Zobacz pełną wersję : Jaką lampę?
Fotografuję amatorsko, zazwyczaj przy dziennym świetle, wiec nigdy wcześniej zewnętrzna lampa nie była mi potrzebna. Koledzy poprosili mnie o zrobienie zdjeć na studniowce. Studniówka będzie w restauracji, wyskość sufitu przeciętna, trudno mi ocenić, ale tak na oko jakieś 3-4 metry. Fotografuję Nikonem D80, obiektyw kitowy.
Lampa potrzebna jest mi tylko na jeden raz, prawdopodobnie później ją sprzedam. Patrzyłam na allegro - i widzę rozpiętość cen od 150 do 1600 zł... także uznalam, że potrzebują porady specjalistów :D. Zależy mi na jak najniższej cenie, przy zadowalającej jakości zdjęć. Ile trzeba i warto wydać, by osiągnąć przyzwoite efekty? Jakie modele byście mi polecili? Mile widziane odnośniki do zdjęć wykonanych danych lampą, najlepiej żeby były to własnie zdjęcia z imprez, a nie typowe zdjęcia testowe.
Mam jeszcze pytanie, może śmieszne, ale zupełnie się nie orientuję:D. Czy w sklepie/komisie/zakładzie fotograficznym czy u profesjonalnego fotografą są jakiekolwiek szanse na pożyczenie lampy? Ktoś może próbował? Jeśli tak, to za jaką opłatą?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady :).
Mam jeszcze pytanie, może śmieszne, ale zupełnie się nie orientuję:D. Czy w sklepie/komisie/zakładzie fotograficznym czy u profesjonalnego fotografą są jakiekolwiek szanse na pożyczenie lampy? Ktoś może próbował? Jeśli tak, to za jaką opłatą?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za porady :).
widzisz, gdybyś nie był z miasta "xxx" to może ktoś z forum by Ci pożyczył.
widzisz, gdybyś nie był z miasta "xxx" to może ktoś z forum by Ci pożyczył.
podkarpackie, okolice Krosna :)
A ja się podłączę. Chciałbym kupić pierwszą lampę. Mam D5000 (więc chyba nie obsłuży CLS-a, ale wolałbym to na przyszłość mieć - może zmienię puchę. Używki D90 nie są teraz takie bardzo drogie). Ogólnie wolałbym strzelać lampą nie na body, tylko gdzieś np. z boku. Da się to zrobić z moim aparatem? Czy można dokupić jakieś wyzwalacze (jeśli tak, to jakie)? Albo czy da się odpalić taką lampę tą wbudowaną w aparat?
Dwa modele lamp najbardziej mnie zainteresowały:
- Nissin Di 866
- Metz 50 AF-1
Którą lepiej wybrać?
Są jeszcze Metzy 58, ale cena dla Nikona za wysoka na moją kieszeń.
Czy może jakieś tańsze lampy (skoro i tak CLS nie będzie działał)?
Rozejrzyj się za używaną SB800 - lepiej trochę poczekać i kupić jednak firmówkę, miałem podobną sytuację i później więcej straciłem przez jednorazowe zaoszczędzenie na dedykowanej niefirmowej.
1 jakiego masz tego kita ?? Bo D80 to chyba z 3ma różnymi szkłami w kicie szedł
2 gdzie ta 100dniówka ??
3 rozejrzyj się za używkami: Nikon SB-600, Metz 48 AF-1.
WeronikaM
01-12-2011, 22:01
Witam
ja również podłączam do do wątku, nie ma sensu tworzyć 50 takich samych tematów ;)
Chcę kupić lampę do d80, do tej pory robiłam głównie amatorsko w plenerze z jasnym szkłami 50/35 1.8, blenda, ale coraz bardziej zaczynam interesować się doświetlaniem lampą zewnętrzną. Mam znajomego fotografa, który zajmuje się tym na codzień, ma fajne studio, które udało mi się ostatnio wynająć.
takie coś powstało:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img846.imageshack.us/img846/7462/dsc3319f.jpg)
Jak na razie amatorsko-krytyka i porady co robić, a co nie- bardzo mile widziane ;) Nie mam własnej lampy, więc modelka oświetlona tylko lampą studyjną z softboxem, wyzwolone z mojej wbudowanej , ale ogniskowa była duża, więc chyba nawet nie można tego dostrzec na zdjęciu.
Chciałabym więc lampę do ok. 1000zł najlepiej nikonowską, ale jestem otwarta na wszystkie propozycje :):)
Robię zdjęcia amatorsko, ale coraz bardziej zaczynam myśleć o czymś więcej, może w przyszłości coś więcej w tym kierunku :) Na razie studio, choć chciałabym się nauczyć używać jej też w plenarze. Dostałam też propozycje na rodzinne chrzciny i małą imprezę, na które potrzebny fotograf, więc lampa do wszechstronnych zadań, lubię eksperymenty ;) myślałam nad czymś pomiędzy sb-600/800 ?? Napewno jest wiele lamp innych firm, które też można wziąć pod uwagę, więc to pytanie kieruje do was :D
Miałem jakiś czas temu podobny dylemat. Najpierw celem była SB-800 jednak ciężko było ją dostać. Myślałem o METZ'ach i NISSINACH, aż w końcu zdecydowałem się na SB 600. Lampa nie ma może zbyt wielu opcji porównując z nowszymi modelami, ale jest solidna i ma co trzeba. Zważyło to, że jest stosunkowo tania. Za używaną lampę w idealnym stanie z ponad półroczną gwarancją zapłaciłem 600 zł. Jestem bardzo zadowolony, chociaż trochę szwankuje z moimi wyzwalaczami yongnuo
...Lampa potrzebna jest mi tylko na jeden raz, prawdopodobnie później ją sprzedam.....
Raczej przygotuj się na to, że ją sobie jednak zatrzymasz. Fotografowanie z lampą zewnętrzną to zupełnie inna bajka niż korzystanie z wbudowanej a człowiek do dobrego szybko się przyzwyczaja :) Rozglądnij się, nawet na naszej giełdzie, za używką sb600 lub sb800 (czas masz bo do studniówki jeszcze trochę czasu jest). Pierwsza ma mniej przyjazną obsługę, druga jest bardziej przyjazna użytkownikowi, no i oczywiście mocniejsza (+ jeszcze kilak innych bajerków). Za pierwszą wydasz około 500zł, za drugą chyba z 700-800.
RobertMiernik
02-12-2011, 13:11
Jeśli masz ochotę na pożyczenie to odezwij się na prv, dogadamy się.
Raczej przygotuj się na to, że ją sobie jednak zatrzymasz. Fotografowanie z lampą zewnętrzną to zupełnie inna bajka niż korzystanie z wbudowanej a człowiek do dobrego szybko się przyzwyczaja :)
E tam dobre. Lampa taka to i tak jest kompromis. Wbudowana to kompletne nieporozumienie. Dopiero jak się zdejmie lampę z aparatu jest ciekawie, a jeszcze lepiej jak się skorzysta ze studyjnych (tylko ciężkie są :( ).
transnonain
02-12-2011, 22:30
To i ja dodam coś od siebie.
Nikon D40. Tata wybiera się na Dominikanę i zażyczył sobie, bym ja ogarnęła nowy obiektyw (mam podstawowy 18-55) i lampę. Z wiedzą u mnie tak se, właśnie dziś siedzę i ogarniam -_-. Obiektyw przed świętami wybiję mu z głowy, bo myślę o 18-200, a cena jest okrutna, 18-135 jakoś mnie nie przekonuje, bo tu też na forum został zjechany. Wiem, że to dział o lampach, ale skoro już zaczęłam, czy VR przy 18-200 jest naprawdę ważne? W 18-135 chyba nie ma, z tego co widziałam, a właśnie z tą całą migawką mam problem.
Tak czy siak, stwierdziłam, że lampa bardziej się przyda na początku. Wkurzają nas kiepskie zdjęcia z częstych imprez rodzinnych... I namieszaliście mi w główce z Metz 50 AF-1 albo innym jakimś Metzem. Jak on się koordynuje z Nikonem, czy lepiej kupić jednak jakiś nikonowaty? Czy do wszystkich Nikonów pasuje, bo kiedyś chciałabym kupić sobie nowy korpus. No i czy AF-1 oznacza, że ma wmontowany silnik autofokusa?
Ah i jeszcze jak się ma ISO do lampy, bo przeglądając propozycje, były informacje typu liczba przewodnia: 28 (ISO 100, m), 39 (ISO 200, m). I rozumiem, że liczbę przewodnią zawsze podaje się w metrach, czy czasem padają jakieś inne jednostki?
Ale pytań...
1. Metz dedykowany do Nikona będzie współpracował ze wszystkimi aparatami nowszymi.
2. ISO to czułość matrycy na światło, im wyższe ISO tym wyższa czułość.
3. LP to jest orientacyjna odległość z jakiej lampa może naświetlić prawidłowo fotografowany obiekt przy przysłonie 1.0. W praktyce mało kto ma obiektyw z taką przysłoną. Więc realny zasięg lampy jest mniejszy, ale zwiększając ISO, czyli czułość matrycy możesz oświetlić więcej.
4. AF-1 - lampa nie ma autofokusa, może najwyżej dostosowywać kąt rozsyłu światła do ogniskowej obiektywu. AF oznacza tu właśnie automatyczne dostosowanie tego kąta.
5. VR pozwala wydłużyć czas naświetlania, jest reguła, która mówi, że czas powinien być odwrotnością ogniskowej, żeby otrzymać nieporuszone zdjęcie. W przypadku obiektywu 200mm musisz użyć czasu 1/300, bo taki jest przelicznik ogniskowej dla twojego aparatu. VR pozwala wydłużyć ten czas 4 czy 8 krotnie. Czyli w gorszych warunkach zrobisz nieporuszone zdjęcie.
6. Zamiast kupować jeden uniwersalny obiektyw możesz kupić np 55-200 albo 55-300 jako uzupełnienie posiadanego obiektywu.
7. Nie wiem co znaczy "z tą migawką mam problem".
transnonain
03-12-2011, 00:16
Głupio mi z tym autofokusem w lampie, ale już zmęczona jestem ;p
czyli skracając: jaka lampa, metz czy nikon, bo nikony wyglądają przy tym samym drożej...
a co do obiektywu od 55 to również nie jestem przekonana, przypominam, że mówię o potrzebach taty, który wszystkie zdjęcia robi na auto, i już go widzę z tym cholerycznym charakterem, jak przekłada obiektywy...
z drugiej strony chcę coś w miarę porządnego, nie wepchniętego dla laików, bo i tak starczy, bo kiedyś swoje się nauczę, a na dziś już i tak żałuję że wybrałam D40
Jest jeszcze tani 18-105 o bardzo dobrej jakości optycznej. Jeśli choleryczny charakter przeszkadza zmieniać obiektywy, to jeszcze gorzej będzie ze skomplikowaną dość lampą błyskową. W tym wypadku lepsza będzie prosta lampa typu SB-600.
marcinez
03-12-2011, 10:44
Wątpię czy sb-600 będzie lepsza. Ale to przecież nikon..... Zgadzam się co do 18-105 :)
SlaWasII
03-12-2011, 14:36
Dołączę się do wątku. Dlaczego uważa się, że Metz 50 AF-1 jest lepszy od Nissina Di866 MkII? Ceny mają podobne, a przecie Nissin może trochę więcej... i ma 2 palniki.
Czyżby chodziło wyłącznie o nazwę i awaryjność?
adolfik9501
03-12-2011, 17:41
Dołączę się do wątku. Dlaczego uważa się, że Metz 50 AF-1 jest lepszy od Nissina Di866 MkII? Ceny mają podobne, a przecie Nissin może trochę więcej... i ma 2 palniki.
Czyżby chodziło wyłącznie o nazwę i awaryjność?
Na dzień dzisiejszy chodzi tylko o to, że M48/50 jest znany, w miarę powszechnie używany, a Di866 II praktycznie nikt nie ma, to i poważnych, merytorycznych opinii brak. Nie można również zapominać o niespełnionych oczekiwaniach przez Di866 Pro, jak i dość wysokiej usterkowości, czy problematyczności w obsłudze. Jak pojawią się pierwsze recenzje/testy Di866 II będzie można coś więcej powiedzieć, prócz tego, że to poprawiona/udoskonalona Di866 Pro.
Reasumując: Nikt nie poleci niesprawdzonej lampy, co nie zmienia faktu, że są tacy co nie polecą niczego spoza strefy "made in Germany" ;)
wasilewk
03-12-2011, 18:09
Piękne okolice. Uczyłem się w CWL, miło wspominam.
Pzdr.
Głupio mi z tym autofokusem w lampie, ale już zmęczona jestem ;p
czyli skracając: jaka lampa, metz czy nikon, bo nikony wyglądają przy tym samym drożej...
a co do obiektywu od 55 to również nie jestem przekonana, przypominam, że mówię o potrzebach taty, który wszystkie zdjęcia robi na auto, i już go widzę z tym cholerycznym charakterem, jak przekłada obiektywy...
z drugiej strony chcę coś w miarę porządnego, nie wepchniętego dla laików, bo i tak starczy, bo kiedyś swoje się nauczę, a na dziś już i tak żałuję że wybrałam D40
Nie żałuj, to dobry aparat nawet z 18-55mm, jadąc w "auto" trudno o lepszy.
Zapytaj jeszcze raz w odpowiednim dziale, albo pisz na PW to pogadamy :-)
EOT
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=196821 - może jeszcze zdążysz. Rzeczywiście ten obiektyw byłby najbardziej uniwersalny. Właściwie do amatorskiego fotografowania nie trzeba by innego i odpadłby problem ze zmianą obiektywów.
Jak już napisał wer, jest jeszcze 18-105. Optycznie bardzo dobry, materiałowo - ze względu na plastikowy bagnet - troszeczkę mniej. Przeszkadza to głównie mentalnie, na zasadzie "co metal, to metal", "plastik to zuo", itp. Cena nowego trochę niższa - 939 zł na stronie sklepfotograficzny.pl. W sumie też wystarczyłby tylko ten jeden.
Co do lamp Metz, to bezproblemowo współpracują z aparatami Nikona. Największa różnica w obsłudze (tutaj niestety odstają na minus; już to tu kiedyś opisywałem). Sam mam 58 AF-1 i oprócz wolnego menu nie mam na co narzekać.
Tak na marginesie: zdecyduj się na lampę odpowiednio wcześnie, bo skoro Ty masz ją jeszcze "ogarnąć" i pewnie potem wytłumaczyć tacie, to potrzeba na to trochę czasu. Samo przeczytanie instrukcji, nawet kilkukrotne, nie wystarczy.
marcinez
03-12-2011, 21:24
(...)Jak już napisał wer, jest jeszcze 18-105. Optycznie bardzo dobry, materiałowo - ze względu na plastikowy bagnet - troszeczkę mniej. Przeszkadza to głównie mentalnie, na zasadzie "co metal, to metal", "plastik to zuo", itp. Cena nowego trochę niższa - 939 zł na stronie sklepfotograficzny.pl. (...)
Spokojnie znajdziesz taniej, są tez inne sklepy. Na forum można kupić egzemplarze w bardzo dobrym stanie w granicach 600-700 zł.
Oczywiście. To był "pierwszy lepszy"
Na dzień dzisiejszy chodzi tylko o to, że M48/50 jest znany, w miarę powszechnie używany, a Di866 II praktycznie nikt nie ma, to i poważnych, merytorycznych opinii brak. Nie można również zapominać o niespełnionych oczekiwaniach przez Di866 Pro, jak i dość wysokiej usterkowości, czy problematyczności w obsłudze. Jak pojawią się pierwsze recenzje/testy Di866 II będzie można coś więcej powiedzieć, prócz tego, że to poprawiona/udoskonalona Di866 Pro.
Reasumując: Nikt nie poleci niesprawdzonej lampy, co nie zmienia faktu, że są tacy co nie polecą niczego spoza strefy "made in Germany" ;)
Mam Di866 II. Obsługa skomplikowana, ale możliwości duże. Potężna moc błysku, szybko się ładuje. Niestety ustawienie czegokolwiek to droga przez menu, to znaczy przez mękę. Lampa na dzień dobry jest źle ustawiona, nie działa np zoom palnika. Na początku lampa wydaje się dość chimeryczna i trzeba zrozumieć filozofię jej działania, co i jak. Na razie używałem głównie w manualu. Można wtedy dość dokładnie ustawić moc, podział mocy 1/128 (w niektórych momentach z ułamkami 1/3EV). Drugi palnik też jest z dużym zakresem regulacji. Ale tej lampy bym nie polecał nikomu początkującemu. Już lepiej Nissin D622 II, odpala się na dzień dobry w trybie TTL i nie trzeba specjalnych kombinacji. Nie da się nic namieszać. Dla osoby mało biegłej to lepsze rozwiązanie.
Cześć! Witam się ślicznie ze wszystkimi, jako że jest to mój pierwszy post. :)
Idą święta, a święta to czas prezentów. Chciałbym kupić lampę do Nikona D5100 mojej lubej.
Lampa powinna mieć możliwość jakiegoś rodzaju regulacji, tam aby dawała możliwość odbicia światła np od ściany. Fajnie by było gdyby można było ją wyzwolić bezprzewodowo w jakiś sposób. Jestem kompletnym laikiem, więc wybaczcie sposób w jaki przekazuję swoje myśli. :P Czy możecie coś polecić?
A jakie masz fundusze na lampę?, od tego zależy odpowiedź, lamp spełniających twoje kryteria jest sporo, od tanich Sunpaków, Nissinów, po Metze i Nikony. Ceny od 350 do 1500 zł. Powiedz ile możesz wydać wtedy będzie można coś sensownie doradzić.
Generalnie chciałbym zmieścić się w kwocie 700 zł, ale jeśli warto dopłacić nieco dla uzyskania znacznie wyższej jakości to jestem skłonny wydać trochę więcej. Dodam ze chodzi tu o fotografowanie ludzi - portrety i zdjęcia w kierunku fotografii mody.
Witam i tak wracam do meriutm wątku: właśnie kupiłem NI866MII do mojego D7K i jestem bardzo bardzo zadowolony. Za kwotę o 1/3 niższą od SB700 mam urządzenie idealne do nauki strzelania z lampą z możliwościami urządzeń za kwotę x2. Jedyna rzecz, która irytuje w tej lampie, już wspomniana w innym wątku na forum to włączenie podświetlania LCD po wyzwoleniu migawki :-( No nic pozostaje sie przyzwyczaić lub poczekać na upgrade oprogramowanie lampy, który może ten feler usunie.
Lampa posiada bardzo fajną funcję blokady ustawienia - czasami z aparatu korzysta moja żona dla ktorej jest program w puszce AUTO lub P jeżeli do tego lapma zablokuje jako podstawowy program AUTO, wiem, że moja żona będzie zadowolona ze zrobionych zdjęć.
Już jestem po pierwszych testach fotoceli i muszę przyznać, że zabawa jest, że ho ho ho. Można śmiało zdalnie sterować mocą lampy z aparatu czyli nie ma potrzeby podchodzenia co chwila do lampy. Jak na razie polecam ten sprzęt a cena 870zł.
Emhyrion
21-12-2011, 10:58
Jak może wiesz, ja mając podobny dylemat i potrzeby jednak kupiłem SB900 i też jestem mega zadowolony :) choć zastanawiam się, czy to nie był zakup na wyrost :)
Niech Ci służy :)
Michalcc
21-12-2011, 11:41
Witam
Nie chcę tworzyć nowego postu, a mam podobne pytanie:
Poszukuje lampy (już pilnie)
Dylemat:
Nissin Di866 MKII - nowa ok. 860pln
METZ 58 AF-1 - nowa ok. 1010pln
SB-800 - używana ok. 900pln
SB-900 - używana ok. 1100pln
Puszka - D5000
Wymagania - u cioci na imieninach, na działce przy nocnym grilu, w kościele na ślubie.
Z niczym nie będę się łączył, żadne studia, żadne wodotryski...
Ma być po prostu jasno, nawet w dużych obiektach (od sufitu) i nocą na dworzu...
W lampie chce ustawić TTL i za dużo nie myśleć...
Dodam, puszka ma rok i ok. 3000 zdjęć... Aparat jest używany sporadycznie... żadnej profeski...
Tak, wiem że najlepiej używaną SB-900... Ale cena jest bardzo ważnym wykładnikiem. Jesli np. używana SB-900 nie spełni moich wymagań opisanych wyżej lepiej o ok. 30% od nowej Nissin to po co płacić?
Prośba o pomoc w wyborze!!!
triggerman
21-12-2011, 17:29
Ja też od jakiegoś czasu myślę o lampie. Czytam, porównuję i wyciągnąłem następujący wniosek: jak kupić, to raz i dobrze. Tak więc 1) lampa tylko systemowa i będzie nią sb 900. Ciekawą alternatywą jest jeszcze sb700 bo poręczniejsza, ale te parę stówek chyba lepiej dołożyć do 900.
Michalcc
21-12-2011, 17:59
No też mi chodzi po głowie SB-700... Ale czy nie za słabo świeci w porównaniu do tańszego N di866 MKII??? Skoro Nissins daje mocniejsze światło to po co kupować SB-700?
A różnica w cenie SB-700 i SB-900 jest bardzo duża...
Używana SB-700 bardzo ciężko dostępna (czyżby właściciele byli tak zadowoleni?) Używana SB-900 1100pln
Nowa SB-700 1150pln Nowa SB-900 1600pln, więc już szkoda oszczędzać i najlepiej SB-910 za 1750pln :)
Ps.: Ciekawe... Gdy SB-910 kosztuje już "tylko" 1750pln to co sprzedawcy zrobią z SB-900??? Nowa w/g mnie SB-900 jest teraz warta nie więcej niż 1450pln.
triggerman
21-12-2011, 20:03
tu masz sb 900 za 1510 ;). ja na razie czekam -- pewnie po nowym roku jeszcze ceny spadną.
To ja na razie polecm tobie Nissin 866MKII chociaż bardz bardzo mocno intersowałem się Metz 50AF1 w tej samej cenie (ok. 850,00). Wybrałem Nissin z powodu gwarancji 24 miesiące, Metz tylko rok. Stwierdziłem, że zobaczę jak mi się pracuje (robię czysto amatorsko fotki ale bardzo dużo :-) ) i jak mi się Nissin nie spodoba to sprzedam z czystym suminiem lampę jeszcze na gwaracji lub zostawię na zawsze.
Nie ma na forum dokładnego opisu tej lampy, ale z możliwości i mocy dorównuje SB900 i Metz58 - ma iTTL oczywiście super program AUTO (moja żona też czasami robi zdjęcie i chcę, żeby nie musiała nic zmieniać w ustawieniach) zintegrowany odbłyśnik i płytkę rozpraszającą. Jest też funcja Master czyli możliwość sterowania innymi lampami nie wiem czy w tej klasie jakaś inna lampa to ma ;-) tylko te po wyżej 1000 zł. Cena 860 jest w sam raz nie za dużo ale też nie kupujemy lampy na chwilę.
Jedyną wedę opisałem wcześniej i na razie wymieniam się mailami z NISSINDIGITAL :D oni twierdzą, że tak ma być NIKON, że nie, ale w Twoim przypadku to nie ma znaczenia nie masz górnego LCD. Obsługa lampy jest dość intuicyjna może wyświetalcz nie jest idealny, ale nie wymagam nic więcej informacje są czytelne i na czas.
polecam Nissin ze względu na 2 lata gwarancji i w ogóle za całokształt
Michalcc
22-12-2011, 18:58
Na taką wypowiedź właśnie czekałem!!! Wielkie dzięki!!!!
I decyzja podjęta... Przed chwilą kliknąłem w Euro, jutro do odbioru...
Wieczorkiem opiszę wrażenia....
Ps.: Pożyczyłem wczoraj wieczorem Di622. W pomieszczeniach spełnia to moje wymagania... Na dworzu za słaba... Więc di866 powinna zdać egzamin....
Di822 II zawiesza się czasem, nie wiem czy to wina egzemplarza czy serii. Trzeba czasami wyjąć koszyczek z bateriami i włożyć jeszcze raz. Objaw jest taki, że cały czas się świeci ładowanie i nic się nie dzieje.
Moje 866 zawiesiło się raz, ale to z mojej winy, włączyłem aktualizację firmwaru, ponieważ nie miałem pliku, oprogramowania (do MKII jeszcze nic nie wyszło) itp lampa miała prawo nie wiedzieć co się dzieje. WER napisz proszę czy u Ciebie też jest objaw w postaci włączania się podświetlania górnego LCD po wykonaniu zdjęcia lub po włączeniu lampy jeżeli puszka już jest ON? U mnie coś takiego występuje w D7000 jest to trochę irytujące chciażby dlatego, że kupiłem lampę "flagową" Nissin. Nikon napisał lakonicznie, że najlepsze są oczywiście ich lampy SB, ale takie podświetlanie nie powinno mieć miejsca. Nissin napisał, że tak ma być :-(
Odpisałem Nissin, że Nikon PL ma na ten temat inne zdanie i zobaczę co odpiszą Japończycy.
rozkosznie
23-12-2011, 23:16
Wybrałem SB-700 na prezent jutrzejszy. Oczywiście rozpakowałem zaraz po przyjściu do domu ;) Teraz do instrukcji i zobaczymy co z tego będzie. Na razie jestem zadowolony.
Michalcc
24-12-2011, 00:02
Nissin di866 MKII zakupiony i wstępnie przetestowany przez laika...
Porównuje do di622 i SB-900, ponieważ takie udało mi się pożyczyć do testów i takie mam w domu...
Wyświetlacz:
Do di622 nie da się porównać z oczywistych względów.
Do SB-900 - duży plus po stronie Nissin! W sklepie wyświetlacz wydawał się mały. Jak się okazało jest bardzo czytelny, mieści się na nim wystarczająco dużo informacji, jest kolorowy i ma czujnik poziomu!
+ dla di866
Menu:
Do di622 nie da się porównać z oczywistych względów.
Do SB-900 - W SB-900 menu trzeba się nauczyć (już w SB-700 jest przyjemniejsze i szybsze za względu na boczne przyciski/przesuwaki).
W di866 wszystko jest intuicyjne! Na początku wydawało się skromne, lecz trzeba było zajrzeć do instrukcji, żeby dowiedzieć się, że przycisk Set trzeba dłużej przytrzymać, żeby dostać się głębiej.. to jedyna rzecz której nie potrafiłem (jak na razie).
+ dla di866
Obubowa:
di622 - plastik jak w chińskich zabawkach
di866 - plastik jak w chińskich zabawkach
SB-900 - aż miło się dotyka i patrzy!
+ dla SB-900
Stopka:
di622 - stopka plastikowa ciężko się wsuwa, pokrętło pracuje jakoś opornie
di886 - stopka metalowa bez problemu się wsuwa, pokrętło to dwa energiczne ruchy palcem, po przykręceniu pokrętła wysuwa się dodatkowo bolec zabezpieczający jak w lampie systemowej
SB-900 - "przełącznik" absolutnie najszybszy... Lecz lampa jest niestabilna, ma luzy... dla mnie do żaden dyskomfort, lecz jednak po kilku latach takiego obijania się stopka lampy wyrobi te biedne sanki w puszcze i latać będzie coraz bardziej
+ dla di866
Czas ładowania (wszystkie lampy testowane na tych samych akumulatorkach)
di622 - dla robienia zdjęć "u cioci na imieninach" to aż nadto...
di866 - zalatuje już profeską...
SB-900 - pełna profeska
+ dla SB-900 (o ile ktoś to potrzebuje... reporterzy na pewno...!)
Błysk:
di622 - absolutnie wystarczy u "cioci na imieninach"!
SB-900 vs. di822 - przy ustawieniu w manualu pełnej mocy, aparat na statywie, ustawienia aparatu te same - di866 świeci lepiej! (ogiskowa 18mm - di866 wszystko prześwietlał).
No i dodatkowy palnik w TTL - przy robieniu zdjęć twarzy z niewielkiej odległości, światłem odbitym, SB-900 może tylko pozazdrościć di866.. Niestety sub flash wymaga ustawień ręcznych (liczba przewodnia), ale zawsze ten palnik jest... dla chętnych....
+ dla di866
Długowieczność
di622 - nie słyszałem, ani nie czytałem, żeby ktoś narzekał
di866 MKII - podobno potrafi się zawiesić, chwilowe otworzenie puszki z bateriami pomaga na kolejne pare miesięcy focenia
SB-900 - podobno praktycznie bezawaryjny
+ dla SB-900
Rada od amatora laika dla dla amatora laika (biorąc pod uwagę argument - koszt zakupu):
Zdjęcia "u cioci na imieninach" - bierz di622! Tanio i ciotka będzie ładnie upamiętniona na fotkach
Czasami chcesz wyjść na dwór - bierz di866! W pomieszczeniach rewelka, menu proste, na zewnątrz świeci bardzo dobrze
Koszta Cię nie ograniczają - Bierz SB-900/SB-910. Jest ładna, estetyczna, menu się nauczysz, na pewno super marka, świeci dobrze, a jak zachce Ci się dodatkowego palnika to dokupisz sobie di866, lub Metz 58, bo przecież koszta Cię nie ograniczają...
Chciałem podziękować koledze keTrab za radę!!!!
Jednocześnie przepraszam, jeśli uraziłem jakiegoś użytkownika SB-900! Moja ocena jest amotorko-laicka dla amatora laika... Profesjonalista ma zapewne inne potrzeby...
Ps.:
Jutro testy u fotografa-zapaleńca na D300s... Opiszę w skrócie jego wrażenia...
keTrab - dam znać czy w D300s też gaśnie górny wyświetlacz...
OK Michalcc fajnie, że jesteś zadowolony za zakupu ja również jestem po "świątcznych testach" lampy z moim D7k.
Zrobiłem NI866MKII ponad 200 zdjęć na 1 komplecie baterii (Energizer 2450 mAh)- oczywiście nie wyszstkie na pełnej mocy, ale jednak, od wigilii do 2 dnia świąt pstryknąłem ponad 200 razy i mógłbym jeszcze kilka walnąć. Cały czas się uczę lampy, ale z trybie puszki Auto i do tego tryb lampy Auto fotki bardzo fajne - jak się nie chce/nie ma czasu na ustawienia ręczne+TTL. Podczas Świąr błyskałem aż za dużo, ale co mi tam w "bojowych warunkach" najlepiej się uczyć ustawień lampy i aparatu.
W pełni się z Tobą zgadzam odnośnie Twojego testu i opinii aczkolwiek nie miałem do czynienia z lampami systemowymi. Jak na moje potrzeby wydawanie dodatkowych 600-800 zł wolę przeznaczyć na dodatkowe szkło.
Czekam na info odnośnie wyświetlacza. pozdr
Michalcc
27-12-2011, 02:21
keTrab - w D300s wyświetlacz nie gaśnie...
Opinia wspomnianego wcześniej "fotografa zapaleńca" - na wstępie napiszę, że dla niego jeśli coś nie nazywa się Nikon to musi być bubel, podróbka, zamiennik i shit... Spodziewałem się więc zrugania od góry do dołu...
Ale ku mojemu zdziwieniu ponarzekał tylko na brak "wyposażenia dodatkowego" w pudełku, powolne menu i brak pokrętła...
Pochwalił za to cls, szybkość ładowania, liczbę przewodnią, drugi palnik i... metalowy gwint pod statyw w stopce/podstawce (sam nie zwróciłem na to uwagi?).
Od wigilii do prawie końca drugiego dnia świąt zrobiłem ok. 140 zdjęć na GP 2500mAh i padły. Były naładowane, lecz mają już ok 3 lata i były dobijane w zabawkach dziecka, więc ich stan poddaje pod wątpliwość...