Zobacz pełną wersję : Mikołajkowe zdjęcie
Witam
W mojej pracy organizowane są Mikołajki w jednym z centrów handlowych. Będzie Mikołaj itp. No i koledzy z pracy wiedząc że mam lustrzankę oznajmili mi, że będę robić dzieciakom zdjęcia z Mikołajem. Tylko że nie bardzo wiem ja to zrobić. Nikt nie oczekuje że będą to profesjonalne zdjęcia ale i tak chciałabym zrobić przyzwoite zdjęcia. Bardzo proszę o podpowiedzi jak mam tego dokonać żeby dzieciaki miały fajną pamiątkę. Mam d80 i sb900 używane do tej pory jedynie do robienia zdjęć rodzinie.
Chciałabym Ci podpowiedzieć, ale nie wiem właściwie nic o warunkach w jakich będą robione zdjęcia... Od warunków zależą ustawienia aparatu, lampy... Korzystasz z manualnych ustawień, czy działasz na auto albo programach?
Jeżeli nikt nie oczekuje profesjonalnych zdjęć, to zrób im z jedną lampą na body i będzie cacy. Jeżeli chcesz czegoś więcej, dobrałabym lampę na statyw.
Najlepiej będzie jak podjedziesz w miejsce przyszłej sesji i pstrykniesz trochę zdjęć próbnych. Zobaczysz je potem na kompie i sama dojdziesz do wniosku, czego na zdjęciach brakuje.
Raczej staram się robić zdjęcia na manualnych ustawieniach ale różnie z z tym bywa. Coś mówili o Złotych Tarasach. Rzadko tam bywam więc sama nie wiem nawet jak tam jest.
Raczej będę musiała poradzić sobie z jedną lampą na body ponieważ więcej nie posiadam. Ale też zastanawiam się ponieważ przecież nie będę dzieciakom pstrykać lampą po oczach a na sufit to też tam za bardzo nie mam na co liczyć. Słyszałam o takim czymś jak sztuczny sufit ale nie wiem czy w ogóle warto kasę na to wydawać.
Teodor Ryszkus
698 472 153
najprościej będzie do mnie zadzwonić i mi to zlecić. później będziesz miała nieprzyjemności że zdjęcia się do niczego nie nadają. poza tym co za system oszczędzania, kasa na event jest, na fotografa nie ma ?
...poza tym co za system oszczędzania, kasa na event jest, na fotografa nie ma ?
Ale dlaczego masz pretensje do dziewczyny, a nie do firmy? Zadzwoń do firmy, jak masz odwagę, opierdziel, że oszczędzają i psują Ci rynek, a potem podaj swój kontakt i czekaj na zlecenie od firmy :p
Chce dziewczyna podjąć się zadania, spróbować sił, to niech próbuje... Jak zepsuje, to jej sprawa, jak da radę, też jej sprawa.
Czy na żadnym forum nie można po prostu uzyskać odpowiedzi na zadane pytania tylko od razu trafia się ktoś kto ma o wszystko pretensje? Nie mam zamiaru tłumaczyć czemu w ten sposób robimy bo to nasza sprawa. Jeśli odpowiedzi nie są związane z pytaniem to bardzo proszę o powstrzymanie się od zbędnych komentarzy.
dareknik
27-11-2011, 17:38
Razem z lampą dostałaś dyfuzor lub Masz na palniku lampy biały plastik. Palnik lampy do góry skorzystaj z jednego z wymienionych dodatków i ognia. Parametry lampy ustawiaj wedle warunków, po prostu testuj. Nic innego nie jest Ci potrzebne.
Witaj,
Warto pojechać i sprawdzić miejsce gdzie będzie robiona sesja z Mikołajem, co do ustawień aparatu:
Ja bym zrobił na:
lampa 45 stopni+ dyfuzor, tryb M, ISO 200, F4 i czas 60, ale:
jak jest jasno i zobaczysz, że prześwietla to:
1. zmniejsz moc lampy lub
2. zwiększ wartość przesłony
Jeżeli zobaczysz, że zdjęcia są niedoświetlone to:
1. przesłone zmniejsz lub
2. zwiększ moc lampy- lub
3. zwiększ ISO
i cała filozofia.
Jestem przekonany, że wyjdzie jak ta lala a raczej jak ten mikołaj.
adrian3202
27-11-2011, 18:55
być może chodzi również o aranżację kadrów? Podpowiem tak; w każdym centrum handlowym zawsze jest jakaś choinka, więc na jej tle stawiasz fotel, krzesło, taboret na nim oczywiście mikołaj ,,musi być'' ;-) najlepiej ktoś znajomy; Do mikołaja podchodzą kolejno dzieci i mikołaj sadza je na swoim kolanie do zdjęcia. Teraz tak abyś miała więcej czasu na zrobienie dobrego kadru z każdym dzieciakiem to, ustalasz z mikołajem że dziecko zanim dostanie prezent od mikołaja musi powiedzieć wierszyk lub zaśpiewać piosenkę, młodsze dzieci wystarczy pytać: ile masz lat jak masz na imię itd;. frajda gwarantowana dla wszystkich a i rozbawione miny rodziców w między czasie można uchwycić do albumu ;-) pomysłów 1000 mam w głowie np;. zamiast krzesła ,,tronu'' wystarczą zwykłe sanki drewniane będzie zabawniej. Jeżeli chodzi o prezenty wystarczy fajny lizak, lub czekoladka (mikołaj) aha pamiętaj że czym bardziej oryginalna postać w odgrywaniu roli mikołaja tym lepiej, warto zadbać o autentyczny kostium.
Teodor Ryszkus
698 472 153
najprościej będzie do mnie zadzwonić i mi to zlecić. później będziesz miała nieprzyjemności że zdjęcia się do niczego nie nadają. poza tym co za system oszczędzania, kasa na event jest, na fotografa nie ma ?
Po co ludzie robią sobie zdjęcia i kupują kompakty, przecież mogą zadzwonić do Ciebie i zlecić zrobienie zdjęć.
dokładnie. tylko że ty to powiedziałeś z sarkazmem, a ja to powiem na serio.
jest kretynizmem zlecanie zdjęć osobie która nie ma o tym pojęcia żeby oszczędzić parę stówek. dopóki w polsce nie wychowamy ludzi i nie pokażemy że za dobry produkt się płaci wszystko będzie do du*y i za darmo.
@credka. nie będę dzwonić do fimy bo nie mam na to czasu, jak ktoś chce mnie wynająć to ta osoba do mnie dzwoni i się umawiamy.
tylko dlatego to mówię bo takie zdarzenia bezpośrednio mnie dotyczą - to znaczy bezpośrednio takie akcje nie dają mi zarobić.
nawet kasa za obsługę dla agencji jest śmiesznie niska / niezadowalająca. trzeba zmienić myślenie ludzi i tyle. tradycyjnie powiem że za jakieś 10 lat ludzie do tego dojrzeją, do tego czasu - bida z nędzą, i estetyczną i umysłową.
dokładnie. tylko że ty to powiedziałeś z sarkazmem, a ja to powiem na serio.
jest kretynizmem zlecanie zdjęć osobie która nie ma o tym pojęcia żeby oszczędzić parę stówek. dopóki w polsce nie wychowamy ludzi i nie pokażemy że za dobry produkt się płaci wszystko będzie do du*y i za darmo.
@credka. nie będę dzwonić do fimy bo nie mam na to czasu, jak ktoś chce mnie wynająć to ta osoba do mnie dzwoni i się umawiamy.
tylko dlatego to mówię bo takie zdarzenia bezpośrednio mnie dotyczą - to znaczy bezpośrednio takie akcje nie dają mi zarobić.
nawet kasa za obsługę dla agencji jest śmiesznie niska / niezadowalająca. trzeba zmienić myślenie ludzi i tyle. tradycyjnie powiem że za jakieś 10 lat ludzie do tego dojrzeją, do tego czasu - bida z nędzą, i estetyczną i umysłową.
Tak dla jasności to nikt mnie nie wynajął. Jestem pracownikiem firmy i robię to tylko dlatego żeby dzieciaki miały pamiątkę. Nie było planowane wynajmowanie profesjonalnego fotografa. Tak więc i tak nikt by na tym nie zarobił.
I spokojnie jeśli jesteś tak dobry jak twierdzisz to napewno swoje zarobisz.
Wszystkim innym dziękuję za rady. Jak będę już po to wrzucę kilka fotek żebyście zobaczyli moje dzieło :)
JarekJaszczyk
28-11-2011, 09:15
(...)rady(...)
I na wszelki wypadek rob po kilka (2-3) zdjec kazdemu dziecku. Zdarza sie ze zamkna oczy, "dziwnie" otworza buzie itd. I nie martw sie "na zapas". Uda sie, a z kazdym nastepnym razem bedzie jeszcze lepiej.
Pozdrowienia,
Carla, to czekam z niecierpliwością i ciekawością na efekty :)
Jarku, 2-3 ujęcia to czasem może być za mało. Carla, dobrze jak będziesz kontrolowała na bieżąco (chociaż do tego jednak potrzeba doświadczenia, ale po którymś ujęciu powinnaś się wyrabiać) jak często dzieciakom trzeba powtarzać ujęcie. Właściwie to wystarczy uważnie obserwować zachowanie twarzy dziecka i przewidywać ;)
Powodzenia!
Jeszcze takie dwie myśli mi przyszły do głowy:
- nie bój się wyższego ISO, ja na imprezie w przedszkolu "robiłem" z lampą odbijaną od wysokiego, ale jednak obecnego sufitu, i przyzwoitą ekspozycję miałem dopiero od 400,
- skoro zdjęcia są "na partyzanta", lepiej upewnij się wcześniej że obsługa w centrum nie będzie Ci robić problemów z ich robieniem "bo nikt nie zgłaszał" - a pewnie tak jest. Po co się denerwować w trakcie robienia zdjęć...
http://www.tvn24.pl/0,1726072,0,1,gang-nastolatkow-przegonil-mikolaja,wiadomosc.html Przy okazji zobacz sobie jak jest ustawione światło - warunki są ciemne, więc z boku, dość blisko modela jest parasolka, a od przodu softbox, widoczny w prawym górnym rogu zdjęcia.