Zobacz pełną wersję : Nietypowe pytanie - jaki aparat?
gregzorba
27-11-2011, 14:42
Witam,
Mam nietypową prośbę do WAS.....
Poszukuje aparatu dla mojej Żony :)
jej wymagania to:
1. Mały, poręczny
2. Zoom minimum 3x
3. Filmy minimum 720p
4. Zdjęcia Dobrej jakości
5. Do 1000zł.
6. Karta SD
aaa i jeszcze jedno, myślałem kupić jej p300, ale usłyszałem bardzo znacząca odpowiedz.......cyt."nie chce brać aparatu ze sobą i martwic się o niego, że jak mi ktoś ukradnie lub coś się z nim stanie to będę żałować długo...(Cena)"
Tak więc stosunkowo za drogie aparaty odpadają. :(
p.s. jaj jej nic nie doradzę odnośnie kompaktów, bo się nie znam w tej dziedzinie, a z D90 zrezygnowała, więc sami rozumiecie......ach te kobiety :)
grzesiu26
27-11-2011, 16:38
Miałem ze swoją żoną to samo :D i kupiłem to: http://www.sony.pl/product/dsc-w-series/dsc-wx7
Jest zadowolona.
gregzorba
27-11-2011, 16:53
Miałem ze swoją żoną to samo :D i kupiłem to: http://www.sony.pl/product/dsc-w-series/dsc-wx7
Jest zadowolona.
ciekawy, no ale jest zaledwie tańszy od nikona p300, 150zł, więc stosunkowo za drogi
Kacper82
27-11-2011, 18:37
A może FujiFilm S28/500 HD? Nagrywa filmy w HD, może niezbyt mały ale poręczny, zoom 18x. Do tego wizjer.
Wyhaczysz już za niecałe 500 zł (używane za ok. 400).
gregzorba
27-11-2011, 18:44
A może FujiFilm S28/500 HD? Nagrywa filmy w HD, może niezbyt mały ale poręczny, zoom 18x. Do tego wizjer.
Wyhaczysz już za niecałe 500 zł (używane za ok. 400).
Fuli odpada, bo miała juz kilka i wszystkie odsprzedałem, bo jakość zdjęć była bardzo słaba.
kupiłem swojej szajsmunga nx11 z naleśnikiem 35/2 jest zachwycona ergonomia i nie dużymi wymiarami-kreci filmiki jak szalona
gregzorba
27-11-2011, 19:01
kupiłem swojej szajsmunga nx11 z naleśnikiem 35/2 jest zachwycona ergonomia i nie dużymi wymiarami-kreci filmiki jak szalona
no dobra, ale tej samsung nie jest małym kompaktem, a taki poszukuję.
P300 sam niedawno zakupilem dla swojej malzonki. Jesli chodzi o razmiar vs. jakosc to chyba jest najlepszym wyborem. Jest jeszcze Canon S95, ale niestety odstaje pod wzgledem filmowania. Jesli jednak P300 jest za wartosciowy, to inaczej pomoc nie potrafie :)
Powodzenia!
gregzorba
27-11-2011, 21:07
P300 sam niedawno zakupilem dla swojej malzonki. Jesli chodzi o razmiar vs. jakosc to chyba jest najlepszym wyborem. Jest jeszcze Canon S95, ale niestety odstaje pod wzgledem filmowania. Jesli jednak P300 jest za wartosciowy, to inaczej pomoc nie potrafie :)
Powodzenia!
dzieki za wypowiedź, jesli to mozliwe to prosiłbym cie o jakies sample z p300, wykonane na automatycznych ustawieniach (bo żonka tylko tak bedzie robiła foty) w PM podam ci e-maila, z góry dzieki
w "twoich życzeniach" jest wszystko co ma samsung ex1, więc nie szukał bym półśrodków (choć cena minimalnie wyższa), ale jak to mówią amerykanie od małej matrycy lepsza może być tylko większa ;) - ewentualnie jeśli ma być tanio to może (przetestowany oprócz filmów)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=195659
gregzorba
27-11-2011, 22:11
w "twoich życzeniach" jest wszystko co ma samsung ex1, więc nie szukał bym półśrodków (choć cena minimalnie wyższa), ale jak to mówią amerykanie od małej matrycy lepsza może być tylko większa ;) - ewentualnie jeśli ma być tanio to może (przetestowany oprócz filmów)
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=195659
Samsung EX1 - zdjęcia ok, ale filmy nawet nie 720p (żona mówi, że odpada) :)
Olympusy - zdjęcia słabe, filmy też słabej jakości.
Czyli co tylko ten Nikon p300 byłby rozsądnym wyborem?
Jesli szukasz malego aparatu, ktory w zasadzie ma wszystko czego od aparatu mozna wymagac to jest to dobry wybor. Ktos Ci pewnie powie, ze RAWow nie ma, ze mala matryca, ze EX1 czy Olek XZ1 sa lepsze, itd. Wszystko to prawda, ale na jesli aparat ma byc maly to wymienione dwa odpadaja.
P300 bardzo prosty w obsludze. W zasadzie wszystko jest na wierzchu. Przycisk, do kompensacji ekspozycji, tryb makro, sterowanie lampa itd. Menu jest podzielne na 3 kategorie. 1 dotyczy trybu w ktorym robimy zdjecia, 2 to filmy, a 3 to ustawienia. A gdy przyjdzie chec na bardziej zaawansowana zabawe, to jest tam wszystko co lustrzanka oferuje. Manualny wybor pola ostrosci, itd...
Wyjscie masz moim zdaniem dwa :) Kupic P300, albo poczekac na Canona S100 (chyba w koncu te filmy dopracuja w nim...), ale pewnie bedzie kosztowal tyle co dwa P300...
gregzorba
28-11-2011, 22:16
a jednak całkowita zmiana planów, ponieważ nie chciałem ukierunkowywac się w jedna markę aparatów, stąd poszukiwania były pomiędzy 6 brandami. "Rogass" dzieki za sample, były bardzo pomocne, ale cały czas przeszkadzało mi to że kontury były takie miękkie na 90% zdjęć(najprawdopodobniej wina VR), więc szukałem dalej, i powiem cos co kiedys sobie uświadomiłem........
Nikon robi Fenomenalnie dobre Lustrzanki Cyfrowe............ale do kompaktów to sie nie przykładają.
I dlatego po długich ogledzinach (Zdjęcia i Filmy) Decyzja została podjęta, że "and the Winner is...." Sony DSC-HX7
Bardzo istotną rzeczą przy wyborze było:
-10x Zoom Optyczny
-16 mpx (w przypadku kadrowania zdjęć nie straci dużo na jakości)
-Lepsza Bateria
Nikon Coolpix p300, to B.dobry aparat, ale jakość zdjęć, do mnie nie przemawiała, mimo f/1,8, No i Filmy są słabszej jakości.....i jeszcze ta bateria na ok 160zdjęć.....dlatego wybór padła na soniacza :)
Dziękuję wszystkim za pomoc.
samson09
29-11-2011, 19:20
To pochwal sie co i jak. Jakas mala renzje bus walnal z samplami :)
gregzorba
29-11-2011, 23:23
To pochwal sie co i jak. Jakas mala renzje bus walnal z samplami :)
No ale niestety bedziecie musieli poczekac na sample, ponieważ jak widac mieszkam w Dublinie, ale na świeta bede w PL, a aparat kupiłem własnie w PL, więc juz czeka na żonkę w PL.
Tak więc sampelki wstawię na początku w przyszłym roku :-P
samson09
01-12-2011, 19:23
Chyba też się zdecyduję na tego soniacza. Żona marudzi coraz bardziej. Byłem dzisiaj w MM oglądałem parę aparatów w tym nikony, ale chyba ten sony będzie najodpowiedniejszy. Polecali mi go zarówno w MM jak i FJ.
gregzorba
02-12-2011, 01:07
Chyba też się zdecyduję na tego soniacza. Żona marudzi coraz bardziej. Byłem dzisiaj w MM oglądałem parę aparatów w tym nikony, ale chyba ten sony będzie najodpowiedniejszy. Polecali mi go zarówno w MM jak i FJ.
w Fotojoker maja promocje Super cena 888zł. Ja za tyle kupiłem i polecam. a na Ceneo stały ponad tysiaka, więc promo maja super
gregzorba
31-12-2011, 17:19
jak obiecywałem tak robię, a więc. co do jakości zdjęć powiem tak, Aparat ma kilka trybów, ale żeby uzyskac najlepsza z mozliwych jakości zdjęć, to radze użyc trybu P lub M, bo automatyczne tryby robia więcej zdjęć z dużym ISO i ziarnem. Tutaj podsyłam wam zdjęcia testowe własnie z trybu P.
tryb P
http://imageshack.us/photo/my-images/687/trybp.jpg/
tryb P max zoom
http://imageshack.us/photo/my-images/52/trybpmaxzoom.jpg/
Natomiast co do filmów, to jestem zadowolony bardzo, zważywszy na fakt że to małpka i niska cenę.
Pod spodem zamieszczam link do filmu w formacie AVCHD (Full HD) 1920 x 1080, 50p
http://youtu.be/qynDGiYRPBo
a tutaj film w formacie Mp4 (HD Ready) ponieważ rozdzielczość jest już 1440 x 1080, 25p
http://youtu.be/XaiLfbIey-Y
mam nadzieje że mini teścik wam się spodoba. :)
Witam,
gregzorba, mogę Cie spytać czemu kupiłeś HX7V, a nie HX5 lub HX9V??
Ja teraz mam chęć zakupić takiego i mam dylemat na którego się zdecydować.
Główne różnice to chyba to, że HX5 ma 10Mpix, a HX7V i HX9V mają 16. Za to, te dwa modele mają lepszy wyświetlacz LCD od HX5 (przynajmniej teoretycznie, wyższa rozdzielczość). No i ten HX9V ma obiektyw o ogniskowej 24-384 (moje ulubione24mm:)), a HX5 i HX7V mają 25-250.
Jeśli chodzi o bajery to chyba wszystkie mają takie same: panoramy, HDR itd. Filmy również kręcą w FullHD
No i stad moje pytanie, czemu kupiłeś HX7V, a nie HX5 lub HX9V ;)
Drugie pytanie, to na tym filmie FullHD jak cofałeś zooma, to strasznie on "charczy", czy może się pomyliłem i to po prostu motor przejeżdżał... Natomiast na tym filmiku w MP4 już nie słychać tego "charczenia" i jest ok. To jak to jest z tym zoomowaniem podczas filmowania?
Jakby ktoś inny doradził odnośnie, który z nich byłby najlepszym wyborem i dlaczego, to byłbym wdzięczny.