PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 28-70 /2.8 AF-S piszczenie silnika

artek1012
25-11-2011, 20:14
Witam wszystkich. Przeszukałem forum , może nie dość dokładnie. Mój obiektyw piszczy , w zasadzie nie obiektyw co silnik af-s. Trwa to już od 6-7 miesięcy i coraz bardziej mnie to denerwuje. Czy jest jakaś metoda na przesmarowanie czegokolwiek żeby zniwelować piszczenie ? Pytam o ten konkretny model . Czy raczej serwis NP czego wolał bym uniknąć po przeczytanych komentarzach na forum. Dziady skasują mnie 2K i jeszcze nie wiadomo co tam na grzebią . Obiektyw robi piękne zdjęcia i martwię się tym okropnie. Bardzo proszę o pomoc.

Paweł Krystek
25-11-2011, 21:50
Witam wszystkich. Przeszukałem forum , może nie dość dokładnie. Mój obiektyw piszczy , w zasadzie nie obiektyw co silnik af-s. Trwa to już od 6-7 miesięcy i coraz bardziej mnie to denerwuje. Czy jest jakaś metoda na przesmarowanie czegokolwiek żeby zniwelować piszczenie ? Pytam o ten konkretny model . Czy raczej serwis NP czego wolał bym uniknąć po przeczytanych komentarzach na forum. Dziady skasują mnie 2K i jeszcze nie wiadomo co tam na grzebią . Obiektyw robi piękne zdjęcia i martwię się tym okropnie. Bardzo proszę o pomoc.

Ja jestem w podobnej sytuacji tzn. wysłałem wczoraj do serwisu na Postępu (na gwarancji) AF-S 14-24mm, który przy przejeżdzaniu pełnej skali od zera do nieskończoności wydaje właśnie taki pisk, wysokiej częstotliwości dźwięk (coś w rodzaju takiego fiu-fiu). Pomyślałem, że tak na chłopski rozum skoro AF napędzany jest ultradźwiękowo (a te częstotliwości nie są słyszalne dla ucha ludzkiego), to wydobywający się pisk może oznaczać jednak, że coś jest nie halo. Z obiektywem poza tym wszystko jest OK, ale ten dźwięk jest bardzo wyraźnie słyszalny. Porównywałem w FJ do innych egzemplarzy i tamte pracowały normalnie (był tylko szum silnika). Po wysłaniu maila oddzwonił mi serwisant z Nikona i wypytywał, konkluzją była propozycja wysłania obiektywu do serwisu, co uczyniłem. Wcześniej czytałem na forum różne rzaeczy o tych piskach, z jednej strony, że pada silnik, z drugiej, żeby się nie przejmować. Ja wysłałem.
Ciekawa rzecz, którą przedstawił mi serwisant, iż praktycznie każdy nowy silnik AF-S, który sciągali do serwisu z centali (czy to NL, czy Japonii) piszczy niewiarygodnie. Tak powiedział, nie wiem czy to kwestia późniejszego wyregulowania, tunningowania. Stwierdził również, że może coś ocierać. Na razie czekam na odpowiedź, myślę że w przyszłym tygodniu coś będę wiedział.

Snowboy
25-11-2011, 22:07
mi 16-35 też piszczy, bardzo cicho ale piszczy, myślicie że powinienem wysłać go do serwisu??

TOP67
26-11-2011, 21:03
Silnika SWM się nie smaruje, wręcz odwrotnie. Musi być idealnie czysty. Jak nie ma odpowiedniego tarcia, to przestaje działać, a po drodze piszczy. Może to być spowodowane brudem i wtedy da się wyczyścić, albo wyślizganiem i wtedy kaplica.

gompky
27-11-2011, 01:59
mój afs 28-70/2.8 piszczy sobie tak ponad dwa lata. jak się go "pomęczy" kręcąc ostrością w te i nazad, to mu przechodzi, aż się znów nie odleży. cena to uwzględniała, nie pogarsza mu się, więc dałem spokój, swoje odpracował, jak padnie, to będzie manual ;-) z serwisem na postępu rozmawiałem. bez oględzin, przez telefon ocenili to fifty/fifty - albo smarowanie mu pomoże, wtedy około 200pln, albo wymiana sinika coś (chyba) koło 700-800, jak dobrze (nie) pamiętam.

artek1012
27-11-2011, 12:25
To jakoś dziwnie tanio . Ja dowiedziałem się , że koszt wymiany na postępu silnika w tym dokładnie modelu to 1750 pln. Ciekaw jestem od czego to zależy . Może od humoru serwisanta . Dlaczego nie ma oficjalnego cennika na takie rzeczy . Np wymiana silnika w takim i takim modelu 300 euro plus robocizna 200 pln i sprawa jasna . A tak kręcą i naciągają ludzi , robią z nich wariatów . Żenka .

artek1012
27-11-2011, 12:40
Chciałbym jeszcze przeprosić i i sprostować . Ten sam temat mam rozpisany w dziale SERWIS . Tak naprawdę przez swoje roztargnienie i niedoczytanie. Bardzo proszę swoje ewentualne przemyślenia tam kierować . Z góry dziękuję.

Kryhu
29-11-2011, 20:49
Z relacji kolegi pracującego w serwise Nikona w UK - piszczące silniki w 17-35, 28-70 itp. starszych AFSów to raczej pewna oznaka kończącego się silnika AFS, koszt wymiany i robocizny ok 2000zł