PDA

Zobacz pełną wersję : "Upadnięty" tamron 17-50

piwko2
24-11-2011, 00:00
Wczoraj, nieszczęśliwym zbiegiem okoliczności spadła torba z aparatem z wpiętym tamim 17-50. Niestety nie widziałem samego momentu upadku, ale wydaje mi się, że musiał spaść na obiektyw, ponieważ od siły uderzenia odpadl dekiel i osłona przeciwsłoneczna, która była założona "na odwrót"
Po całej akcji, zacząłem sparawdzać sprzęt i okazało się, że pierścień "zooma" ciężko chodzi.
Przed upadkiem chodził lekko i płynnie, a teraz trzeba włożyć trochę siły, żeby zmienić ogniskową.
Wygląda na to, że obiektyw ostrzy tak jak przed upadkiem.
Ma ktoś może pomysł co się mogło uszkodzić?
Rozbierać samemu, czy wysyłać do serwisu?
A możę zostawić i się przyzwyczaić?

Odyseusz
24-11-2011, 16:52
Przyznam że przykra sprawa. Dla każdego uszkodzenie sprzętu to wielki ból. Natomiast każdy ci powie, żeby samemu nie rozbierać. Po złożeniu nie tylko może być dalej bez zmian, ale focus może przestać działać. Lepiej oddać specjalistom którzy wiedza na co zwrócić uwagę przy majsterkowaniu. Z drugiej strony jeżeli nie jest bardzo ciężko, to lepiej tak niż jak u mnie w starym 18-200 - który latał jak żyd po pustym sklepie :)

piwko2
24-11-2011, 18:40
Może faktycznie na razie tak zostawię.
W weekend wyskoczę na spacerek, to zobaczę czy z AF jest wszystko ok.

Skibek
26-11-2011, 19:12
Natomiast każdy ci powie, żeby samemu nie rozbierać.
Chyba, że natrafisz na mnie ;)
Ja zawsze zachęcam do samodzielnych napraw. Szczególnie tak proste konstrukcje jak Tamron 17-50 ;)
Jaka to jest wersja? Silnikowa, czy ta lepsza? ;)

Oto link do naprawy upadniętego Tamrona 17-50 (http://www.skibek.pl/zts/2010/09/tamron-28-752-8-naprawa/). Może Ci się na coś przyda.

piwko2
26-11-2011, 20:41
Ja zawsze zachęcam do samodzielnych napraw. Szczególnie tak proste konstrukcje jak Tamron 17-50 ;)
Jaka to jest wersja? Silnikowa, czy ta lepsza? ;)

Oto link do naprawy upadniętego Tamrona 17-50 (http://www.skibek.pl/zts/2010/09/tamron-28-752-8-naprawa/). Może Ci się na coś przyda.

Wersja z silnikiem.
Dzięki za linka z instrukcją.
Kurcze, jakiś czas temu szperalem na Twojej stronce przy okazji ściągnięcia Foc cala i jakoś przeoczyłem tę instukcję.
Wezmę się za to w wolnej chwili.

Odyseusz
27-11-2011, 15:12

To będę wiedział w razie wu do kogo się zwrócić ;) Jak kiedyś rozebrałem lunetę (piracka) to do tej pory żadnego z niej pożytku :P Więc jakoś omijam optykę z daleka tym bardziej foto ;)

Skibek
30-11-2011, 15:41
Jak kiedyś rozebrałem lunetę (piracka) to do tej pory żadnego z niej pożytku
Dlatego ja kupuję tylko "oryginały" ;)