PDA

Zobacz pełną wersję : ostre zdjecia krajobrazu

duzodobry
27-11-2011, 01:04
do tej pory fotografowalem kompaktem, zawsze na manualu i myslalem ze jak przejde na lustrzanke to nie bd zadnych problemow:D

od paru dni mam d3100 z kitem 18-55 poki co. fotografuje glownie krajobrazy.
I tutaj moje pytanie: jak zrobic zeby kazdy plan zdjecia byl bardzo ostry? to ze trzeba dac np f.16 to wiem, ale w ktorym miejscu ustawic pole af? aha i co to znaczy ostrzyc na nieskonczonosc?

darkmajin
27-11-2011, 01:53
widzę że pełen manual to nie był w tym kompakcie skoro nie znasz podstaw :> przeczytaj instrukcje, nie musi być f16 możesz sobie wyliczyć głębie ostrości wygoogluj DOF calculator

np. na 18mm na f5.6 masz wszystko ostre od 5.1m do nieskończoności, af ustaw na horyzont i przekadruj

bahuone
27-11-2011, 03:04
Generlanie zasada jes taka ze w krajobrazie uzywa sie F w granicach 9-11. Ale jak wspomial DARK w zaleznosci od ogniskowej.

Greg77
27-11-2011, 04:29
Link (//http://pl.wikipedia.org/wiki/F/64) Prawde Ci powie.....:lol:
A na serio f8-f11 to starczy....czasami sie poprostu nie da osiagnac takiej glebi o jakiej mowisz...

motyl
27-11-2011, 11:44
Proponuję zapoznać się z hasłem odległość hiperfokalna

bahuone
27-11-2011, 13:32
Generalnie musisz pamietac ze w roznych warunkach ustawienia beda inne, gdy bedzie troche ciemno i bedziesz chcial ustawic f 8-11 to musisz sie liczyc z tym ze czas naswietlania znacznie sie wydluzy, przez co niezbedny bedzie statyw. Np Scott Kelby wiekszosc swoich zdjec krajobrazowych robi na stawywie mimo sprzyjajacych warunkow oswietleniowych, dla niego wazne jest rowniez ostrosc, musi byc "zyleta". Jest kilka niuansow i na poczatek dobra ksiazka o podstawach a potem jakos pojdzie. Malpki sa bardzo okrojone i czsami nie wiele maja wspolnego z prawdziwym trybem M w lustrach.

Ostrzyc na nieskonczonosc najprościej - czyli ostrzyć po prostu na dalekie przedmioty, ustaw sobie w dzien LIVE VIEW i zobacz jak to dziala.

m-a-r
27-11-2011, 14:16
mocno przymknięta przysłona powoduje nieostre zdjęcie - zjawisko dyfrakcji.
Koledzy słusznie tu zauważyli, że do krajobrazów najlepiej trzymać się f8 - f11, powyżej f11 obiektywy zaczynają traci ostrość. Kluczem do ostrych zdjeć jest odpowiednio ustawiona ostrość oraz odpowiedni kadr, np. jeśli na zdjęciu chcesz mieć ostre odległe wzgórze ale w kadrze znajdzie się też kamień leżący w odległości 1m od Ciebie to albo zrobisz fotę kompaktem z małą matrycą albo zrobisz dwie foty lub więcej i je połączysz albo zdecydujesz co chcesz mieć ostre.

wasilewk
27-11-2011, 14:17
Generalnie musisz pamietac ze w roznych warunkach ustawienia beda inne, gdy bedzie troche ciemno i bedziesz chcial ustawic f 8-11 to musisz sie liczyc z tym ze czas naswietlania znacznie sie wydluzy, przez co niezbedny bedzie statyw.
[quote=bahuone;2624116]...
Np Scott Kelby wiekszosc swoich zdjec krajobrazowych robi na stawywie mimo sprzyjajacych warunkow oswietleniowych, dla niego wazne jest rowniez ostrosc, musi byc "zyleta"..

Chyba nie tylko on.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)

Ostrzyc na nieskonczonosc najprościej - czyli ostrzyć po prostu na dalekie przedmioty, ustaw sobie w dzien LIVE VIEW i zobacz jak to dziala.

Dodam tylko, że ustawianie f>16 spowoduje, ze ostrość spadnie, choć jej głębia może być większa - to akurat w krajobrazie ma kapitalne znaczenie.

bahuone
27-11-2011, 14:22
Nie jest tez powiedziane ze musisz sie trzymac sztywno w krajobrazie f8-11 zalezy co chcesz przez dana fotografie wyrazic, nie raz i landszafty sie robi na przyslonie 5,6 i tym podobnych. Niestety mimo tego ze damy Ci troche teorii bez sprawdzenia tego samemu ciezko bedzie Ci zrozumiec. Przy metodzie prob i bledow dojdziesz do swoich wnioskow i zdecydujesz co Ci sie podoba.

E: wasilewk, dlatego napisalem np Kelby :)

duzodobry
27-11-2011, 19:06
Dzieki wszystkim za rady:)
dzisiaj popoludniu zastosowalem sie do nich, oprocz statywu (bo jeszcze go nie mam) no i... dalej kiszka.
od czwartku zrobilem ponad 500 zdjec i z zadne nie jest w pelni ostre.. na pierwszy rzut oka sa ok ale jesli sie lepiej przyjrzec, powiekszyc to sa mydlane.
moze to wina obiektywu. kompakt robil zdj gorszej jakosci ale ostrzejsze

motyl
27-11-2011, 19:32
Jak nie masz statywu a wychodzą ci dość długie czasy to może to być wina poruszenia. Weź jakąś dużą skarpetę, napełnij ją pisakiem i na tak zrobionej "poduszce" umieść aparat tak aby leżał pewnie i się nie ruszał. Fotografuj z użycie samowyzwalacza. W całym tym kombinowaniu chodzi o to aby uniknąć drgań. Jak to nie pomoże sprawdź obiektyw poprzez porównanie z innym najlepiej tego samego typu.

duzodobry
27-11-2011, 19:41
a moze zle zrozumialem wasze rady?

doszedlem wlasnie do wniosku ze powinienem robic tak:

zaluzmy ze jestem na wzgorzu, ok 2 kilometrow dalej jest drugie wzgorze a na nim np klasztor, pomiedzy tymi wzgurzami jest miasto. chce zeby wszystko bylo jak zyleta, lacznie z trawa przedemna. obliczam wiec hiperfokalna, wychodzi zalozmy 2 metry. Nastepnie celuje w nia aktywnym punktem ostrosci, wciskam spust migawki do polowy, kadruje no i pstryk, wszystko ostre. Czy tak to powinno wygladac?

aha i prosze o wyrozumialosc:D

motyl
mysle ze lepszy jakis ryz, albo groch niz piasek. bo mniejsze ryzyko ze dostatnie sie do aparatu

bahuone
27-11-2011, 19:57
Tak ale przekadrowywujac musisz zablokowac ostrosc tam gdzie jest ona ustawiona robisz to przyciskiem miedzy pokretlem a wizjerem i dopiero zmieniasz kadr. Wstaw jakies zdjecie, byc moze jak motyl wspomial mas za dlugi czas i zdjecia nie wychodza nie ostre tylko po prostu poruszone. I jak ogladasz te zdjecia bo jezeli wrzucasz je na kompa i ogladasz w 100 % czyli full to moze Ci sie wydawac ze jest nie ostre. Duzo zalezy od panujacych warunkow uzytego ISO i kilku innych czynnikow. Najprosciej bedzie jak wstawisz jakeis zdjecie. Nie ma sie czego wstydzic, zebys zrozumial co chcemy CI powiedziec.

JaroPienza
27-11-2011, 20:43
Wrzuc zdjęcie i opisz jak je wykonales . Tzn cały opis techniczny wykonania. Jeżeli gdzieś będzie problem techniczny to powiemy ci jak go uniknąć

motyl
27-11-2011, 21:12
a moze zle zrozumialem wasze rady?

doszedlem wlasnie do wniosku ze powinienem robic tak:

zaluzmy ze jestem na wzgorzu, ok 2 kilometrow dalej jest drugie wzgorze a na nim np klasztor, pomiedzy tymi wzgurzami jest miasto. chce zeby wszystko bylo jak zyleta, lacznie z trawa przedemna. obliczam wiec hiperfokalna, wychodzi zalozmy 2 metry. Nastepnie celuje w nia aktywnym punktem ostrosci, wciskam spust migawki do polowy, kadruje no i pstryk, wszystko ostre. Czy tak to powinno wygladac?

aha i prosze o wyrozumialosc:D

motyl
mysle ze lepszy jakis ryz, albo groch niz piasek. bo mniejsze ryzyko ze dostatnie sie do aparatu

Jeżeli twój aparat na blokadę ostrości po wciśnięciu spustu do połowy to dobrze kombinujesz. Nie zapomnij też o czyś takim ja perspektywa powietrzna czyli o zamgleniu przedmiotów w oddali co moze wydawać ci się spadkiem ostrości.
Jak dla mnie możesz stosować groch czy inny tego typu produkt. Mnie nikt nie namówi aby w plener np. chodząc po Tatrach targał chociaż 1 g dodatkowego bagażu. Jak się boisz ubrudzić aparat, to zrób przekładkę z folii między aparatem a workiem.
Jak napisal przedmówcy. Pokaż zdjęcia. Będziemy dyskutować mając dowód ostrości lub nie.

m-a-r
27-11-2011, 21:23
zaluzmy ze jestem na wzgorzu, ok 2 kilometrow dalej jest drugie wzgorze a na nim np klasztor, pomiedzy tymi wzgurzami jest miasto. chce zeby wszystko bylo jak zyleta, lacznie z trawa przedemna.

nie da rady żeby ostra była trawa przed Tobą i klasztor w odległości 2km. Może jakimś kompaktem z bardzo małą matrycą to się uda ale nie lustrem. GO w lustrzankach nie da się aż tak rozszerzyć.

bogdi64
27-11-2011, 21:54
po pierwsze - pokaż zdjęcia bo rozmawiamy o niczym
po drugie - właściwości matrycy (wielkość) troszeczkę inaczej ma się do głębi ostrości
po trzecie - ostrość jest "pojęciem względnym" w większości przypadków "korygowalnym" z poziomu oprogramowania
po czwarte - jeśli dalej nie pokażesz fotek to dalsza rozmowa mija się z celem

wer
27-11-2011, 22:35
I lepiej jedna ostrzyć manualnie w takich przypadkach.

duzodobry
27-11-2011, 23:29
ok pokaze pokaze tylko mnie w domu nie bylo, postaram sie cos wrzucic.

manfred
28-11-2011, 10:34
f8, porządny statyw, wstepne podniesienie lustra, samowyzwalacz, zero wiatru chyba tyle.

Seeker
01-12-2011, 08:32
No i na 2km może powietrze być nieco zamglone.

Krycha
02-12-2011, 11:15
Moim zdaniem fotki są ostre, tylko przyzwyczaiłeś się do przeostrzonych z kompakta :) Cos jak po przesiadce z D70s na matryce cmos z mocnym filtrem AA.
Może wystarczy wyostrzyć w programie??

anton
02-12-2011, 15:22
Programowo puszka ma ustawione słabe wyostrzenie. Chyba 3 w profilu standard. Ustaw wyostrzenie na 5-6 i porównaj wyniki z dotychczasowymi.

duzodobry
06-12-2011, 11:44
witam:)
sorry za ta cisze ale mam teraz baaardzo malo wolnego czasu.
wrzucam plik raw bo z niego wywnioskujecie najweicej:

http://www.megaupload.com/?d=EVBZJAJ0

MariuszJ
06-12-2011, 13:21
Nie widzę problemów z tym zdjęciem.
Przeskalowałem do 30x20cm@300dpi, zrobiłem lekkie ostrzenie usm i wyszło coś takiego:

http://img192.imageshack.us/img192/6649/dsc001930x20ns.jpg

Ostrości do takiego wydruku masz ze sporym zapasem.

duzodobry
10-12-2011, 20:51
noo troche nie o taka ostrosc mi chodzilo:D

troche chyba przesadziles z tym wyostrzaniem.

Generalnie chodzi mi o to zeby uzyskac aparatem jak najlepsza ostrosc zeby w programie tylko minimalnie podostrzyc

Krycha
10-12-2011, 20:59
Fotka jest poruszona (być może dlatego lekko nieostra), migawka pewnie była coś koło 1/60 może nawet dłuższa, ale to tylko na powiększeniu widać, poza tym na a4 powinno wyjść super ostro :)

motyl
10-12-2011, 21:24
duzodobry tobie chodzi o ostrość czy o głębię ostrości. Ostrość na przykładowej fotce masz na tyle dobrą na ile pozwala twój sprzęt. Jest z nią całkiem dobrze. Trawa z przodu ostra, budynek też, las lekko mniej ale wynika to raczej z perspektywy powietrznej. Głębia ostrości duża. Część gałęzi lekko nie ostre ale to te, które były najbliżej aparatu. Jak już musisz to podkręć ostrość w parametrach jpg-a puszki. RAW musisz trochę obrobić. Jak to Ci nie wystarcza pomyśl nad zakupem FF. Będzie lepszy detal co przeniesie się na wrażenie lepszej ostrości.

jacek dr
10-12-2011, 23:20
CZy stosujesz samowyzwalacz lub pilot do wyzwolenia migawki?

duzodobry
11-12-2011, 00:51
FF? czyli? bo nie bardzo wiem o co chodzi? front focus?

tamto zdjecie jest z samowyzwalacza, obecnie uzywam pilota+samowyzwalacz.

chodzi mi o ostrosc, glebie juz opanowalem jako tako:D hmm perspektywa powietrzna odpada bo bylo super przejrzyscie wtedy.

w niedziele wybiore sie gdzies z aparatem i zobaczymy co mi wyjdzie

MariuszJ
11-12-2011, 01:05
Nie wiem za bardzo o jaką ostrość Ci chodzi.
Nie wiem czy już nie subpikselową :)

Powtarzam - zupełnie normalne co do ostrości zdjęcie. Trochę aberracja od kontrastu i odbić je zmydliła, być może polar by pomógł. Czas 1/160 więc raczej nie ruszone, przysłona nie za mała więc dyfrakcja nie zżarła.

ptr07
11-12-2011, 16:11
Chciałbym się podpiąć pod temat. Czy wiecie dlaczego np. Peterson w swoich książkach radzi zdjęcia krajobrazów robić przy użyciu wysokich wartości przesłony f16-f22?

wasilewk
11-12-2011, 16:15
Chciałbym się podpiąć pod temat. Czy wiecie dlaczego np. Peterson w swoich książkach radzi zdjęcia krajobrazów robić przy użyciu wysokich wartości przesłony f16-f22?

Bo ma analoga ?

ptr07
11-12-2011, 18:17
Hmmm, no to by wiele wyjaśniało, ale jeszcze nie wszystko. Czyli jeżeli pisze f22, to znaczy f16 dla APS-C i analogicznie f11=f8, f8=f5.6 itd? Dobrze to rozumiem?

wasilewk
11-12-2011, 19:23
Nie bardzo.
W digitalach używanie f>10 mija się z celem, bo powoduje dyfrakcję obrazu na matrycy - przynajmniej dla obiektywów do tej pory stosowanych w analogach.

Pzdr.

ptr07
11-12-2011, 19:34
Ok, wielkie dzięki za wyjaśnienia. Od teraz mam nadzieję, będę robił krajobrazy nieco bardziej poprawnie :). Szukając dodatkowych informacji o dyfrakcji natknąłem się na taki fajny artykuł, który też mi sporo objaśnił: http://www.bobatkins.com/photography/technical/diffraction.html

motyl
11-12-2011, 19:51
Teoretycznie jest tak, że obiektyw najlepiej rysuje po przymknięciu o 2 działki przysłony licząc od pełniej jasności. Nie mylić z głębią ostrości.

wasilewk
11-12-2011, 19:56
Tylko, że przy krajobrazie trzeba wrzucić ok. f=8, bo głębia ostrości nie obejmie pierwszego planu --> przy ostrzeniu na nieskończoność.

Pzdr.

motyl
11-12-2011, 20:00
Teoretycznie jest tak, że obiektyw najlepiej rysuje po przymknięciu o 2 działki przysłony licząc od pełniej jasności. Nie mylić z głębią ostrości.

Cytuję sam siebie i zwracam uwagę, że napisałem kiedy obiektyw teoretycznie najlepiej rysuje. To nie ma nic wspólnego z głębią ostrości.

wasilewk
11-12-2011, 20:06

Ja pisałem:

Tylko, że przy krajobrazie trzeba wrzucić ok. f=8, bo głębia ostrości nie obejmie pierwszego planu --> przy ostrzeniu na nieskończoność.

- bo jakoś f=8 w żaden sposób nie osiąga się poprzez dwie działki. Jeśli idzie o ostrość w krajobrazie, to 'najostrzejsza przysłona' dla danego obiektywu interesuje nas jak by mniej, bo idzie o cały obrazek a nie o detal.

Pzdr.

motyl
11-12-2011, 20:14
Ok, wielkie dzięki za wyjaśnienia. Od teraz mam nadzieję, będę robił krajobrazy nieco bardziej poprawnie :). Szukając dodatkowych informacji o dyfrakcji natknąłem się na taki fajny artykuł, który też mi sporo objaśnił: http://www.bobatkins.com/photography/technical/diffraction.html
To co napisałem tyczyło się informacji zawartych w podanym wyżej linku, gdzie jest napisane między innymi o krążkach rozproszenia. Ja piszę o uzyskaniu teoretycznie najlepszego rysunku korzystając z danego obiektywy, Ty o głębi ostrości. Mówimy o różnych sprawach.

wasilewk
11-12-2011, 20:16
Nie kłóćmy się o szczegóły: chodzi o jak najostrzejszy obrazek w krajobrazie a teoretyzowanie tutaj nie pomaga.

Pzdr.

motyl
11-12-2011, 20:20
Gdzie mi tam do kłótni i tak nie ma o co. :) Również pozdrawiam.

ptr07
11-12-2011, 21:04
Proponuję zapoznać się z hasłem odległość hiperfokalna

To ja jeszcze pociągnę temat, ale w innym kierunku. Mam pytanie gdzie najlepiej ostrzyć w sytuacji, kiedy nasz obiektyw to tani kit (18-105) bez skali odległości? Zazwyczaj ustawiałem af na to, co chciałem podkreślić - najczęściej na pierwszy plan. Mogę sobie odczytać z tablic wartość odległość hiperfokalnej, ale w praktyce nie wymierzę tego.

MariuszJ
11-12-2011, 21:19
To ja jeszcze pociągnę temat, ale w innym kierunku. Mam pytanie gdzie najlepiej ostrzyć w sytuacji, kiedy nasz obiektyw to tani kit (18-105) bez skali odległości? Zazwyczaj ustawiałem af na to, co chciałem podkreślić - najczęściej na pierwszy plan. Mogę sobie odczytać z tablic wartość odległość hiperfokalnej, ale w praktyce nie wymierzę tego.
Rzadko się zdarza sytuacja, w której w okolicach hiperfokalnej nie masz na czym wyostrzyć. Poza tym - bez przesady - nie musi być super dokładnie.

motyl
11-12-2011, 22:01
ptr07 przyjmijmy, że z wyliczenia hiperfokalnej wychodzi 5 m. Znajdujesz obiekt oddalony o ok 5 m nastawiasz na niego ostrość i robisz zdjęcie. Ot i cała filozofia.

ptr07
11-12-2011, 22:36
Czyli zostaje metoda "na oko", myślałem, że są jakieś fajne sztuczki. Dzięki za wyjaśnienia.