od miejsca zamieszkania, szkiełko przyszło wszystko ładnie pięknie.Podpinam to do d300 i efekt... mydło takie że lać wodę i się myć tylko :p masakra na kółkach, myślę że było pewnie kiedyś kalibrowane, mocno eksploatowane itd. Szybki telefon i szkło wróciło kisić się do sprzedawcy. Morał - nigdy nie kupię szkła za ( 4,5) k bez testów ! ;)

TOP67
26-08-2013, 21:34
Mydło czy nietrafione? To ogromna różnica.

boeing
26-08-2013, 21:36
inna sprawa - czy kolega przed zakupem chociaż prosił o sample? jak to jakaś sztuka po przejściach to i 'up-to-date' sample właściciela powinny to wykazać..

LukasFM
26-08-2013, 21:36
To by wskazywało na uszkodzony GMR.

Możesz podać więcej szczegółów, pierwszy raz spotykam się z tym pojęciem. Z tego co widzę w googlach, to jakiś układ elektroniczny. Czy naprawia się to, czy lepiej sobie podarować?

Edit.
Znalazłem wątek na forum http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=225822
Chyba oddam to do sprzedawcy...

korkillus
26-08-2013, 21:40
inna sprawa - czy kolega przed zakupem chociaż prosił o sample? jak to jakaś sztuka po przejściach to i 'up-to-date' sample właściciela powinny to wykazać..

właśnie nie poprosiłem czym się nie popisałem :) a co do ostrzenia to chodzi o typowe mydło. Trafiał ale generowane obrazy były bardzo mocno nieostre

TOP67
26-08-2013, 21:46
Możesz podać więcej szczegółów, pierwszy raz spotykam się z tym pojęciem. Z tego co widzę w googlach, to jakiś układ elektroniczny. Czy naprawia się to, czy lepiej sobie podarować?

Edit.
Znalazłem wątek na forum http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=225822
Chyba oddam to do sprzedawcy...

Do tego obiektywu GMR kosztuje ok 400 zł.
Jak chcesz, to możesz w środę podejść z obiektywem, to obejrzę.

LukasFM
26-08-2013, 21:49
Jak chcesz, to możesz w środę podejść z obiektywem, to obejrzę.
Chętnie, to by rozwiało moje wątpliwości, to reszta na priv.

Borat1979
26-08-2013, 22:20
taaa. pancerny czołg :)

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3199847#post3199847

elanek
28-08-2013, 09:34
Pancerny jest 28-70/2.8

albertnowicki
28-08-2013, 10:08
Ja wlasnie dzisiaj zamowilem, mam nadzieje ze nie bede zalowal. Dla tego szkla sprzedalem 24-120/4.

Hehe... a ja właśnie poszedłem w drugą stronę ;) z 24-70 na 24-120/f4.0 i musze przyznać, że pomimo winiety, któa jest w tym słoiku to jednak bardzo go lubię. Fajny i uniwersalny zoom ze stałym światłem w zupełności dający radę na f/4.0.

A 24-70/2.8 (mój drugi już zresztą) sprzedałem bo, kupiony jako nówka w polskiej dystrybucji, używany naprawdę amatorsko i nie jakoś intensywnie po jakiś 5 miesiącach zaczął przycierać pierścieniem zooma.... Masakra jakaś. Poszedł do serwisu do Wawy i jakoś go tam "nasmarowali", ale jako, że to moja druga sztuka, z identycznymi problemami, to dałem sobie święty spokój i go sprzedałem. Ten obiektyw jest super optycznie, fajny jak się go weźmie do ręki, fajnie waży, wygląda na pancerny, ale wiem już teraz, że tak nie jest! Zbyt dużo przypadków na całym świecie jest (poczytajcie na innych zagranicznych forach fotograficznych) gdzie ludzie mają dwa podstawowe problemy z tym szkłem i jest to: albo przycierający się peirścień zoom, który potrafi w najmniej oczekiwanym momencie zatrzeć się i przerobić na "stałkę" o niewiadomej ogniskowej, albo problem z silnikiem AF.
Taka jest niestety prawda. I owszem: są sztuki dobre (może w głównej mierze już naprawione po serwisie?), które pracują. Tak jest to szkło reporterskie itp. Zawsze będzie to dyskusja rzeka. Niemniej jednak, teraz wolałbym kupować to szkło tylko używane i z wiedzą, że zostało już naprawione.

Natomiast Nikkor 24-120mm/f4.0 Jest o tyle fajniejszy, że daje jednak dodatkową długość do 120mm, które są w zupełności użyteczne, a mi zawsze brakowało na FF długiego końca i stąd moja zmiana. Aha, no i wreszcie przy przesiadce na 24-120 przypomniałem sobie, że można trzymać D700 jedną ręką. z 24-70/f2.8 niestety nie jest to możliwe - po całodziennym foceniu odciski na łapach ;)