PDA

Zobacz pełną wersję : Czy kuchenka mikrofalowa może stać na lodówce?:-).

krzysztofz24
24-11-2011, 16:10
Witam, dostalem mikrofalowke. Sporawa, tak ze 12-14 kg wazy. Nie mam jej gdzie postawic w kuchni.
Az sie prosi, zeby ja umiescic na lodowce:-).
Rozejrzalem, sie troche po roznych forach i zasadniczo ludzie stawiaja i sie nie przejmuja. To mnie uspokolilo i juz przekonalo. Ale jeszcze zadzwonilem na infolinie Samsunga (producent mikrofali), i nie, stanowczo nie.
A na pytanie czemu nie-bo nie zalecamy.
Az sie boje ze jakbym zadzwonil na infolinie Liebherra(producent lodowki), to mnie odsadza od czci i wiary, ze na ich lodowke chce wladowac mikrofale.:mrgreen:.

Jedyne co mnie zastanawia to czy mikrofalowka jakos nie wplynie na prace(nie zaszkodzi) lodowki. Bo w instrukcji pisze, ze moze zaklocac np dzialanie telewizora czy radia.
Tak wiem, lodowka to nie sprzet RTV;-).
Lodowce nie zaszkodzi takie obciazenie?

Jakie sa wasze doswiadczenia, jako praktykow?
W koncu w Cafe mamy porady dotyczace wszystkiego:-).

ASAHI
24-11-2011, 16:18
Kurczę, nie słyszałem żeby nie mozna było stawiać na lodówce mikrofali. Ale może ktoś przedstawi naukowe uzasadnienie?

wonito
24-11-2011, 16:22
nic się nie stanie
jak mieszkałem we Wrocku miałem mikrofalówkę na lodówce przez 7 lat i żadnych problemów nie było z ani jednym ani drugim sprzętem
Teraz mam dwudrzwiową lodówkę tuż obok niej mikrofalówkę i piekarnik i też nic się nie dzieje od 5 lat... choć...
w sumie w tamtym roku siadł moduł steryjący....
ale to na pewno nie przez mikrofalówkę ;)

Matey3000
24-11-2011, 16:22
W mojej kuchni stale 3 lata, teraz nie stoi bo zmienilem kuchnie. Nic lodowce nie bedzie.

Greg77
24-11-2011, 16:24
Mozna! Mikrofale nie maja prawa wydostawac sie poza urzadzenie, wiec jaki moze miec wplyw na lodowke pudelko?

Art Erie
24-11-2011, 16:25
Ja nie widzę w takim zestawieniu nic zdrożnego, przynajmniej w przypadku zwykłej lodówki. To zwykłe blaszane pudło ogacone pianką poliuretanową z wbudowanym silnikiem elektrycznym i kompresorem; do tego jakiś tam prymitywny termostat i jest komplet.
Chyba, że masz lodówkę naszpikową elektroniką z monitorem i podłączeniem do internetu ;) Ale tutaj też bym się nie przejmował, mikrofale muszą być ekranowane i spełniać jakieś tam normy ze względu na ludzi nie tylko elektronikę.

Paablitos
24-11-2011, 16:26
Ja bym spokojnie stawial... nic nie bedzie.
Przypuszczam, ze jakbys zapytal czy mozesz mixer postawi na lodowce, tez by 'nie zalecali'...

krzysztofz24
24-11-2011, 16:28
Kurczę, nie słyszałem żeby nie mozna było stawiać na lodówce mikrofali. Ale może ktoś przedstawi naukowe uzasadnienie?

Raczej nie ja:-). Pania na infolini tez przytkalo jak spytalem tak jak ty;-).

Greg77 Mikrofale wydostawac sie nie maja prawa, no ale kuchenka mikrofalowa moze wplywac na zaklocenia w ptacy telewizora. Tak pisze w instrukcji.
A lodowki?

Takze juz, juz chce ja stawiac...ale pewien nie jestem;-)

Art Erie...gdzie tam, zwykly podstawowy model Liebherra, tak z 1,6m wysokosci, bez abs-u i innych wodotryskow:-)

Art Erie
24-11-2011, 16:35
Tyle, że TV to odbiornik o dość dużej czułości, a zakłócenia mogą przenosić się też po lini zasilania.

zdyboo
24-11-2011, 16:41
Tyle, że TV to odbiornik o dość dużej czułości, a zakłócenia mogą przenosić się też po lini zasilania.

Ale nie powinny. Urządzenia elektryczne dopuszczone do obrotu w UE powinny spełniać wymagania dyrektywy EMC. W trakcie badania urządzeń sprawdza się zarówno zakłócenia promieniowane, jak i przewodzone.
Jak jakieś urządzenie sieje, tak, ze nie da się w trakcie jego pracy oglądać telewizorni na przykład, to coś jest nie tak, bardzo nie tak.

Majek
24-11-2011, 16:45
Buehehehe... No to się obśmiałem...

To nie wiesz, że na infolinii Ci będą zabraniać wszystkiego, co choć nawet z minimalnym prawdopodobieństwem może spowodować im jakieś problemy? Ot, zabezpieczają się, jak mogą przed zawracaniem doopy. ;-)

Hertha
24-11-2011, 16:46
Buehehehe... No to się obśmiałem...

To nie wiesz, że na infolinii Ci będą zabraniać wszystkiego, co choć nawet z minimalnym prawdopodobieństwem może spowodować im jakieś problemy? Ot, zabezpieczają się, jak mogą przed zawracaniem doopy. ;-)

Ja zadzwoniłem, czy mogę postawić lodówkę na mikrofali i mi też odradzali :)

Art Erie
24-11-2011, 17:01
Ale nie powinny. Urządzenia elektryczne dopuszczone do obrotu w UE, powinny spełniać wymagania dyrektywy EMC. W trakcie badania urządzeń sprawdza się zarówno zakłócenia promieniowane jak i przewodzone.
Jak jakieś urządzenie sieje, tak, ze nie da się w trakcie jego pracy oglądać telewizornii na przykład, to coś jest nie tak, bardzo nie tak.

Zgadzam się, nie powinny.

Wojteksw
24-11-2011, 17:14
To ja powiem z własnego doświadczenia, kiedyś miałem niską lodówkę z zamrażalnikiem u góry. Z braku miejsca też postawiłem bardzo dużą kuchenkę mikrofalową i kiedy ona długo pracowała, np. gotowanie ryżu, to zauważyłem rozmrażanie się w górnej części zamrażalnika lodówki. Początkowo nawet tego faktu nie skojarzyłem, ale faktycznie tak było. Zaznaczam były to pierwsze kuchenki mikrofalowe, kiedy zbliżyło się rękę do kuchenki na odległość około 50 cm to włosy na przedramieniu stawały dęba. Teraz już robią lepsze ekrany i takich efektów nie powinno być.

Majek
24-11-2011, 17:14
A tak generalnie, to trzeba sobie założyć, że instrukcje poszczególnych urządzeń są tak napisane, żeby nawet największy imbecyl po przeczytaniu (i ewentualnie zrozumieniu) tej instrukcji nie zrobił krzywdy ani sobie, ani urządzeniu. Bo później firma by miała problemy, że komuś poleciał na nogę np. telewizor, a w instrukcji nie było napisane, żeby go stawiać na pewnym i stabilnym podłożu. A konsultanci na infoliniach nie są specjalistami w danej dziedzinie, bo oprócz sprzętu AGD firmy X obsługują chemię gospodarczą firmy Y, pieluchy dziecięce firmy Z oraz słodycze firmy jakiejś tam jeszcze innej. I jak dzwoni do nich ktoś i pyta o pralkę, czy mikrofalówkę, to udzielają takiej odpowiedzi, jaką mają podaną w instrukcji (a oni maję te same instrukcje, tylko trochę rozszerzone i inaczej podane, żeby było łatwiej znaleźć informację). Także zadawanie pytań pani w jakimś odległym od pierdylion kilometrów (często poza granicami kraju) callcenter natury naukowo - pragmatycznej całkowicie mija się z celem. Oni odpowiedzą tak, jak mają napisane w instrukcji.

FajaR
24-11-2011, 19:30
Od przeszło 8miu lat micro stoi na lodówce (zamrażalnik na górze) i żadnych negatywnych efektów nie zaobserwowałem. Nic się nie rozmraża ani nie psuje, lodówka wciąż ta sama, micro też. Sprzęt to żaden szczyt techniki, lodówka ARDO ze średniej półki cenowej i siakaś noname micro z marketu kupiona chyba z 12lat temu do podgrzewania parówek i rozmrażania pizzy (i zepsuć się podła nie chce a głupio w pełni sprawną wywalić :D )

Michał Jędrak
25-11-2011, 20:26
Krzysztof24, nie odbierz tego jako złośliwość z mojej strony, no ale uśmiałem się z lekka z faktu dzwonienia na infolinię samsunga. Po prostu pojawił się kontrast pomiędzy mną, który ostatnio palił płyty CD w mikrofali a Tobą, który ma aż tak wysublimowane obawy. Mi by nawet do głowy nie przyszło martwić się o coś takiego. A skoro mikrofala stoi już bezpiecznie, to wrzuć płytę CD i będzie super zabawa :-)

costi
25-11-2011, 21:51
To ja powiem z własnego doświadczenia, kiedyś miałem niską lodówkę z zamrażalnikiem u góry. Z braku miejsca też postawiłem bardzo dużą kuchenkę mikrofalową i kiedy ona długo pracowała, np. gotowanie ryżu, to zauważyłem rozmrażanie się w górnej części zamrażalnika lodówki. Początkowo nawet tego faktu nie skojarzyłem, ale faktycznie tak było. Zaznaczam były to pierwsze kuchenki mikrofalowe, kiedy zbliżyło się rękę do kuchenki na odległość około 50 cm to włosy na przedramieniu stawały dęba. Teraz już robią lepsze ekrany i takich efektów nie powinno być.

Dziwę Ci się, że trzymałeś ta mikrofalę, jeśli pół metra od kuchenki natężenie pola było takie, że dało się je od razu wyczuć. Natychmiast pozbyłbym się takiego wynalazku, bo to jest zagrożenie dla zdrowia.

A odpowiadając na pytanie z tematu - jeśli mikrofala to nie jest produkt firmy krzak i ma jakieś certyfikaty inne niż China Export, to można spokojnie stawiać na czymkolwiek.

credka
25-11-2011, 22:29
A ja z kolei słyszałam, że na lodówce nie powinno się stawiać żadnych "obcych" obciążeń...

eskimos
25-11-2011, 23:47
Troche teorii :

- na lodowce wolno stojacej nie powinno sie stawiac zadnych dodatkowych przedmiotow, chodzi bardziej o bezpieczenstwo ludzi niz lodowki, przy takiej lodowce nikt nie bawi sie z poziomica bo nie musi idealnie pasowac do drzwi od szafy, wiekszosc ludzi ustawia ja "w miare prosto" i byle sie nie gibala.

- wiekszosc sprzetu AGD wytwarza jakies wibracje i taka mikrofala moze najnormalniej spasc (teoretycznie wg specow)

- nowe lodowki na aluminiowych ramach profilowanych moga slabiej znosic obciazenia (nawet na pudle jest znaczek zeby nie magazynowac jedna na drugiej mimo ze paczka jest zabezpieczona drewniana rama i grubymi styropianami) co moze doprowadzic do nieszczelnosci a co za tym idzie, zalaniem kuchni, wiekszym zuzyciem pradu, psujacym sie jedzeniem itp.

Teraz troche praktyki i z zycia wziete

- wbrew temu co mowia spece od np Gaggenau nie slyszalem zeby komus cokolwiek spadlo z lodowki
- moja mikrofalowka stoi na lodowce

:mrgreen:

Art Erie
25-11-2011, 23:50
[...]- moja mikrofalowka stoi na lodowce :mrgreen:

Eskimos! Ale po co Ci lodówka ???

:mrgreen:

credka
25-11-2011, 23:57
Eskimos! Ale po co Ci lodówka ???
Podobno tak się tam ogrzewają... ;)

eskimos
26-11-2011, 00:01
Podobno tak się tam ogrzewają... ;)

Spie w niej przez tydzien wiosna albo jesienia, jak mnie grypa dopada :mrgreen:

Nie ma sie co smiac, jeszcze ze dwa tygodnie i wylaczam zamrazarke :wink:

costi
26-11-2011, 04:25
- wiekszosc sprzetu AGD wytwarza jakies wibracje i taka mikrofala moze najnormalniej spasc (teoretycznie wg specow)

- nowe lodowki na aluminiowych ramach profilowanych moga slabiej znosic obciazenia (nawet na pudle jest znaczek zeby nie magazynowac jedna na drugiej mimo ze paczka jest zabezpieczona drewniana rama i grubymi styropianami) co moze doprowadzic do nieszczelnosci a co za tym idzie, zalaniem kuchni, wiekszym zuzyciem pradu, psujacym sie jedzeniem itp.

Nie wiem, jak szybko musialby zasuwac talerz w mikrofalowce, zeby ona z czegokolwiek spadla :lol: To nie beben w pralce.

Juz predzej uwierze w punkt drugi, choc to tez mocno naciagana teoria. W transporcie paczka jest narazona na telepanie sie, wstrzasy itp atrakcje, wiec nie stawianie jednej na drugiej ma sens. Ale w warunkach domowych, gdy wszystko sobie spokojnie i stabilnie stoi?

jackrabbit
26-11-2011, 11:45
chodzi o to ze mikrofalowka stojac na lodowce moze byc za wysoko i przy obsludze takowej moze cos nam spasc na glowe (jak ktos ma 160 cm wzrostu), proste

eskimos
26-11-2011, 13:01
Nie wiem, jak szybko musialby zasuwac talerz w mikrofalowce, zeby ona z czegokolwiek spadla :lol: To nie beben w pralce.

Juz predzej uwierze w punkt drugi, choc to tez mocno naciagana teoria. W transporcie paczka jest narazona na telepanie sie, wstrzasy itp atrakcje, wiec nie stawianie jednej na drugiej ma sens. Ale w warunkach domowych, gdy wszystko sobie spokojnie i stabilnie stoi?

Magazynowanie nie transport a to spokojnie i stabilnie w 90% przypadkow wyglada tak jak opisalem "w miare prosto i byle sie nie gibalo" i ze stabilnoscia ma niewiele wspolnego :wink:

krzysztofz24
04-12-2011, 00:35
Krzysztof24, nie odbierz tego jako złośliwość z mojej strony, no ale uśmiałem się z lekka z faktu dzwonienia na infolinię samsunga. Po prostu pojawił się kontrast pomiędzy mną, który ostatnio palił płyty CD w mikrofali a Tobą, który ma aż tak wysublimowane obawy. Mi by nawet do głowy nie przyszło martwić się o coś takiego. A skoro mikrofala stoi już bezpiecznie, to wrzuć płytę CD i będzie super zabawa :-)

E, no spoko:-). Absolutnie nie odczytam tego jako zlosliwosci. Zreszta mam juz ta mikrofale na lodowce i na razie wszystko ze strony tej mikrofali i lodowki jest spoko. Nie "gryza" sie nawzajem;-).
Zap[ewniam, ze nie mialem zadnych wysublimowanych obaw:-). Poprostu poszperalem na necie po roznych forach, a podczas czytania instrukcji napatoczyl mi sie numer na infolinie, to se dryndnalem;-). Pani byla bardzo przejeta i nawet konsultowala sie ze specjalistami:-). Takze oficjalna wersja Samsunga, brzmi zeby nie stawiac.
U mnie stoi, od niedawna, ale nic nie zapowiada awarii.

A tak szczerze mowiac to odpisuje ci w sumie dlatego, bo bardzo mnie ciekawi po co wsadzales plyty CD do mikrofali:-), cos fajnego sie wtedy dzieje:-)?. Bo raczej nie bede probowal;-).

P.S Nie wiem czy wierzyc, ale podobno w instrukcjach na rynek amerykanski pisze, zeby nie suszyc w mikrofali kotow:-).

Seeker
04-12-2011, 06:08
Wyczytałem na jakimś kartonie po lodówce, że nacisk na niego
nie powinien przekraczać 5000 N. Aż mnie zastanowiło, czy komuś
zera się nie pomerdały, ale gdyby nawet jedno ująć, to mikrofala
nadal tyle nie waży (i sporo brakuje).

manfred
02-11-2014, 22:40
Ej mikrofalowcy. Mam pytanie co lubicie przyrządzać w kuchence mikrofalowej. Ja ostatnio gotowałem hmm kolby kukurydzy na 4 minuty. I powiem fiu fiu smakowało mi. Co jeszcze robicie w mikrofali?

RobertMiernik
02-11-2014, 22:42
Nadaje się do wszystkiego co ma odrobinę wody.

Kapelusze pieczarek nabite boczkiem, serem i odrobiną masła

manfred
02-11-2014, 22:48
O masakra na ile minut? No a ten boczek to sie jakoś tak nie ugotuje :-)

RobertMiernik
02-11-2014, 23:04
ma się gotować ;)
minut nigdy nie sprawdzam, tyle ile trzeba ;)

manfred
02-11-2014, 23:05
Póki co skupię sie na warzywach.

doktor
02-11-2014, 23:40
Póki co skupię sie na warzywach.

To może papryka nabita boczkiem?

drhardware
03-11-2014, 16:09
U mnie też wiele lat stała mikrofala na lodówce, teraz stoi obok. Moim zdaniem wskazanie producenta, aby nie stawiać mikroweli na lodówce wynika z faktu, że łatwiej się oblać gorącym i poparzyć twarz i góre.

velaskez
03-11-2014, 20:25
Ej mikrofalowcy. Mam pytanie co lubicie przyrządzać w kuchence mikrofalowej. Ja ostatnio gotowałem hmm kolby kukurydzy na 4 minuty. I powiem fiu fiu smakowało mi. Co jeszcze robicie w mikrofali?

Piekę chleb na przykład :mrgreen:
vvAYGBFyRTU

Zolty
05-11-2014, 20:03
ja robilem sobie kawe, tzn gotowalem wode.... z braku innych sprzetow kuchennych zdatnych do tego celu.