PDA

Zobacz pełną wersję : do speców od komputerów

Adams
27-11-2011, 15:06
Witam,

Właśnie podłączyłem głośniki do komputera. Wybrałem "głośniki przednie" włączyłem test i obydwie kolumienki się odezwały. Włączyłem muzykę z komputera i niestety nic nie słychać. Sprawdzałem czy nie jest wycziszone itp ale wszystko niby gra, ale nie gra:-)
Może macie jakiś pomysł co to może być?

pilon
27-11-2011, 15:31
Dla pewności napisz proszę jeszcze raz i po polskiemu ;)
Z tego opisu wynika póki co dla mnie tylko tyle, że program, którym odtwarzasz muzykę ma wybrane inne urządzenie domyślne niż właściwa karta lub wtyk... A działa jedynie sound test z interfejsu sterownika... Tyle że nie jest dla mnie ten opis w milionie procent jasny.

Gomad
27-11-2011, 16:01
realtek masz karte? ja musialem dac polaczenie liniowe :)

Adams
27-11-2011, 16:52
Dla pewności napisz proszę jeszcze raz i po polskiemu ;)
Z tego opisu wynika póki co dla mnie tylko tyle, że program, którym odtwarzasz muzykę ma wybrane inne urządzenie domyślne niż właściwa karta lub wtyk... A działa jedynie sound test z interfejsu sterownika... Tyle że nie jest dla mnie ten opis w milionie procent jasny.

Dokładnie, działa jedynie test z interfejsu. Sprawdzałem każdy program do muzyki jaki mam i na żadnym nic nie słychać.

wer
27-11-2011, 19:56
Przełącz głośniki w inne porty i zobacz. Zainstaluj najnowsze sterowniki do karty ze strony producenta.

Adams
27-11-2011, 20:36
Podłączałem pod wszystkie możliwe :-(

GoOrange
27-11-2011, 21:04
Grzeb w ustawieniach karty dźwiękowej. Staraj się zmieniać ustawienia na ile się da z włączonym dźwiękiem w tle.

maksu81
27-11-2011, 21:30
Karty Realteka pod 7ką często glupieją - nie wiem czego tak jest ale po zmianie ustawień trzeba zrestartować kompa i dzwięk w dziwny sposób wraca

Kyle
28-11-2011, 10:17
Karty Realteka pod 7ką często glupieją - nie wiem czego tak jest ale po zmianie ustawień trzeba zrestartować kompa i dzwięk w dziwny sposób wracaNic takiego nie zauważyłem. Może dla tego, że zwykle mam sterowniki ze strony producenta, a nie systemowe.

evadanhofer
28-11-2011, 15:21
To zależy jaki masz system, jaka karta dźwiękowa itd. Przy 7/Vista dzieją się podobne rzeczy,ale czasem po prostu wystarczy restart systemu po podłączeniu lub zmianie urządzeń grających, bądź w przypadku innych systemów wybranie opcji w sterownikach, programie bądź zwyczajnie w opcjach dźwiękowych (domyślnych), poprawną nazwę urządzenia grającego ;).

Kyle
30-11-2011, 10:52
To zależy jaki masz system, jaka karta dźwiękowa itd. Przy 7/Vista dzieją się podobne rzeczy,ale czasem po prostu wystarczy restart systemu po podłączeniu lub zmianie urządzeń grających, bądź w przypadku innych systemów wybranie opcji w sterownikach, programie bądź zwyczajnie w opcjach dźwiękowych (domyślnych), poprawną nazwę urządzenia grającego ;).Nic mi się nie działo na systemach Windows XP 32bit, Windows Vista X64, Windows 7 X64, na kartach Realtek 883, 888, 892, a kiedyś miałem jakiegoś 6xx i też było wszystko OK. Kuzyn ma Vista 32bit i też wszystko OK na jakimś 888 jak dobrze pamiętam. Po prostu najmniej problemowe karty jakie widziałem. Nawet Audigy 1 player był bardziej kłopotliwy (znikające niektóre dźwięki w Battlefield 2 itp.), a na Realtek wszystko idealnie zawsze, wszędzie ... nawet na Linux. Piszę o płytach głównych firm Gigabyte, ASRock i nie pamiętam czy jeszcze nie ASUS.

Napiszcie na jakim systemie Wy macie problemy obecnie (ta vista/7 o której pisałeś to 64 bit? ... ściagnąłeś sterowniki w poprawnej wersji?) i czy macie najnowsze sterowniki do Realtek ze strony http://www.realtek.com/

Ja używam wersji:
"64bits Vista, Windows7 Driver only (Executable file)"

Greg77
30-11-2011, 12:17
Ja wiem....koledzy pisza bzdury.....

Poprostu sluchasz nielegalnych MP3 i dlatego....beda dzialac te ktorych oryginalne plyty masz w szufladzie obok kompa:mrgreen:

Kyle
30-11-2011, 12:54
Ja wiem....koledzy pisza bzdury....O to ich nie oskarżam, choć nie kryję że jestem zdziwiony, że mają jakiekolwiek problemy. Jestem ciekaw co jest powodem.

ps. czy koledzy podkręcają PC? ... może tu jest problem?

Greg77
30-11-2011, 13:02
O to ich nie oskarżam, choć nie kryję że jestem zdziwiony, że mają jakiekolwiek problemy. Jestem ciekaw co jest powodem.

To byl zart.....jak dla mnie to jest kwestia ustawien dzwieku, nic innego.....od czasu gdy podlaczylem pierwszy raz HDMI pod mojego kompa wszystkie programy przestawily sobie dzwiek na wyjscie cyfrowe...co sie naustawialem spowrotem, ale mozna to zrobic.

bogdi64
30-11-2011, 13:30
sprawdź, w panelu sterowania czy nie masz wyciszonego dźwięku dla odtwarzaczy muzycznych (niezależna funkcja w stosunku do dźwięków systemowych)

Adams
01-12-2011, 00:19
Udało się. W panelu sterowania jako domyślne urządzenie nie były ustawione głośniki:-)

A mam jeszcze jeden problem. Mam program Sony Vegas i do wczoraj działał, dzisiaj nie chce się otworzyć. Znaczy przez pierwsze 3-4 sekundy od kliknięcia jest "klepsydra" potem znika i dupa:-(