PDA

Zobacz pełną wersję : blu ray - upscaling z SD (best)

krzysztof jot
27-11-2011, 15:14
Witam.
Plazmy, odtwarzacze, kina - to już było, sam co nieco wiem. Mam konkretne pytanie, i najlepiej do praktyka - a właściwie wyłącznie, bo jakiekolwiek dywagacje teoretyczne nic tu nie wniosą i nie pomogą. Albo się miało/ma i widzi, albo się kombinuje - a to bywa różnie. Jako przykład podam moje dawne kombinacje z DVD HD. Miałem kilka, w tym high-endowe i drogie Denony, Yamahy. Oczywiście jako HD genialne, ale upscaling z SD był... Kiedyś namówili mnie w MM na wyprzedażowy zakup DVD hd Toshiba HD E-1 (z 2.5 tys na 900 zł :) - to dopiero zrozumiałem, co to jest dobry upscaling. Do tego E-1 ma jeszcze wydzielony moduł dźwięku - oddzielny, z osobnym chłodzeniem wentylatorem. Rany, jak to chodzi, jaki to jest dźwięk ! - to bas i dynamika zabija wszystko co miałem, nawet z high audio.
No i Toshiba sobie jest, i miło, ale trochę mnie uwstecznia, wykupiłem HD co się dało, ale parę koncertów czy filmów w BR bym se kupił, jednak pozostaje cały regał płyt SD - i nie chciałbym mieć gorszej jakości, niż to co mam.

Praktyk wie, bo widzi, co ma dobry upscaling. Nawet inne funkcje nie muszą być tak super odlotowe, a właśnie zależy mi na doskonałym odtwarzaniu starszych płyt dvd SD.
Popytam oczywiście tu i ówdzie, ale może akurat jest ktoś, co przeszedł podobna drogę i ma doświadczenie - obraz będzie szedł na 51-cali, więc tym bardziej musi to być solidny upscaling z SD, co niekoniecznie oznacza drogi - powiedzmy, aby był to Blu Ray średniego przedziału cenowego. Jakieś sprawdzone pomysły ?

Rafał_Sz
27-11-2011, 15:19
PS 3. Zobacz co robi z obrazem z DVD dobrze skonfigurowana konsola. Dotyczy to zarówno obrazu SD -> HD jak i dźwięku. Nic lepszego nie znajdziesz, żaden odtwarzacz nie ma tak dużej mocy obliczeniowej do renderu klatek HD w czasie rzeczywistym i nie robi tego tak precyzyjnie.

Topol
27-11-2011, 15:55
Upscaling ładny, owszem. Ale niestety w PS3 wentylatory szumią, i to mocno, co wkurza.

Rafał_Sz
27-11-2011, 15:59
Upscaling ładny, owszem. Ale niestety w PS3 wentylatory szumią, i to mocno, co wkurza.Zwłaszcza przy renderowaniu do 1080p. :)

deep
27-11-2011, 17:33
Nie wiem jakie miałeś denony, ja ich kilka miałem i...najlepszy skaler i naprawdę świetny miał odtwarzacz DVD DVD-3930. Obraz na 50" plazmie panasonika świetny. Obecnie mam transport denona BD DVD-2500BT i już ma według mnie minimalnie gorszy skaler ale za to pięknie wyświetla filmy z Blu-Ray. Gdyby mi zależało na DVD to zostawiłbym DVD-3930.

krzysztof jot
27-11-2011, 18:57
Nie wiem jakie miałeś denony, ja ich kilka miałem i...najlepszy skaler i naprawdę świetny miał odtwarzacz DVD DVD-3930. Obraz na 50" plazmie panasonika świetny. Obecnie mam transport denona BD DVD-2500BT i już ma według mnie minimalnie gorszy skaler ale za to pięknie wyświetla filmy z Blu-Ray. Gdyby mi zależało na DVD to zostawiłbym DVD-3930.

dzięki, ale ...
DVD i DVD HD - posiadana Toshiba E-1 to nie ekstraklasa, tylko Liga Mistrzów.
Szukam BR z solidnym upskalingiem... sprawdzę tego Denona - (aczkolwiek jak widzę, to już wiekowy model i nie kupie go już nowego) , a coś jeszcze ? ktoś coś ? :)

ASAHI
27-11-2011, 20:34
A masz juz tego nowego tv?

Strus
27-11-2011, 21:18
A moze jakis ampli ? Nowe modele maja upskaling do 4k i radza sobie dosc dobrze z tego co czytalem. Sam wlasnie czekam na Onkyo 609 tyle ze na monitorze raczej roznica mnie nie powali.

krzysztof jot
27-11-2011, 21:45

według harmonogramu dostaw sklepu - powinien być jutro...

konopia
27-11-2011, 22:01
Jeśli tak samo rozumiemy pojęcie średni przedział cenowy to sprawdź to: Cambridge Audio Azur 751BD
powinni go mieć w dobrych sklepach, będziesz mógł zobaczyć czy jest odpowiedni dla ciebie.

Jeśli nie,
to PS3, wentylatory nie wkurzają, w końcu filmy ogląda się z włączonym dźwiękiem :-D

krzysztof jot
27-11-2011, 23:49
Jeśli tak samo rozumiemy pojęcie średni przedział cenowy to sprawdź to: Cambridge Audio Azur 751BD

pięknie mnie połaskotałeś :) nie można było taniej :) ...
Ale faktycznie specyfikacja wygląda solidnie - obraz na Marvellu i upsampling Anagram'a - jednak do muzyki mam solidnego Rotela, a do oglądnięcia filmu czy koncertu to jakoś nie wiem czy te 4tys faktycznie ma przełożenie na wynik końcowy...CA zawsze było 50% droższe za napis :).
Ale dzięki, mam jakiś punkt odniesienia.

ksviper
27-11-2011, 23:57
nie znam się do końca na tych sprzętach ale może OPPO (http://hdtvpolska.com/topic/25363-mega-test-odtwarzacz-blu-ray-3d-oppo-bdp-95eu-oppo-bdp-93eu/page__p__246476#entry246476) przypadnie Ci do gustu?

krzysztof jot
29-11-2011, 18:50

mam - tu wrażenia - http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2627181&postcount=361