Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Obiektyw PC

zdyboo
25-11-2011, 11:07
Witam!

Zastanawiam się czy sobie nie kupić starego Nikkora z przesuwem PC 28 mm. Jednakże nie wiem na ile pozwoli mi ta ogniskowa na swobodną fotografię architektury. Czy jednak nie skończy się na tym, że będę musiał wyciągać UWA, bo 28 mm okaże się za wąskie.
Ktoś ma jakieś doświadczenia z obiektywem shift 28 mm?

TOP67
25-11-2011, 11:12
Zapewne chcesz używać tego z analogiem, więc na starcie masz już dosyć szeroko. Używając shifta niejako poszerzasz kąt widzenia. Aby zrobić taką samą fotkę zwykłym obiektywem musisz użyć dużo szerszego szkła. Albo ustawisz aparat poziomo i wykadrujesz górę. Albo przekrzywisz i naprostujesz w PS, ale po przycięciu do kwadratu również sporo się traci.

Kupuj, kupuj. Będzie od kogo pożyczać ;)

wilk325
25-11-2011, 11:12
Witam!

Zastanawiam się czy sobie nie kupić starego Nikkora z przesuwem PC 28 mm. Jednakże nie wiem na ile pozwoli mi ta ogniskowa na swobodną fotografię architektury. Czy jednak nie skończy się na tym, że będę musiał wyciągać UWA, bo 28 mm okaże się za wąskie.
Ktoś ma jakieś doświadczenia z obiektywem shift 28 mm?

mam 24/3.5 i zawsze ze sobą zabieram 14-24/2.8.
Generalnie większość da się zrobić PC, ale są miejsca gdzie niestety nie da się odejść.

zdyboo
25-11-2011, 11:26
Albo przekrzywisz i naprostujesz w PS, ale po przycięciu do kwadratu również sporo się traci.

Tak do analoga, ostatnio mam fazę na jak najmniejsze grzebanie w fotosach, w tym przycinanie i kadrowanie. Poza tym slajdu na ścianie sobie nie wyprostuję. ;)

mam 24/3.5 i zawsze ze sobą zabieram 14-24/2.8.
Generalnie większość da się zrobić PC, ale są miejsca gdzie niestety nie da się odejść.

Ja mam 20 mm, które jest fajne, bo jest małe i dobrze skorygowane i zasadniczo mi wystarcza, ale chcę spróbować robić zdjęcia gdzie połowa kadru nie jest podłogą.
Da się szifta z ręki używać czy statyw być musi? Tilta da się, ale w szifcie idzie o geometrię.
Jak duże zadarcie obiektywu szift jest w stanie wyprostować? Tak na oko oczywiście.

samek
25-11-2011, 11:27
zdyboo - miałem przyjemność posiadać wszystkie PC i chyba najczęściej używałem 45. 24 to było bardzo szeroko. Myślę, że z 28 będziesz miał podobnie. Oczywiście coś się trafi gdy będzie wąsko. Ale wtedy powiesz - trudno :)

Edycja:

...Da się szifta z ręki używać czy statyw być musi? Tilta da się, ale w szifcie idzie o geometrię.
Jak duże zadarcie obiektywu szift jest w stanie wyprostować? Tak na oko oczywiście.

Bywam leniem i powiem Ci, że często używałem bez statywu i nie uważam tego za nadmierną ekwilibrystykę. Przy czym używałem te szkła z D3, a on mi bardzo dobrze leżał w dłoni - wygodnie mi się używało z PC.
Co do zadarcia, to na oko, to ciężko coś rzec :)
Z 24 mm podchodziłem naprawdę blisko np zamku w Niedzicy i było OK. W tej chwili archiwum mam niedostępne więc niestety nie mogę wkleić.

marcin_G
25-11-2011, 12:16
Do architektury od razu szukaj PC-28/3,5. Ja 35tkę używam w zasadzie tylko do fotografii produktowej

Skibek
02-12-2011, 00:29
Ja mam 35tkę z shiftem i póki co wystarcza mi do architektury. Chociaż zdarzyło mi się, że pomyślałem "szkurrr.... 28mm mi potrzebne".
Z reguły jednak 35mm chyba i tak bym częściej używał. Wydaje mi się, że jest bardziej "naturalne" ;)

zdyboo
02-12-2011, 09:54
Dzięki wszystkim.
Nad 35 się zastanawiałem, głównie dlatego, że ma moją ulubioną średnicę filtra 52 mm. Ostatecznie kupiłem jednak 28/3.5. W weekend zapodam do FM2 matówkę E2 i zobaczymy, czy będę umiał to cudo obsługiwać.

pmpmwd
10-12-2011, 20:27
Dzięki wszystkim.
Nad 35 się zastanawiałem, głównie dlatego, że ma moją ulubioną średnicę filtra 52 mm. Ostatecznie kupiłem jednak 28/3.5. W weekend zapodam do FM2 matówkę E2 i zobaczymy, czy będę umiał to cudo obsługiwać.

No średnica filtra to rzeczywiście najpoważniejszy argument przy wyborze obiektywu :)

zdyboo
11-12-2011, 09:21
No średnica filtra to rzeczywiście najpoważniejszy argument przy wyborze obiektywu :)

Jak się robi głównie czarno-białe zdjęcia na filmie, to posiadanie jednego kompletu filtrów pasującego do wszystkich szkieł jest bardzo wygodne.

karolt
11-12-2011, 13:07
Jak się robi głównie czarno-białe zdjęcia na filmie, to posiadanie jednego kompletu filtrów pasującego do wszystkich szkieł jest bardzo wygodne.

To się wtedy używa systemu Cokina, a nie cuduje z dobieraniem szkieł wedle gwintu :-)

TOP67
11-12-2011, 13:36
Cokin jest cholernie niewygodny. Jedynie przy połówkowym ma sens. Dla cz-b już lepiej kupić redukcje.

A wracając do tematu, to czekam na efekty zdjęć.

zdyboo
11-12-2011, 21:33
A wracając do tematu, to czekam na efekty zdjęć.

A nie chcesz pożyczyć i sam sobie naprodukować efektów? ;)
Co do efektów, to należy bardzo zadbać o właściwe wypoziomowanie aparatu. Musze sobie poziomnice na sanki lampy kupić, bo mimo linii na matówce większość zdjęć idzie w kielich. Błędem było pewnie też zabranie statywu z głowicą kulową. Nie wiem nawet czy z ręki by nie było lepiej, no ale wybrałem się pod wieczór i bez statywu zakończyłbym w połowie kliszy.

http://tomzych.com/pictures/forum/analog/pc_nikkor/11_12_40_hp5_003.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/analog/pc_nikkor/11_12_40_hp5_003.jpg).
http://tomzych.com/pictures/forum/analog/pc_nikkor/11_12_40_hp5_004.jpg
źródło (http://tomzych.com/pictures/forum/analog/pc_nikkor/11_12_40_hp5_004.jpg)

Z lewej z przesuwem z prawej bez.

marcin_G
13-12-2011, 23:14
lewe zdjęcie przeprostowane - a mówiłem, ze z optyką PC praktycznie nie da rady bez statywu...
Co do filtrów - praktycznie cała moja szklarnia plenerowa to 52/62/72, więc mam filtry 72 + dwie redukcje. Jako ciekawistkę powiem Wam, że ostatnio zdobyłem polara liniowego w rozmiarze 95mm (!!!)

samek
13-12-2011, 23:18
lewe zdjęcie przeprostowane - a mówiłem, ze z optyką PC praktycznie nie da rady bez statywu...

Sorry Marcinie, ale nie. Lewe dobre.
Ot kwestia gustu, procentów oraz innych okoliczności.

marcin_G
14-12-2011, 10:12
Sorry Marcinie, ale nie. Lewe dobre.
Ot kwestia gustu, procentów oraz innych okoliczności.
Sorry Samek, ale tak - lewe złe. Nie kwestia gustu, ale perspektywy. Przyjrzyj się lewej krawędzi zdjęcia - budynek "rozchyla się" na zewnątrz. Podobnie po strnie prawej - krawędzie pionowe wyraźnie "uciekają" na zwenątrz zdjęcia. Oznacza to, że oś obiektywu była lekko pochylona ku dołowi.

zdyboo
14-12-2011, 10:34
Panowie, lewe miało być dobre, ale jak wspomniałem trudno było mi za pierwszym razem to właściwie wypoziomować. Miałem statyw, ale z głowica kulową, która niestety przy zaciskaniu potrafi o kapkę przestawić aparat. W normalnej fotografii to nie ma znaczenia, ale tu ma dosyć duże. Następnym razem zabiorę głowicę 3D i do tego kupię sobie poziomnice na sanki lampy. Powinno pomóc. Spróbuje też z ręki porobić.
Szkło ma duży potencjał i muszę tylko opanować jego obsługę.

Co do filtrów, to redukcji w postaci 20 mm różnicy średnicy nie lubię. Ja naprawdę doceniam to, że obiektywy z gwintem filtrowym 52 mm, są małe, lekkie i zgrabne. Cokina mam, z pierścieniami na 52/62/72/77 mm, ale Cokin jest tak masakrycznie niewygodny, że jak dla mnie sprawdza się właściwie tylko na plenerach stacjonarnych. Gdzie aparat mam na statywie, który przestawiam o góra kilkanaście metrów. No i tylko do połówek ma sens. Filtry jednobarwne lepiej sprawdzają się nakręcane.

kazzi
14-12-2011, 12:54
Bardzo pomocna przy tego rodzaju fotografii jest matówka z kratką.Nikon robił taką dla wielu modeli lustrzanek .Mam taką w swoim F90 i przydawała się nie tylko do pracy z PC.

zdyboo
14-12-2011, 12:57
Mam takie matówki do swoich dwóch aparatów F100 i FM2n. Niestety są tylko pomocne, ale nie załatwiają sprawy całkowicie, a w ciemności na nic się nie przydają.

TOP67
20-12-2011, 20:00
A nie chcesz pożyczyć i sam sobie naprodukować efektów? ;)

Jak pojedziemy na jakiś miejski plener, to chętnie porównam z moim Arsatem.