Zobacz pełną wersję : Szukam godnego nastepcy D100
honda104
24-11-2011, 17:09
Dzisiaj dostalem odpowiedz od znajomego z serwisu o smierci kliicznej mojego zasluzonego w bojach D100:) Prosil bym droich forumowiczow o pomoc w znalezieniu czegos co bedzie pasowac pod moje oko:) Mam kilka dobrych szkielek, ktore pracowaly z d100 i wolal bym je zostawic N AF-S 14-24mm f/2.8G ED, N AF-S 24-70mm f/2.8G ED, N AF-S 70-200mm f/2.8G ED VR, w planie jeszcze sa jasniejsze stalki ale w tym wypadku wstrzymuje sie z zakupem. Teraz powiem co miej wiecej szukam. Idealem by byl aparat z matryca, ktora daje sporo szczeglow z duzym zakresem tonalnym i sporymi szumami przy ISO-640/800 zwyzsz, ktore sa powtarzalne przy takich samych waronkach oswietleniowych nawet przy mocnym doswietleniu. Reszta praktycznie nie istotna, no moze matryca powyzej 4MP :) Cena nie jest wieksza przeszkoda, ten aparat ma służyć do zabawy fotografia czarno biala:)
stachmuszel
24-11-2011, 17:13
Masz takie szkła, więc chciałem napisać ... D700. Ale przeczytałem:
"Idealem by byl aparat z matryca, ktora daje sporo szczeglow z duzym zakresem tonalnym i sporymi szumami przy ISO-640/800 zwyzsz, ktore sa powtarzalne przy takich samych waronkach oswietleniowych nawet przy mocnym doswietleniu"
pomyślałem o Fuji S5pro lub D200.
Pozdr.
D200 lub od biedy D80.
ps. Z tym, że D200 będzie szumiał bardziej ;)
stachmuszel
24-11-2011, 17:19
D200 lub od biedy D80.
ps. Z tym, że D200 będzie szumiał bardziej ;)
W jpg tak jak piszesz, D200 bardziej. W NEF będą szumieć podobnie.
strzel sobie D2xs (a co sie bedziesz ;)
honda104
24-11-2011, 18:34
strzel sobie D2xs (a co sie bedziesz ;)
Nie bardzo...CMOS nie chce tak latwo szumiec i jest troche ograniczony przez to. Przez rok korzystalem z tego aparatu w pracy. Teraz mam sluzbowe D3x, ktore moge gwizdnac zawsze:) Tak, ze cisnienia na dobry aparat nie mam , bo mam poprostu na codzien.
Czytam o D200 i S5pro, cos z tego wybiore. Chyba, ze jeszcze ktos cos ciekawego podsunie :)
samson09
24-11-2011, 18:40
jak zakres tonalny i ładne szumy to s5pro proponuję.
Z bardziej aktualnych D200 ujdzie, a D80 to gorsza ergonomia, ale szumieć powinien podobnie. Fuji chyba mało szumi, a w dodatku kocha światło podobno i wówczas już w ogóle szumieć chyba nie zechce.
Można też poszukać (i kupić za bezcen) D70 lub D70s - szumy tylko ciut mniejsze niż w D100 chyba. Za to o wiele większe niż w D80/D200. ISO640 to było maks co dało się oglądać w wielu wypadkach. No i CCD.
A czemu nie kolejne D100?
Tu porównanie D70 do D100: http://www.dpreview.com/reviews/nikond70/page25.asp
(http://www.dpreview.com/reviews/nikond70/page25.asp)
samson09
24-11-2011, 19:01
Fuji szumu jak każdy aparat tylko, że nie na 640/800. Powyżej szum powiedziałbym nawet ładniejszy od nikonów. Mówi się, że matryca s5 ma szumy podobne do analogów, inna jakość.
A czemu nie kolejne D100? :) Skoro Ci pasował, to może warto poszukać tego modelu.
D200 na pewno będzie dużo łatwiejszy do znalezienia.
Edit: widzę, że mOSAd mnie ubiegł :)
Edit2: A nie myślałeś o analogowej puszce, jeśli interesuje cię fotografia czarno-biała i szumy? Bez problemu znajdziesz body, do których podepniesz swoje szkła, ot choćby F80 czy F100.
adrian3202
24-11-2011, 19:05
masz super szkła więc proponuję coś takiego; http://www.dpreview.com/reviews/kodakslrc/ jest to pełna klatka podpowiem, o parametrach zbliżonych do tego co szukasz mocowanie nikon http://www.dpreview.com/reviews/kodakdcs14n/
catintheflat
24-11-2011, 19:28
Ja myślę, że tak jak koledzy pisali D200 ;-)
Jeśli nie masz oporów jeśli chodzi o pancerność to myślę, że świetnie sprawdzi się D70 który całkiem ładnie obrazuje i szumi ;-)
honda104
24-11-2011, 19:59
Analoga mam F4 i korzystam, bardzo lubie ten aparat i swietne zdiecia robi. Tyle, ze cyfra jest duzo latwiej dotrzec do dzieci z domow dziecka i porawczych, z ktorymi prowadze zajecia.
A czemu nie kolejne D100?
Ciezko znalesc w dobrym stanie dlatego pomyslalem o czyms troche nowszym.
Kodak DCS Pro SLR/c tez wydaje sie byc bardzo ciekwa opcja, popytam sie czy nie bedzie problemow z serwisem. Moze sie skusze :)
samson09
24-11-2011, 20:32
Kodak raczej też średnio dostępny. Ja bym jednak skierował się ku s5 pro. Ale to twój wybór. :)
A przypadkiem S5 Pro nie ma mniejszych szumów od D200: http://www.optyczne.pl/55.9-Test_aparatu-Fujifilm_FinePix_S5_Pro_Podsumowanie.html
samson09
24-11-2011, 21:01
No mniejsze ma to fakt.
W Interfoto mają Fuji S2 Pro za 1100 zł. Może to będzie odpowiednie?
tego Kodaka DCS Pro to chyba w Polsce ciezko gdzies znalezc....kiedys chyba w intefoto widzialem...
samson09
25-11-2011, 11:21
U nas na giełdzie też jeden kiedyś był, ale w stanie dość opłakanym. Na allegro ostatnio też się jeden pojawił. Generalnie ciężko z nimi.
takie szkła, taki analog i pytania co wybrać. hehehe
zalatuje trollowaniem chłopaki :)
Trochę dziwny ten wymóg szumienia, bo to zawsze idzie dodać w postprocesie.
Stare puszki bym sobie podarował - D100 czy Kodak. Nieopłacalne serwisowanie, kiepsko z akku.
Jak jesteś przyzwyczajony do ergonomii Dxxx to oczywisty się wydaje D200.
Tak jak Jacek pisze- przecież ziarno mozna bez problemu dodać.
Również bym obstawiał D200 lub S5pro- zwłaszcza ten drugi ze względu na rozpietość tonalną.
ogolnie smieszne sytuacja.....wiekszosc goni za tym...zeby te szumy byly jak najmniejsze przy wiekszych ISO - a tu odwrotnie kolega chce ;)
Tak jak Jacek pisze- przecież ziarno mozna bez problemu dodać.
Również bym obstawiał D200 lub S5pro- zwłaszcza ten drugi ze względu na rozpietość tonalną.D100 miał kiepską DR, wiec jesli kolega chce mieć podobny obrazek to nie powinien sięgać po Fuji.
honda104
25-11-2011, 16:47
Co ciekawe, rozmawialem dzisiaj w pracy z szefem i zgadnijcie:) Dostalem K DCS Pro SLR/n, ktory kurzyl sie w magazynie. Zdecydowalem sie tez kupic D200.
Z tym ISO chodzi zeby pokazac dzieciakom na bierzaco co do czego jest i co zrobic zeby... Wiem, ze w fotoshopie mozna wszystko:)
Jak by ktos szukal Kodaka
SLR/n http://www.subito.it/fotografia/macchina-fotografica-digitale-kodak-dcs-pro-slr-n-piacenza-26730005.htm?last=1
SLR/c http://www.subito.it/fotografia/macchina-fotografica-professional-digitale-palermo-33733504.htm?last=1
tak ładnie szumi d200
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/214/choredziecko.jpg/)
Sapphiron
26-11-2011, 09:54
takie szkła, taki analog i pytania co wybrać. hehehe
zalatuje trollowaniem chłopaki :)
że też nikt więcej tego nie zauważył...
honda104
26-11-2011, 14:36
Moze to i troche dziwnie wyglada, ze osoba ktora pracuje jako fotograf ma "takie szkła, taki analog i pytania co wybrać." Ale naprawde mi ta wiedza na temat wszystkich aparatow nowosci technicznych nie potrzebna i mnie to wcale nie interesuje. Aparat jest tylko narzedziem, a czy bedzie taki czy inny to mnie szczeze mowiac nie obchodzi. Wystarczy zeby robil zdieca takie jak ja chce... i to mi wystarcza. Przyznasz, ze nie trzeba miec doktoratu z fizyki teoretycznej zeby rzucic kamieniem.
O takie zaszumienie mniej wiecej mi chodzilo. Dzieki za foto:)
Sapphiron
26-11-2011, 18:15
mimo wszystko szedłbym jednak w s5. szum jest bardziej "szlachetny" niż w d200, jak to mówią bardziej analogowy. Uwielbiałem jego ziarenko na papierze Kodak Endura, bardzo fajnie się to razem komponowało :)
D200 - moja ulubiona puszka. Szumi jak ta lala, ergonomi gitesmajones, żre prąd garściami i fajnie gumy odchodzą.
Polecam D200 lub superrozpiętotonalne FuFu S5Pro, który żre jeszcze więcej prądu, ale za to można duuuużo z niego wycisnąć przy krajobrazie ;).
Sapphiron
26-11-2011, 18:23
oj dużo dużo :) pokazywałem kiedyś tutaj na forum że full skali ekspozycji w ACR bez problemu wyciąga + jeszcze suwak jasności :)
A może: Kodak Pro DCS-14n - 14 Mpix, pełna klata i szumi baaardzo. :)
Sapphiron
26-11-2011, 18:27
A może: Kodak Pro DCS-14n - 14 Mpix, pełna klata i szumi baaardzo. :)
Trudny w znalezieniu nie zajechany, tragicznie słaba bateria, nie do dostania zamienna, wolny jak dziesięć nieszczęść...
Miałem przez dwa miesiące ale szlag mnie trafiał więc sprzedałem i kupiłem s5...
Nie łatwiej będzie dodać szum w LR czy nx ???? pluginów itd jest sporo, żeby była powtarzalność. A nóż się odwidzi autorowi i polubi gładź d700 ???
Ogólnie to ja też tak uważam, że autor wątku do takich szkieł jakie ma to koniecznie D700, a jak lubi szum to niech sobie doda w LR.
honda104
27-11-2011, 19:40
Nie wiem Panowie co tak cisniecie na D700. Piaslem juz, ze szukam nastepcy D100 to znaczy aparatu o takich samych lub podobnych parametrach. Nigdzie nie pisalem, ze szukam dobrego lub lepszego aparatu od D100. Jesli potrzebuje dobrej cyfrowki to biore D3x z pracy a jak mi zalezy na dobrych zdieciach to wsadzam do F4 film Fujichrome Provia 100F lub podobny, zalezy co chce robic i zadny D700/D3s/D3x nie ma polotu. Jak by mi naprawde zalezalo na jakosci w formie cyfrowej to pytal bym sie o sredni lub duzy format na ktory tez mnie bylo by stac.
Dziekuje za porady wybralem D200 i dobrym wypelnieniem bedzie Kodak, ktory dostalem z pracy.
adrian3202
27-11-2011, 20:02
fajnie ze już coś wybrałeś a z drugiej strony koledzy i koleżanki; każdy ciśnie na ,,gładź'' a za kilka lat jak znikną z alledrogo D200, D80 ,D70, D50 itp;. w tedy będzie już tylko pomarzyć o takich ,,szumach'' ale będzie za późno, bo nikt już nie wyprodukuje lustrzanki z matrycą CCD sam wciąż oglądam aukcje z modelami D200, D2h, D2x bo ergonomia w tych puszkach jest świetna i nawet dla potomnych do nauki warto zakupić, zamiast konsoli do gier ;-)
robin102
27-11-2011, 20:07
... Ale naprawde mi ta wiedza na temat wszystkich aparatow nowosci technicznych nie potrzebna i mnie to wcale nie interesuje. ...
To straszne co przeczytałem :( rzemieślnik, twórca który totalnie nie interesuje się narzędziami do swojej pracy. Masakrrrra normalnie. Pogadać z malarzem, rzeźbiarzem czy nawet glazurnikiem to wiedzą czym pracować, jak to kupić i gdzie. jaki dłuto, jaki pędzel ect. W życiu bym takiemu człowiekowi nie powierzył najmniejszej roboty. No chyba ze to taki lans na arDyste był :mrgreen:
Nie wiem Panowie co tak ciśniecie na D700....
Cisną bo to porządne prawie profesjonalne urządzenie, a szumy jakie się zażyczy i wszelakie inne profile czy to koloru czy innych dyrdymał robi się dziś w procesingu na programach Adobi ;)
Jakieś banialukowe problemy roztrząsacie, łomatko
honda104
27-11-2011, 20:23
To nie tak do konca... moim zdaniem to nie wazne czym, tylko co sie fotografuje :) Dobry malarz to i palcem dobry obraz namaluje. Czy stara czarno biala fotografia byla do niczego? Bo nie byla robiona D3s, na ISO-102400?
Honda - ludzie maja takie parcie na wysokie iso, że świata poza tym nie widzą. Nie ma co z tym wojować. Ja mam D700 i na ISO 400-800 robię od święta, a 1600 czy 2000 to już w ogóle tylko gdy się bawię.
Widzę, że forumowicze tu wpadają, dają porady, ale nie czytali całego wątku. Nie jest ważne co ty chcesz ;) ważne czego oni potrzebują.
Zamykam. Proszę nie pisać mi w tej sprawie PW z wyjaśnieniami.