Zobacz pełną wersję : XBOX 360 w dobie dzisiejszej grafiki - jak to wygląda?
Witam,
Uwielbiam grać, szczególnie w serię NFS czy innego typu wyścigi oraz w strzelanki (CoD, CS1.6, MoH itp). O ile do strzelanek na konsoli bym się raczej nie przyzwyczaił bo ciężko się tym steruje żeby kogoś trafić to w wyścigi na komputerze choć dobrze się gra to jednak nie ma to jak pad i wielka plazma. Podłączałem już komputer do TV ale to średnio wygodne rozwiązanie bo muszę 5m kabli ciągnąć przez pokój, komputer stoi w całkiem innym miejscu niż TV. No i wtedy żona nie ma na czym usiąśc bo i komp i TV są zajęte..
Stwierdziłem że kupię XBOX'a, PS3 mi nie potrzebne bo blu-ray już mam osobny a gry i tu i tu wyglądają podobnie, PS3 jest za to znacznie droższe. Ale nie o tym chcę rozmawiać. Mianowicie interesuje mnie jak spisuje się XBOX w dobie nowych gier typu NFS RUN czy NFS Hot Pursut, bo wiadomo że ta konsola ma parę lat.
Jestem maniakiem jakości obrazu i dźwięku, i zastanawiam się czy jak bym dziś kupił np najnowszy NFS Run to czy na XBOX 360 miałby taką samą jakość grafiki co na wydajnym kompie z full detalami i max rozdzielczością? Czy może już nowe gry na tą 'starą' konsolę są tak konwertowane żeby poszły bez zacięć i to ujmuje im 'ładności'? Bo jak bym miał kupić konsolę i mieć gorszą jakość grafiki w grze niż na kompie to jak dla mnie mija się to z celem, już wolę te kable podciągać...
Ma ktoś XBOX 360 na chacie? Pomóżcie radą, bo nie chcę kupować żeby się rozczarować...
cheyenne
27-11-2011, 16:48
Mam xboxa360 podpiętego przez kabel hdmi do 32 calowego lcd full hd.
Gra się na tym fenomenalnie.
Rozgrywka online z kolegami w COD pozostawia niezapomniane odczucia. Bardzo przypadła mi do gustu możliwoś rozmowy z oponentami.
Jakość grafiki jest na pewno słabsza niż na wypasionym komputerze. Jeśli szukasz tylko jakości i detali to się rozczarujesz.
Jakość grafiki jest taka że na 32 calowym telewizorze nie razi prowizorką.
Pozwala na swobodną, płynną grę.
Zaletą konsol jest grywalnosć, a nie jakość detali.
Bez instalacji, sterowników, zawieszeń systemu, konfiguracji.
Jeśli chodzi o gry typu strzelanki, wyścigi czy też inne sportowe to według mnie konsola jest tu idealnym rozwiązaniem.
Komputer wybieram to RPG i strategii.
IMO zakup konsoli jest doskonałą decyzją.
Tym bardziej że konsola kosztuje kilka razy mniej niż wypasiony komputer i jest banalna w obsłudze.
Przez dlugi czas konsole skutecznie hamowaly rozwoj grafiki w grach komputerowych. Wystarczy spojrzec na serie CoD, ktora to juz czesc seri tluczona na tym samym silniku ? Wszystko przez to, ze producenci gier musieliby za bardzo okrajac nowe produkcje i portowac je na konsole. Oczywiscie pomalu zaczyna sie sytuacja zmieniac, np. crysis 2 czy battlefield 3 to gry w ktorych grafik austaiona na maxa poraza detalami i dopracowaniem. Zeby w tych grach miec grafike taka jak na konsoli to trzebaby detale ustawic na niske badz srednie. Do dobrej zabawy nei potrzeba masy wodotryskow i super grafiki wiec spokojnie mozesz brac x-pudlo, bedziesz zadowolony. Ja mimo wszystko wole kompa, o dziwo moj prawie 2 letni laptop ciagnie MW3 na max ustawieniach i rozdzielczosci 1920x1080 (plazma 42) to swiadczy wlasnie o zacofaniu nowych gier bo kiedys to bylo nei do pomyslenia, zeby taki stary sprzet i do tego laptop dawal rade w nowych grach.
darkmajin
27-11-2011, 18:38
czyli pytasz czy konsola za 1000 pln będzie miała taką samą grafikę jak komp za 5x tyle ? sama dobra karta graficzna kosztuje dobre 2x tyle....
jak się nauczysz na padzie grać w FPP to nigdy więcej nie siądziesz przed kompem, nic się nie równa z wywaleniem się na tapczanie/fotelu i wygodne giercowanie
imo rozważył bym jednak ps3 np dla tego że można grać online za darmo miałem wszystkie konsole ostał się plejak
Panuje opinia, że to właśnie konsole hamują obecnie rozwój grafiki w grach- kompy już od dawna mają wielokrotnie większa moc o obliczeniowa, co mogłoby się przekładać na bardziej widowiskowa oprawę. Jednak tak się nie dzieje, bo poza specyficznymi gatunkami (strategie różnego rodzaju)- większość tytułów wychodzi na komputery i konsole- te ostatnie również muszą dawać radę uciągnąć nowe tytuły w 30fpsach. Dzieje się to kosztem szczegółowości, nieco okrojonymi efektami etc. Tylko że jest to poziom szczegółowości, którego mz nie dasz rady dostrzec w czasie dynamicznej akcji- czy to w strzelance, czy wyścigach. nie mówimy tu różnicy grafiki na poziomie arkanoid vs. CoD, tylko raczej CoD na srednich detalach vs Cod na wysokich. Chyba że masz zamiar oglądać screeny i jarać się, jaki to masz dym bardziej szczegółowy;) Komfort gry na konsoli nieporownywalny- siedzisz sobie na kanapie albo w fotelu, relaksik, pad bezprzewodowy- a nie garbisz się przed małym monitorem.... w najlepszym wypadku z bezprzewodową klawiatura i myszką na kolanach. Aa, w strzelanki jak najbardziej da się grać komfortowo na konsoli:) Przy czym weź pod uwage, że wszystko powyższe pisze ktoś, kto pod zawsze używał pc (od czasów commodore:) a konsole odkrył... niedawno. I najważniejsze- żona będzie zadowolona:) bo będzie miała wolnego kompa, a i może namówisz ja żeby pograła na konsoli razem z Tobą
Edit:
jeszcze mi się przypomniało- pojawiają się plotki o next-genach konsolowych... Ps4 czy xbox720 więc temat wydajności zostanie pchnięty do przodu;)
Xbox live jest o tyle lepszy, że możesz rozmawiać z ludźmi z którymi się bawisz. No i jeszcze nie było ataku hakerów na live, który wyłączyłby sieć na 2 tygodnie i dał hakerom dostęp do poufnych informacji.
RobertMiernik
27-11-2011, 20:18
Ja bym sugerował jednak przemyśleć sprawę PS3... Owszem Xbox jest tańszy w zakupie, ale jeśli chcesz pograć w sieci, musisz opłacać abonament i po roku cena Ci się zrówna, jeśli nie przekroczy ceny PSa)
Co go grafiki, niestety zdecydowanie gorzej niż na PC, kiedy wychodził PS/Xbox grafika była miodzio i w sumie mało było komputerów, które mogłyby podskoczyć konsolowej grafice, niestety od tego czasu minęło już kupę lat i komputery mocno zostawiły konsole w tyle, ilość detali, AA i tekstury na komputerze wyglądają sporo lepiej niż na konsoli (oczywiście na porządnym komputerze).
Według mnie warto zdecydować się na ciut droższego PSa, zobaczysz jak Cię wciągną sieciowe strzelanki, nie ma nic lepszego niż z gromadką znajomych młócić 'leszczy' (aktualnie w BF3, ale nie ważne w co, ważne z kim!).
Jakby co, służę możliwością porównania grafiki, NFSa niby nie mam ale jak się wcześniej umówimy to 'się' coś wymyśli...
njght_84
27-11-2011, 20:35
ps3 only, masz 3d i BD
Ja tam duzej roznicy a samochodowkach nie widze. W zasadzie w ogole jej nie widze. Ale grafy w kompie wypasionej nie mam a ostatnia giera jak odpalilem na kompie byl NFS shift. Potem zonka przytargala z pracy 360tke i nie widze w ogole sensu grania w cokolwiek na kompie. Konsole mam podpieta pod ten sam 23 calowy monitor co PeCeta i po prostu gram. Odpalam giere i chodzi. Live jeszcze nie wykupilem ale moze przetestuje jak beda jakies promocje na swieta.
Dokupilem tylko Kinecta żeby sie czasem zmeczyc czy pyknac w pilke czy inne kregle z kumpel przy liskaczu. A i zonka ma jakies tam fitnessy, zumby itp..
Robert chętnie bym wpadł oglądnąć co ta konsola potrafi na NFS czy CoD/MoH. Daj znać na PM w który dzień masz w miarę czas na tygodniu :)
ozzy, ja właśnie tak się jaram :D nie trawię oglądać filmów w SD i grać w gry na niskich detalach :)
Ja tam duzej roznicy a samochodowkach nie widze. W zasadzie w ogole jej nie widze. Ale grafy w kompie wypasionej nie mam a ostatnia giera jak odpalilem na kompie byl NFS shift. Potem zonka przytargala z pracy 360tke i nie widze w ogole sensu grania w cokolwiek na kompie. Konsole mam podpieta pod ten sam 23 calowy monitor co PeCeta i po prostu gram. Odpalam giere i chodzi. Live jeszcze nie wykupilem ale moze przetestuje jak beda jakies promocje na swieta.
Dokupilem tylko Kinecta żeby sie czasem zmeczyc czy pyknac w pilke czy inne kregle z kumpel przy liskaczu. A i zonka ma jakies tam fitnessy, zumby itp..
Podpinanie konsoli pod 23 cale to jak jazda ferrari tylko na pierwszych dwoch biegach :P
Podepnij kiedys po jakis wiekszy TV, lepiej sie gra z dystansu na duzym ekranie :)
Mialem kiedys x-pudlo, ale pozbylem sie. Komp podpiety pod TV i bezprzewodowy pad daja mi to samo co konsola :)
Podpinanie konsoli pod 23 cale to jak jazda ferrari tylko na pierwszych dwoch biegach :P
Podepnij kiedys po jakis wiekszy TV, lepiej sie gra z dystansu na duzym ekranie :)
Mialem kiedys x-pudlo, ale pozbylem sie. Komp podpiety pod TV i bezprzewodowy pad daja mi to samo co konsola :)
TV nie mam wiec z braku laku... Jak kupie to podepne pod TV.
Rozumiem ze komp też Ci da zabawe taka jak Kinect ...
RobertMiernik
27-11-2011, 23:45
Aeon88: Odezwę się pod koniec tygodnia, bo w piątek z delegacji wracam.
Co do kompa podpiętego pod telewizor, fajna sprawa jeśli chodzi o oglądanie filmów, do grania średnio - gdyż, ponieważ gry komputrowe są marnie przystosowane do sterowania padem, rozwiązaniem byłoby używanie bezprzewodowych klawiatur/myszy ale to się ciut mija z celem, próbowałem kiedyś i marnie to wychodzi.
A PS/X tak na prawdę używam najczęściej z whiskaczem, co tu ukrywać alkoholik ze mnie ;P
Nie ma nic lepszego niż dobra butelka i Rock Band, pół pijani goście napierdzielający w perkusję w tylko im znanym rytmie... albo Fight, walki uliczne dla uzależnionych od alkocholu... co się mov'ów nazbierałem z podłogi na drugim końcu mieszkania, to moje... (mimo, że po licznych doświadczeniach bardzo dokładnie przypinamy je sobie do łap...czysta magia!)...
A poza pijackimi orgiami, to BF1941, BF2, BF3, Killzone, oj tak! (mimo, że sterowanie w porównaniu z PCtowym dalej mnie męczy nieprezycyjnością) to sam gameplay jest w połączeniu z headsetem nieporównywalny!
TV nie mam wiec z braku laku... Jak kupie to podepne pod TV.
Akurat Kinect to wg mnie z dupy sprawa, ps move to lepsze narzedzie. Mialem okazje uzywac obu systemow i nie bawi mnie robienie z siebie idioty przed tv :P
Akurat Kinect to wg mnie z dupy sprawa, ps move to lepsze narzedzie. Mialem okazje uzywac obu systemow i nie bawi mnie robienie z siebie idioty przed tv :P
Dlaczego lepsze? Trzeba trzymac w lapkach grozne dla TV i okolicy kontrolery :)
PS- moze po prostu za malo pijesz :) :) :)
Ja Kinecta odpalam od swieta ale jak juz odpale to FUN factor i litry potu przekonuja mnie o slusznosci zakupu. Na swieta w ramach prezentu bedzie Sports 2 wiec moze czesciej bede Kinecta odpalal
Jestem maniakiem jakości obrazu i dźwięku, i zastanawiam się czy jak bym dziś kupił np najnowszy NFS Run to czy na XBOX 360 miałby taką samą jakość grafiki co na wydajnym kompie z full detalami i max rozdzielczością? Czy może już nowe gry na tą 'starą' konsolę są tak konwertowane żeby poszły bez zacięć i to ujmuje im 'ładności'? Bo jak bym miał kupić konsolę i mieć gorszą jakość grafiki w grze niż na kompie to jak dla mnie mija się to z celem, już wolę te kable podciągać...
Jeśli port jest zrobiony dobrze, to na porządnym PC gra będzie wyglądać lepiej. Jeśli jest zrobiony słabo, to tak samo.
Obecna generacja konsol w zasadzie już w momencie premiery była do tyłu w stosunku do PC.
Co do kompa podpiętego pod telewizor, fajna sprawa jeśli chodzi o oglądanie filmów, do grania średnio - gdyż, ponieważ gry komputrowe są marnie przystosowane do sterowania padem, rozwiązaniem byłoby używanie bezprzewodowych klawiatur/myszy ale to się ciut mija z celem, próbowałem kiedyś i marnie to wychodzi.
Które gry są marnie przystosowane do pada? Chyba tylko strategie, bo wszystkie tytuły multiplatformowe świetnie się padem obsługuje.
http://www.purepc.pl/rozrywka/microsoft_potwierdza_kinect_dla_windows
Kwestia czasu.
Do filmów mam Blu-Ray który mi wszystko czyta, więc po to kompa podpinać nie muszę. A co do gier, pozostaje tylko podejść do Ciebie i obejrzeć, najlepiej samemu się przekonać jaka jest różnica.