PDA

Zobacz pełną wersję : D90 problem z AF

Don_Sulco
23-11-2011, 22:44
Czołem!
Po dwóch latach użytkowania pojawił się problem z AF w moim D90.
Na bliskie odległości działa super (tak do ok 1,5 metra).
Jeśli jestem dalej od obiektu na który nastawiam ostrość to mam mydło na zdjęciu. Żadnego BF/FFa.
Sprawdzałem 3 obiektywy na innym body i tam jest OK.
Aparat był w serwisie (nie na Postępu) został przebadany, wyczyszczony ale dalej d...
Czy ktoś ma jakiś pomysł co mogło się zepsuć czy konieczna będzie wysyłka na Postępu???
Miał ktoś kiedyś podobny przypadek?
Dzięki za uwagę:)

Paradiso Perduto
23-11-2011, 23:18
nie ten dział
pokaż nam zdjęcia Twoim zdaniem nieostre
masz ekspertyzę na piśmie?

Grimes
24-11-2011, 07:45
Na jednym szkle, czy na kilku masz ten problem? Może z aparatem jest wszystko ok, tylko obiektyw fiksuje.

cezet
24-11-2011, 08:44
Na jednym szkle, czy na kilku masz ten problem? Może z aparatem jest wszystko ok, tylko obiektyw fiksuje.

Przeczytaj jeszcze raz post autora - masz tam jasną informację.

Grimes
24-11-2011, 09:37
No tak. Umknęło mojej uwadze ;)
W takim razie aparat.
Czy jak kadrujesz, to w wizjerze obraz jest ostry i aparat potwierdza ostrość?
Przydało by się zdjęcie testowe.
Cały pic polega na tym, że jak jest BF/FF to często wina leży po stronie niewłaściwego kąta ustawienia lustra, ale z tym ponoć problemu nie masz. Jeśli obraz jest ostry w wizjerze i jeśli aparat potwierdza ostrość, to w tym układzie raczej nie ma problemu. Pozostaje więc matryca- no i tu moje domysły, bo aż tak głęboko w aparat nie zaglądałem. Może być w jakimś stopniu uszkodzona i daje mydło, może być luźna i przez to zmieniła się odległość matrycy od bagnetu lub wina leży po stronie softu i aparat źle przetwarza dane.

ska
24-11-2011, 11:27
Bez przykładowych zdjęć nie ma co wróżyć z fusów..

wer
24-11-2011, 11:40
Po pierwsze czy ten efekt występuje przy LV też? Jeśli tak, to problem z matrycą, jeśli nie to problem z czujnikiem AF.

TOP67
24-11-2011, 11:46
Jakoś nie wyobrażam sobie wpływu matrycy na mydło w całym kadrze zależne od odległości.
Po pierwsze zrób ze statywu to samo ujęcie w LV. Po drugie zrób zdjęcie czegoś pod kątem, a na pewno zauważysz ostry obszar.

Don_Sulco
24-11-2011, 15:18
Witam ponownie
Dzięki za podpowiedzi.
Dziś rano zrobiłem trochę fotek w plenerze. Oprócz felernego D90 zabrałem jako zapas D70s.
Po powrocie przeglądając fotki stwierdziłem, że te z D70s są WYRAŹNIE ostrzejsze od tych z D90.
Na cropach różnica jest bardzo duża z przewagą dla D70s.
Później zabrałem się do testów ze statywem na dworze. I wyszło i np. coś takiego:
D90 + Sigma 50/1.4 (iso 400, f4):
to z bliska:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://img856.imageshack.us/img856/3329/dsc0016cl.jpg]źródło ([URL=http://imageshack.us/photo/my-images/856/dsc0016cl.jpg/)[/URL] Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
a to 2 metry dalej:

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/828/dsc0017ka.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Dla innych obiektywów podobnie:( i na LV też nie jest lepiej:(

lesiuc
24-11-2011, 15:27
Dziwne że po prawej stronie brak ostrości wogóle, a po lewej wydaje się być ostro tyle że tak jakby miał BF.
Ciężko wyrokowac na przeskalowanej fotce.
Pstryknij jakieś standardowe bateryjki :)

TOP67
24-11-2011, 15:34
Też mi wygląda na spory BF. A jak jest na LV?

Don_Sulco
24-11-2011, 15:48
Zapomniałem dodać, że w wizjerze mam ostry obraz z bliska i z daleka.
A na LV nie widać poprawy.

ska
24-11-2011, 20:10
aparat nie miał upadku? przysłona normalnie domyka się na większych wartościach?
zrób test, z jednym obiektywem do d90 jak i d70, takie same czasy i przysłona np lampki biurkowej- to być może wyeliminowało by to moje przypuszczenia co do popychacza przysłony

Don_Sulco
24-11-2011, 20:37
Aparat ani obiektyw nigdy nie upadł, przesłona chodzi na wszystkich wartościach.
Właśnie robię testy na statywie w domu z tamronem 17-50 f2.8 - na D70s żyleta, jak przełoże obiektyw do D90 mydło:(

matiax
25-11-2011, 00:15
Nie ma co kombinować, foty powinny być ostre i tyle. Wypełniaj formularz naprawy, pakuj w paczke, dzwoń po kuriera UPS i wysyłaj do serwisu samo body. Właśnie przeszedłem tą procedurę i wszystko mam teraz OK.Za dwa tygodnie masz sprzęt jak nowy ;)

Don_Sulco
25-11-2011, 10:49
Nie ma co kombinować, foty powinny być ostre i tyle.
Wina ewidentnie body, szkoda że gwarancja skończyła się parę miesięcy temu:(

TOP67
25-11-2011, 11:08
Tylko nie wyobrażam sobie wpływu body na ogólną nieostrość (poza wysmarowaniem matrycy wazeliną). A tym bardziej, że z bliska jest OK.
Pamiętaj, że cropy z D70 zawsze będą ostrzejsze. Po pierwsze mniejsza rozdzielczość, po drugie zupełnie inny filtr AA.
Jak masz blisko w okolice Astry, to możemy porównać do mojego D90 i D7000.

Don_Sulco
25-11-2011, 12:08
Zobaczcie jeszcze to (Sigma 501/4 at f4, statyw)
ta jest z d90:

http://img573.imageshack.us/img573/20/dsc0007jz.jpg]źródło ([URL=http://imageshack.us/photo/my-images/573/dsc0007jz.jpg/)[/URL] Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
a ta z d70s:

źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/193/dsc4229f.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Wg mnie to D90 zwyczajnie mydli:(
Proszę o porównanie tych fotek i opinie
Dzieki

TOP67
25-11-2011, 12:13
Jeśli ostrzyłeś na karton, to D90 ma duży BF. Na tyle duży, że jest już za ścianą, a kafelki załapały się ba brzeg GO. Pokaż to samo na LV.

Don_Sulco
25-11-2011, 12:34
Na LV dużo lepiej, sprawdzałem też na Tamronie i na LV jest znaczna poprawa.
Dziwna sprawa ale mam wrażenie, że to w serwisie coś namieszali. Zamiast poprawy jest dużo gorzej:(
Ale żeby pojawił się aż tak duży BF???
Pozgrywam fotki testowe i znów się do nich przejade.
Dzięki za pomoc

TOP67
25-11-2011, 12:43
A sprawdź jeszcze na różnych punktach AF. Szczególnie czy jest różnica między górnymi a dolnymi. To by świadczyło i kręceniu imbusem.

Don_Sulco
25-11-2011, 17:38
Właśnie sprawdzałem na górnych i dolnych punktach i tam też kicha:(
Na LV z każdej odległości żyleta:)
Jak myślicie da rade to wyregulować?

TOP67
25-11-2011, 17:46
Ale sprawdź czy na górnych i dolnych jest przesunięcie w tą samą stronę. Sprawdź też czy nie masz przesuniętych punktów AF. Wyceluj w kawałek rury znajdującej się sporo przed resztą kadru. Wyostrz na AF-C i przesuwaj aparat, aż wyostrzy na tło. Powinno być symetrycznie z każdej strony punktu AF. Sprawdź przede wszystkim dla poziomej rury.

Don_Sulco
25-11-2011, 21:29
Miałem już dość testów i zawiozłem aparat do serwisu z reklamacją usługi. Jak wróci dam znać co i jak.
Pozdr.

lesiuc
25-11-2011, 21:57
Ja dodam że jeśli ostrzyłeś na karton to i na tej z D70 nie jest w punkt. Ostrość jest z tyłu.
Jak na tak ostre szkło, ze statywu, na F4! to ostrość na pudełku jest fatalna...

Don_Sulco
26-11-2011, 11:00
Ja dodam że jeśli ostrzyłeś na karton to i na tej z D70 nie jest w punkt.
Masz rację, celowałem w karton, ale sigme testowałem przy zakupie na D90 i ostrzyła w punkt a D70s leżał w szufladzie parę lat. Jednak dużo lepiej wypada tu D70s z małym BFem od D90 z całkowitym brakiem ostrości:(

Don_Sulco
29-02-2012, 23:07
Witam ponownie
Po wielu perturbacjach wysłałem aparat do serwisu N do W-wy.
Po niecałych dwóch tygodniach wrócił do mnie z informacją:
- regulacja geometrii korpusu według specyfikacji producenta,
- regulacja systemu autofocusa zgodnie ze specyfikacją producenta
Wymagane części - WASHER T=0.06
Całość z wysyłką kosztowała mnie 223 pln.
Z uwagi na brak wolnego czasu na focenie pstryknąłem parę fotek i na podglądzie stwierdziłem, że mam sprawne body.
Później zakupiłem Sb-700 i mocno podjarany z nowego nabytku dawaj pstrykać foty dziecku.
I pojawia się problem - na 20 fotek 1 (JEDNA) z ostrością tam gdzie chciałem, cała reszta zwyczajne mydło bez wskazania na FF/BF. Na LV to samo i z/bez lampy też kicha. Jestem właśnie na etapie testów bateryjek itp. OSTROŚCI BRAK:(
Co robić???

TOP67
29-02-2012, 23:19
Porównać z innym D90 w tych samych warunkach. Najlepiej na innym szkle.

mad_mark
01-03-2012, 18:19
Czy D90 długo szuka ostrości? Jak dla mnie na zdjęciach malana to na obydwu masz niezły BF. Wykonaj test na kadrze który pozwala "poszukać" faktycznej ostrości... tak jak na maluchu, moim zdaniem ostrość pobiegła za płot. blat kuchenny jest za 'płytki' żeby stwierdzić gdzie faktycznie jest GO.

Don_Sulco
01-03-2012, 18:44
Czy D90 długo szuka ostrości?
Ostrzy szybko a ze wspomaganiem AF z lampy powiedziałbym bardzo szybko:)
W wizjerze mam ostry obraz, na PC niestety nie:(
Wieczorem pstryknę parę fotek testowych i wyślę do serwisu N, zobaczę co oni na to.

mad_mark
01-03-2012, 18:49
zobacz czy drugie lustro (to małe) dobrze sie ustawia, czy nie ma luzów.

Don_Sulco
01-03-2012, 20:26
Witam ponownie
Po testach z użyciem statywu i Sigmy 50/1.4 ostrzenie przez wizjer i przy AF zauważyłem dziwną przypadłość.
Otóż robiąc zdjęcia przy różnych przysłonach wyszło mi, że:
- f 1.4; 1.8; 2.5; 4.0 jest ostro
- f 1.6; 2.0; 2.2; 2.8; 3.2; 3.5 jest mydło
Czy ktoś wie co jest grane???

mad_mark
01-03-2012, 20:34
może popychacz szwankuje.? ale nie wiem jak to sprawdzic :/

soja
01-03-2012, 20:40
masz szansę porównać z drugim D90, te same warunki i ten sam obiektyw?

Don_Sulco
01-03-2012, 20:48
Raczej ciężko będzie wykombinować drugie D90.
Prędzej D70s i D700:)

efmk
03-03-2012, 15:38
Hmm.. ja bym się nie zastanawiał 'co się nadal dzieje' tylko skoro już wydałeś pieniądze na naprawę w autoryzowanym serwisie, to domagałbym się takiej naprawy która usunie usterkę całkowicie. Po tym co piszesz wydaje się, że mimo wymiany wciąż się jej nie pozbyto. Wiadomo - idzie sezon na piękne zdjęcia - co nie zmienia faktu, że walczyłbym o swoje.

wasilewk
03-03-2012, 15:59
Wiadomo - idzie sezon na piękne zdjęcia -
No ! Nie kracz ! Ja jestem pechowy i prawa Murphy'ego mnie szczególnie opętały.:wink:

Don_Sulco
03-03-2012, 18:29
Witam ponownie
Jutro będę miał inne body do testów, jeśli obiektyw będzie OK to wyślę body do serwisu N.
Ktoś wie czy jest coś takiego jak gwarancja na usługę serwisową?
Dzięki za uwagę

wer
03-03-2012, 19:20
Witam ponownie
Po testach z użyciem statywu i Sigmy 50/1.4 ostrzenie przez wizjer i przy AF zauważyłem dziwną przypadłość.
Otóż robiąc zdjęcia przy różnych przysłonach wyszło mi, że:
- f 1.4; 1.8; 2.5; 4.0 jest ostro
- f 1.6; 2.0; 2.2; 2.8; 3.2; 3.5 jest mydło
Czy ktoś wie co jest grane???

Czy to była jedna próba? Czy po kilka zdjęć dla danej przysłony? Czy był włączony tryb opóźnienia migawki? (takie wstępne uniesienie lustra?). Bo coś mi te wyniki wyglądają bardzo przypadkowo.

Don_Sulco
03-03-2012, 19:53
Robiłem po parę fotek ze zmianą pól ostrości i na różnych odległościach i efekt był ten sam, raz ostro raz mydło:(

wer
03-03-2012, 20:33
W zasadzie w tym ciągu nie ma żadnej logiki, ale trzeba by było przestudiować specyfikację styków w obiektywie, i trochę dowiedzieć się o elektronice dokładniej. To może być efekt uwalonego układu scalonego, uwalonej ścieżki. Czyli jakiś bit się nie zapala, albo nie gaśnie, przy przetwarzaniu wychodzą takie klocki, ale to nic pewnego. Czy ten problem występuje dla innych obiektywów? Jest jeszcze kwestia zgodności protokołu AF w body i obiektywie. Uderz też z mailem do serwisu Sigmy, może coś będą wiedzieli. Ogólnie są zainteresowani takimi przypadkami.

Don_Sulco
04-03-2012, 16:59
Witam ponownie
To serii testów - tym razem D70s + Sigma 50/1.4 stwierdzam że wszystko jest OK - na 1.4 lekkie mydło przymykając przysłonę jest dużo lepiej. Czyli obiektyw jest dobry.
Zrobiłem jeszcze na dworze przy dobrym świetle parę fotek D90 + N 70-300vr i tam znów zonk:
przy ogniskowej 200mm f5.3(max. otwór przysłony dla tego tele) jest ostro, dla f6.3 i 7.1 mydło a przy f8 znów ostro.
Wg mnie to ewidentnie wina body, tylko dziwi mnie fakt, że w serwisie N tego nie sprawdzają. Robili kalibrację geometrii korpusu i systemu AF, cyknęli może ze 2 fotki i stwierdzili że wszystko OK???
PS. co mnie podkusiło żeby sprzedać D80??? Miał dużo większy przebieg i przez parę lat intensywnego użytkowania żadnych problemów:)

Don_Sulco
16-03-2012, 19:50
Czołem forumowicze
Po tygodniowej wizycie w serwisie N aparat wrócił sprawny. Wczoraj testowałem na statywie, dziś robiłem córce zdjęcia w parku i wygląda na to, że wreszcie wszystko jest OK. Oto info z serwisu: "Informujemy, że sprzęt został gruntownie sprawdzony przez technika zgodnie z reklamacją. Pomimo, iż wada nie wystąpiła, dokonano weryfikacji wszystkich funkcji." Do zapłaty 0,00, nawet za wysyłkę nie musiałem płacić:) W tym wypadku serwis spisał się na +:).
Ale jest druga przykra sprawa.
Otóż razem z aparatem wysyłałem do naprawy obiektyw N 50/1.4G, który zaliczył upadek na podłogę:(
Nakręcona UVka zbiła się zaś w środku pojawił się luz w układzie optycznym. Obiektyw ostrzył, nawet trafiał w punkt ale z powodu luzu fotki były nieostre. W zgłoszeniu opisałem to co wyżej i poprosiłem o kosztorys. W potwierdzeniu zgłoszenia serwis napisał, że obiektyw "nie trafia w punkt". Zadzwoniłem więc do serwisu i tłumaczę o co chodzi a pracownik odpowiada, że obiektyw jest już naprawiony. Pytam się więc ile mnie to będzie kosztowało a uprzejmy pan informuje, że nic, ponieważ obiektyw został sprawdzony przez technika i wszystko jest z nim OK więc usługa będzie gratisowa:) Na drugi dzień dzwonię znów, po pół godz. udało się połączyć z miłą panią. Pytam się co z obiektywem a pani odpowiada, że został jeszcze raz gruntownie sprawdzony i że paczka została już wysłana:)
W domu okazuje się, że nic nie zostało zrobione, w środku jak był luz tak jest dalej i nadal obiektyw mydli (bo jak ma robić ostre zdjęcia skoro soczewki latają luzem:) I tu mam pytanie do forumowiczów, co robić z tym fantem? Czy wysoko wyspecjalizowani serwisanci, którzy pracują na ul. Łopuszańskiej mają naj#@!& w mózgach czy też mają takie podejście do klienta?

pil74
16-03-2012, 20:03
Wynika, że znów wszystko wróciło do "normy" jeżeli chodzi o pracę serwisu. Rozumiem drobne jakieś niedociągnięcia, ale takie grube rzeczy????
Moim zdaniem wyślij aparat jeszcze raz. Opisz dokładnie, że aparat zaliczył glebę w wyniku czego są luzy w układzie optycznym. Im bardziej ich nakierujesz tym większa szansa że jakimś cudem znajdą usterkę. :)

Wronaavd
16-03-2012, 21:36
No to się chyba zacznie znowu jazda z serwisem... Eh... Całe szczęście nie musiałem korzystać z serwisu i obym nie musiał <odpukuje w niemalowane>

Sam nie wiem co bym zrobił - chyba zadzwonił i dopytał raz jeszcze i jak coś wysyłał, nic do stracenia...

Rossi_PL
17-03-2012, 21:20
Po kolei koledzy, po kolei:)

(...)Ale jest druga przykra sprawa.
Otóż razem z aparatem wysyłałem do naprawy obiektyw N 50/1.4G, który zaliczył upadek na podłogę(...)W domu okazuje się, że nic nie zostało zrobione, w środku jak był luz tak jest dalej i nadal obiektyw mydli (bo jak ma robić ostre zdjęcia skoro soczewki latają luzem(...)

(...)Moim zdaniem wyślij aparat jeszcze raz. Opisz dokładnie, że aparat zaliczył glebę w wyniku czego są luzy w układzie optycznym. Im bardziej ich nakierujesz tym większa szansa że jakimś cudem znajdą usterkę. :)
Chodzi o to, że D90 wróciło naprawione a glebę zaliczyła inna rzecz - Nikkorek a nie aparat;)

Don_Sulco
17-03-2012, 22:42
Po kolei koledzy, po kolei:)

Chodzi o to, że D90 wróciło naprawione a glebę zaliczyła inna rzecz - Nikkorek a nie aparat;)

Otóż to!

pil74
18-03-2012, 00:03
Sorki zasugerowałem się tytułem wątku.
Skoro aparat naprawili a obiektyw nie to wyślij raz jeszcze szkło i już. Jakie masz inne wyjście?