Zobacz pełną wersję : N AF-S DX 18-70mm f3.5-4.5G IF ED zamiast kitowy 18-55mm f/3.5 VR ?
Witam
Na wstępie chciałbym przywitać się na najlepszym jak dla mnie forum fotograficznym. :)
Jako totalny fotograf-amator chciałbym uzyskać kilku wskazówek na początku mojej przygody z lustrzanką od bardziej doświadczonych fotografów.
Posiadam D5100 do tego N 35 1.8 oraz 70-300 VR. Mam też kitowy 18-55 VR , który mam wrażenie trochę mi nie pasuje do tego zestawu. Dla mnie wydaje się być naturalnym dokupienie coś ala N AF-S DX 18-70mm żeby wpasować się w ogniskowe.
Proszę o jakieś sugestie bądź alternatywy dla tego obiektywu mając na uwadze to co posiadam w zestawie i fakt że mam D5100.
Pytanie czy jest sens przesiadać się na 18-70 czy jednak nie odłożyć jeszcze paru złotych i kupić jakąś droższą używkę o znacznie lepszych parametrach powiedzmy do 1500 zł. Przeznaczenie głównie chyba do portretów , kościołów.
Przy wyborze nie jest dla mnie priorytetem szeroki kąt gdyż planuje kupić za jakiś czas typowy obiektyw szerokokątny.
Pozdrawiam i od razu proszę o wyrozumiałość i pomoc ;)
arturmsi
23-11-2011, 21:23
Różnica miedzy 55mm a 70mm nie jest taka straszna, zyskujesz jaśniejszy koniec...piszesz ze przeznaczenie portret i kościół. Do portretu 18-70 sprawdzi sie na pewno lepiej od 18-55 vr ze wzgledu na wieksza ogniskowa i wiekszy otwór przysłony na koncu..ale ja bym nie zmieniał. Zbierałbym na cos typu 18-50 2.8 czy 17-50 2.8 ( jasne szkło do koscioła i do portretu) albo kupił lampę i bawił się swiatłem w portrecie (bardziej całej postaci lub od tułowia) z 18-55 i 35 1.8 oraz mógł nie bać się o brak swiatła przy ciemnym kicie w kościele ;)
troche namieszałem ale to moje tylko subiektywne zdanie ;)
velaskez
23-11-2011, 21:23
Jak do 1500zł to lepiej kupić już coś ze stałym światłem 2.8. Tamron może?
W jakim sensie kościołów? Nie zamierzasz się chyba od razu rzucać na śluby? Jeśli masz na myśli kościelną architekturę, to zostaw 18-55 - VR bardzo się przyda. A do portretów kup AF-S 50/1.8G (nic dłuższego do D5100 nie kupisz).
W jakim sensie kościołów?
Architektura drewniana wewnątrz ;)
Dzięki za podpowiedzi
Zmieniając 18-55VR na 18-70 zyskasz 15mm więcej, jak dla mnie to sporo przy tych ogniskowych i dużo szybszy autofokus. Stracisz VR.
siwyozzman
24-11-2011, 17:50
Chyba nie warto ...18-55VR jest ostry - do architektury przyda się stabilizacja (czasy rzędu 1/20 1/30 można spokojnie "utrzymać" na szerokim kącie a nawet jeszcze wydłużyć - w tym VR bardzo pomaga...)
Do szybkiej reporterki jest słaby...ale tego chyba nie robisz...portrety fajnie wychodzą z N70-300VR tak na 150mm jest miodnie - więc te 70mmna f4.5 to wg mnie daje gorszy bokeh niż 70-300 na 150mm i f5.6.
Masz jeszcze n35/1.8 do codziennego użytku...pamiętaj żeby zauważyć różnicę trzeba naprawdę dużo dopłacić...małe kroczki w tej branży niewiele na jakości dają...zawsze jest coś za coś....
Wg mnie nie warto kupować n16-85vr za mało zyskasz w stosunku do ceny...
N18-200 chyba nie ma sensu skoro masz 70-300
Ewentualnie Tamron ale ryzykujesz trochę gotówki i to że możesz mieć problemy z nim....
wasilewk
24-11-2011, 17:56
Ewentualnie Tamron ale ryzykujesz trochę gotówki i to że możesz mieć problemy z nim....
Jak kupi u Cichego to ryzyka nie ma a obrazek od razu inny. Przede wszystkim ostrość ! (miałem I-szą wersję - najstarszą).
Pzdr.
Do takich zastosowań (gdzie i tak często robi się ze statywu) nie ma sensu.
(...)
Przy wyborze nie jest dla mnie priorytetem szeroki kąt gdyż planuje kupić za jakiś czas typowy obiektyw szerokokątny.
(...)
Przy identycznym zestawie jak Twój, posiadany przeze mnie 18-70 stracił rację bytu po zakupie szerokokątnego obiektywu. Lepiej dokup szkło choć trochę portretowe, np. Tamrona 90/2,8, a będziesz miał też makro 1:1.
Zatem pierwsze wnioski :
-nie ma tematu 18-70
-do portretu wybór pomiędzy N 50 1.4 / 1.8 bądź Tamron 90 2.8 ze wskazaniem na ten drugi ze względu na Macro
-zostaje 18-55 VR - w niektórych przypadkach zmiennoogniskowy z VR może okazać się niezbędny
N 35 1.8 T90 2.8 N70-300 VR do tego w przyszłości jakiś szeroki kąt + w zapasie 18-55VR wydaje się być dość ciekawym zestawem do D5100.
Dzięki panowie :)
Mam Nikkora 50/1,4. Jako obiektyw portretowy - moim zdaniem - za krótki. W ogóle nie widzę tego szkła na DX.
Do takich zastosowań (gdzie i tak często robi się ze statywu) nie ma sensu.
Nie w każdym kościele można ze statywu zrobić zdjęcie ;) spotkałem się z takimi przypadkami zarówno w Italii jak i w Polsce.
Zatem pierwsze wnioski :
N 35 1.8 T90 2.8 N70-300 VR do tego w przyszłości jakiś szeroki kąt + w zapasie 18-55VR wydaje się być dość ciekawym zestawem do D5100.
Nie pamiętam czy ten Tamron istnieje w wersji z silnikiem - jeśli nie to będą kłopoty z ostrzeniem w D5100.
Wiem, wiem, że macro to tylko na manualu, ale ma służyć także do innych zadań (np portret). :)
Istnieje. Łatwo go rozpoznać, bo nie ma pierścienia przysłon.
pioter m
25-11-2011, 09:32
Istnieje. Łatwo go rozpoznać, bo nie ma pierścienia przysłon.
Powinien miec też więcej styków elektrycznych na bagnecie (9).
Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro z silnikiem ma jakoś specjalne oznaczenie czy tylko i wyłącznie można go poznać po ilości styków i pierścieniu przysłon?
Jak to jest z tym pierścieniem przysłon - na tej stronie http://www.hit.pl/oferta/fotografia_i_kamery/akcesoria/852869_obiektyw_tamron_af_sp_90mm_f_2.aspx opis jest że obiektyw jest z silnikiem natomiast na zdjęciu o ile się nie mylę jest pierścień ?
wasilewk
26-11-2011, 12:13
opis jest że obiektyw jest z silnikiem natomiast na zdjęciu o ile się nie mylę jest pierścień ?
Opis kłamie.
Sterowanie musi być tak jak tu (http://www.wasilewb.neostrada.pl/pat5185622.pdf).
Opis jest zapewne dobry, tylko fotka jest niewłaściwa. Sprzedawcy ściągają pierwszą jaka im się pokaże na stronie Tamrona.