Zobacz pełną wersję : Super oferta dla fotografów mody
Dzisiaj dostałem propozycję nie do odrzucenia. Dla ludzi ceniących dobry humor podaję treść wiadomości.
Witam
Jestem projektantem odziezy.
Mam pewna propozycje.
Chodzi o wykonanie sesji zdjęciowej mojej kolekcji odziezowej.
Sklada sie ona z 9 sztuk odziezy.
Materialem jest recznie malowany jedwab.
Zalezy mi by uchwycic subtelnosc malarstwa,swietlistosc barw.
Sa to w wiekszosci b. zywe barwy.
Chodzi o fotografie modowa:(nie glamour).
-zdjecia modelek
-zdjecia samej odziezy
-kadry form odziezowych.
Posiadam swa strone internetowa od 4 lat.
Jedno pozycjonowanie sprawilo ze moj blog utrzymuje sie na pierwszej stronie google po wpisaniu PROJEKTANT ODZIEZY rowniez od 4 lat.
Jesli nasza wspolpraca dojdzie do skutku w zamian za zdjecia oferuje reklame Panstwa firmy na moim blogu , umieszczenie linku.
Jesli wzbudzilam zainteresowanie prosze o kontakt:
xxxxxxxxxxxxxxxxx
Jeśli ktoś jest zainteresowany pracą jako murzyn chętnie udzielę szczegółowych informacji.
P.S
czy ktoś jest w stanie pobić mój wpis o jeszcze głupszej treści? Jeśli macie w swoich archiwach coś podobnego dzielcie się - śmiech to zdrowie!
Popełniłeś jeden błąd - ten motyw do działu humor a nie tutaj! :p
A tak poważniej (w tej niepoważnej sytuacji), sama chciałam kiedyś stworzyć taki wątek w oparciu o otrzymywane cudne propozycje i oferty (nie) do odrzucenia ;) Nie wywalajcie wątku, pliiiiiiiisss :D
SZUKAM FOTOGRAFA KTÓRY WYKONA MI ZDJECIA ZA DARMO
[Poszukuje dobrego fotografa,który dysponuje studiem lub odpowiednim miejscem na wykonanie zdjec i wykona mi je TFP,interesuje mnie portret,akt zakryty,artystyczne ujecia.
Prosze o informacje na maila
http://poznan.gumtree.pl/c-Praca-hostessy-promotorzy-reklama-SZUKAM-FOTOGRAFA-KToRY-WYKONA-MI-ZDJECIA-ZA-DARMO-W0QQAdIdZ332861362
Poszukujemy fotografa do zrobienia zdjęć obiektu hotelowego w centrum Poznania w najbliższą niedzielę (27.11.) po południu.
Nie wymagamy wcześniejszego doświadczenia. Zapłata będzie zależała od liczby zdjęć, które będą się nadawały do wykorzystania w materiałach marketingowych obiektu.
Prosimy o kontakt przez gumtree - chętnym przyślemy szczegóły zlecenia.
http://poznan.gumtree.pl/c-Praca-grafika-web-design-dtp-fotograf-poszukiwany-W0QQAdIdZ332306256
Witam,
Poszukuję fotografa, który za darmo zrobi mi sesję zdjęciową. Chciałabym zrobić prezent mojemu chłopakowi na urodziny (kalendarz z moimi zdjęciami).
Ty robisz mi zdjęcia, możesz je wykorzystać do swojego portfolio.
Zainteresowanych proszę o kontakt poprzez formularz gumtree.
Aleksandra.
http://warszawa.gumtree.pl/c-Spolecznosc-drobne-pytania-hobby-Poszukuje-fotografa-W0QQAdIdZ328634319
Poszukuję fotografa, który w ramach doskonalenia warsztatu lub nabrania doświadczenia zechciałby wesprzeć nowo powstałe przedsięwzięcie - sfotografować odzież do sklepu internetowego. Na początku nieodpłatnie lub za niewielką kwotę, ponieważ chciałabym jak najniższym kosztem wszystko "uruchomić". Oferuję możliwość stałej współpracy i reklamę na stronie internetowej.
http://krakow.gumtree.pl/c-Firmy-Uslugi-fotografia-videofilmowanie-fotograf-do-sesji-odziezowej-W0QQAdIdZ327924241
I dziesiątki podobnych...
Husky_
Niby dużo ale to akurat dostałem na mejla - powyższe są wg mnie nieszkodliwe - ot ktoś umieścił ogłoszenie.
Ale wyszukać kilku fotografów i rozesłać tak głupiego mejla to trzeba być hardkorowym krótkowidzem i potrzeba na to więcej czasu.
Przyłączam się do prośby credki bo jestem niemalże pewny tego, że to może być ciekawy wątek.
Andrzej78
24-11-2011, 20:51
Powiem, to ze smutkiem - ale jestem przekonany, że ktoś się podejmie tych zadań...
Hmm, to nie są hardcorowe propozycje. Co powiecie na 13 latkę co chce sesję, jak dowiaduje się, że sesja tylko przy rodzicach to oferuje seks, żeby zrobić jej zdjęcia?
jackrabbit
24-11-2011, 22:23
Hmm, to nie są hardcorowe propozycje. Co powiecie na 13 latkę co chce sesję, jak dowiaduje się, że sesja tylko przy rodzicach to oferuje seks, żeby zrobić jej zdjęcia?
ja bym jej powiedzial zeby sie zglosila za 2 lata ;)
ja bym jej powiedzial zeby sie zglosila za 2 lata ;)
a ja, że dla mnie jest za stara....
Może mieć i 13 lat aby młodo wyglądała.
jackrabbit
24-11-2011, 22:45
Może mieć i 13 lat aby młodo wyglądała.
ja tam przesadny jestem
Motorniczy
24-11-2011, 23:00
Napisz to jeszcze raz po polsku.
tomitom, napisz temu projektantowi, żeby CI zaprojektował kilka ubrań w zamian za umieszczenie jego banneru reklamowego na Twojej stronie :P
Krzysiek B
24-11-2011, 23:30
Co tam zaprojektował.
Niech też uszyje z bardzo dobrych materiałów i dostarczy na miejsce :)
Wygląda na to, że ja nie miałem żadnych hardcorowych propozycji.
Mi tylko pewna dama proponowała seks w zamian za 190zł jaki była mi winna za zdjęcia.
Przepraszam, że wspominam nawet :)
tomitom, napisz temu projektantowi, żeby CI zaprojektował kilka ubrań w zamian za umieszczenie jego banneru reklamowego na Twojej stronie :P
YEAH!!!!! Ale za późno...napisałem coś w stylu, że mam lepszą (poważniejszą) ofertę którą wyceniłem 2490zł netto za całość + koszty modelin i make-up. W sumie trochę za nisko ale mam nadzieję, że na to nie przystanie...
Co tam zaprojektował.
Niech też uszyje z bardzo dobrych materiałów i dostarczy na miejsce :)
Wygląda na to, że ja nie miałem żadnych hardcorowych propozycji.
Mi tylko pewna dama proponowała seks w zamian za 190zł jaki była mi winna za zdjęcia.
Przepraszam, że wspominam nawet :)
A mi takie oferty składają tylko mężczyźni....
Krzysiek B
25-11-2011, 00:27
A mi takie oferty składają tylko mężczyźni....
Idziesz z duchem czasu, z postępem.
Ja to niepoprawny tradycjonalista jestem.
ja tam przesadny jestem
Ale my tu nie przesadzamy ;)
Biorąc pod uwagę opis strony (pierwsza 10 w google i malowanie na jedwabiu) znajdujemy takie coś:
http://www.annaszejbakowska.pl/foto_inspiracje,302.html
ale tu już chyba jest zatrudniony fotograf...
Ale my tu nie przesadzamy ;)
Biorąc pod uwagę opis strony (pierwsza 10 w google i malowanie na jedwabiu) znajdujemy takie coś:
To jest ta 13?
Michał Jędrak
27-11-2011, 01:32
LOL, miałem zapodać to samo zdjęcie.
Całokształt skojarzył mi się od razu e Elą Gawin (googlujta se)
:shock: Żałuję, że to widziałam... :( :mrgreen:
piotr_74
29-11-2011, 02:22
LOL, miałem zapodać to samo zdjęcie.
kobieta orkiestra jestem pełen podziwu :)
tomisiek
29-11-2011, 10:04
Jezusie nazareński.... Wspaniałe!
zaraz tu wpadnie policja i was za te trzynastki pozamykaja wszystkich ;) no moze prawie wszystkich ;)
Wy se tu jaja robicie, a ludzie walczą o życie...
:???:
Wy se tu jaja robicie, a ludzie walczą o życie...
:???:
Ze niby jak? Szukajac jelenia co za darmo fotki zrobi?
Idac do sklepu po chleb, tez pytaja czy dostana go wzamian za reklame na ich blogu? Prosze Cie...
Krzysiek B
29-11-2011, 14:36
No tak, bo fotograf to wyżywi się powietrzem, a rachunki opłaci cynamonem z gaci :D
A tak na poważnie to ludzie tak nas traktują dlatego, że w naszym środowisku fotografujących (celowo używam słowo fotografujących, a nie fotografów) jest zbyt wielu frajerów.
Zbyt wielu ludzi fotografuje za reklamę, za uznanie w środowisku, za markę artysty ale nie za kasę.
A jeśli już to za marne zaniżone stawki, no bo przecież Zdzicho zrobić może taniej jeśli ja nie zaniżę ceny do progu absurdu :)
Dziwię się, że ludzie nie oczekują jeszcze od nas zapłaty za to, że mamy możliwość i przyjemność ich fotografować ;)
RobertMiernik
29-11-2011, 14:45
Dziwię się, że ludzie nie oczekują jeszcze od nas zapłaty za to, że mamy możliwość i przyjemność ich fotografować ;)
Znam niektóre modelki, które tego oczekują... !!!!
A tak poza tym, to niestety takie nastawienie klientów panuje we wszystkich miękkich, usługowych branżach, póki co nasza polska mentalność mówi nam, że płacić warto tylko za coś co jest fizyczne, można to pomacać, postawić w salonie i się po napawać. 'Nikt' nie ma problemu z zapłaceniem 100 zł za fotografię w antyramie do powieszenia nad kominkiem, ale za tą samą do wyświetlenia na telewizorze wiszącym nad tym samym kominkiem już 'większość' nie zapłaci...
Proponuję dopisać zawód FOTOGRAFA do listy zawodów zamkniętych! I koniecznie ustalić jakieś minimalne stawki. Aha - i jeszcze ustawowy obowiązek każdego obywatela wykonania kompletu zdjęć w związku z:
1. Narodzinami
2. Chrztem
3. Komunią
4. Bierzmowaniem
5. Ślubem
6. Rozwodem
......
99. Zejściem
Przepraszam Szanowne Koleżanki i Kolegów za tę ironię, ale nie dziwcie sie potem, że nasz kraj przoduje w ilości tzw. zawodów zamkniętych, a za usługi niektórych "fachowców" trzeba płacić niezły haracz (wie o tym każdy, kto się choćby budował).
Proponuję dopisać zawód FOTOGRAFA do listy zawodów zamkniętych! I koniecznie ustalić jakieś minimalne stawki. Aha - i jeszcze ustawowy obowiązek każdego obywatela wykonania kompletu zdjęć w związku z:
1. Narodzinami
2. Chrztem
3. Komunią
4. Bierzmowaniem
5. Ślubem
6. Rozwodem
......
99. Zejściem
Przepraszam Szanowne Koleżanki i Kolegów za tę ironię, ale nie dziwcie sie potem, że nasz kraj przoduje w ilości tzw. zawodów zamkniętych, a za usługi niektórych "fachowców" trzeba płacić niezły haracz (wie o tym każdy, kto się choćby budował).
cos slyszalem, ze niedlugo te zamkniete zawody maja pootwierac ;)
p.s. nie bardzo widze jaki zwiazek ma Twoj post z tematem...
p.s. nie bardzo widze jaki zwiazek ma Twoj post z tematem...
No przecież z co drugiej wypowiedzi wyziera tęsknota za limitowaniem zawodu. Bo rynek jest psuty przez amatorów i dumping.
Rynek jest mocno popsuty. Ostatnio jakaś chciała płacić 100 zł za sesję do portfolio w studio, a i tak dobrze. Bo zwykle oczekują, że im się będzie płacić 100 zł za godzinę pozowania. Ceny usług są u nas kilka razy niższe niż na zachodzie, ale ceny sprzętu takie same albo wyższe. "Profesjonalni" fotografowie często nie potrafią obsłużyć lamp w studio, fotoreporterzy nie potrafią korzystać z trybu M. Każdy kto ma kompakt za 200 zł z promocji w MM uważa się za fotografa. I oczywiście może zrobić ekstra foty za 20 zł (będzie miał na piwo). Praca fotografa to jest łatwa. A ten co pracuje z modelkami to jeszcze może sobie pobarszkować po sesji. Ogólnie to fotograf naciska kilka razy przycisk i za to mu płacić kilkaset złotych?
.. Bo rynek jest psuty przez amatorów i dumping.A tak nie jest? Miej oficjalnie działalnośc gospodarczą, płać ZUS, kup sprzet fotograficzny i komputerowy, kup oprogramowanie, amortyzuj samochód i miej takie ceny. No nie wmówisz mi, że można wszystko opłacić mają dochody po kilkadziesiąt zł z sesji. Cały problem tkwi w gigantycznej szarej strefie charakterystycznej dla tej branży. Nie chodzi o zamknięcie zawodu, ale o to by konkurencja była uczciwa. Tego się nie doczekamy, wiec każdemu odradzam zostanie fotografem zawodowym.
.....wiec każdemu odradzam zostanie fotografem zawodowym.
Drukuję, oprawiam w ramkę i wieszam nad.........gdzieś znajdę dogodne miejsce :)
szarakdorsz
30-11-2011, 21:21
Ejej, a ja w takim razie poproszę namiary na tę Panią! Jeszcze sobie specjalnie kupię bilet i wynajmę mieszkanie, żeby móc z nią współpracować za - OMG - REKLAMĘ NA BLOGU!!! Zawszę marzyłem o takiej okazji, proszę, prosze odstąpicie mi?
A tu mam coś takiego: http://www.katowiczak.pl/53609_modeling.html :D
Szczerze mowiac, nie wiem czemu sie dziwicie? Znak czasow i postepu. A wpisy tutaj to hipokryzja pelna geba. Dziwicie sie, ze sprzet coraz lepszy i pozwala zwyklym uzytkownikom robic dobre zdjecia? A kto z Was naprawia auto w autoryzowanej stacji? A moze jezdzicie do kumpla na warsztat? Kto z Was wynajmuje profesjonalnego malarza/hydraulika/itp.? Ja dzwonie po kolege i przy browarze "robimy" pokoj. Ten temat mozna mnozyc. A ze jakosc gorsza? Sory, ale sam widze po sobie, ze doplywa do mnie tyle informacji dziennie, ze zaczynam miec mniej wazne rzeczy w dupie, bo nie mam na to czasu. Kto sie bedzie martwil zdjeciami do dziennika, ba na portal, gdzie informacja zmienia sie kilkanascie minut? Za czym plakac? Za fotografem za 3000 zl? Ale po co? Zdjecie moze byc i magiczne, ale kupi sie tansze. Sam robie zdjecia, ale widze co sie dzieje. Po prostu juz dawno zdalem sobie z tego sprawe, ze z tego nie wyzyje. Jedynie cos tam "skapnie". Rownie dobrze mozecie podziekowac bankom zdjec, ze kradnie Wam chleb.
Zapominacie o jednym. To forum fotograficzne i gotujemy sie w wlasnym sobie. Ten problem to ogolno-zawodowy zamet spowodowany postepem.
A tu mam coś takiego: http://www.katowiczak.pl/53609_modeling.html :D
Doleje troche oliwy do ognia i specjalnie napisze: Za dziewiec stow? Biore! Mam inna robote, wiec tu dorobie.
Rozumiecie?
moim hitem było kiedyś gdy dogadywałem się na robienie fot na imprezie, ale temat zgasł w przypadku kasy (naprawdę malutkiej) i stwierdzili że ktoś tam od nich zrobi dokumentację za darmo, a że i tak chciałem materiał z tego zrobić to pocykałem i podesłałem organizatorowi foty do wglądu, że może jeszcze się skusi i tym razem w przypadku kasy dostałem taką odpowiedź:
"Tomek, możesz użyczyć fotek na stronę xxxxxxx oraz do HIRO? bez kasy, nie było to dogadywane a my też nie robiliśmy problemów z pozwoleniem na pstrykanie"
plenerowa impreza promocyjna pewnej marki, w 100% otwarta w centrum Krakowa więc nawet nie wiem o co chodzi z tym "nie robieniem problemów" jak i tak 90% ujęć powstało właśnie z tłumu z za taśm :)
Klasykiem są historie że mogą wziąć foty do czasopism za darmo - no ale podpiszą więc przecież będę miał wspaniałą reklamę ;) - na to zawsze mówię że mam lepszą propozycję: niech dadzą mi 1000 egz czasopisma a ja je rozdam więc oni też będą mieli super promocję ;)
"Tomek, możesz użyczyć fotek na stronę xxxxxxx oraz do HIRO? bez kasy, nie było to dogadywane a my też nie robiliśmy problemów z pozwoleniem na pstrykanie"
Tutaj sie nie uginam i, jak to napisal kiedys sailor, nie robie z siebie dziwki. Nie ma nic za darmo. W Biedronce przy kasie nie stekam, ze to czy tamto jest drogie. Plac albo spadaj.
Michał Jędrak
01-12-2011, 01:46
Dzisiaj czytałem newsa, że CNN zwolniło kilkadziesiąt fotoreporterów. Ciekawe było oficjalne oświadczenie, w którym nie kryli się i nie gadali o kryzysie, tylko stwierdzili, że zdjęcia z kompaktów i komórek są na tyle dobre, że mogą je wszędzie wykorzystać, a dostają je za darmo od użytkowników ich portalu. U nas coś podobnego ma chyba TVN, że wrzucasz zdjęcie i cieszysz się jak dziecko, że poszło jako ilustracja w TV czy internecie :-)
szarakdorsz
01-12-2011, 01:46
A kto z Was naprawia auto w autoryzowanej stacji?
Zależy kto czym jeździ ;).
no jasne że bez uginania - nawet cene się nauczyłem już kiedyś nie uginać - im ktoś więcej płaci tym bardziej to docenia i chwali, a nie ma fotografa w d***
a przypomniałem sobie o mojej ofercie życia! najpierw była krótka wymiana kilku maili z firmą produkującą rowery zjazdowe (także nie jakieś tam składaki po 250zł) bo poszukiwali fotki także to nic specjalnie nie wnosi do tematu i znów w przypadku ceny nastąpił zgrzyt, ale na to co w końcu napisali to przez dobrą chwilę nie wiedziałem jak zareagować - zatkało mnie na kilka godzin ;)
"Witam,
Co do zdjecia chcemy je uzyc w miedzynarodowym katalogu w jezyku
angielskim ktory trafi do wszystkich naszych dystrybutorow na calym
Swiecie. Mysle ze podpisujac je z adresem twojej strony zyskasz na
popularnosci i bedziesz mial dobra reklame. Wiekszosc zdjec w
katalogu bedzie z poza Polski ktore otrzymalismy bez jakichkolwiek
oplat (ludzie np z Australii przyslali nam DVD)
moge zaproponowac symboliczna kwote 15zl za wykorzystanie zdjecia.
Jesli nie zgadzasz sie na takie warunki uzyjemy innego zdjecia.
pozdrawiam"
patrzcie państwo - ludzie z Australii wysyłali im DVD za darmo a ja chytry polaczek chcę ze swoich zdzierać
Dzisiaj czytałem newsa, że CNN zwolniło kilkadziesiąt fotoreporterów. Ciekawe było oficjalne oświadczenie, w którym nie kryli się i nie gadali o kryzysie, tylko stwierdzili, że zdjęcia z kompaktów i komórek są na tyle dobre, że mogą je wszędzie wykorzystać, a dostają je za darmo od użytkowników ich portalu.
Proste, prawda? A wiekszosc w tym watku ubolewa nad losem jakby byli slepi i nie widzieli, co sie dzieje wokol.
silver56
01-12-2011, 02:11
Szczerze mowiac, nie wiem czemu sie dziwicie? Znak czasow i postepu. A wpisy tutaj to hipokryzja pelna geba. Dziwicie sie, ze sprzet coraz lepszy i pozwala zwyklym uzytkownikom robic dobre zdjecia? A kto z Was naprawia auto w autoryzowanej stacji? A moze jezdzicie do kumpla na warsztat? Kto z Was wynajmuje profesjonalnego malarza/hydraulika/itp.? Ja dzwonie po kolege i przy browarze "robimy" pokoj. Ten temat mozna mnozyc. A ze jakosc gorsza? Sory, ale sam widze po sobie, ze doplywa do mnie tyle informacji dziennie, ze zaczynam miec mniej wazne rzeczy w dupie, bo nie mam na to czasu. Kto sie bedzie martwil zdjeciami do dziennika, ba na portal, gdzie informacja zmienia sie kilkanascie minut? Za czym plakac? Za fotografem za 3000 zl? Ale po co? Zdjecie moze byc i magiczne, ale kupi sie tansze. Sam robie zdjecia, ale widze co sie dzieje. Po prostu juz dawno zdalem sobie z tego sprawe, ze z tego nie wyzyje. Jedynie cos tam "skapnie". Rownie dobrze mozecie podziekowac bankom zdjec, ze kradnie Wam chleb.
Zapominacie o jednym. To forum fotograficzne i gotujemy sie w wlasnym sobie. Ten problem to ogolno-zawodowy zamet spowodowany postepem.
imo trochę mylisz pojęcia. Ja naprawiam samochód u znajomego mechanika, ale on niestety chce za to kasę (normalny skandal :)). Hydraulik z szerej strefy też bierze kasę, chociaż mniejszą niż ten legalny. Tu chodzi o to, że firmy które będą zarabiać na twoich zdjęciach nie chcą płacić w ogóle za twoją pracę.
imo trochę mylisz pojęcia. Ja naprawiam samochód u znajomego mechanika, ale on niestety chce za to kasę (normalny skandal :)). Hydraulik z szerej strefy też bierze kasę, chociaż mniejszą niż ten legalny. Tu chodzi o to, że firmy które będą zarabiać na twoich zdjęciach nie chcą płacić w ogóle za twoją pracę.
Nie myle pojec. To Ty mnie nie zrozumiales ;) Ja napisalem, ze nie dziwie sie, ze ludzie wybieraja opcje "za mniej".
Poza tym, dla mnie jeszcze jednej aspekt tego problemu jest bardzo wazny. Panstwo i jego s****... podatki. Wystawiam fakture na 1000 zl, a musze oddac: 18% podatku dochodowego i zaplacic 950 zl ZUSu + VAT (tu wiadomo, brutto). W takim razie musze wystawic trzy razy wieksza fakture, aby miec cokolowiek. W szarej strefie robie za tysiaka. I kolo sie zamyka.
Władca Pixeli
01-12-2011, 03:09
Jak ktoś proponuje robotę za darmo czy za reklamę proponuję wysłać link
http://www.youtube.com/watch?gl=GB&hl=en-GB&v=mj5IV23g-fE
Niestety po angielsku ale jak ktoś zrozumie to będzie wiedział o co chodzi :mrgreen:
szarakdorsz
01-12-2011, 03:33
Jak ktoś proponuje robotę za darmo czy za reklamę proponuję wysłać link
http://www.youtube.com/watch?gl=GB&hl=en-GB&v=mj5IV23g-fE
Niestety po angielsku ale jak ktoś zrozumie to będzie wiedział o co chodzi :mrgreen:
To powinno być gdzieś przyklejone!
To powinno być gdzieś przyklejone!
Byłoby nawet dobrze. Zgubiłam ten link, dzięki za przypomnienie!
Tommy, Twoje przypadki rozwalają... Chociaż stają się już i moją codziennością, jednak ciągle trudno wierzyć w perfidność ofert...
Sendilkelm
01-12-2011, 11:44
Zastanawiałem się czy to ktoś w końcu napisze :)
Nawet na tym forum widać objawy tego w dziale CAFE i to właśnie osoby zajmujące się fotografią chcą za darmo:
- porady prawnej
- przeniesienia strony na inny serwer
- jakiegoś skryptu wyświetlającego pokaz slajdowych, żeby nie trzeba było klikać
Co do samochodów i warsztatów. Ileż to osób same zmieniają koła na zimę. Nie mówię o oponach, ale jak ktoś ma opony zimowe na innych felgach, aby zaoszczędzić sam to robi, bo przecież umie :) Ja np. sam tego nie robię, bo ten czas wolę wykorzystać na swój zawód i zarobić na zmianę kół w warsztacie - co z tego, że umiem. Umiem, bo jak w szczerym polu zepsuje mi się samochód, to założę zapasowe, żeby dojechać do warsztatu.
docxxx ma rację, w każdym zawodzie jest to samo i psioczenie fotografów, że tutaj inni psują rynek jest bez sensu, bo sami robią to z innymi rynkami.
Władca Pixeli
01-12-2011, 17:11
http://biznes.onet.pl/szukamy-frajera,18563,4936945,1,news-detal
Mi tylko pewna dama proponowała seks w zamian za 190zł jaki była mi winna za zdjęcia
Masz te zdjęcia jeszcze? Może bym ją spłacił ;)
Hmm, a spłacasz seksem? ;)
Hmm, a spłacasz seksem? ;)
Z zasady pomagam biednym ;)
A czasem za seks umieszczę linka tekstowego na swojej stronie (ale tylko do 12-tu znaków).
A wrócę jeszcze do pani Eli Gowin (ikony fotografii).
Oto jeden z przykładów zdjęcia z ich studia:
http://www.elagawin.pl/fotograf/html/wystawa_6_43.html
Zastanawiająca stylizacja... włosów ;)
Niestety nie mogę tu wkleić linka do jednego zdjęcia znanej modelki, zdjęcie robione przez profesjonalnego fotografa, potem profesjonalna obróbka. Nogi wyglądają jak narysowane w paincie, ogólnie to zdjęcie tak obrobione, że w 256 kolorach się zmieści. W każdym razie modelka miała dość długie włosy, za łopatki. Na zdjęciu jest tak ustawiona, że ręka podniesiona do góry i akurat kosmyk włosów wystaje spod pachy. Wygląda jakby miała dżunglę. Zdjęcie wyszopowane na całego, ale to zostało i straszy :)
Jesteś nienormalny - człowieku idź się leczyć! Za takie rzeczy powinno się dostać dożywotniego bana!
Co za człowiek - przecież przez to mogłem zostać impotentem do końca życia...
A zapowiadało się tak pięknie..bleeee
Jesteś nienormalny - człowieku idź się leczyć! Za takie rzeczy powinno się dostać dożywotniego bana!
Co za człowiek - przecież przez to mogłem zostać impotentem do końca życia...
A zapowiadało się tak pięknie..bleeee
Przepraszam... Miałem gorszy dzień i musiałem się na kimś wyżyć. Tym razem padło na Ciebie ;)
Przeprosiny przyjęte ale nici z dzisiejszej ochoty ...
Znaczy się, że tym sposobem proponujesz seks koledze Krzyśkowi?? ;)
Krzysiek B
04-12-2011, 20:35
By rozwiać wszelkie wątpliwości.
Odpowiedziałem jej, że propozycja jest ciekawa ja jednak wolę zapłatę.
Pani zapłaciła 100zł reszty nie dopłaciła , bo podobno wydała na lekarstwa i więcej się nie pokazała.
Minęło już trochę czasu więc propozycja zdaje się nie aktualna ;)
A wrócę jeszcze do pani Eli Gowin (ikony fotografii).
Zastanawiająca stylizacja... włosów ;)
Dobrze mi robisz na odchudzanie.
Gdy zobaczyłem to rano nie zjadłem śniadania.
Mimo wszystko wole się odchudzać mniej drastycznymi metodami.
A tak nie jest? Miej oficjalnie działalność gospodarczą, płać ZUS, kup sprzet fotograficzny i komputerowy, kup oprogramowanie, amortyzuj samochód i miej takie ceny. No nie wmówisz mi, że można wszystko opłacić mają dochody po kilkadziesiąt zł z sesji. Cały problem tkwi w gigantycznej szarej strefie charakterystycznej dla tej branży. Nie chodzi o zamknięcie zawodu, ale o to by konkurencja była uczciwa. Tego się nie doczekamy, wiec każdemu odradzam zostanie fotografem zawodowym.
Zgadzam się w pełni.
Zrozumie to ten, kto oficjalnie, legalnie i uczciwie uprawia ten zawód.
RobertMiernik
04-12-2011, 23:04
Oj już nie przesadzajcie, 20 lat temu mało która się goliła i dzieci jakoś się rodziły (w kontekście odchodzącej ochoty).
Co tu sami tacy młodzi co dziewczyny to dopiero w zepsutymi i znieprawionym 21 wieku oglądali?? ;)
mateo912
04-12-2011, 23:08
Oj już nie przesadzajcie, 20 lat temu mało która się goliła i dzieci jakoś się rodziły (w kontekście odchodzącej ochoty).
Co tu sami tacy młodzi co dziewczyny to dopiero w zepsutymi i znieprawionym 21 wieku oglądali?? ;)
do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja :D
W latach 50 to trzeba było z maczetą iść do łóżka:
UWAGA tylko dla osób pełnoletnich
Nie należy oglądać przed posiłkami i spaniem
Tomitom! Nie oglądaj pod żadnym pozorem!
http://www.cda.pl/grafika/29954d1
Ostrzegałem!
szarakdorsz
05-12-2011, 02:18
Meh... I'v seen worse.
hepihipi
09-12-2011, 11:06
Niestety, muszę się zgodzić z kilkoma przedmówcami. Jesteście hipokrytami. Chcecie modelki za darmo ? A w imię czego te dziewczyny mają dla was tracić swój czas i pozować za darmo ? Za zdjęcia do portfolio ? Toć to taka sama sytuacja jak w przypadku tej odzieży. Wstyd mi za was normalnie.
Generalnie popieram fakt, że rynek jest coraz gorszy. Zgadzam się tez z problemem z szara strefą. Niestety jestem w podobnej sytuacji, choć nie jako fotograf. Od kilku ładnych lat tworzę strony internetowe. Niestety rynek w mojej branży też psuja studenci, którzy za stronkę potrafią wziąć 200 zeta, bo nie muszą organizować stanowiska pracy ani odprowadzać podatków czy też ZUS-ów. Tak więc mam bardzo podobną sytuację do waszej. Jednak zdążyłem się przyzwyczaić i jeśli kogoś nie stać na moje usługi to po prostu takich klientów olewam.
A żeby było w temacie, to miałem kiedyś także kilka zabawnych sytuacji :)
1. Rozmawiam z klientem o stronie dla niego. Mówię, że mogę to zrobić tak i tak, będzie to prosta stronka i będzie kosztowała 500 zł (teraz nie pamiętam ile to było ale coś w tych okolicach, normalna rynkowa stawka wtedy dla znajomych :)). Koleś na mnie patrzy i ledwo się odzywa (jakby go przytkało) : "Eeeeeee, to nie. Gadałem ze szwagrem niedawno i on mi mówił, że za flaszkę mi zrobi stronę." W takich przypadkach mówię "Dziękuję, do widzenia" i tyle. Nie ma co się rozwodzić.
2. Wprowadzamy się do nowego biura i rozmawiam z jednym z malarzy. Rozmawiamy o naszej pracy i nagle malarz mówi, że chce stronę. Więc mu mówię od razu cenę, że prosta strona z CMS-em to około xxx zeta netto. Koleś do mnie że się cenie i że to za drogo. Więc ja się go pytam ile potrzebuje pracować (bez kosztów materiału) aby zarobić xxx zeta (tyle co za prosta stronkę). On mi na to że dwa do trzech dni. Więc mu mówię, że zrobienie porządnie strony to dla mnie co najmniej tydzień więc kto tu jest drogi ? Koleś się zamknął i zapuścił buraka. Więcej o nic nie pytał.
3. I ostatnia : Przychodzi do mnie klient (właściciel jakiejś małej fabryki) i mówi, że chce stronę i od razu pyta "ile będzie rabatu, bo w biznesie to rozmowy zaczyna się od rabatów, bo teraz każdy daje rabat". Więc mówię kolesiowi, że najprostsza stronka z CMS kosztuje po rabacie tyle a tyle a rabat niech sobie sam wybierze jaki sobie życzy i niech sobie sam obliczy ile by zapłacił po normalnych stawkach.
No i takich kwiatków jest w sumie pełno. Trzeba się niestety na to uodpornić. Problemem jest teraz fakt, że w mojej branży tak samo jak w waszej byle student może wykonać zlecenie. Pytanie tylko czy klient potem nie będzie tego żałował. Moi najwierniejsi klienci są właśnie byłymi klientami takich właśnie "fachowców". Wiedzą, że muszą dobrze zapłacić za dobrą usługę.
I jeszcze jedno, nie miałem żadnego zamiaru obrażać prawdziwych studentów.
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.261825177183284.69188.195384053827397&type=3
teraz znalazlem z mojego miasta super hiper ekstra oferte profesjonalnyc sesji zdjeciowych....
woooow ale się ceni, masakra jakaś. A że charytatywnie już nikt nic nie chce robić.
Brazilianpitbull
09-12-2011, 17:34
Tak czytam, oglądam i w pewnym momencie zaczynam się dusić...
ot, dlaczego
http://www.elagawin.pl/fotograf/html/wystawa_7_0.html
UMARŁEM!!! :DDD
A tak nie jest? Miej oficjalnie działalnośc gospodarczą, płać ZUS, kup sprzet fotograficzny i komputerowy, kup oprogramowanie, amortyzuj samochód i miej takie ceny. No nie wmówisz mi, że można wszystko opłacić mają dochody po kilkadziesiąt zł z sesji. Cały problem tkwi w gigantycznej szarej strefie charakterystycznej dla tej branży. Nie chodzi o zamknięcie zawodu, ale o to by konkurencja była uczciwa. Tego się nie doczekamy, wiec każdemu odradzam zostanie fotografem zawodowym.
Sporo osób, fotografię zarobkową wykonuje jako sposób na dorobienie. Powiedzmy, nadgodziny.
W tygodniu pracują na etacie, z którego jest opłacany ZUS i to najczęściej sporo wyższy niż przy działalności.
Kupują sprzęt/oprogramowanie dla hobby (nie odpisują sobie VAT-u).
Samochód mają, bo im potrzebny do życia na co dzień (nie mają możliwości amortyzacji, odpisu paliwa itp.).
Posiadają wiedzę, narzędzia, czas i chęci, więc pracują po godzinach (jedni muszą, a inni lubią). Mogą sobie pozwolić na niższe stawki, bo potrzebne elementy do wykonywania zdjęć i tak posiadają. Spisują umowę-zlecenie, więc nie pracują w szarej strefie. Z pewnością powodują obniżanie stawek na rynku, ale czy w sposób nieuczciwy?
Nie mówię o oponach, ale jak ktoś ma opony zimowe na innych felgach, aby zaoszczędzić sam to robi, bo przecież umie Ja np. sam tego nie robię, bo ten czas wolę wykorzystać na swój zawód i zarobić na zmianę kół w warsztacie - co z tego, że umiem.
Uważasz, że jazda do warsztatu, zmiana tam kół i powrót zajmuje mniej czasu niż ich wymiana we własnym zakresie?
Sam robię to w warsztacie, ale nie ze względu na pozorną oszczędność czasu, tylko w domu nie mam możliwości ich wyważenia.
Umiem, bo jak w szczerym polu zepsuje mi się samochód, to założę zapasowe, żeby dojechać do warsztatu.
Wymieniając w warsztacie można się zdziwić. Potrafią tak dokręcić, że tym kluczykiem z bagażnika w razie potrzeby to sobie można ....
Tak czytam, oglądam i w pewnym momencie zaczynam się dusić...
ot, dlaczego
http://www.elagawin.pl/fotograf/html/wystawa_7_0.html
UMARŁEM!!! :DDD
Oglądała w młodości Pipi, to jej pozostało.
Sendilkelm
10-12-2011, 01:24
Uważasz, że jazda do warsztatu, zmiana tam kół i powrót zajmuje mniej czasu niż ich wymiana we własnym zakresie?
Sam robię to w warsztacie, ale nie ze względu na pozorną oszczędność czasu, tylko w domu nie mam możliwości ich wyważenia.
Wymieniając w warsztacie można się zdziwić. Potrafią tak dokręcić, że tym kluczykiem z bagażnika w razie potrzeby to sobie można ....
Nie, żebyśmy tu zaraz zaczęli rozmawiać o oponach, ale:
1. Tak uważam, przynajmniej w Warszawie (kół nie zmieniam), ale na opony zawsze umawiam się na godzinę konkretną jadąc do/z pracy.
2. Owszem, że można się zdziwić. Tak samo jak można się zdziwić oglądając zdjęcia po sesji :) Trzeba wiedzieć co i gdzie. Jak z każdą usługą.
Co do zmiany opon, był taki specjalista od ich zmieniania, w Szczecinie.
zaraz z watku o super ekstra hiper wypasionych ofertach zejdziemy na pytania jakie opony wybrac do mojego auta...
niech moj ot bedzie ostatni :P