PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z rejestracją dprievev

manfred
26-11-2011, 11:36
Podczas próby zarejestrowania się na forum dprievev wyskakuje mi komunikat
Your IP address is blocked
Sorry, you can't register at the moment. The IP address you are currently using has been repeatedly used by spammers and it is now blocked.
No to już jest skandal ;-)

wasilewk
26-11-2011, 11:42
Krótko mówiąc:
Nie zadbałeś o zabezpieczenie swojego kompa i teraz on rozsyła spam do innych.

Pzdr.

ekonet
26-11-2011, 11:50
Krótko mówiąc:
Nie zadbałeś o zabezpieczenie swojego kompa i teraz on rozsyła spam do innych.
Nooo, co Ty mówisz...

pilon
26-11-2011, 11:56
Niekoniecznie tylko Twój komp... Bywa też, że automaty blokują pule IP, lub przy specyficznych sieciach (np. LAN osiedlowy) całe podsieci... Jak jeszcze miałem net lanowski, bywało, że blokowane było (np. dla Gmaila) całe osiedle dzięki jakiemuś jednemu amantowi... Wiem za autopsji - parę lat temu jeden studencik spamował pseudo-bankowością, całemu osiedlu zblokowało Gmaila, potem dostawca netu to wyjaśniał, a studencik dostał sanki w zawiasach :)

wasilewk
26-11-2011, 11:57
Nie, no, To niby proste jak drut, ale wiele ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że cała sieć spamu oparta jest na czyichś prywatnych komputerach, które odpowiednio 'zhakowane' rozsyłają głupoty do całej sieci.

manfred
26-11-2011, 12:05
No to jak mam sobie z tym poradzić?

wasilewk
26-11-2011, 12:07
Może wymień kartę sieciową ?

ekonet
26-11-2011, 12:13
Może wymień kartę sieciową ?
Chłopie, obudź się, proszę.
Co ma karta sieciowa do IP?
Manfred nadaje z Neostrady, najbardziej prawdopodobne jest, że dpreview postrzega jakąś gałąź IP jako potencjalnie spamerską. Wymiana karty sieciowej nic nie da, poza tym, że będzie miał nową kartę.

manfred
26-11-2011, 12:18
A może ktoś kto jest czysty jak łza mnie zarejestruje?

Boryszuk
26-11-2011, 12:19
A może ktoś kto jest czysty jak łza mnie zarejestruje?

odezwij się na PW :)

wasilewk
26-11-2011, 12:26
Chłopie, obudź się, proszę.
Co ma karta sieciowa do IP?
Manfred nadaje z Neostrady, najbardziej prawdopodobne jest, że dpreview postrzega jakąś gałąź IP jako potencjalnie spamerską. Wymiana karty sieciowej nic nie da, poza tym, że będzie miał nową kartę.

Program hakerski korzysta nie tylko z IP karty ale też z MAC-a. Jak się zmieni karta, to program głupieje.

pilon
26-11-2011, 12:30
Program hakerski korzysta nie tylko z IP karty ale też z MAC-a. Jak się zmieni karta, to program głupieje.
Nawet jeśli tak, to cóż z tego, w świetle problemu, jeśli dpreview ma zblokowane IP w swoich bazach? ;)

wasilewk
26-11-2011, 12:32
I cóż z tego, jeśli dpreview ma zblokowane IP w swoich bazach? ;)

W neo, nowa karta może dostać inne IP --> sprawa dpreview to co innego, ale komputer nie będzie już zombie.

vredota
26-11-2011, 13:00
No bez żartów, stara karta również może dostać inne IP, tak właśnie działa zmienne IP, poza tym można sobie podmienić MAC, kupno nowej karty sieciowej to pomysł na równi z wymianą kabla od komputera do modemu, totalnie bez żadnego sensu. Nie na darmo na początku wszyscy w Neo modlili się wręcz, aby nie dostać pul;i 83.xx.xx.xx jako swojego IP.

manfred
26-11-2011, 13:00
Na szczęście udało się zarejestrować na forum dprievev bez potrzeby wymiany kart sieciowych, dysków, żony oraz kota z pomocą Boryszuk za co jemu serdeczne dzięki.

pilon
26-11-2011, 13:06
Myślę, że to wystarczy :) Zamykam, żeby nie rodziły się kolejne rady i pomysły. Problem jednostkowy manfreda - uznaję za rozwiązany.