Zobacz pełną wersję : Photoshopa uaktualnisz tylko o jedną wersję – użytkownicy protestują
http://osnews.pl/adobe-opamietaj-sie/
Prze tyle lat na spotkaniach adobe tłoczyli nam do głowy że można zrobić upgrade praktyczniE z każdej wersji . A tu takie zaskoczenie.
Kurde nie chcę wersji 5, czekałem na 6tke
de Fresz
24-11-2011, 12:47
Pięknie sobie panowie z Adobe strzelają w kolano. Chcą nakręcić nabywców na licencje czasowe, a w połączeniu z ich ostatnim zwyczajem wprowadzania w nowych wersjach głównie bzdetów, doprowadzą tylko do jak najdłuższego przesiadywania ludzi na starszych wersjach i apgrejdów wyłącznie wtedy, gdy będą do tego zmuszeni przez nowy system, otoczenie itd. I bardzo dobrze, bo od pewnego czasu ta firma udowadnia, że Mały Mientki to wcale nie są takie straszne chłopaki, osobiście życzę im wszystkiego złego – może się otrząsną.
No to świetnie, kupiłem kilka dni temu za dobrą cenę polskiego CS3. :(
Wszystkiego złego ja Tobie też życzę.
Jak nie znasz ludzi to tak łatwo się ich przeklina.
cały świat szuka kasy gdzie i jak może. są firmy, które skasowały już uaktualnienia (upgrade'y) jakiś czas temu...można kupowac tylko pełne wersje. dziwne to trochę ze strony Adobe, bo środowisko kupujące PS jest ciekawą grupą srodowiskową, podejrzewam, że b. lojalną. kasowanie możliwości tańszego kupowania następnej wersji przez istniejących klientów nie jest dobrym krokiem i jestem przekonany, że zdecydowała prosta kalkulacja w excelu, w której nie widać liczb o satysfakcji, percepcji, lojalności. od tego są oddzielne badania, ale one pokażą wyniki dopiero za rok. może wtedy ktoś się obudzi i być może przywróci upgrade'y...czas pokaże kto miał rację...
RobertMiernik
24-11-2011, 13:38
Tyle, że nie mając alternatywy nie masz raczej też wyboru, są świadomi tego, że są monopolistą więc mogą sobie 'uczucia' klientów traktować z dużą dozą dowolności...
doprowadzą tylko do jak najdłuższego przesiadywania ludzi na starszych wersjach
Tym bardziej, że w PS CS6 coś nie mogę się dopatrzyć rewolucji rzucającej na cyce.
de Fresz
24-11-2011, 18:08
Tym bardziej, że w PS CS6 coś nie mogę się dopatrzyć rewolucji rzucającej na cyce.
A jest gdzieś jakaś lista zapowiadanych ficzersów? No i który z CS-ów oferował coś rewolucyjnego z praktycznego punktu widzenia? Jeśli pominąc ACR-a (który też idzie na przód małymi kroczkami), to mi na myśl przychodzą pojedyńcze funkcje. Nowy sposób zarządzania warstwami w CS2, Warp, Smart Objects, HDRy, parę nowych filtrów. W CS3: natywność pod MakIntele, nowa pieczątka (też nieidealnie rozwiązana, ale ta funkcjonalność marzyła mi się od czasów piątki), znośne klejenie panoram, Smart Filtry o żałosnej prędkości działania, B&W. CS4 to głównie wzrost wydajności na Win i zmiana warstw korekcyjnych, która doprowadza mnie do szału. CS5 to lepsza wydajność na Maki i właściwie tyle, może jeszcze Puppet Warp, Refine Mask (niewielkie ułatwienie) oraz kompletnie skopane ścieżki. Acz niemal w każdej wersji pojawiała się masa pierdół bez praktycznego zastosowania, czasem ze względu na skierowanie do zupełnych amatorów (w sofcie za kilkaset dolców?), czasem z racji marnej implementacji. Gdyby nie ACR, bez żalu mógłbym wrócić do CS3.
Tak w ogóle to trochę dziwna, że żadna firma nie chce podjąć walki z Adobe choćby właśnie w kwestii programu do obróbki grafiki 2d. Jest niby Paint Shop Pro, ale odstaje dość znacznie od PS'a. Chyba, że Adobe ma patenty na większość rozwiązań i konkurencja nawet jakby chciała to nie może nic zrobić...
A jest gdzieś jakaś lista zapowiadanych ficzersów? No i który z CS-ów oferował coś rewolucyjnego z praktycznego punktu widzenia? Jeśli pominąc ACR-a (który też idzie na przód małymi kroczkami), to mi na myśl przychodzą pojedyńcze funkcje. Nowy sposób zarządzania warstwami w CS2, Warp, Smart Objects, HDRy, parę nowych filtrów. W CS3: natywność pod MakIntele, nowa pieczątka (też nieidealnie rozwiązana, ale ta funkcjonalność marzyła mi się od czasów piątki), znośne klejenie panoram, Smart Filtry o żałosnej prędkości działania, B&W. CS4 to głównie wzrost wydajności na Win i zmiana warstw korekcyjnych, która doprowadza mnie do szału. CS5 to lepsza wydajność na Maki i właściwie tyle, może jeszcze Puppet Warp, Refine Mask (niewielkie ułatwienie) oraz kompletnie skopane ścieżki. Acz niemal w każdej wersji pojawiała się masa pierdół bez praktycznego zastosowania, czasem ze względu na skierowanie do zupełnych amatorów (w sofcie za kilkaset dolców?), czasem z racji marnej implementacji. Gdyby nie ACR, bez żalu mógłbym wrócić do CS3.
Jest beta. Nie miałem czasu się intensywniej pobawić, ale na pierwszy rzut oka największą rewolucją jest ciemnoszary layout a'la Lightroom (na szczęście udało się natychmiast wyłączyć). W CS5 wprowadzono przynajmniej genialne Refine Edge i b, mocno dłubnęli w ACR.
To cs4 udoskonalone w cs5
A coś wiadomo kiedy cs6 mają sprzedawać, bo kurde przymierzam się do cs5.5?
GoOrange
26-11-2011, 16:19
Ale czy mając CS5 można będzie zrobić upgrade do CS7? Bo rozumiem że analogicznie CS6 zamknie możliwość aktualizacji do CS8.
Co do alternatywy dla PS-a, zastanawiałem się kiedy i czy Apple...
Nie to chyba będzie działało w drugą stronę: upgrade CS7 będzie umożliwiał aktualizacje tylko z wersji CS6.
A coś wiadomo kiedy cs6 mają sprzedawać, bo kurde przymierzam się do cs5.5?
Kwiecień
Michał Jędrak
01-12-2011, 01:25
W grafice 2D już nie pojawia się na tyle dużo nowości, aby kupować wersję po wersji. Jak ktoś miał CS2 to spokojnie mógł sobie poczekać do CS5 i ja teraz mam CS5 i spokojnie sobie poczekam do CS7 lub CS8. Właśnie takich klientów jest najwięcej i dlatego robią cięcie. Kiedyś pomiędzy PS4 a PS5 był kosmos, pomiędzy PS6 a PS7 też. Jeśli przejrzy się różnice pomiędzy CS2 a CS5 to lista jest długa, ale sporo jest tweaków czysto technicznych (improved tamto i improved siamto), lecz interfejs i tzw. user experience pozostaje podobny. No i Adobe się skapował, że ludzie kupują PSa 'w kratkę', więc stąd zamęt. Ogólnie szkoda, ale co tu robić...
RomanZWrocławia
01-12-2011, 09:45
Kolejny raz kopiuję tekst ze strony Thoma Hogana http://www.bythom.com/
Na temat posunięć Adobe:
Congress Can't Raise Taxes, But Adobe CanNov 27 (commentary)--I get it. Adobe wants to move to a subscription model where everyone is on the current version. There's only one problem: ultimately, their pricing is too high to justify mass consumption and those users balk at the subscription model due to cost.
What am I complaining about now? Adobe recently decided to change their update policies for their major products: you can only get upgrade pricing if you have the most recent full point release (i.e., to get next year's CS6 as an upgrade you'll need to have CS5 or CS5.5). With Adobe approaching a one year update cycle, this means you'll need to pony up an upgrade fee of hundreds of dollars at least every two years, or else be forced to buy Adobe products at list price when you do upgrade.
The question all Photoshop users ask--which includes plenty of photographers--is how often do you really have to update and what's that cost going to be? Adobe's answer is basically now "give us US$100 to US$200 a year." Of course, they do offer specials from time to time, like the 30% off for Black Friday they announced just following their update policy change. Should you miss an update, though, Adobe will now be happy to essentially charge you for the update you skipped. Net result: a faux subscription model.
Other net result: business opportunity for competing companies. Mac users have the very good and low cost Photoshop-like Pixelmator, which has the whopping price of US$49 (intro and special offers get that to US$29). Expect more such choices to appear the harder Adobe tries to extract a yearly tithe from us. If you've got Aperture or Lightroom (and you should have one or the other), the primary thing Photoshop gives you is pixel-level editing and layering/masking. Thus, those of you balking at the update change need to start looking at products that give you those things you don't want to pay the Adobe tax for. I've already mentioned Pixelmator on the Mac. My usual recommendation on the Windows side is to look at Picture Window. It's not a direct Photoshop replacement as it tackles pixel-level changes in a different manner, but there's not a lot you'd need Photoshop for if you have Aperture or Lightroom plus something like Pixelmator or Picture Window.
Of course, one thing that locks a lot of us into Photoshop is our use of plug-ins (advanced layering, especially with Smart Objects, is another one). Worse still, the plug-ins themselves tend to need upgrading with major Adobe releases.
As much money as we have in our acquisition system (camera and lenses), the downstream system can be a larger investment. Even back in the early days of personal computers, I noted that people eventually spent far more on software, support, and output than they did on the computer itself. Consider this:
Yearly implied update to keep Lightroom/Aperture and Photoshop up to date: US$200-300
Plug-in Suites costs averaged to yearly: US$100 a suite
So, if you've got Lightroom, Photoshop, two plug-in suites, Capture NX2, and maybe another two or three software programs, the likely ongoing yearly investment for you is likely to be something on the order of US$500 or more to just stay current. That's on top of the US$1600 or so that you spent in the first place (I'm being kind and have you shopping on sales).
Who says film and processing were more expensive?
Don't get me wrong. I'm a computer geek at heart, so I have a high-end computer and a massive suite of software tools at hand to deal with virtually any pixel problem or technique I want to handle. I've willingly paid my Adobe tax, my Nik tax, my OnOne tax, my...well, you get the idea. Still, had I spent so much on the back end during the film era, my darkroom would have had a hand-carved slate counter, black carbon fiber walls, a ceiling mount titanium enlarger with an automated film/paper loading and holding system, fresh water imported from a distant glacier, and an air filtration system that the CDC would be jealous of.
Adobe needs a bit more user focus here. Scott Kelby wrote a thoughtful and intelligent response on his blog (http://www.scottkelby.com/blog/2011/archives/22903) last week, and it shows that it wouldn't take much change in attitude on Adobe's part to institute a policy like the one-revision update in a better and more user-friendly fashion than they did. Here's the thing: every time you do something that pisses off your existing and loyal customer you make it easier for that customer to go somewhere else if something even remotely equivalent comes along. I've watched software company after software company make that mistake, some more than once. Just this year I've abandoned two tools I've used for years for that very reason. In doing so, I lowered my software taxes.
de Fresz
01-12-2011, 16:04
No i Adobe się skapował, że ludzie kupują PSa 'w kratkę', więc stąd zamęt. Ogólnie szkoda, ale co tu robić...
Większość osób zrobi jednyną rozsądną rzecz: nic. Znaczy podarują sobie kolejny apdejt. Warto pamiętać, że nowa polityka dotyka ludzi, którzy Szopa już mają. A patrząc zdroworozsądkowo – bardzo niewiele jest rzeczy, które można zrobić w najnowszym Szopie, a były niemożliwe w starszym, a i to dotyczy w większości zastosowań specjalistycznych.
Zresztą nowa polityka mniej uderza w fotografów, gdzie coraz więcej można zrobić wołarkami, a Szop spadł do roli dodatku do zadań specjalnych, a bardziej w branżę graficzną. Sam apdejt Szopa, to ok. ~1000 zł, jak ktoś na tym zarabia, to może byłoby do przeżycia, gdyby w nowych wersjach znajdowały się jakieś szczególnie przydatne funkcje (gdyby pominąć LRa). Ale pakiet Design Standard to już ponad 3k zł za apdejt z wersji CS2/3, a pełna wersja ponad 6k zł (Premium ponad 7k). Jak to pomnożyć przez kilka-kilkanaście stanowisk (a to jednak firmy kupują najwięcej tego softu), to robi się pokaźny wydatek. Tak więc stawiam, że przejadą się na swojej chciwości i to zdrowo.
Updaty robić niestety trzeba. Mi starcza cs4 ale acr 6.x z nim nie chodzi i trzeba robić upgrade.
Chciałem do cs6 a tu wyjdzue taniej kupić cs6 niż robić update.
Updaty robić niestety trzeba. Mi starcza cs4 ale acr 6.x z nim nie chodzi i trzeba robić upgrade.
Masz dwa wyjścia - Lr z aktualnym ACR lub konwersja do DNG.
Lr mam aktualny, tylko wkurza mnie że za każdym razem wysyłając zdjęcie z LR do PS pyta o konwersję.