PDA

Zobacz pełną wersję : Dalmierz i potwierdzenie ostrości

Igorsky
20-02-2007, 01:20
Takie pytanie:
Chodziz o manualne ustawianie ostrości zarówno na kitowym 18-70 jak i na wiekszym zoomie. Czy ostrośc potwierdzana jest tylko zapalajaca sie zielona dioda w lewym rogu czy tez "zapaleniem" sie na czerwono matowki
U mnie sie tylko zapala ta dioda. Czy jest w ogole mozliwe potwierdzenie matowka w D70s?

turbo
20-02-2007, 09:59
tylko zapala się zielona dioda.

shadowArt
20-02-2007, 10:35
Czerwony kolor służy podświetleniu punktu ostrzenia. Aparat sam decyduje kiedy podświetlic a kiedy nie, w zalezności od jasności fotografowanego obiektu. Jak jasny - to widać, że punkt ostrzenia jest pogrubiony, jak ciemno to podświetla żeby było wyraźniej.

fishaa
20-02-2007, 10:53
Czerwony kolor służy podświetleniu punktu ostrzenia. Aparat sam decyduje kiedy podświetlic a kiedy nie, w zalezności od jasności fotografowanego obiektu. Jak jasny - to widać, że punkt ostrzenia jest pogrubiony, jak ciemno to podświetla żeby było wyraźniej.

Z tym samo decydowaniem - z tego co pamiętam w menu jest do wyboru czy ma się tak zachowywać czy nie.

MYSZ
20-02-2007, 15:21
Zignoruj zieloną diodę, ostrz tak, żebys widział ostre to co chcesz zobaczyć, mimo fatalnego wizjera, coś jednak tam widac:)

shadowArt
20-02-2007, 15:42
fishaa - racja, w menu można zdecydować o "samodecydowaniu" domyślnie jednak jest to włączone (przynajmniej u mnie było)

Igorsky
20-02-2007, 16:14

Tak,wszystko zgadza sie w trybie AF. W trybie MF potwierdza ostrość tylko dioda, czy tak?

żółto-czarny
20-02-2007, 16:38
Jeśli Ci chodzi o to podświetlenie (pogrubienie) pola, to musi też występować w MF, bo inaczej skąd byś wiedział, w którym punkcie puszka sygnalizuje Ci ostrość?
MYSZ, ja tak nieraz ignorowałem i parę razy była skucha! :)

Igorsky
20-02-2007, 16:54
No wlasnie ostrosc sygnalizuje mi zapalenie sie diody.

Niech ktos sprawdzi jak jest w MF. Czy zapala sie matowka na czerwono czy nie.

U mnie jest tak: Przyciskam do polowy spust,zapala sie matowka,ale ostrosc jeszcze nie ustawiona,krece pierscieniem i dojezdzam do momentu gdy jest ostro w wizjerze.Katem oka widze zapalajaca sie diode zielona(matowka nie sygnalizuje)

żółto-czarny
20-02-2007, 17:44
U mnie jest tak: Przyciskam do polowy spust,zapala sie matowka,ale ostrosc jeszcze nie ustawiona,krece pierscieniem i dojezdzam do momentu gdy jest ostro w wizjerze.Katem oka widze zapalajaca sie diode zielona...
No właśnie - do tego zmierzam. A matówka dodatkowo ostrości nie sygnalizuje. Jest zapalona i tyle.

Igorsky
20-02-2007, 18:17
Teraz sie zorientowalem, ze matowka sie zapala na czerwono tylko na moment potwierdzajac punkt ostrzenia w momencie wcisniecia do polowy spustu.

Tofifik
22-02-2007, 00:37
szkoda tylko ze nie ma mozliwosci wydluzenia czasu podswietlenia matowki, szczegolnie sie by przydalo przy wlaczonych liniach pomocniczych jak sie robi zdjecia w nocy. by miec poziom :)

qba999
06-03-2007, 14:20
Jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona D80 od kilku godzin, więc może zadam głupie pytanie:
Przy robieniu zdjęć matówka miga mi na czerwono - wszystkie 11 punktów i gaśnie. Czy nie powinno być tak, aby wskazane były tylko te punkty, w których AF ustawia ostrość?
Czy taki objaw może wystąpić, kiedy bateria jest na wyczerpaniu?

żółto-czarny
06-03-2007, 15:28
Pewnie Ci chodzi o tę tradycyjną, czerwoną poświatę?
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4701&p=3
Dopiero w D40 to poprawili. Ale to dobry znak na przyszłość :)

prz3mo
06-03-2007, 17:23
A propo potwierdzenia ostrosci pamietajcie, ze mozna w menu ustawic by bylo tez potwierdzenie sygnalem dzwiekowym :)

qba999
06-03-2007, 19:58
Dzięki za podpowiedź. Właściwie chodziło mi o coś innego - aby aparat wskazywał mi miejsca (czerwone punkty na matówce), gdzie będzie ostre zdjęcie. Czasami to robi, czasami nie - miga tylko całą matówką. Od czego to zależy?

krzyto
07-03-2007, 17:39
Dzięki za podpowiedź. Właściwie chodziło mi o coś innego - aby aparat wskazywał mi miejsca (czerwone punkty na matówce), gdzie będzie ostre zdjęcie. Czasami to robi, czasami nie - miga tylko całą matówką. Od czego to zależy?

Ja też chciałbym, aby tak było - czyli żeby zapalały się tylko te punkty (punkt), gdzie na pewno będzie ostro. Ta dyskoteka w wizjerze informuje tylko o tym, że AF zakończył swoją pracę.
Pozdrawiam.

qba999
07-03-2007, 19:45
OK. Rozumiem. Jeszcze raz dzięki.