Zobacz pełną wersję : D7000 zdalne wyzwalanie z pilota ML-L3 -Problem !
krzysiek.81
26-11-2011, 22:01
Witam.
Mam problem z wyzwalaniem migawki za pomocą pilota ML-L3
Według mnie aparat bardzo dziwnie się zachowuje, czytam instrukcje ale nie widzę w niej rozwiązania mojego problemu (jednak jakby było a ja nie znalazłem to prosze nie linczujcie :) )
W trybie MF:
- zdalne z opóźnieniem - tu jest ok, wciskam raz przycisk na pilocie i po 2s wyzwala migawkę
- zdalne natychmiastowe - aparat wykonuje dwa zdjęcia ...dlaczego?
- zdalne uniesienie lustra - po naciśnięciu pilota raz, aparat od razu robi zdjęcie ( tu zonk bo pierwsze
naciśnięcie powinno podnieść lustro a drugie wyzwolic migawkę i opuścic lustro)
W trybie AF zachowuje się jeszcze inaczej:
- zdalne z opóźnieniem - tu znowu jest ok, wciskam pilota raz, aparat ustawia ostrość, i po 2 s robi zdjęcie
- zdalne natychmiastowe - tu też, ok, ....wciskam raz aparat ustawia ostrość i robi zdjęcie
- zdalne uniesienie lustra - wciskam raz pilota ..aparat ustawia ostrość i podnosi lustro, wciskam drugi raz aparat robi zdjęcie i opuszcza lustro, po czym zaraz podnosi z powrotem ( wydaje mi sie ,że powinien tylko opuścić a nie
podnosić jeszcze raz.....?
Pilot jest oryginalny Nikon ML-L3.
Panowie proszę pomóżcie bo zaraz mi braknie żywotności migawki na próby i testy ;)
Pozdrawiam.
Witam.
Mam problem z wyzwalaniem migawki za pomocą pilota ML-L3
Według mnie aparat bardzo dziwnie się zachowuje, czytam instrukcje ale nie widzę w niej rozwiązania mojego problemu (jednak jakby było a ja nie znalazłem to prosze nie linczujcie :) )
W trybie MF:
- zdalne z opóźnieniem - tu jest ok, wciskam raz przycisk na pilocie i po 2s wyzwala migawkę
- zdalne natychmiastowe - aparat wykonuje dwa zdjęcia ...dlaczego?
- zdalne uniesienie lustra - po naciśnięciu pilota raz, aparat od razu robi zdjęcie ( tu zonk bo pierwsze
naciśnięcie powinno podnieść lustro a drugie wyzwolic migawkę i opuścic lustro)
W trybie AF zachowuje się jeszcze inaczej:
- zdalne z opóźnieniem - tu znowu jest ok, wciskam pilota raz, aparat ustawia ostrość, i po 2 s robi zdjęcie
- zdalne natychmiastowe - tu też, ok, ....wciskam raz aparat ustawia ostrość i robi zdjęcie
- zdalne uniesienie lustra - wciskam raz pilota ..aparat ustawia ostrość i podnosi lustro, wciskam drugi raz aparat robi zdjęcie i opuszcza lustro, po czym zaraz podnosi z powrotem ( wydaje mi sie ,że powinien tylko opuścić a nie
podnosić jeszcze raz.....?
Pilot jest oryginalny Nikon ML-L3.
Panowie proszę pomóżcie bo zaraz mi braknie żywotności migawki na próby i testy ;)
Pozdrawiam.
pytanie czy pilot na pewno jest oryginalny?
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/49724/kw/podrabiane#ML-L3
krzysiek.81
26-11-2011, 22:55
pytanie czy pilot na pewno jest oryginalny?
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/49724/kw/podrabiane#ML-L3
Tak widziałem to i według tego co tam pisze to mam oryginał, choć kupiłem przez allegro
..sklep INFOTO - link do aukcji http://allegro.pl/nowy-oryginalny-pilot-nikon-d7000-d5000-d3000-d90-i1900965443.html
Myślicie że może to być wina pilota a nie aparatu...???....szczerze to bym się nawet cieszył jakby tak było,bo nie chce mi się po serwisach włóczyć z aparatem z takiego powodu :(. A zależy mi na działaniu zwłaszcza funkcji zdalnego podnoszenia lustra.
Najgorsze, że nie mam od kogo pożyczyć pilota do sprawdzenia :(
krzysiek.81
27-11-2011, 16:24
Ponawiam prośbę, czy ktoś z użytkowników D7000 posiadający oryginalny pilot ML-L3 bądź zamiennik takiego pilota,
mógłby sprawdzić jak to działa w jego puszce, przy MF i AF w tych trzech trybach pracy zdalnego sterowania:
- zdalne z opóźnieniem
- zdalne natychmiastowe
- zdalne uniesienie lustra
i opisać jak to wygląda.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Wczoraj kupiłem pilota w cyfrowe.pl, oryginał na 100% i mam podobny problem w D90. Zdalne z opóźnieniem działa ok. Natychmiastowe zachowuje się dość dziwnie, czasem robi dwa zdjęcia po sobie. Wyczaiłem to jak próbowałem robić na bulb.
Ustawiam bulb i natychmiastowe zdalne i aparat robi szybko jedno zdjęcie (otwiera a potem zamyka migawkę sam bez mej zgody), skróciłem więc czas otwarcia do 1/200 i robił dwa zdjęcia z tym czasem jedno po drugim.
Czasem zadziała dobrze, czasem na bulb zrobi szybkie zdjęcie i zaraz potem otwiera migawkę dobrze (przy tym drugim zdjęciu), jest otwarta i jak zamykam, to się zamyka i ponownie otwiera i nie idzie jej zamknąć bo co zamykam to się zamyka i otwiera (dwa sygnały). Wygląda więc na to, że pilot daje dwa a czasem trzy sygnały po sobie. Jak go trochę wstrząsnąłem to mu przeszło, jak wcisnę przycisk szybko i zakryję prędko pilota to jest ok. Czasem jak "prześlizgnę" palcem po przycisku na pilocie to też ok zadziała. Podejrzewam więc pilota. Spróbuję jeszcze wymienić baterię i zobaczymy. Może mi się też uda skołować drugiego pilota to się zobaczy. Nie ma się co spodziewać że chiński badziew będzie działał dobrze, szkoda tylko, że kosztuje stówę. A jak mnie dalej będzie drażnił to pójdzie na wymianę i już.
A jak Wam miga albo zaświeca się dioda wspomagająca AF? U mnie świeci ciemniej jak sygnalizuje pracę pilota albo samowyzwalacza.
krzysiek.81
09-12-2011, 00:14
Wygląda więc na to, że pilot daje dwa a czasem trzy sygnały po sobie. Jak go trochę wstrząsnąłem to mu przeszło, jak wcisnę przycisk szybko i zakryję prędko pilota to jest ok. Czasem jak "prześlizgnę" palcem po przycisku na pilocie to też ok zadziała. Podejrzewam więc pilota.
Dzieki za odpowiedź :)
Spróbowałem zrobic tak jak Ty , czyli wciskam raz i szybko zakrywam pilota....i wtedy działa ok.
Wychodzi na to że faktycznie daje dwa lub trzy sygnały. Czyli jednak pilot....w sumie to dobrze :)
Dzwonie jutro do sklepu i odsyłam, mam nadzieje ,ze wymienia bez problemu i tym razem na sprawnego.
Pozdrawiam.
pawelcvc
09-12-2011, 00:38
Sprawdziłem na swoim D7k i wygląda to tak:
AF
- zdalne natychmiastowe - wciskam raz aparat ustawia ostrość i robi zdjęcie
- zdalne z opóźnieniem - wciskam raz, aparat ustawia ostrość, i po 2 s robi zdjęcie
- zdalne uniesienie lustra - wciskam raz - aparat nie ustawia ostrości - podnosi lustro ,wciskam drugi raz, aparat wyzwala migawkę i opuszcza lustro
MF
- zdalne natychmiastowe - wciskam raz i aparat robi zdjęcie
- zdalne z opóźnieniem - wciskam raz i po 2 s robi zdjęcie
- zdalne uniesienie lustra - wciskam raz podnosi lustro , wciskam drugi raz aparat wyzwala migawkę i opuszcza lustro
Pilot zamiennik.
krzysiek.81
09-12-2011, 01:17
Dzięki .
Czyli u Ciebie działa jak należy...a na Af w trybie zdalnego uniesienia lustra nie powinien wyostrzyć przypadkiem przed podniesieniem lustra ?... bo ty napisałeś ,że aparat nie ustawia ostrości...?
U mnie raczej pilot nawala...najśmieszniejsze ( albo w sumie mało śmieszne )w tym jest to ,że kupiłem oryginalny po to ,żeby mieć święty spokój i nie martwic się czy zamiennik za 15 zł będzie działał i jak długo. A tu widzę,ze nie tylko ja mam taki problem z oryginałem :(
Ech.... z tą kontrola jakości u Nikona coś kiepsko ostatnio :(
pawelcvc
09-12-2011, 01:23
a na Af w trybie zdalnego uniesienia lustra nie powinien wyostrzyć przypadkiem przed podniesieniem lustra ?... bo ty napisałeś ,że aparat nie ustawia ostrości...?
Pomyliłem się :) , ostrzy przed podniesieniem.
krzysiek.81
09-12-2011, 01:25
Pomyliłem się :) , ostrzy przed podniesieniem.
No to teraz juz wszystko OK
;)
Wychodzi na to, że nie ma sensu przepłacać za Oryginał, ja też posiadam zamiennik za 12zł i na D5100 oraz D90 działa bardzo dobrze :)
krzysiek.81
09-12-2011, 13:12
Wychodzi na to, że nie ma sensu przepłacać za Oryginał, ja też posiadam zamiennik za 12zł i na D5100 oraz D90 działa bardzo dobrze :)
Tylko,że na zamienniki też często ludzie narzekali, zwłaszcza na żywotność.
Zobaczymy, pilot odesłany już do sklepu, ma nadzieję że wymienią szybko na sprawny :)
Ja mam dwa zamienniki, to znaczy 1,5. Jeden z żółtymi nadrukami, działa bez problemu, drugi dostałem z zamiennikiem gripa do D90, ten nie działał nigdy :). A teraz i tak przechodzę na rf-603 i radio. Jest to wygodniejsze niż pilot, cena wyższa ale:
1. Mogę wybrać sobie dowolny tryb migawki.
2. Mogę bez widoczności optycznej odpalać.
3. Można się bawić w streetphoto nie zwracając na siebie uwagi, aparat na szyi, ręka w kieszeni i pstrykanie bez dotykania spustu.
Posiadam i używam (z D90) zamiennik ML-L3 już ponad 2,5 roku i poza wymianą baterii w ubiegłym miesiącu pilot (Phottix) działa bez zarzutu.
http://fotozakupy.pl/pilot-i-wezyk/phottix-nikon-ml-l3-zamiennik,9262s
astramus
12-12-2011, 15:26
Jeśli ktoś jest onanizatorem sprzętowym to może sobie kupić oryginał ale po co przepłacać ? Co innego jeśli ma się do wyboru jakiś cyfrowy wężyk a zwykły. Ale skoro i oryginał i zamiennik wyzwala tak samo to po co przepłacać ? Myślę że nie warto.
krzysiek.81
12-12-2011, 17:35
Jeśli ktoś jest onanizatorem sprzętowym to może sobie kupić oryginał ale po co przepłacać ? Co innego jeśli ma się do wyboru jakiś cyfrowy wężyk a zwykły. Ale skoro i oryginał i zamiennik wyzwala tak samo to po co przepłacać ? Myślę że nie warto.
sprawa mocno dyskusyjna....tyle różnych opini ile kasy w portfelu :)
tinedclub
18-12-2011, 01:56
Mój pilocik z kolei ma problemy z wyzwalaniem w trybie zdalnego podnoszenia lustra. Kamerka sama wyzwala migawkę a pilocik sobie rzepkę skrobie. W pozostałych trybach jest OK. Być może bateryjka już siada (to całkiem możliwe, bo ma 4 latka). Zastanawiam się więc, czy nie kupić normalnego wężyka (ponoć ma więcej funkcji), a głównie robię krajobrazy.
zbyszekD7000
19-12-2011, 10:46
Witam wszystkich
Temat współpracy pilota był przez mnie poruszany już bardzo dawno, wtedy nikt nie umiał pomóc.
Widzę że temat wrócił więc podzielę sie tym co wiem.
1) piloty sprzedawane przez internet są zwykłymi podróbkami, wyglądają identycznie, niesposób odróżnić, różnica jest tylko w pudełku i jego kolorach
2) ja już wymieniłem takiego źle działającego pilota i dostałem drugiego nowego i działał tak samo źle, więc idzie do zwrotu, a po zwrocie kasy kupuję nowego już w sklepie.
3) sprawdzałem takiego źle działającego pilota w sklepie FotoJoker i okazało się że nie różnił sie niczym od sprzedawanego przez sklep a również na aparacie sklepowym działał źle, natomiast ten sklepowy działał poprawnie.
4) te piloty wadliwe, działają prawidłowo z niższymi modelami NIKONA jak np.D5000 ale nie chcą prawidłowo działać z D7000 który ma bardziej rozbudowane funkcje pilota
5) najgorsze jest to że sprzedawcy nie informują o tym niepoprawnym działaniu z D7000 i potem jest zabawa w odsyłanie, sprawdzanie i.t.d.
Witam wszystkich
Temat współpracy pilota był przez mnie poruszany już bardzo dawno, wtedy nikt nie umiał pomóc.
Widzę że temat wrócił więc podzielę sie tym co wiem.
1) piloty sprzedawane przez internet są zwykłymi podróbkami, wyglądają identycznie, niesposób odróżnić, różnica jest tylko w pudełku i jego kolorach
2) ja już wymieniłem takiego źle działającego pilota i dostałem drugiego nowego i działał tak samo źle, więc idzie do zwrotu, a po zwrocie kasy kupuję nowego już w sklepie.
3) sprawdzałem takiego źle działającego pilota w sklepie FotoJoker i okazało się że nie różnił sie niczym od sprzedawanego przez sklep a również na aparacie sklepowym działał źle, natomiast ten sklepowy działał poprawnie.
4) te piloty wadliwe, działają prawidłowo z niższymi modelami NIKONA jak np.D5000 ale nie chcą prawidłowo działać z D7000 który ma bardziej rozbudowane funkcje pilota
5) najgorsze jest to że sprzedawcy nie informują o tym niepoprawnym działaniu z D7000 i potem jest zabawa w odsyłanie, sprawdzanie i.t.d.
zakladam, ze masz dzialajacy z D7000, podaj model, ktory dziala poprawnie z ta puszka. Bedzie to cenna informacja przy kolejnych zakupach. Dzieki
krzysiek.81
22-12-2011, 17:24
Mój pilocik właśnie wrócił z reklamacji ze sklepu w którym kupiłem, z adnotacją " reklamacja odrzucona " - sprawdzali z nikonem D90 i działa poprawnie. Po rozmowie telefonicznej okazało się jednak ,że nie sprawdzali jak działa w trybie wstępnego podnoszenia lustra :-x . No cóż ...nie pokazali się z najlepszej strony, po prostu olali sprawę, stwierdzili ,że wymyślam i nawet nie pofatygowali się dokładniej sprawdzić . Na szczęście powiedzieli ,że mogę odesłać i wrócą kasę.
Ktoś wcześniej pisał ,że pilot może dawać dwa lub więcej sygnałów i ja po zachowaniu aparatu to potwierdzałem. ( nie wiedziałem natomiast wtedy jak to sprawdzić). Teraz mogę napisać jak jest w rzeczywistości : Pilot daje jeden sygnał ale dziwnie długi tzn. dioda nadawcza nie "gaśnie" od razu po puszczeniu przycisku na pilocie. Prawdopodobnie Nikon D7000 odczytuje taki długi sygnał jako dwa kliknięcia i stąd pojawiają się problemy o jakich pisałem wcześniej.
Dzięki wszystkim za pomocne podpowiedzi :)
Kupię jeszcze najtańszy pilocik zamiennik za 12 zł i zobaczymy jak taki działa :)
wychodzi na to, ze bez puszki nie ma co kupowac. Nawet jezeli to pilot, ktory teorytycznie powinien dzialac.
tylko czy na opakowaniu byla informacja: dziala z D7000?
krzysiek.81
22-12-2011, 19:02
wychodzi na to, ze bez puszki nie ma co kupowac. Nawet jezeli to pilot, ktory teorytycznie powinien dzialac.
tylko czy na opakowaniu byla informacja: dziala z D7000?
Na opakowaniu nie ma informacji z jakimi modelami działa i nie musi być bo np. tu możesz sobie sprawdzić jakie akcesoria działają z danym modelem aparatu http://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/consumer/d7000
Więc jeżeli jest to oryginalny pilot Nikon ML- L3 ( bo tak pisze w opisie aukcji) to musi działać !
Inna sprawa gdyby było tak jak pisze zbyszekD7000, że to podróby,ale ten który ja mam wygląda jak oryginał. ( było ostatnio ostrzeżenie o pojawieniu się podróbek i jak je rozpoznać)
mozna robic rozne zalozenia, jednak chyba lepiej kupowac z puszka, po co reklamowac? Informacja: "musi dzialac" jest w porzadku pod warunkiem, ze ma poparcie faktami, a tu jakos tego nie ma.
Tak swoja droga, nawet jezeli na opakowaniu okaze sie, ze jest napis: dzial tylko z D700 to i tak zabiore puszke by sprawdzic
krzysiek.81
22-12-2011, 20:37
mozna robic rozne zalozenia, jednak chyba lepiej kupowac z puszka, po co reklamowac? Informacja: "musi dzialac" jest w porzadku pod warunkiem, ze ma poparcie faktami, a tu jakos tego nie ma.
Tak swoja droga, nawet jezeli na opakowaniu okaze sie, ze jest napis: dzial tylko z D700 to i tak zabiore puszke by sprawdzic
Twoje założenie jest Ok....ale pod warunkiem ,że kupujesz w sklepie stacjonarnym a nie w internetowym jak to było w moim przypadku:)
A co do tego czy ma działać czy nie.... skoro producent podaje,że pilot ML-L3 współpracuje z Nikonem D7000 to dlaczego mam zakładać ,że tak nie jest ?
oba podejscia sa OK, mozna zakladac, ze dziala i to sprawdza sie wielokrotnie oraz mozna podejsc z takiej strony: zaufanie + kontrola = pewnosc
w moim przypadku pierwsza zasada stosowana jest do wyrobow niskiego ryzyka: zeszyty, olowki, ... :lol:
do sprzetu FOTO zawsze stosuje zasade druga, a i tak pozniej moze okazac sie, ze czujnosc rewolucyjna byla zbyt slaba.
Tak naprawde to sa to indywidualne preferencje, jedna mniej, druga bardziej ryzykona.
krzysiek.81
28-01-2012, 00:54
Witam ponownie.
Sprawa się rozwiązała w następujący sposób...felerny pilot wrócił do sklepu,(pieniążki oczywiście wrócili)
i kupiłem najzwyklejszy pilocik za 12 zł ( taki : http://allegro.pl/pilot-nikon-d7000-d5000-d5100-d3000-d90-d80-ml-l3-i2066329674.html ).....teraz wszystko działa jak należy :)
Pozdrawiam.
easy raider
14-06-2012, 10:36
...ulalala..mam te same problemy...więc chyba pozostaje mi tylko kupić zamiennik...
easy raider
14-06-2012, 11:18
ooo...chyba udało mi się przeskoczyć ten problem...otóż po zdjęciu górnej części pilota i zwarciu styków metalowym narzedziem (mały wkrętak) zauważyłem że pilot działa poprawnie co skierowało moją uwagę na samą membrankę zwierającą.Przetarłem styki na płytce pilota i membranke od spodu nasączonym (denaturat) wacikiem i przyklejiłem górę pilota z powrotem..pilot działa prawidłowo :)..możliwe że jakieś zanieczyszczenie ? itp. sprawiało że membranka delikatnie dłużej sie zwierała co powodowało emisję dłuższego sygnału..wykonałem kilkadziesiąt zdjęć i jest OK!..w takim razie zachęcam do wykonania tego prostego zabiegu w moim przypadku to pomogło :) ..." i znów życie z Nikonem jest piękniejsze" ;)...po kilku godzinach otwarłem pilot ponownie i profilaktycznie nakleiłem pod mębranką delikatną podkładke z foli (z otworem) co powoduje wyższy skok pracy membrany w niczym on nie przeszkadza praktycznie nie wyczówalne pilot ciągle działa poporawnie..uff..:)
...ulalala..mam te same problemy...więc chyba pozostaje mi tylko kupić zamiennik...
U mnie zamiennik wysiadł sam z siebie, kupiony na allegro za 12 zł, działał jak należy, później nieużywany leżał w szufladzie i nagle przestał działać.
Bateria nie padła, sprawdziłem miernikiem, trzeba było go wyginać, naciskać to czasem wyzwolił migawkę.
Pomyślałem że styki pod membraną nie łączą, rozkleiłem górną naklejkę, ale to nie była wina styków, problem tkwił w płytce, coś na niej nie łączy.
Obecnie kupiłem oryginał, zobaczymy jak długo pożyje.
easy raider
22-06-2012, 22:39
..ha :)...upłyneło kilka dni i pilot ciągla działa OK! ...odkleiłem podlepioną wcześniej podkładkę..wszystko w jak najlepszym porządku :)
Witam. Przy pomiarze napięcia baterii popularne mierniki cyfrowe pobierają bardzo mały prąd, tak że Cr2025 (w moim przypadku) posiadała teoretycznie 3V, a pilot phottix nie działał. Kupiłem nową i jest O.K.